Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 15:04 13 737 69

Акад. Георги Марков: Никакво отстъпление пред Северна Македония, историята е българска

  • акад. георги марков-
  • георги марков-
  • северна македония

Не бива да се хващаме на техните игри, категоричен е историкът

Акад. Георги Марков: Никакво отстъпление пред Северна Македония, историята е българска - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да поддържаме твърдата линия към Скопие – никакво отстъпление. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ за въпроса за започване на преговори за влизането на Северна Македония в Европейския съюз.

Акад. Георги Марков заяви, че е приятно изненадан, че външния министър Екатерина Захариева е проявила необходимия характер да покаже на Скопие, че не може ние да се откажем от нашата история, която те присвояват, крадат и фалшифицират.

„Те имат право да се самоопределят, но докрая на Втората световна война историята е обща, но тя е българска. Трябва да поддържаме тази линия. Да не се поддаваме на външен натиск. Меркел се обадила на министър-председателя. Те използват германското председателство и това, че Германия има исторически авторитет в България не само в двете световни войни и да окажат натиск на министър-председателя“, каза още акад. Марков.

По думите му в Скопие трябва да признаят, че тази македонска нация е плод на сръбския шовинизъм, но е в резултат на политиката на Коминтерна и Тито е техният баща.

„Тази нация е направена по насилствен начин. Не бива да се отстъпва и да се хващаме на техните игри“, изтъкна още историкът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 108 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    235 6 Отговор
    ИСТОРИЯТА Е БЪЛГАРСКА И ТОЧКА! БРАВО!

    Коментиран от #66

  • 2 Bake Rolls

    8 85 Отговор
    Днес една бълха ми скочи в устата и я изядох !! дали ще умра ?

    Коментиран от #3, #37, #38, #39

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Bahti

    179 4 Отговор
    ПОКЛОН! Акад. Георги Марков!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ke da

    79 36 Отговор
    Ако след изборите БСП влезе във властта , ще клекне на ЕС/Германия/ за отстъпка към Македония! Това не трябва да се позволява, затова гласувайте за всеки друг но не и за дясното и ляво крило на БКП!

    Коментиран от #8, #40, #52

  • 7 миролюб бенатов

    39 58 Отговор
    Ще стане както искат, 100 % вече са платили яки мангизи наТиквата.Сега само разиграват тетро.
  • 8 Запетаята

    48 11 Отговор

    До коментар #6 от "ke da":

    Кои са тези крила на старите комунисти! Герб и БСП ли имаш в предвид?
  • 9 МекедонциОтТито

    130 2 Отговор
    Северно македонеещите се имат съвсем други претенции и се мъчат да лъжат съвсем нагло. Вече забравиха, че Александър бил техен. Така могат да забравят и за други неща нищо, че са възпитавани така. Така както си смениха знамето и името, така ще сменят и други работи. Това са нагли крадци на история. Трябва да се научат да живеят с истината. Да си ползват измисленият през 1945-та година език и да си пишат историята от тогава.
  • 10 1000

    12 85 Отговор
    И какво значение има всичко това в момента? Сериозно питам. Ако ще и някой в Северна Македония да си мисли, че произлиза от египерски фараон.
  • 11 Античното Маке

    128 2 Отговор
    Както казаха гърците - ние лесно ще си уредим сметките с макетата, но вие - българите - ще имате мноооого по-сериозно проблеми от нашите за името Македония, защото имате един и същ език, а и историческите събития - личности и действия - ще са сериозно изпитание!
    А като си знаем политиците си как са я свършвали винаги, когато се подписват важни договори, след преговори - може сериозно да се притесняваме какво може да ни докарат днешните политици!Те са далеч по-некомпетентни, незнаещи, ограничени, некултурни, неуки и прости, от онези, които са подписвали Букурещки, Парижки, Ньойски и подобни важно договори!
    След век може да знае по света, че е нямало българска държава, която е била съюзник или враг на Източната Римска Империя, а македонска такава!
    Пуснем ли ги в ЕС със сегашната им психарска идеология, повече никога няма да можем да ги спрем да ни крадат и обиждат.
  • 12 джаич

    20 119 Отговор
    Нашата сила е истината , разумът и логиката. Разумът , реалността и взаимното разбирателство изискват приемането на фактите такива каквито са , а не каквито ви се искат и са ви ги внушили в псевдопатриотските марксистки учебници по бълг. история. Този академик кои интереси обслужва , не е ли индоктриниран и догматизиран тежко от марксизъм и ленинизъм , не се е ли поставил в услуга на Москва , няма ли за цел да скара непоправимо България с Македония ?

    Коментиран от #14, #21, #41, #42, #56

  • 13 Или са Българи

    82 4 Отговор
    Или да правят като вятъра.
    Въобще трябва да спрем всякаква комуникация.
    Когато вземат да ни се молят, може би, ще си помислим.
    Ако не да слагат по една ватенка и да се присъединяват към Сърбия -кандидат руски републики
  • 14 Дай обяснение за малцинствата,

    33 8 Отговор

    До коментар #12 от "джаич":

    Има ли българи в географската област македония, и някога имало ли е ?

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Щом си за истината, вкарай конкретика,

    64 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дай обяснение за малцинствата,":

    Каква азбука ползвате и с какъв произхода/БГ букви с промени от комисия по нареждане на коминтерна, справка архиви/, географската област македония, някога населявана ли е от българи-справка архиви на Екзархия, кръщелни свидетелства/, в пределите на кои държави и от коя година е била тази географска област с име македония, архиви на балканските държави, ей такива конкретни неща трябва да пише в договора, а не лозунги и пожелания
  • 18 Ще говори който иска,

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ердоган":

    Нали, изхвърлячо
  • 19 Гост

    6 57 Отговор
    Какво подскачате като петлета?! Каквото ни кажат "началниците" - това ще е! Ако си мислите, че нещо зависи от нас и сме независима държава - много, ама много се лъжете! Само да се опитаме да сложим прът в каруцата на РСМ за влизането й в ЕС и "началниците" ви такъв шамар ще ни изплющят, че свят ще ни се извие и ще скимтим като малки кученца! Така че, нека бъдем реалисти! Ако не вярвате, погледнете назад във времето! Не е нужно да се връщата много назад!

    Коментиран от #20, #44, #63

  • 20 Е, то досега взе така е било,

    31 4 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Разпарчетосани от "великите сили", наказани с репарации, без загубена война.Сега нали европейски ценности, щом предпочитат комунистически просръбски македонизъм да си ги приемат, кво ни занимават,

    Коментиран от #64

  • 21 Перо

    55 1 Отговор

    До коментар #12 от "джаич":

    Вашата сила е зомбирането в Титовия шовинизъм и наложения македонизъм,фалшифицирането и кражбата на история. Така сте дресирани от 70 години и не смеете да си признаете,че сте насилствено македонизирани с огън и меч! Не виждате ли актовете за раждане на предците ви,от кого са издадени,когато си вадите БГ паспорти.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шаран БГ

    22 8 Отговор
    Акад. Г.Марков безспорно е прав, ОБАЧЕ ще стане това, което кажат САЩ. Днес те пишат историята ! Балканският полуостров е нужен на НАТО за плацдарм срещу Русия. Естествено САЩ ще усвои всички природни дадености от района - това първо на ръка !!
    Без значеиние РБ дали е в ЕС или не - двамата Симеоновци ни вписаха в НАТО и мърдане няма. За страната ни - нулев напредък - трябва да се плаща огромен за "калпавия мат,риал" външен дълг. Т.е. " икономическият убиец"ни е хванал здраво за шията . Ако ни има, ще влачим жалко съществувание !!!
  • 24 тодоров

    28 0 Отговор
    АБСОЛЮТНО ВЯРНО ЗАГЛАВИЕ.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българка

    8 80 Отговор
    Някой от вас чел ли е нещо за пеоните и илириите? - Това са предците на днешните жители на Северна Македония, които са били поробени и асимилирани от народа на Александър Македонски. Те са на своята земя повече от три хиляди години!!! А ние сме били в Афганистан...и сме говорили тюркски (чувашки) език. Когато сме дошли на тяхната територия, не стига, че сме ги клали, поробили..., а сега искате и да кажат, че са българи. Погледнете се в огледалото и ми кажете един от вас дали прилича на тях!!! Но българи-фашисти, не се тревожете! - ВСИЧКИ ТЮРКИ СЕ ГОРДЕЯТ С БЪЛГАРСКИЯ СИ ПРОИЗХОД! ДОРИ И АМАЗОНКИТЕ СА БЪЛГАРКИ!, НО МАКЕДОНЦИТЕ НЕ - А И ПЕСНИТЕ ИМ ОТКРАДНАХМЕ! А този "историк" от историята на Живков ли е учил, че е толкова компетентен? - Възхищавайте му се! "Браво!" Но цял свят учи история и от преди прабългарите да дойдат на Балканите!!!

    Коментиран от #27, #28, #29, #30, #31, #32, #34, #36, #43, #49, #65, #68

  • 27 Те българите сега а дошлите прабългари,

    50 2 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Разбирачке, тъй ли?Смесване на етнически групи не е имало, тъй ли, в кръщелните свидетелства от началото на века пише кой как се е самоопределил, македонци се появяват след политическото инженерство на коминтерна, нищо общо нямате с тези древни елини преди и след Ал.Велики
  • 28 Покажете архиви,

    52 1 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Исторически документи, в които някой се определя като македонец, НЯМА такива, НЯМА, появяват се преди 70г, все едно да има шопи, тракийци, добруджанци, принадлежност пио географски области, то верно големи наглеци ще излезете
  • 29 Гост

    42 3 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Много елементарно разсъждение! В такъв случай, защо си присвояване името Македония. Да се пишат Илирия или Пеония! Илири, пеонци, но не и македонци! Отделно, от тези племена отдавна нищо не е останало, а са асимилирани от византийци, българи, сърби. Така че, мисли!
  • 30 ГУ СВ

    47 1 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Алоууу пеонката защо не говорите на пеонски ,защо не пишете на пеонски ,защо не се гордеете с пеонската си държава и пеонски владетели и царе, можеби Ащото сте били елинизирани още преди Христа,а остатъците романизирани още 1 век. Отречете се от българската култура ,история, език ,азбука и се гордейте ,че сте велики пеонци или патагонци или дори оранготани
  • 31 Гэст

    48 4 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Колкото до песните - и тук бъркаш! Както има дунавски, родопски, тракийско, лудогорски , шопски, така има и македонски, но те се наричат така по особеностите на съответният географски регион, съответните обичаи, диалект и т.н.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 JEFF

    3 42 Отговор
    Ако прекалено се тревожим за историята, то нямаме бъдеще.Миналото е минало, погледнете напред .
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 очакване

    45 1 Отговор
    Колко малко се иска от макетата, да не крадат и да не лъжат. Ако успеят, ще им помогне много за европейската интеграция.
  • 36 Род

    46 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Българке( по - точно скрито македонско мекере), що тогава " юроде неразумни" не се зоват пеони или илирийци!!?? А албанците да знаеш какви са!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Чичо

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Bake Rolls":

    Сигурен бъди...даже вече си
  • 40 Калбо

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "ke da":

    Не смесвай едното с другото гербаджияйски трол не харесвам нито червените нито гербаджиите България няма такава партия която да помогне на българите
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Демостен

    34 0 Отговор

    До коментар #12 от "джаич":

    Абе Джаич, никой не мисли да се кара ...просто сваляме картите и гледаме кой какво държи...Истината, не тази от Титова Югославия..
    А именно: доктрина основана на българофобията, това е Македония..
    Дигнете един паметник на загиналите и в борбата срещу фашистка Германия, ама стиска ли ви?!
    Я колко е удобна България за това упражнение..
    Тъй, че изчистете си двора и тогава ще говорим..
  • 43 Демостен

    27 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Кого сме поробили?! Альоу, Карлуковооо...
    Недей плещи глупости Ами бегай че прегоря манджата..
    Щом Бакалов не признаваш, тогава кой?!
  • 44 Иван Енчев

    4 16 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Много е жалко, срамно и унизително, когато се четат подобни коментари като този но за голямо съжаление са АБСОЛЮТНО ВЕРНИ. Точно така ще се случи. Даже и до шамар няма да се стигне, едно скърцване със зъби от великите и всичко е решено и преключило . За голямо съжаление, пак ще кажа.
  • 45 123+

    19 1 Отговор
    Северномакедонската академия на науките най- сетне твърдо е решила, че няма северномакедонска академия на науките! Хвала!
  • 46 Санди

    6 37 Отговор
    Колку и да рипате Македо9нија си е наша, македонска. Да добруваме заеднички требе да клекнете. Бугарите сте фанаље обичај да го праате.
  • 47 Обективен

    29 2 Отговор
    Браво на академик Марков !!!
    Ако всички бяхме като него ,нямаше да стигнем до тук .
  • 48 Петрич

    7 22 Отговор
    България ще спази Резолюцията на ЕС , и българският съд ще даде регистрация на македонските организации и македонските сдружения.След време ще има и македонска партия в България.
  • 49 Русия

    18 1 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Коментарът ти е не-исторически тюрлю гювеч. Вземи го изтрии и иди да четеш повечко исторически трудове, но не писани от руснаци или русофили.
    Прчети хубаво и умно великия Ганчо Ценов..
  • 50 Джил

    13 4 Отговор
    Сбъркани македонци-българи.
  • 51 Давай те

    18 2 Отговор
    Да ги изкъпем с по топла вода и всички са Българи нищо северно македонско няма да остане у тях. И последно да се прекръстят западна Македония за Сърбия Южна за Албания източна. Абе те каква Македония са? Отговор Никаква точка намерете си име и тогава история.
  • 52 Баце

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "ke da":

    Бе кой ще гласува за БСП с Нинова. Я виж колко е удобна Опозициика. Та чак да се чуди човек те с Герб ли са или Да
  • 53 Иванчо Мераклията

    14 0 Отговор
    Ако приемат общата история ще имат и ханове и царе и няма да искат да крадат нищо
  • 54 Ванко 3

    8 3 Отговор
    Тия макета щели да се жалват на Меркел. А нашият пудел Боци угоднически за завърти опашка. Е само да посмее. Такава ярост ще отвори срещу себе си, то и без това само искрица се чака
  • 55 Неистоток

    6 3 Отговор
    Както винаги под влияние на новите началници българските политици ще подпишат анекс към договора,който македонските управници няма да изпълняват а тяхните историчари ще ни се подиграват. Това ще е повод сев. Македония да не бъде спряна за ЕС.
  • 56 ИВАН ИВАНОВ

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "джаич":

    Този академик е истински родолюбец, уважаеми!
    И още, ако една държава се притеснява в защита на националните си интереси да си влоши отношенията с друга, що за държава е това?
  • 57 Статистик

    7 1 Отговор
    Ще се сетят ли нашите управници при преброяването на населението в сев. Македония освен сърби, гърци, власи и др. да бъдат включени и българи.
  • 58 Pa4o 70

    3 0 Отговор
    Ще цитирам учителя Петър Дънов какво е казъл за Бълг Ария:"НЯКОЙ НАРОДИ ИМАТ ДРЕВНИОСТ, А ДРУГИ ИСТОРИЯ !" А нашите политици и историци да четат трудовете на Раковски и Ганчо Ценов (германски историк) непризнат от нашите малоумници за български такъв. Тези велики БЪЛГАРИ са имали достъп до ръкописи и книжа от библиотеки в Марсилия,Ватикана и къде ли не.
  • 59 Аврам Бакалина

    4 1 Отговор
    ПРОДАЖНИ УПРАВНИЦИ, БЪЛГАРИЯ ИМА ИСТОРИЯ ОТ ВЕКОВЕ И ВИЕ ГЕНЕТИЧНИ ГРЕШКИ НЯМАТЕ ПРАВО ДА Я ПРОДАВАТЕ! С КАКВО ЩЕ ВЛЕЗЕТЕ В ИСТОРИЯТА, НЕ СТЕ ДОСТОЙНИ ДА НОСИТЕ ИМЕТО БЪЛГАРИ!
  • 60 До 26

    3 0 Отговор
    Не вярвах, че има толкова невежи хора, но ти ме убеди в съществуването им на 100%.
  • 61 ГОЦЕ

    6 2 Отговор
    АКО ГИ ИСТАРВЕМ СЕГА........УТРЕ ДЕЦАТА ИМ ЩЕ ВЗЕМАТ ПИРИНСКА "МАКЕДОНИЯ".............ТРЯБВА ТВЪРДО КАТО ГЪРЦИТЕ.....ХАРАКТЕР ТРЯБВА.....ДА ОПАЗИМ БЪЛГАРИЯ.........
  • 62 Македонски българин

    0 4 Отговор
    Назначеният за академик Марков всъщност е ченге на Държавна сигурност. Що някой журналист не го пита защо не прочетохме за ген. Иван Колев в учебниците по история? ДС ченге, а не историк. Доверено лице на ДС патреота Каракачанов.Лъжец и фалшификатор. Марков, ти си като онези в Скопие.
  • 63 Чета

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    и се чудя, как може да имаш такива измекярски разсъждения!
  • 64 Да ама не!

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Е, то досега взе така е било,":

    Нищо не могат да направят, искат, не искат - ще се съобразят с България!
  • 65 Срам.

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Заради прости и не образовани, а с претенции, като теб България е на този хал. Боко е в пъти по-интелигентен от такива, като теб. Боже, прибери си боклуците!

    Коментиран от #67

  • 66 македонец

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Историята на Македония-2500г,на България-1300г.?
    Македония е била държава на 2 континента практически
    целият тогавашен свят!Към България и Гърция Македония
    няма теротериални претенци впреки че страта столица
    Пела е в сегашна Гърция.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 македонец

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Отличен коментар! Как да се обясни на лумпените
    на площада и отровното трио.
  • 69 македонец

    1 0 Отговор
    Г-н Марков една окупация през 2 св. война не
    прави историята обща.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове