Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 21:09 2 074 40

Корнелия Нинова: Няма нужда от вдигане на данъци, а от борба с корупцията

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • мерки-
  • коронавирус

Кризата доказа нашата последователна позиция - държавата трябва да има ключова роля в секторите здравеопазване, образование и борба с корупцията

Корнелия Нинова: Няма нужда от вдигане на данъци, а от борба с корупцията - 1

"Важно e да се увеличи финансирането в приоритетните области, но още е по-важно е как се прави и с каква цел. Този бюджет краде от бъдещето и обрича поне няколко поколения. Наистина влизаме в дългова спирал. 10 милиарда дефицит до края на тази и за следващата година, и близо 40 милиарда дълг, натрупан от правителството на Борисов, който трябва да се връща по някакъв начин." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред бТВ. По мнението ѝ определението на управляващите, които наричат бюджета "антикризисен" изобщо не отговаря на истината.

"Бюджетът е прокризисен, той ще задълбочи кризата във всички посоки", категорична е Нинова.

По повод социалните плащания, тя коментира: "По начина, по който ги правят, категорично са предизборни. Борисов си купува - всяко левче - глас. 50 лева за всеки пенсионер - много хубаво, но до март. Кризата до март няма да свърши. През март са изборите. Няма мисъл за увеличение на доходите и грижа за хората в тази криза - има грижа как той да си осигури спокойствие до март.

"По отношение на детските надбавки. Докога? Само за една година. Защо само за една година? Така ли ще преборим демографската катастрофа. Една година, защото догодина са изборите - и парламентарни и президентски", констатира председателят на левицата.

"Това е предизборен бюджет, с грижа единствено как да оцелее премиерът и правителството. Купуване на гласове, без никаква грижа за хората и за икономиката. В бюджета има само 300 милиона за икономика. Ако нещо ще ни изведе от кризата, това е производството и икономиката", посочи Нинова. По думите ѝ мярката "60/40" не е ефективна - фирмите казват, че кандидатстват за нея и за да получат помощ, им правят ревизия 10 години назад. "Страшен натиск, бюрокрация, бухалка върху бизнеса е тази мярка", смята още тя.

По темата за здравеопазването, Нинова изтъкна: 10 години управление на Борисов - постоянно увеличение на средствата за здравеопазване. Дайте да видим дали е постигната целта - да има достъпно здравеопазване, да няма безумни доплащания, да има лекари, екипи, медицински персонал. Колко болници в този период - общински, малки - бяха затворени? Намали се достъпът до здравеопазването. Виждате какъв е гладът за кадри - нещо направи ли се? Има решение на този въпрос. От години го предлагаме и те го отхвърлят."

По думите ѝ увеличението на средствата трябва да върви с няколко стъпки:

- Болниците да не са търговски дружества - защото заплатите няма да зависят от печалбите на болниците, както е в момента;

- Заплащането на медиците да не зависи от печалбата, а да има държавна наредба, която да определя базова заплата. Над нея - болници с печалба да дават добавки. "Лекарите и медицинският персонал да са сигурни, че държавата им гарантира базова заплата", поясни Нинова.

- Да се намали ДДС на лекарства: "Всички ползваме лекарства. Лекарствата е единствената стока, при която е гарантирано, че ако намалее ДДС, пада цената", коментира лидерът на БСП.

Нинова изтъкна, че европейските институции са посочили, че в криза падат ограниченията за държавна помощ.

"Тази криза доказа наша стара позиция - държавата трябва да има ключова роля в секторите образование, здравеопазване, инфраструктура. Цял свят се връща към това. Този неолиберален модел, с пълната свобода на пазара, доказа, че не работи.

По повод темата образование, Корнелия Нинова посочи, че е било правилно да се увеличат заплатите на учителите. "Качеството на образование променя ли се? Увеличават се функционално неграмотните деца", каза тя.

"Страшното, което чуваме от авторитетни международни институции е, че ако продължаваме така, както е започнал Борисов, всяка година ще ни трябват между 3,5 и 7 милиарда лева нов заем, за да поддържаме системите. Ние казваме друго - крадете 10 милиарда лева годишно през корупционни схеми. Няма нужда от вдигане на данъци, когато можеш, ограничавайки корупцията, от тези 10 милиарда да финансираш другите системи", обясни Нинова. Тя акцентира, че левицата настоява за семейно подоходно облагане.

"През този бюджет никой от тези въпроси не се решава", категорична е Нинова.

По повод мерките на правителството за справяне с кризата около коронавируса, тя коментира: "Такъв хаос и безотговорност кипят в момента, че вместо да помогнат на кризата, те я задълбочават. Онзи ден излиза здравният министър и казва: "ще носите маски на открито". След половин час излиза премиерът - виждайки, че започва политическо напрежение, и казва: "Ще ги носите на открито, но само ако има много хора". Днес сутринта главният здравен инспектор каза, че ще се промени заповедта за карантината и за някои хора тя няма да се отнася. Първият въпрос е откъде-накъде? Всички сме равни. След два часа излиза здравният министър и казва, че няма да се променя заповедта за карантината. Нямат никаква идея как да овладеят кризата, избягаха от отговорност, прехвърлят отговорността на кметовете - кога да затварят заведенията; на директорите - кога да затварят училищата. Сменят си заповедите по три пъти. Нямат плана, за който настояваме. Настояваме да въведат в действие Националния план за действие при грипна пандемия, който гарантира ред, предвидимост и отговорност."

По повод евентуално напрежение между нея и президента, Нинова коментира: Отношенията с президента винаги са били принципни. Първо - още от първия ден откакто е президент, БСП не се меси в работата му. Тя е негова отговорност. Там, където имаме съвпадения - винаги категорично сме го заявявали. Там, където сме имали противоречия - аз съм ги изразявала. Когато напуснахме парламента, президентът призова да се върнем в парламента. Тогава казах, че тези неща си ги решаваме в партията и призовах да не се меси в партийните ни въпроси. Не разбирам мотива за отстраняването на Калоян Методиев, ако той е присъствието му на тържество на лидера на БСП. Твърде рано е да се каже дали Радев ще бъде подкрепен за втори мандат - има една година, партията ще каже. Имаме процедури и устав, срокове, номинации. БСП е дисциплинирана партия".

"Днес в парламента се гласува закон за избор на нашите прокурори в Европейската прокуратура. Поставяме този въпрос вече две години. Обръщам се към хората, които протестират, защото днес не ги виждам, в този ключов момент. Реши се прокурорите, които България ще изпрати в Европейската прокуратура, да се избират без критерии и изисквания за стаж, ще бъдат избирани единствено от прокурорската колегия на ВСС. Отворете очите си, хора, ако ще се борим с корупцията. Нали това е каузата на протеста - борбата с корупцията. Единствени днес в парламента гласувахме против това", заяви Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жипката на Бою

    17 8 Отговор
    Герб е синоним на корупция , съсипаха страната и ни нахакаха с кредити за 30 години напред.

    Коментиран от #18

  • 2 Миризлив пор

    14 15 Отговор
    Хм... Баш на БСП им бяха спрели еврофондовете заради корупция. При ББ ги пуснаха и не са спирали. Ако сега е корупция, тогава при батко и братко какво ли е било?

    Коментиран от #8

  • 3 ГЕРБ=корупция

    14 8 Отговор
    Толупа е корупцията
  • 4 Курнелка

    11 8 Отговор
    Е пълна зелка.
  • 5 ПАК ДАВАМЕ АКЪЛ

    5 8 Отговор
    ТИ МИСЛИ ДОКОГА ЩЕ СТЕ БЕТОНИРАНА ОПОЗИЦИЯ, ЧЕ НЕЩО СВИКНАХТЕ С НЕЯ....ЗА БЮДЖЕТА И ДАНЪЦИТЕ СИ ИМАМЕ ЧОВЕК.......
  • 6 Гост

    16 2 Отговор
    Колкото и да се вдигат данъците ако парите са крадат, то няма смисъл.

    Коментиран от #25

  • 7 розово

    4 4 Отговор
    Борисов с корона вирус Нинова ще бори корупцията. На кое да вярваш?
  • 8 ОСТАВКА

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    Грешиш порче - на бсп ги спря ЕНП , защото не управлява техния роб Борисов , към днешна дата видяхме Вебер и на Боко чекмеджето.
    КОЛКОТО И ДА СЕ ПЪНЕШ ГЕРБ СА Л....НА ОВИТИ В ЦЕЛОФАН , КВОТО И ДА ПРАВИШ МИРИШЕ.
  • 9 отегчен

    11 6 Отговор
    Забрави ли че беше изгонена като зам. министър за корупция.
  • 10 123

    6 1 Отговор
    Кои са приоритетните области за финансиране? Ако не даде пари на бедните и нуждаещите се граждани когато имат най много нужда каква е ползата да имаш пари а да нямаш граждани, парите се правят от гражданите.А инвстициите и протекцията и насърчаване на инвестициите правят страната по богата, колкото повече нови работещи предприятия, толкова по богати стават Българите.Заеми се вземат за инвестиции не за вечери в ресторанти и за закупуване на скъпи западни автомобили.
  • 11 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

    8 7 Отговор
    ЩО ПРИ ОРЕШАРСКИ СПРЕХА ФОНДОВЕТЕ.....ТАМ НЕЩО СЕ ОПЛЕТОХА БАТКО И БРАТКО........И ЕС НИ РЕЗНА ЕВРАЦИТЕ.......ОТКАК БОРИСОВ КОМАНДВА ПАРАДА, ПАРИТЕ СИ ТЕКАТ КЪМ БГ БЕЗПРОБЛЕМНО

    Коментиран от #15

  • 12 Сделано в СССР

    6 5 Отговор
    Близнака на Бойко в пола да започне да бори корупцията със себе си. Помним топлата и връзка с Пеевски и Р.Овч. Даже Станишев се беше възмотил от наглите им далавери и ги уволни .
  • 13 Софиянец

    6 6 Отговор
    Сланинова наистина ли си е взела погребален агент за говорител на БСП, явно всичко си идва на мястото ;)

    Коментиран от #22

  • 14 ПАК ДАВАМЕ АКЪЛ

    6 4 Отговор
    ЩЕ ВИДИМ СЛЕД ИЗБОРИТЕ КОЙ КУМ, КОЙ СВАТ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БСП🚽🚽🚽🚽🚽🧻🧻⚓

    4 4 Отговор
    СКОРО ЩЕ ИМА ПРЕВРАТТТ ГАРАНТИРАНОО И ДАНО НЕ СТАНЕ И ПО ЛОШО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И ПЪЛНО НЕ ПОДЧЕНЕНИЕ НАМА МВР, НЯМА ГЕДОБ, НЯМА НСО, НЯМА АРМИЯ НА ТАМ ВЪРВИ ТЕЗИ БОКЛУЦИ ДО ТАМ НИ ДОКАРАХА -- СИНИ---ЧЕРВЕНИ---БЕЛИ--- РОЗОВИ---БИНБЯНИ---И..Т..Н... САМО АПАШИ НА ЕДРО...... ПОРОБИХА МОЙТЕ МАЙКА И БАЩИ----ПОРОБИХА МОЕТО ПОКОЛЕНИЕ -----МОЙТЕ ДЕЦА------МОЙТЕ ВНУЦИ............ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН..........ЩЕ ПЛАТЯТ ДВОЙНО И ТРОЙНО СЪС ГАРАНЦИЯ......

    Коментиран от #19

  • 17 Hoho Boho

    9 2 Отговор
    Нинова:
    "Отворете очите си, хора, ако ще се борим с корупцията."

    ...трябва да успеем иначе ни очаква мизерно бъдеще

    Всеки управляващ трябва да се научи от собствен опит, че
    АКО КРАДЕ ГО ОЧАКВА - ОСТАВКА, СЪД ЗАТВОР!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Добре е,че само тя

    2 4 Отговор
    си вярва,но тези всичките са за затвора.Държавата няма нужда от тях и това се доказа достатъчно дълго време от самите тях.Когато някои ви говори за вашето добро той говори преди всичко за собствените си интереси.
  • 21 борба с корупцията

    5 1 Отговор
    Освен короната не виждам никой друг да се бори с Боко ?!?!

    Коментиран от #23

  • 22 Hoho Boho

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    Да, защото ще погребва това
    корумпирано управление на ГРОБ.
  • 23 Hoho Boho

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "борба с корупцията":

    Не е необходимо, Бойко е бита карта.
  • 24 хa ха

    4 5 Отговор
    Доживяхме БСП и Нинова да не искат увеличаване на данъци!!!
    Вярвате ли?
  • 25 123

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ако парите се разхищават е правилната дума. Кражба е незаконно отнемане на пари или имущество без знанието и съгласието на собственника. В България се злоупотребява със общественно и служебно положение когато са дадени права на определен човек да се разпорежда с държавни финанси или имущество. Това си е законно разхишение и облагодетелствуване от държаваната собственност.

    Коментиран от #26

  • 26 Hoho Boho

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    Или накратко:
    Колкото и да се вдигат данъците, ако парите са разхищават, то няма смисъл.

    Коментиран от #29

  • 27 Герпобедавинаги ®

    0 3 Отговор
    Хаха ,тая дискобомба от 70- те е като волга в гаража на ДАПаджия ,лъскава и наточена ,ама волга в гараж
  • 28 Анна

    0 0 Отговор
    Толкова съм отегчен. Развесели ме! - hot-baby.ga
  • 29 123

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Hoho Boho":

    Правилно заключение, разхищението на публични средства ви увеличава цената на проектите между 3 и 6 пъти, за това всичко струва в България равно или по скъпо от Западна Европа. Като в България не плащат западно европейски заплати а африкански, но проектите в България струват повече от западно европейските. Липсва контрол.Така корупцията изяжда настоящето и Бъдещето на България.
  • 30 месара

    0 4 Отговор
    импексова щяла да се бори с корупцията ! първо да обясни за техномоекс и хотела .

    Коментиран от #34

  • 31 МУСА КЕСЕДЖИЯ

    1 3 Отговор
    ГОЛЯМ МЕРАК ЗА ВЛАСТ/ЧАК ТОЛКОВА Е Е ХУБАВО/. ТЕЗИ УТОПИИ ЗА КОИТО ГОВОРИ ВРЕМЕТО ГИ ПРОВЕРИ... МНОГО КОМУНИСТИЧЕСКА ПОПАРА ИЗЯДОХМЕ С ГОДИНИТЕ.... ЯПОНСКОТО ИМЕ НА ДЯДО ТОДОР БЕШЕ-ДЪРТ ПЪН ВЪН....!
  • 32 Шамара

    0 2 Отговор
    Мариии , кой щял да се бори с корупцията!? Ами тя трябва да се бори сама със себе си,!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 РЕАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "месара":

    Ами тя досега хиляда пъти го обяснява, но Боянов развиващите се все не вдяват. И Гешев и Цацаров ровиха с лупата и нищо не откриха и мълчат. Иначе да са я разфасовали досега.
  • 35 ПАК ДАВАМЕ АКЪЛ

    2 1 Отговор
    ТО С ГОВОРЕНЕ НЕ СТАВА......КОЛКО ДЕЛА ЗА КОРУПЦИЯ ЗАВЕДОХТЕ ДРУГАРИ СТОЛЕТНИЦИ
  • 36 ПАК ДАВАМЕ АКЪЛ

    1 2 Отговор
    И КАК СЕ КУПУВА ТЕХНОИМПЕКС, ЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА
  • 37 Кой68

    0 1 Отговор
    И вие ги правехте така бюджетите.
  • 38 ГРАД КОЗЛУДУЙ

    0 2 Отговор
    Тая пак почнаха да я хапят мухите и полуде
  • 39 Фурашката

    0 0 Отговор
    На фатмака ако слушате приватизаторката в в европа няма да има криза /за пример сев корея /умна жена ето мисли за народа като съкращава членската маса на бсп кои друг лидер го прави
  • 40 Иван

    0 0 Отговор
    Ха, ха, ха, кой й обръща внимание на тая комунистическа патка ?