Last news in Fakti

25 Октомври, 2020 12:12 1 931 36

Калфин: Правителството харчи безогледно като подкуп за изборите

  • ивайло калфин-
  • излишък-
  • дефицит

Правителството пречи на външнополитическите изяви на Радев заради президентските избори, смята бившият външен министър

Калфин: Правителството харчи безогледно като подкуп за изборите - 1
Кадър бТВ

Свидетели сме на едно безогледно харчене на пари без никаква ефективност от страна на правителството, заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в „Тази неделя“ по бТВ.

"През септември бюджетът е на излишък, а се предвижда 5 млрд.лв. дефицит. Това означава, че в следващите месеци ще се излеят някакви огромни пари неясно къде", каза Калфин.

„Това са очевидно пари, които се дават за подкуп на избирателите. Надявам се, да не се хванат, защото те изпразват хазната и после това ще излезе „през носа“, грубо казано, на тези хора, които са с ниски доходи“, заяви бившият социален министър, според когото това е хубав пример за зле похарчени средства.

„Работата на държавата е да дава социални услуги, да предоставя публични услуги, които да могат да се ползват от всички, а не да подхвърля някой лев за 3 месеца, 5 месеца, 1 година“, каза Калфин, според когото средствата, които се дават в момента, се харчат неправилно и несправедливо.

„Подводните камъни са свързани с това, че ще има едно безогледно харчене следващите месеци до изборите, без абсолютно никаква мисъл. Нещо, което никой досега не си го е позволявал в България е да казват : „Ето ние сме осигурили социални плащания и добавки към пенсиите до изборите, после се оправяйте. Това никой не си го е позволявал да го прави, това са дългосрочни политики и този, който в момента управлява, не може да носи държавата за заложник на гърба си или заедно със себе си“, смята Калфин.

Според него пари има, но те не се харчат разумно и целенасочено. В Европа първите месеци на пандемията са се изливали големи пари на засегнатите от кризата, а у нас това не се е случило. Сега вече парите в Европа се харчат целенасочено и пример е Германия, която в момента подкрепя индустрията си.

Ивайло Калфин, който в миналото е заемал поста на външен министър, коментира и скандала с посещението на президента в Естония. В миналото също е имало напрежение между правителство и президент, но те са оставали на жълтите павета и не са излизали в общественото пространство, разкри той.

Според него правителството иска да пречи на външнополитическите прояви на Радев преди президентските избори и затова е саботирало инициативата за председателството на "Три морета".

Формално проблемът не е при президента, защото РЗИ е трябвало да му наложи карантина, след като се е разбрало, че има контакт със заразен, каза Калфин, но допълни, че "президентът е човек, който цялата страна гледа и да отидеш дори една крачка напред в изпълнението на ангажимента не е лошо. Хората гледат в държавния глава и политиците като пример. Аз си мисля, че той не трябваше да замине".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9452

    15 7 Отговор
    Ако го бяхте свалили през лятото, нямаше да има сега такова харчене. Но вие не го направихте. Затова ще търпим последствията догодина.

    Коментиран от #9

  • 2 Бойко министър председател

    9 6 Отговор
    Е и какво като харча, мой са си парите...
  • 3 Мнение

    10 9 Отговор
    Този е пълен неграмотник, нищо не разбира от икономика
  • 4 отново СМЪРТНИ ПРИСЪДИ

    1 8 Отговор
    Правителството убива невинни хора в полигон за изтезания и експерименти в Перник район Профилакториум!

    Коментиран от #10

  • 5 един от многото

    13 4 Отговор
    Как няма да харчат , ако стане стане , ако не друг след тях ще опъва каиша и ще им оправя батаците , а който от тях не отиде в пандиз палас ще плещи и ще се блещи , че при тих е било по хубаво.
  • 6 Анонимен

    9 4 Отговор
    Пенсионерите ще лапнат шарана и ще се излъжат отново да гласуват за крадеца Бойко, но ако ГЕРБ развиваха икономиката, не крадяха и парите отиваха в хазната, щеше да има пари за високи пенсии, както в Румъния. Там вдигнаха пенсиите, но имат ръст с над 200% (ние 30%) на брутния вътрешен продукт, а Бойко взима пари с външен дълг за пенсии.
  • 7 месара

    3 10 Отговор
    Калфин , не очаквах че и ти ше обвиняваш правителството за това “ предизборно харчене “ ! по скоро очаквах да обвиниш “ независимата “ , импексова и фигуранта за организиране на опит за преврат .
  • 8 КОТарАК

    13 4 Отговор
    ще дойде време , може би не веднага и ще се разбере до каква катастрофа ни е докарало крадливото и безотговорно гербераско управление
  • 9 Не само догодина

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "9452":

    Което и правителство да дойде след Бойко, няма да може, да оправи бакийте му. При НДСВ и БСП ни оставаше малко, за да погасим външния дълг, а сега ще стане 40 милиарда, както са го планирали. Бойко управлява с дългове.
  • 10 Тоя

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "отново СМЪРТНИ ПРИСЪДИ":

    хрантутник на снимката да разкаже родата му какви ги е вършила ? Как е влязал във Френската гимназия с привилегии , като "дете на активни борци срещу капитализма" , а днес семейно са при "лошите капиталисти" , на чийто гръб лежкунят с кеф !

    Коментиран от #20

  • 11 Последния Софиянец

    8 3 Отговор
    Нищо не харчат щото няма какво.Сачева си призна че даже пари за пенсии няма.Не са платили нито на лекарите ,нито на полицията.Затова лекарите не искат да работят,а а полицаите излязоха на протест.Само щедри обещания има за догодина,щото знаят че няма да ги изпълняват,понеже няма да са на власт.
  • 12 Hoho Boho

    8 1 Отговор
    Това върхът на наглостта.
    От нашите пари да раздават подкупи и да купуват гласове.

    Коментиран от #15

  • 13 БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

    3 6 Отговор
    ДАВА НА ДЕТЕ ПО 40 ЛВ И НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО 50 ЛВ.....ТОВА СА НАЙ УЯЗВИМУТЕ СЛОЕВЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО......ДАВА ЗА АРМИЯТА, ЗА ИНФАСТРУКТУРА.....ДАВА НА УЧИТЕЛИ, МЯРКА 60/40 ЗА БЕЗРАБОТНИ И Т.Н. ТОВА Е ПРАВИТЕЛСТВО А НЕ ФОНД НА БОЖКОВ,АРАБАДЖИЕВИ ИЛИ БАНЕВИ....
  • 14 Българка

    6 2 Отговор
    Правителството вкарва всички нас българи в дългова спирала с антибългарски мерки, заложени в проекто-бюджета и предизборни подкупи

    Коментиран от #16

  • 15 БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Hoho Boho":

    ЗАТОВА Е ПРЕМИЕР...ДА РАЗПРЕДЕЛЯ НАШИТЕ ПАРИ....СТАНИ И ТИ ТАКЪВ И ТИ ЩЕ ГО ПРАВИШ

    Коментиран от #23, #32

  • 16 БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

    0 5 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    И КАК КОНКРЕТНО ГО ПРАВИ, ЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА ?????
  • 17 БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

    1 5 Отговор
    И КОГА ИЗТЕГЛИ ТЕЗИ МИЛИАРДИ ЗАЕМИ, ЧЕ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ, ДОРИ МЕДИЙТЕ ......
  • 18 БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

    2 4 Отговор
    А БСП КВО ИМ ДАВА...ПЛЕНУМИ И КОНГРЕСИ
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    герб ни води към стремеглавно дъно

    Коментиран от #21

  • 20 Hoho Boho

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Тоя":

    Когато нямаш аргументи срещу някого, почваш да обсъждаш родата му
    и го оставяш да доказва, че няма сестра.

    Наивен си. Този метод вече е много изтъркан и не върши работа.

    Коментиран от #24

  • 21 БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ВАЖНО Е ЧЕ МАЧКА НА ИЗБОРИ БСП...ЩО ЛИ ХОРАТА ИЗБИРАТ ГЕРБ ДА УПРАВЛЯВА.....
  • 22 БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

    2 6 Отговор
    САЧЕВА ПИ 40 ЛВ НА ДЕЦАТА...А БСП КВО ИМ ДАВА....СВЕТЛО БЪДЕЩЕ
  • 23 Hoho Boho

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ":

    Премиер, който раздава подкупи от нашите пари е за затвора.
    Ако подкупва с пари от чекмеджето - пак е за затвора.
    Парите в чекмеджето ги е откраднал от нас - чака го затвор.
    Понеже е прост - ще лежи дълги години в затвора.
  • 24 Какви

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "Hoho Boho":

    методи ти се привиждат и каква работа трябва да вършат ? Всеки има право на мнение , но вие от червеното котило сте мнителни и се подържате , все гледате да сте на далавера !

    Коментиран от #25

  • 25 Регнум

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Какви":

    Кво червено котило бе човек? Че то Бойко е от ДС на БКП! Айде стига глупости , да спомена ли , че герб краде и че премиерът е Бйа Бойко Балкански , което е тотален резил за и без това лошото реноме на България.
  • 26 оня с коня

    4 4 Отговор
    Калфин се възмущава,че парите с които Правителството субсидира Народа се харчат "Без ефективност и Целенасоченост".А каква по-голяма Ефективност от това хората да си напълнят Хладилницитеи да посрещнат спокойно Ежедневните си нуждивъпреки Отрицателните Финансови последствия от пандемията?И дава за Пример Калфин Германия,където "по--рано" се е наливали "едни яки пари" у населението Безогледно,ама сега всичко ставало "Целенасочено" и парите се наливали в Индустрията.Определено Калфин "Не е м час" че у Нас СЪЩО се вкарват пари в Индустрията по Програмата 60:40,но Родните русофили са Твърдо Против това,защото се раздавали на "Наши фирми".Но накрая нека обясни Калфин ПРОТИВОРЕЧИВИТЕ си Съждения:ХЕМ Правителството пречело на Президента да си извършва Външнополит. Изяви,ХЕМ пък мисли че "Той НЕ ТРЯБВАШЕ да заминава"?!!

    Коментиран от #28

  • 27 Фикус

    2 0 Отговор
    Бойко на пенсионерите като него ,с пенсии от 1200 лева дава 240 лева/ т.е.20% увеличение /от 01.01.2021-ва г.,а на тези с по-малки пенсии ще подхвърли по 30-40 лева /5%/ ,но от 01.07.2021-ва година чак.

    Коментиран от #29

  • 28 БАЦЕ БАЦИЛА

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Умника,тая кобила с тебе каква ти се пада....И въобще имаш ли представа какво пишеш.....
  • 29 Пенсионер

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Фикус":

    Ама дава Бойко все пак нещо нали, а ич както предишните? Като станеш един ден пенсионер ще го разбереш. Апропо този некадърник на снимката горе през 2015 година беше предвидил за новите пенсионери пенсия БЕЗ таван, а за старите пенсионери пенсия СЪС таван. Абсолютен неграмотник.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Изненада?

    2 1 Отговор
    Бре, този се е събудил? Или дава индикация, че е готов да поеме щагетата? Като пионерче е - винаги готов /за софрата/.
  • 32 Хайде кротко на завоя

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ":

    Ний сме парламентарна република и парите са разпределени от бюджета, а не се раздават от прозореца на джипката. Така може да раздаваш свои пари - от шкафа.

    Коментиран от #35, #36

  • 33 Неприятно усещане

    1 1 Отговор
    Защо ми се струва, че между този перманентен метараклия за какво да е министерство и Плевню няма разлика? Важното е дае под светлината на прожектора.
  • 34 Ехе, бсп искаха да са на власт,

    0 0 Отговор
    Чрез служебен кабинет на радеФ и те да раздават договореното и заделеното от правителствата на Борисов. Така са свикнали да разпределят чужд труд като на сватба, първо на своите. Национализация, после партийци, после ДС кръгове и все така
  • 35 Като спечелиш избори, раздавай

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Хайде кротко на завоя":

    От призореца, ако искаш
  • 36 Кротко ще викаш на бсп,

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Хайде кротко на завоя":

    Все ламтят за власт, и винаги оставят БГ занулена
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове