Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 11:08 18 062 37

Ваня Григорова: Във ваш интерес е да прехвърлите вноските за втора пенсия в НОИ

  • ваня григорова-
  • втора пенсия-
  • нои

В пенсионните фондове няма почти никаква доходност, отбеляза експертът от КТ „Подкрепа“

Ваня Григорова: Във ваш интерес е да прехвърлите вноските за втора пенсия в НОИ - 1
Кадър бТВ

Така наречената втора пенсия от частните фондове ще се изплаща пожизнено, разсрочено или накуп в зависимост от това колко пари е събрал човек в партидата си.

Предложенията за промени, които уреждат това, и по които се спори от години, са публикувани за обществено обсъждане. Приемането им е належащо, тъй като през 2021 г. ще се появят първите пенсионери с право на втора пенсия.

Тя ще е пожизнена само ако събраната сума стига пенсията да е поне 15% от минималната за страната. За догодина това означава 45 лева.

Ако парите в партидата не стигат за такава пенсия, те ще се изплащат разсрочено за определен период от време. Ако пък са твърде малко, човек ще си ги вземе накуп.

Въвеждат се нови срокове, в които хората, ако желаят, могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. За първите пенсионери се разрешава това да става до лятото догодина.

"За пенсионерите това безспорно е добър вариант. Ние имахме много запитвания от нашите членове за това, че са пропуснали предходните варианти да прехвърлят вноските си в НОИ. Доскоро не можехме да отговорим. Сега можем да кажем, че могат да си прехвърлят вноските до юни следващата година", заяви в "Тази сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Според нея, ако се грижат за своите интереси, трябва да ги прехвърлят. Самата тя е решила още през 2013 г., че при първа възможност ще се прехвърли в НОИ.

Едната причина е, че в частните фондове от втория стълб не постъпват осигуровки за времето, когато си в майчинство, когато си болен и в болнични или безработен, което довежда до появата на дупки в осигурителния доход и намаляване на бъдещата пенсия, отбеляза Григорова.

Другата причина е доходността в тези фондове.

„В края на 2018 г. примерно има милиард във всички задължителни фондове. Ако през следващата 2019 г. от осигурителни вноски дойде половин милиард, би трябвало да имаме 1,5 милиарда минимум при никаква доходност. Но какво се случва? 2018 г. не само нямаме ръст на тези средства, а те са с минус 680 милиона по-малко. През 2019 г. резултатът е малко по-добър, има около половин милиард повече, но 2019 г. само до средата на годината имаме почти половин милиард по-малко, отколкото са сумите и осигуровките за предходната година. Тоест няма никаква доходност. Резултатите се виждат от официалните източници като КФН“, каза Григорова.

„За последните 2 години най-голямата доходност е 1%, а инфлацията е 3,3%“, заяви Григорова.

По изчисления на финансиста Любомир Христов при 1000 лева осигурителен доход, ако внасяме само в НОИ, ще получаваме 430 лева пенсия, а ако се осигуряваме и в двата стълба – 320.

Според Григорова пенсионните фондове няма да възразят на прехвърлянето на вноските към НОИ, тъй като в момента се вижда тяхната несъстоятелност.

Григорова отбеляза още, че отдавна настоява да се публикуват заплатите на мениджърите на пенсионните фондове, защото тези пари са обществени и идват от нашите вноски.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румпи джуджето злобно

    38 15 Отговор
    Какви пенсии, то няма да останат хора, тя за пенсии съветва

    Коментиран от #10

  • 2 Точно

    17 14 Отговор
    обратното !

    Коментиран от #8

  • 3 Ако знаете

    44 9 Отговор
    колко търтеи се хранят от тези фондове и какви пари се присвояват, веднага ще прехвърлите парите си в НОИ. Това са ВАШИТЕ пари ! Не че НОИ са светци, но от двете злини винаги избирайте по малката ! Не ангажирам никой с мойто мнение, а и очаквам троловете на фондовете да започнат с "истините" :))=
  • 4 Българка

    23 1 Отговор
    Целта е сега не вземаме мерки за здравеопазване и рязко разреждаме пенсионерите!
  • 5 Гост

    30 6 Отговор
    Оня ден, ако не се лъжа, точно некъв синдикат каза хората да не си ги прехвърлят, сега тая вика да ги прехвърлят. Тия си правят каквото си искат, за пари лъжат, мажат...ходи разбери сега какво да направи човек

    Коментиран от #16

  • 6 Грую

    31 5 Отговор
    А вероятно във всенароден интерес ще бъде прехвърлянето повечето от управителите на частните фондове за ДЗПО в затвора за много дълго време!
  • 7 Рон Джеръми

    11 5 Отговор
    Аз си я харесвах, а тя се оказа той - Ваня Григоров.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бах

    30 8 Отговор
    Тези измислени фондове трябва да се забранят . В един ден фалират и държавата ще трябва да ги спасява . На частник не може да се вярва !

    Коментиран от #20, #28

  • 10 Дада

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Румпи джуджето злобно":

    Я да си каже кои им са членовете. Щото държавните фирми им плащат членския внос по ведомостите от заплатите на членовете им. Боко ги храни и затуй си траят та даже и наглеят. Инак кранчето спира. От 10г тия крадат и ощетяват всички ТРУДЕЩИ СЕ ама Ванката не го вижда. Загрижени за пенсиите. Пълна отврат. Подкрепа тъй и не разбра че не сме вече НРБ
  • 11 И тези парички са заминали към някакви .

    21 3 Отговор
    Офшорки...Я каймани,я алигаторски,я коркодилски острови и компании...Луд да станеш в тази държава,явно пенсии вече няма да има,защото всичко е завлякано през тези преходи и години на Чингиз ханно разграбване на държавата.Тези сегашните орди в момента ще спечелят уважението и на Атила и на Али баба и 240 баш разбойника....
  • 12 Ядеитн

    16 3 Отговор
    Кат чуя "Подкрепа" сичко ми е ясно и не чета нататак. Викат, крекат, скачат ама кат на началниците им са подфърли некой лев - немного - и мирясват. А тая устатата кака нещо много си е повервала. Мъти акъля на раята, ама нали ги гледх у Софията последно са беха сбрали да марзуват саде 20 - 30 сини даждобрана. Нещо им е бегала раята. А тая, дека е останала и им връви по акъля е от гламава - по-гламава.
  • 13 Мразя мастика без айрян

    24 1 Отговор
    Слушайки и двете страни, не само че няма да си прехвърля парите към НОИ, но и няма да ги прехвърля към фондовете. Махам се от България!

    Коментиран от #17

  • 14 Greta i Hanzel

    11 1 Отговор
    Девойката е хубавица, за това ще я слушкате.

    Коментиран от #22

  • 15 1944

    15 3 Отговор
    ченгетата от подкрепа искат национализация на индивидуалните партиди.
  • 16 чета и не вярвам на ушите си

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Ти "синдикатите" за някакви честни ли ги имаш !?!?!?

    Коментиран от #33

  • 17 По-добре късно отколкото никога

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мразя мастика без айрян":

    Аз се махнах преди 8 години
  • 18 Изглежда

    17 5 Отговор
    Едни хора си поживяха не зле за сметка на работещите!
  • 19 един българин

    6 0 Отговор
    ЗАЩО ТАКА , ДА НЕ БИ ПУТЛЕРЧО ДА Е ИЗДАЛ ТАЯ КОМАНДА И ПЕЕВСКАТА ДРУЖИНА ДА СЕ Е ВТУРНАЛА ДА Я ОСЪЩЕСТВЯВА?!
  • 20 ke da

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "Бах":

    НАПОРОТИВ ТОЧНО ЧАСТНИКА Е ЗАИНТЕРЕСОВАН ДА СЕ ГРИЖИ ДОБРЕ ЗАЩОТО ЩЕ ОСТАНЕ НА СУХО ИНАЧЕ! ДОКАТО ДЪРЖАВАТА ОСНОВНАТА И ГРИЖА Е КАК ДА ПОРОБИ ПОВЕЧЕ НАРОДА СИ КАТО МУ ОТРЕЖЕ ВТОРИ ИЗБОР - ТОТАЛИТАРИЗЪМ!
  • 21 чичо

    6 1 Отговор
    В интерес на бацо да ги набуха в шкафа
  • 22 ха-ха

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Greta i Hanzel":

    Няма такава комбинация - хем да е хубавица, хем да е девица ( девойка :-)
  • 23 анонимин

    11 1 Отговор
    За даги открадне касиерчето на СиК от банкя!?
  • 24 Мда

    19 1 Отговор
    Само в България могата да те ограбват официално, с участието на държавата, която стои отстрани и си затваря очите!
  • 25 Ох-х........както съм го наточил.......

    4 1 Отговор
    Ще я лющя до забрава.

    Коментиран от #34

  • 26 БЪЛГАРЧЕ

    16 5 Отговор
    Идеята да се обявят публично заплатите на мениджърите на фондовете е чудесна.Имам въпрос към г-жа Григорова - ако прехвърля парите си в НОИ:
    - те ще са на отделна лична партида или отиват в общия кюп?
    - ако почина преди да съм изконсумирал внесените от мен средства за втора пенсия, остатъка ще се прехвърли ли на наследниците ми или остава на разположение на държавата?
    - ще се увеличава ли годишно внасяната от мен сума за втора пенсия/внесъл съм 100,00лв за годината и в резултат на опериране с тези средства би трябвало фонда респективно НОИ да увеличат средствата примерно на 100,50лв./?
    И накрая едно мнение, смятам твърдението Ви за ниска доходност на ЧПОФ за некоректно и подвеждащо.

    Коментиран от #27

  • 27 перничанин

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "БЪЛГАРЧЕ":

    Браво за коментара. И аз си задавах подобни въпроси. Очаквам някой знаещ да се включи или факти да потърси отговор на такива и подобни въпроси.
  • 28 не вярвай

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бах":

    То както вървят нещата и НОИ ще фалира. От 2016 г. започна да се захранва именно с частните фондове, като даде право на прехвърляне от тях в НОИ. Защо мислите го направи Горанов, от грижа за пенсионерите или да закрепи НОИ докато управляват те, а после да му мислят следващите. Ще опаткат и парите от частните фондове покрай "грижата" за пенсионерите и бъдещите поколения изобщо да не чакат пенсии- ще вдигнат възрастта до 70 години и държавата ще се освободи от омразните стари хора.
  • 29 Просто човек

    4 2 Отговор
    Ваня, не ти вярвам! Никога в НОИ!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пенсионер

    5 1 Отговор
    Информацията за доходността, поднесена от Ваня Григорова е недостоверна . Справка - КФН.
  • 32 Тва ванче

    0 1 Отговор
    вече много досажда. Като го гледам май не разчита само на втория стълб....
  • 33 Бой по тиквата...

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "чета и не вярвам на ушите си":

    Синдикалните лидери са най-големите търтеи и демагози,лежащи на гърба на работниците...!Един болт не са заявили през живота си,а раздават акъл като за световно...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бай Ганчо

    4 1 Отговор
    Тази госпожа е супер некомпетентна. Говори за такси. Защо никой не обръща внимание на таксите за надзор на фондовете, събирани от КФН. И най-неграмотния човек може да отвори сайта на КФН и да види т.нар. тарифа. Милиони от нашите пари отиват за заплати в КФН. Всичко е напълно законно. На госпожата явно й е неудобно да спомене този факт, защото играе в един отбор с правителството, на което му трябват пари. Интересен е и още един факт, защо точно в КФН, където надзирават тези фондове точно са назначени роднини на Менда Стоянова? За да си вземат и те едни пари и да контролират нещата по-добре. И всичко е законно и точно.
  • 36 Пенсионер

    0 2 Отговор
    Универсалните пенсионни фондове, в които задължителнo се осигуряват работещите българи за втора пенсия, имат средна доходност от 67,8% за период от 16 години, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Става въпрос за периода от 30 юни 2004 г., откогато КФН публикува подробни данни за доходността им, до 30 юни 2020 г. Инфлацията за същия период е 69,4%, показват данни на НСИ.
  • 37 Пламен Стоянов

    9 0 Отговор
    Алооу!
    Къде бяха синдикатите, когато ни вкараха в тия фондове?! Забравяте, че те са задължителни и държавата ни вкара в тях. Сега, да сме се оправяли сами. Не е ли редно държавата да си оправи бакиите и да направи така, че фондовете да си изпълняват задълженията. И откъде накъде, след като ни задължиха да влезем в тези фондове, сега тия дето предстои да получават две пенсии, ще вземат по-малко ако са само в НОИ. Това ли беше целта? Хем някои хора да се облажат (собствениците на фондове), хем държавата да си намали задълженията?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове