Last news in Fakti

24 Октомври, 2020 20:40 1 829 15

Шефът на Здравната каса: Личните лекари ще дават направления само за бързи тестове

  • лични лекари-
  • джипи-
  • направление-
  • тест-
  • covid

Все още не е изчислено колко точно ще струват бързите тестове, приблизителната цена е между 13 и 20 лв. в зависимост от доставчика и заплащането за работа

Шефът на Здравната каса: Личните лекари ще дават направления само за бързи тестове - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Надзорният съвет на НЗОК е взел решение да увеличи цената на клиничните пътеки за бронхопневмонии 39 и 48 да бъде увеличена 1200 лв., при установен COVID. При нормална пневмония се запазва досегашната цена. Това съобщи управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев в ефира на БНТ.

Проф. Салчев беше категоричен, че проверяват документацията за всеки пациент дали е доказан със съответните методи, че е с коронавирус и ако не е доказан, не заплащат. „Няма такива случаи да се злоупотребява от болниците с диагнозата за COVID.

Че може да бъде убеждаван пациент да бъде записан с такава диагноза, е един от митовете, които се разпространяват в момента“, заяви той.

Той уточни, че е постигнато споразумение с БЛС личните лекари да дават направления не за PCR, а за бързи тестове, които ще бъдат плащани от Здравната каса.

"Това ще помогне на лекарите да установяват дали даденият пациент е заразен или не с COVID, като ще бъде с обикновени направления към лабораториите, с които ние имаме договор, и ако се установи, че даденият пациент е реално заразен с инфекцията, тогава РЗИ ще пусне истинския PCR тест направлението за допълнително потвърждаване на резултата", обясни управителят на НЗОК.

„Все още не е изчислено колко точно ще струват бързите тестове, приблизителната цена е между 13 и 20 лв. в зависимост от доставчика и заплащането за работа. По предложенията на общопрактикуващите лекари има от пет до седем критерия, по които ще се назначават тестовете и трябва да се прецени колко ще е пациентопотока. До седмица ще бъде ясно колко ще струват на НЗОК“, уточни проф. Салчев.

Той допълни, че в момента НЗОК плаща до 4000 PCR теста на ден, но това е съобразено с капацитета на лабораториите, а не е наложен лимит от Касата. „Не следим колко са направленията от РЗИ ден по ден. Колко са среднодневно тестовете, разбираме в края на месеца“, каза проф. Салчев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хи хи

    23 2 Отговор
    Бързи лъжи!
  • 2 Запомнете добре тази цифра и

    21 2 Отговор
    после се чудете как се правят над 7000 теста на ден?
    И вярвайте в Ковид 19 и колко много са заразените на ден.

    Коментиран от #3

  • 3 4000 PCR теста на ден

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Запомнете добре тази цифра и":

    4000 PCR теста на ден, но това е съобразено с капацитета на лабораториите,

    Коментиран от #4

  • 4 Чудни дневни статистики

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "4000 PCR теста на ден":

    Не следим колко са направленията от РЗИ ден по ден. Колко са среднодневно тестовете, разбираме в края на месеца“, каза проф. Салчев.
  • 5 Кой се опитва

    13 0 Отговор
    да ни направи на глупаци?
    Ама има вирус,най-вече в нечии глави и от тях няма спасение.
  • 6 народ

    12 0 Отговор
    Ей, тия няма да се спрат да крадат държавни пари!
    Оставка на наглото и крадливо правителство!
  • 7 Как започва сега

    9 1 Отговор
    да се увеличават заразените?
    Ето го и отговора:
    личните лекари да дават направления не за PCR, а за бързи тестове, които ще бъдат плащани от Здравната каса.
    Здравната каса плаща масрафа.
    Ще има ли под строй за бързи тестове платени пациенти?

    Коментиран от #8

  • 8 Познай

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Как започва сега":

    Нова далавера,лъжата е добре платена.
  • 9 А кои са те?

    8 0 Отговор
    По предложенията на общопрактикуващите лекари има от пет до седем критерия
    На базата на какво те се определят след като тестовете са важни какво отчитат?
    Играта става като тука има тука няма.
  • 10 Рошко

    4 0 Отговор
    Утре 6 и 10 значи ще са над 2000" заразените "

    Коментиран от #11

  • 11 Рошко

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    И лабораториите, сори пунктовете ще са бачкали и нощна смяна

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ERT

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    Да, ама не. В малко лаборатории няма как да се изкара угоден на тиквата резултат. Но всичко си има цена и се плаща.
  • 14 факт

    0 0 Отговор
    какво е това вирус!?
  • 15 6666

    0 0 Отговор
    Размотаване докато човек почине.Важното е парите да останат за касата.Трябват за нови коли и обзавеждане.Живота на Бтлгаринане е важен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове