Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 08:15 9 345 31

Проф. Петров съветва как да действаме при зараза с коронавирус

  • съвети-
  • лечение-
  • коронавирус

Лечението трябва задължително да се води от лекар, не трябва да се вземат превантивно никакви медикаменти

Проф. Петров съветва как да действаме при зараза с коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС

В много болници бяха удвоени леглата за COVID-19, включително и в общинските. Може да се каже, че общинските болници се включват много активно. Освен това наскоро беше взето решение лечебните заведения от извънболничната помощ да играят ролята на триаж за пациенти, които са със симптоми на коронавирус. Това каза в сутрешния блок на БНТ кардиологът проф. Иво Петров.

Болниците в София могат да осигурят много легла, може би десетократно спрямо сегашния капацитет. Не само легловият капацитет има значение обаче, а и персоналът. Не всеки лекар се е сблъсквал с кронавируса, учим се в ход. Необходимо е лечебните заведения да са снабдени с медикаменти и най-вече с персонал, подчерта той.

Сега знаем много повече за патологията, за различните фази на лечението. Лечението трябва задължително да се води от лекар, не трябва да се вземат превантивно никакви медикаменти. Конкретната фаза на заболяването изисква конкретни мерки. Тези фази трябва да бъдат преценени от лекар, дори това да се случва онлайн, посочи проф. Петров.

Той поясни, че не препоръчва при леки симптоми задължително да се ходи в болница. При началните фази човек може да попита по телефона своя лекар и да се започне с първоначалните общи мерки, които се прилагат при настинка - потискат температурата и подкрепят имунитета, като витамин Д, селен и цинк. Ако пациентът има нарастващ задух и кашлица, трябва да се обърне към разкритите към здравните заведения триажи, каза още проф. Иво Петров.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    12 8 Отговор
    Лекар- гинеколог! Лекар- ортопед ! Лекар- патоанатом !

    Коментиран от #26

  • 2 БАЙ Х@Й

    26 6 Отговор
    Щото в Щаба е пълно с лекари , ама няма нито един вирусолог! И всички дават акъл за борба с вируса !
  • 3 bravo

    11 14 Отговор
    АКО ТОЗИ НАИСТИНА Е ЛЕКАР ТО Е КАЗАЛ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ-ТЕМПЕРАТУРАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОТИСКА!!!!!

    Коментиран от #12

  • 4 Дълбоко виждащ

    14 9 Отговор
    А какво да Правим НЕЗАРАЗЕНИТЕ ,професоре???Може ли да живеем???Разрешавате ли ни???Моля ви се,на вас и щабът разчитам да ми зазимите дръвчетата и възпитате внучките ми!И дЕЕЕЕ Видов Ден!!!

    Коментиран от #7

  • 5 Аноним

    10 4 Отговор
    Толкова прочетох за тоя вирус че лекувамето ще е от мен знам повече от личния лекар гарснция
  • 6 доктор Менгеле

    4 5 Отговор
    Обгазяваме и кремираме!
  • 7 Някой

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Дълбоко виждащ":

    Явно ти си един примитивен човек.Лекарите ти казват непрекъснато,че ти ако не искаш да се пазиш,да спазваш препоръките за дистанция,носене на маски и т.н,то няма кой друг да те пази.Какво не разбираш?

    Коментиран от #11, #13, #14, #15, #24, #30

  • 8 универсално

    7 3 Отговор
    Все пак опираме до кофа на главата-хем е маска, хем е поцинкована.
  • 9 Учуден

    9 3 Отговор
    Вчера двама професора казаха да не се подтиска температурата, тоя пък вика обратното, що не вземете да се съберете всичките един милион професора специалисти по всичкология в България и не се уточните помежду си пък тогава да манипулирате гражданите???

    Коментиран от #28

  • 10 гостъ

    9 0 Отговор
    Професора да съветва разните доктори, дето публикуваха постове във Фейсбук с ,,протоколи, за лечение на Ковид.Които между другото са старите препоръки от 2003-2005 срещу птичия грип причиняващ ТОРС /SARS ако на някой по-му харесва на английски/ , не че са грешни, но не са от сега както се намеква.. Хората в страха си хукнаха да си купуват описаните медикаменти.И да си знаете като си купувате някои от тия лекарства,не хр.добавки, че имат силни странични ефекти.Пият се само след преценка от лекар и абсолютно съобразени със здравословното състояние на човека и съпътстващи заболявания.И не е редно тасива препоръки да се публикуват в социалните мрежи. Това не е помощ и се вижда негативния ефект. Точка по въпроса.
  • 11 Хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Затова ли лекарите нито носят маски, нито спазват дистанция:)
  • 12 съгласен

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "bravo":

    И на мен ми направи впечатление. Общото съгласие на лекарската гилдия е да НЕ се прилагат антипирици.
  • 13 БАЙ Х@Й

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Няма кой да ни пази, но има кой да ни ЗАБРАНЯВА ! По сталински!
  • 14 БАЙ Х@Й

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    "Ако не знаеш - ще те научим! Ако не можеш - ще ти покажем! Ако не искаш - ще те принудим!" - така ни пазят !

    Коментиран от #16

  • 15 Дълбоко виждащ

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Да не разбирам,къде са 51560 човека,според бг-стъкмистика има 83366,вирусоносители,от тях 4176 са в болница,25779 са ИЗЛЕкувани от Професори и доФФтори и починали 1851,та питам та всезнайко Непримитивни ми Индивиде къде са 51560 човека в коя графа са????

    Коментиран от #18

  • 16 Дълбоко виждащ

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й":

    Нееекой от тези учители ке яде .....Гьостреницата!!Това до ,което ще докарат хората е да почнат...Саморазправа!Нямат право да Задължават,а само да ПРЕПОРЪЧАТ!Уверявам ВИ Над 50% не могът да се заразят дори да ги вкарате в Океан от това нещо!ТЕ не го и Разнасят,защото нещото не вирее при тях и в тях!Нещото не вирее и в тоз пост дето ми даде Титла-Примитив....Единственното ,което направи нещото е някой да се скара с някой,а може и до физически ...сблъсъци да се отиде!Целта на Пропаганда Ковид е -Ваксинация и натам вървят ,та пазете се....Едно е да ви дават някоя пара за плашене на стадото,друго е на Вас да ви ...Сложат ваксината ,та и Еаните и Другите....Се пазете!!
  • 17 Политолог

    8 6 Отговор
    "Не всеки лекар се е сблъсквал с кронавируса, учим се в ход". Той и Мангъров не се е сблъсквал, но лекува от телевизора с глупости😂 Сега ще го видим на живо без скафандър и маска....

    Коментиран от #19

  • 18 Мими

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дълбоко виждащ":

    Тези,които не ти излизат в сметките,са болните в къщи.За тях няма места в болниците.Боледува се много дълго от този вирус!!!

    Коментиран от #21, #25

  • 19 БАЙ Х@Й

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Политолог":

    Мангъров не лекува от телевизора. Той каза , че с маските няма да се спре вируса ! И , че няма " ЯКО ДА СЕ МРЕ" И ТОВА Е факт! А ония дето говореха за недостиг на хладилни камиони и недостиг на чували за трупове , че "ЯКО ЩЕ СЕ МРЕ" - те как точно ни спасиха ????????????????????

    Коментиран от #29

  • 20 Димитричка

    1 0 Отговор
    И на теб с тези съвети дето ни даваш, доктор здраве да ти дава!
  • 21 Дълбоко виждащ

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мими":

    хахахаха,докторски довод-хахахаха от Злокачествен Тумор се чака до 5г от Ковид вече стана година....Страхотен довод,по точно е да кажете:Докато дават парата,владетелите на света!
  • 22 Казуар

    2 1 Отговор
    Явно някои ще проумеят когато вирусът тежко ги засегне, и тогава ще изглеждат като отървали се от дявола.
  • 23 Пенсионер

    2 0 Отговор
    Аз ям хляб с кисело мляко и нямам коронавирус.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кадир

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мими":

    Мими кой вирус ти го тури. Тумора борисов ли?
  • 26 ***

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Бесим за назидание!

    Коментиран от #27

  • 27 ***

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "***":

    Отнася се до 6-ти не до 1-ви!
  • 28 пророк Исай

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Учуден":

    Ковид19 е обект на страх и паника , поради своята мъглявост и неопределеност . Имeннo - мъглявocттa и нeoпрeдeлeннocттa гo прaвят рaзтeглив , кaтo лacтик , и му ce прeпиcвaт нeoбикнoвeнни прoяви . Прeписват му ce вcякaкъв вид cвoйcтвa , имeннo зaщoтo e мъгляв и нeуcтaнoвeн ! Кoeтo вoди дo извoдът - CЪЩECТВУВA ЛИ КOВИД19 ? Умишленно всят страх и паника или нeуcтaнoвeнa реалност ???
  • 29 пророк Исай

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ Х@Й":

    Ковид19 е обект на страх и паника , поради своята мъглявост и неопределеност . Имeннo - мъглявocттa и нeoпрeдeлeннocттa гo прaвят рaзтeглив , кaтo лacтик , и му ce прeпиcвaт нeoбикнoвeнни прoяви . Прeписват му ce вcякaкъв вид cвoйcтвa , имeннo зaщoтo e мъгляв и нeуcтaнoвeн ! Кoeтo вoди дo извoдът - CЪЩECТВУВA ЛИ КOВИД19 ? Умишленно всят страх и паника или нeуcтaнoвeнa реалност ???
  • 30 даскала

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Същото важи и за теб , наивнико !
  • 31 Удивен

    0 0 Отговор
    И докога ще се умира единствено от КОВИД? А Класиката от Пещерите до 13-03 2020?!..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове