Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 15:45 4 923 41

Андрей Ковачев: Ако Северна Македония не приеме историческата истина, казваме "не" и отлагаме членството ѝ

  • андрей ковачев-
  • северна македония-
  • зоран заев-
  • добросъседство

Ние не искаме в Европейския съюз да влезе една страна като Северна Македония, с която нашите деца и внуци да имат същите проблеми с фалшифицирането на историята, отбеляза евродепутатът

Андрей Ковачев: Ако Северна Македония не приеме историческата истина, казваме "не" и отлагаме членството ѝ - 1
Снимка: БГНЕС

„Позицията на България е ясна – ние не искаме в Европейския съюз да влезе една страна като Северна Македония, с която нашите деца и внуци да имат същите проблеми с фалшифицирането на историята. Не искаме те да се мразят с потомците на Зоран Заев, защото са учили по различни образователни програми. Много е великодушно това, че Северна Македония ще подпише анекс, в който се казва, че няма да има претенции към територията на България, но не е достатъчно и не става въпрос за това“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по телевизия "Европа".

„Това обаче е елемент, който се разбира сам по себе си. Няма страни в ЕС, които заявяват, че заявяват, че имат териториални претенции. В декларацията от 1999 г. при Любчо Георгиевски е залегнало, че нито едната от двете страни няма териториални претенции. Основното, от което бягат като дявол от тамян в Северна Македония, е манипулацията в историята. Сега се правят на недоразбрали, че не им даваме да се самоопределят като македонци и не зачитаме езика им. Основният елемент е историята – нищо друго не е важно“, коментира Ковачев.

„Рамката, която се създава, се прави от политиците и в нея се включва обща история за всички исторически личности, които са се самоопределяли като българи. Македонският елит трябва да вземе решение за бъдещите поколения. Ние не казваме как да се самоопределят в Северна Македония, но в никакъв случай не е европейска ценност да се манипулира историята. Имаме академична световна общност, според която населението преди се е самоопределяло като българско. Тази комисия няма храброст да изчисти моментите в учебните планове да се преподава истината. Дали с нов договор, с анекс или под друга форма, трябва да се приеме, че този процес е необратим“, заяви евродепутатът.

„Ако Северна Македония, не признае тези реалности, датата за срещата ѝ с ЕС ще бъде отложена и в това няма никаква драма. Когато са готови и достатъчно смели да преодолеят фалшификациите, дирижирани от Титова Югославия, ще могат да започнат преговори. Има валидна рамкова позиция, която е гласувана от българското правителство и декларация, подкрепена от депутатите. Трябва да имаме достатъчно гаранции, че младите поколения в Семерна Македония няма да са обучавани на фалшифицирана история. Ние миналото не можем да променим, защото искаме да аргументираме съвременните си реалност. Не е такава драма, ако след 6 месеца Северна Македония започне преговорите с ЕС“, категоричен е Андрей Ковачев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    28 3 Отговор
    Що не ми се верва.. Вие не викате, само като ви поднесат сметката за плащане.
  • 2 Гост

    34 32 Отговор
    Тоя па наистина си вярва. Като им скръцнат със зъби от Германия, Франция и ЕС ще се прекръстим и турци ще станем ако кажат.
  • 3 Епидем

    22 20 Отговор
    Ти ли бе, недоскубания и недобоядисания казваш не. Ти да видиш?
  • 4 Тайпи

    6 43 Отговор
    Историческата истина ще почва в Стамбуля и ще свършва в Тирана.

    Коментиран от #9, #39

  • 5 И българия

    13 30 Отговор
    Аут от ЕС.
  • 6 Боце

    60 2 Отговор
    Бойкот до дупка, докато им уврът главите.
  • 7 Чочо

    50 5 Отговор
    Трябва да им дадем време за размисъл,така както направи Гърция.

    Коментиран от #25

  • 8 ТаУмВзе

    25 7 Отговор
    Хаххахах! Историческата истина ще се пренапише от макета! И ще излезем македонска провинция шебеци продажни. Къде е торбата, която подписва бе? Шитка Паспорти.
  • 9 Някой

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тайпи":

    Или си провокатор или измислен турчен. Ако модератора не се вземе в ръце ще трябва да сезираме данс.
  • 10 То ако ставаше така

    17 1 Отговор
    Сменят пак името на Самуилова или Делчевска България и са автоматично в ЕС.
  • 11 иво

    42 2 Отговор
    Браво г.н. Ковачев никакви отстъпки пред тия полуфабрикати.ЕС да го гледат през крив макарон ,докато им уврят сърбомакедонските кратуни.
  • 12 Перо

    42 3 Отговор
    Не съм фен на ГРОБ, но Ковачев е прав. За 6 месеца, комунистическите македонисти никога няма да се променят! За гърците им трябваха 30 г.за да разберат,че нямат нищо общо с Ал.Македонски. Искат да влезат в ЕС,чрез чужд натиск и с откраднатата БГ история,личности и събития за двойна употреба. После конфликтите ще продължат до безкрайност,в рамките на ЕС. Нищо не е реформирано в С.Македония от времето на СФРЮ. Даже името на най-македонистката партия там е взето от организацията на българина Ванче Михайлов,ВМРО. Вето,до пълно разбиране на историята,реформа и отстраняване на промитите мозъци и бетонни глави на УДБА,от научните среди,специалните служби,журналистиката,медиите,ВУЗ,средните училища,правосъдието.

    Коментиран от #18, #29

  • 13 кичево

    3 30 Отговор
    Тоя си мисли че света се върти околу него : ))))))
  • 14 Дончева

    3 16 Отговор
    Този харесва мъжки ласки.

    Коментиран от #26

  • 15 Перо

    30 1 Отговор
    След анти-българския компромис за признаването на измислената държава и съгласието за допускането на РСМ в НАТО,резултата е с с обратен знак. Стократно се увеличи най-реакционната анти-българска риторика,кражбите на история и личности,измисляне на нова история,нация и език. Насилствената асимилация и геноцид над коренното българско население,изтриването и унищожаването на българските надписи на паметници,църкви и манастири е за международен трибунал! Какъв ЕС,какви 5 лв. Нищо не е променено от времето на СФРЮ и искат да вкарат Коминтерна и старите конфликти в ЕС.
  • 16 Hаблюдател

    7 13 Отговор
    За кого го игра орото БКП-ГЕРБерастката Андрюша Ковач контеса Месечкова - любовница на оня главния ЕНП-пИдaл Weber?! Ако пo московска поръка наложат вето - пада правителството на Заев и почва бъркотия в Македония, при което мостовете с Б-ия ще са разрушени за десетилетиоя напред и БКП+ДС-СГАНТА ще е само страничен наблюдател, вкл. кагато запада постави въпороса за първонаялно самоуправление на Пиринска Македония! Ако не наложат вето - пада кабинета БОКо-3 и почват арестите на министрите и чиновноците му заедно с стопиране на всякакви военни и магистрални разходи-кражби! Така че БОКо, ДС-Ванче караПрас и контеса Месечкова пропагандно ще тупкат топката до декември за да не позволят предсрочни избори, произведени от служебно правиотелство на кочияша на самальот, и няма да наложат вето за да не понесат дългосрочнота омраза и отмъщенмие на Германия и Запада!
  • 17 Както Гърция, правилно постъпи,

    31 0 Отговор
    македонските измишльотини обиждат паметта на предците ни, дали живота си за тази земя
  • 18 Дааа, ще пренесат в ЕС

    21 0 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Всички стари конфликти от коминтерна.Няма БГ да им се съгласява на измислиците. Срещу всяко историческо твърдение да се впише доказателство, пример: от хрониките на еди си кой, съхранени в атонска библиотека и прочие
  • 19 Сила

    7 1 Отговор
    Как са малките момченца от Своге чичко шоколад?!?
  • 20 Гейза

    7 15 Отговор
    Ковачев,гледай си педерастията и не лай много че вони на семе
  • 21 5ко

    12 2 Отговор
    Въобще не трябва да влизат в ес. Там колко са арнаутите?! Тогава и те ще станат аврупейци, и няма отърване. Никога не трябва да влизат в ес.
  • 22 Горан

    4 18 Отговор
    Кой ви пита дали Македония да влезе в ЕС? Някакъв гей ще командва или някакъв националист, който щял да изпраща полк...пълен смЕх

    Коментиран от #27, #37

  • 23 Аспарух Велики

    17 4 Отговор
    Без отстъпки! Не трябва да отстъпваме по никакъв начин, но първо трябва да заклеймим Георги Димитров като национален предател, защото тОЙ откъсна Македониия от Майка България!...и освен това град дИмитровград да се нарече с друго име, предлагам град Бригадир!
  • 24 Стършел

    15 1 Отговор
    Никаква аванта на неблагодарници! И това до сега им е много. Да се оставят на себе си - повече без наша помощ.
  • 25 един татарин

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чочо":

    И аз така мисля..едни 20-30 години ще са им достатъчни
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 123

    1 2 Отговор
    Ами то и България подпуса договор за премахвване на беззаконието, престъпноста,корупцията и реформа на съдебната система през 2007 но 14 години след това нищо не е направила. А тези които тогава не са блокирали България още си носят негативните последици от компромиса направен за добро на Българите.Българина от добро не разбира явно.

    Коментиран от #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Празните ви глави са

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Клосе":

    Между коран и кръст заклещени
  • 33 Много са лъгали и не искат да признаят

    10 0 Отговор
    Техните учебници не само са фалшифицирали историята ни,но са внесени умишлено враждебни фрази срещу БГ,за обезличаване на българския етнос и най вече за съществуването на прабългари като самостоятелна нация много преди да дойде Аспарух.И това нито е случайно,нито е от незнание.Нито пишат за траките пеони населявали СМ,нито за брата на Аспарух преди него.Като цяло втълпяване на омраза ,а за окупацията през ВСВ най много ,а това инвестициите за 10 млрд. лв да им се помогне в различни сектори,пътища училища,селско стопанство,задруги ,болници ни дума.Е ,ветото за добро или лошо,нямаме избор.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гюро Михайлов

    5 2 Отговор
    Не мога да разбера какво толкова се ежите, че щели сме да гласуваме против. Да ама надали,България е една кукла на конци, а кукловодите са в САЩ и Брюксел
  • 36 Другия с коня

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "123":

    Ако тогава не бяха приели България в Евросъюза с тези няколко милиона съкратени,уволнени,изгонени от промишлените предприятия Работници....Щеше да има Пролетарска Революция и да висят по дърветата Приватизатори,Олигарси и Червени цървули....Съюза ги спаси...
  • 37 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Горан":

    Горане, искаш или не искаш ТИ СИ
    БЪЛГАРИН, както всички които се на
    ричате македонци. Щом искате, казв
    вайте се и патагонци, на нас не ни
    пука вече, но историята която трябва
    да учите до 1990г. задължително трябва да е родната БЪЛГАРСКА ис
    тория с която трябва да се гордеете
    че сте част!! От тук нататък си създайте нова и говорете какъвто
    искате език. От тук нататък в Бълга
    рия ни е безразлично! Важното е да
    бедем добри и взаимноуважаващи се съседи с минала обща история!!
  • 38 Вввевъхх!

    7 0 Отговор
    Съседи, вразумете се!! Прочетете ва
    шата истинска древна българска ис
    тория. След това ще се гордеете, че
    произхождате от велик древен народ
    , а как ще се наричате в бъдеще е ваш
    избор. Историческите факти са налич
    ни, само ги прочетете внимателно и
    изучете ги задълбочено и ще сте здра
    во стъпили на земята, а не да витаете
    във въздуха без бряг и да ви се смее
    целият свят за това че не знаете кои
    сте всъштност! След това правете каквото искате в новата си държава.
  • 39 За тайпи

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тайпи":

    Скрий си рязаната пиша, че вие сте
    също изкуствено създадени. Добре, че беше Ататюрк! Той е велика лич
    ност, която образованите и млади хо
    ра в Турция, сигурен съм че боготво
    рят и те ще направят тази държава
    уважавана и близка на всички в Ев
    ропа!!
  • 40 Болярин

    2 1 Отговор
    И до ден - днешен в Германия се говори, че има два народа - германци и "регенерат германци", т. е. источно германци !
    Че и тия, в РСМ - БЪЛГАРИ С БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ - минали през вулканизатор !!!
  • 41 Димче

    0 1 Отговор
    Глупава българска политика, водена от хора с комплекси.
    Сега копаете дълбок ров между България и Македония.
    Защо бе, идиоти гербаджийски и комунистически бутате България към поредна национална катастрофа?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове