Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 12:00 3 183 36

Здравният министър обясни защо няма да има пълно затваряне на държавата

  • проф. костадин ангелов-
  • мерки-
  • локдаун

В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект

Здравният министър обясни защо няма да има пълно затваряне на държавата - 1
Снимка: БГНЕС

До края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой бързи антигенни тестове ще влезе в здравната система. Това съобщи пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение, поясни Ангелов.

В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект, категоричен е министър Ангелов. По думите му в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект.

Запитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23.30 часа, Костадин Ангелов коментира: „В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот.

При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална.“

При нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени, допълни Костадин Ангелов.

Данните за развитието на епидемичната обстановка се проследяват в динамика за двуседмичен период, тогава се правят и заключенията, уточни проф. Ангелов и припомни, че е налице несвоевременно подаване на данните към системата и закъснения в попълването, което се дължи и на субективен фактор.

През лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система, заяви здравният министър.

Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър, подчерта проф. Ангелов.

„Когато имаме 150 заболели на 100 хиляди, правим определени неща. Когато имаме 300 заболели на 100 хиляди, правим определени неща“, коментира той.

„Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск.

В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка.“

Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага, отчита още министър Ангелов.

За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла, увери Костадин Ангелов. Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря. „Водещо в момента не е рационалното мислене на хората, водещо е притеснението на хората и техният страх.“

Според проф. Ангелов показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са „под 0.003% от всички случаи“.

Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици, отбеляза още здравният министър. Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване, съобщи той.

„Всеки лекар, който има инфекциозни болести (специалност – бел. ред.), трябва да се включи в битката, която водим. Всеки трябва да е солидарен“, подчерта проф. Костадин Ангелов относно назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на Covid клиниката в Инфекциозна болница в София.

„Доц. Мангъров е началник на Клиниката по детски болести. В болницата вътре при пациентите той не ходи без маска. Той няма проблем с това – носи маска, носи ръкавици.“ Имаме нужда от всеки професионалист в тази клиника, допълни Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 изрд

    22 21 Отговор
    Спирайте всички ученици и детски градини, изроди, искате да почнат да умират по улиците ли хоарата???
  • 2 Една бг жена

    26 18 Отговор
    Затворете училищата за дистанционно обучение. До кога този страхлив смешник ще говори глупости, вместо да вземе решение като човек, родител, лекар и получаващ заплата министър
  • 3 слтци

    26 7 Отговор
    Оставка незабавно, и ти ще бъдеш съден!!!
  • 4 яверт

    20 19 Отговор
    Спирайте всички детски и учолища!
  • 5 един от многото

    23 2 Отговор
    А пролетта какво имаше , че ни опушихте от всякъде. А , забравих , страх от недоволство.
  • 6 Българка

    21 1 Отговор
    Може ли великият план, който твърдят продажните и некадърни министри, че е направен за борба срещу пандемията, да го покажат. Нека МС публикува плана си за действие по време на здравна криза.
    Стига ала бала празноговорене!
  • 7 123

    5 3 Отговор
    "Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента."...за справка: всяка зима от десетилетия насам са се обявявали грипни епидемии при брой заразени 400 души на 100 000, а всички знаем, че при грипа всички са със симптоми, докато при короната вероятността да си със симптом е колкото да спечелиш от тотото.
  • 8 Страха на ГЕРБ

    25 4 Отговор
    Цитирам "Това ще изкара хората на улицата".
    За по двама заразени наден затворихте държавата, а сега са по 4002-ма ама сега не смеете гербаджийски ут*бки.
  • 9 Малко логика

    22 14 Отговор
    Затворете всички учеща веднага. Всеки ден закъснение ще се увеличава ужаса които тепърва предстои. Ако скоро не се направи това няма да има дори и учители които да преподават после.
    Няма грам логика да не се приложат мерките които се прилагат при грипна епидемия и са изпитани в продължение на десетки години и са доказали своята ефективност при епидемия.
    Дори и да не се провежда дистанционно обучение изобщо не е трагедия може да се отмени лятната ваканция и всички да учат от май до следващия октомври без никакви ваканции.
  • 10 Боко Боков

    13 8 Отговор
    В цял свят са прости и въвеждат мерки, но аз съм по-хитър и нищо няма да затварям нищо.Докато не измрат достатъчно пенсионери, че да си избия 50 лв. подаяние които им дадох. Все пак им обещах предстоящото увеличение на пенисите от март и трябва да им редуцирам доста броя инак ще ме увътрят много. А аз имам доста докато напълня хубаво шкафчето. Сега докато не мога да обикалям с джипа разчистих гардероба и него смятам а да напълня с пачки и кюлчета.
    Затова не гледам какво правят в Европа аз ще чакам. На мен ми се размина, а другите са без значение да умират не ми трябват . На пролет се страхувах за себе си сега съм си спокоен.
  • 11 Пенсионер

    11 11 Отговор
    Затворете за дистанционно училищата. В момента управляващите са българоубийци
    Оставка, съд и под строй в затвора

    Коментиран от #16, #19

  • 12 Хахаха

    8 15 Отговор
    Първите коментари 100% са един и същ учител, който го мързи да гледа:) Лошо няма да се затворят училища и градини /то и без това образование в България отдавна няма/, но трябва и учителите за това време да спрат да получават заплати, а всички родители, чиито деца са на градина да получават ежемечна помощ минимум 650 лв.

    Коментиран от #17, #35

  • 13 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Герберастка логика! Как ще затвориш държава, която не съществува? Има територия на Мафията. Държава, ако имаше щеше да сте в Затвора! Върти Геноцид и пълни Чекмедже!
  • 14 няма да стане

    10 3 Отговор
    с толкова заразени и с такъв голям риск няма да пусна детено на у-ще та ако ще светът да се обърне .
  • 15 Шопо

    7 3 Отговор
    Защото трябва да умират хора и ОНЯ да къта пачки и кюлчета !!!
  • 16 дядо Пенс

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пенсионер":

    Евалла,наборе !!!
  • 17 45678

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    А така с болничните се точи яко здравната каса ако не си наясно, и дано не се разболяваш...

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Активист на БСП

    6 1 Отговор
    ГЕРБ -ГРОБокопачът на България !!!
  • 19 Учуден

    5 10 Отговор

    До коментар #11 от "Пенсионер":

    И като ги затворят какво - всичките учители и ученици ще киснат по цял ден в заведенията. П.П. Теб какво те бъркат учлищата, ученик ли си или 90 годишен учител заемащ мястото млади хора

    Коментиран от #21, #33

  • 20 45678

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "45678":

    И НОИ
  • 21 11111/

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Учуден":

    Може и да киснат, а може и да не киснат, но пак ще е ограничено, защото ще са на по-малки групички отколкото целия клас, схващаш ли?

    Коментиран от #23

  • 22 Пълни глупости

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "45678":

    си написал, Първо болничните са 60% от заплатата и второ дори и дистанционно да си пак можеш да излезеш в болнични. Значи работниците в производството, в магазините и т.н. могат да работят за минимални заплати, но мързеливите учители трябва хем да си почиват, хем да си взимат по 2 бона месечно, на всичко отгоре "работят" едва шест месеца в годината.
  • 23 Учуден

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "11111/":

    Схванах, че ти е твърде ниско IQ-то, в едно заведение примерно има 50 клиента, групата учители /ученици/ е да речем 6 човека наблъскани един до друг на една маса, все си мисля, че за това време ако са 30 човека в клас дистанцирани един от друг е далеч по добре
  • 24 Политолог

    8 5 Отговор
    Каза ли го най-накрая, охлюв очилат!? Заради страх от зомбитата на Мангъров ви е страх да приложите адекватни мерки! Как навсякъде има ефект локдауна при дифузно разпространение само в Ганьюстан не!? Оцапали сте гащите плъхове!
  • 25 Мазньо

    6 2 Отговор
    Този получовек-полумаймуна не казва най-важното:Колкото е по-мътна водата,толкова повече евраци ще хванем...
  • 26 Centurion

    10 2 Отговор
    Е там е то проблема,че хората загубиха психическа устойчивост,в резултат на провежданата от вас политика.Денонощното медийно облъчване,хвърляне на разни неверни цифри и статистики!!!Хората в голямата си част са овце,и са лишени от възможността да мислят и анализират.Сега си берете плодовете на изкуствената паника която създадохте.Всеки който е кихнал,разтекъл му се е носа или е вдигнал леко температура и звани, оплашен за живота си,влиза в болница и заема леглото на някой реално нуждаещ,за който обаче няма място.Не е ли имало пневмонии и преди,двустранната пневмония винаги е била рискова и от нея са почивали хора.Просто вие управляващите сте безнадеждни идиоти и заиграхте чужда игра,с цел да намажете филията.Това е истината за мен!
  • 27 Къртев 💬

    4 3 Отговор
    Ейй, тия май почват да мислят! То е ясно, че пак за себе си, но тук интересите съвпадат. Затваряне на държавата и заведенията няма да помогнат, ще помогне безкрайното повтаряне на медиите. Да вирус има, известно е на всички ,но в крайна сметка всеки има право да се пази сам. Който желае да се затваря, който е с положителен тест да се затваря и т.н..Бъдете здрави!

    Коментиран от #28

  • 28 Къртев 💬

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Къртев 💬":

    Имах предвид, безкрайното повтаряне на медиите да спре!
  • 29 Перо

    5 0 Отговор
    Мутрата отдавна е направил държавата локдаун,особено в здравеопазването. Чух един пациент,от Благоевград,който се обади в една ТВ и каза,че бил в държавната болницата за рехабилитация в кв.Овча Купел.Казва,че за минути всички болни и мед.персонал били изгонени и настанени двама болни от КОВИД. После разбрали,че няма никакви възможности за лечени на такива болни,защото болницата не е пригодена за активно лечение и ги закарали в друга болница. Същевременно пациента бил шокиран от крайно каруцарския и обиден език,който държала лудата директорка, без никаква компетенция за такъв вид болница. Такива кадри се борят с коварния вирус и го разнасят на всякъде.
  • 30 Васил

    4 4 Отговор
    Да бе няма да има ефект как Чехия със затварянето имаше 10000 на ден а сега са 2000 на ден ходи ги разправяй тези някъде другаде. Кажи че си некадърен и си подай оставка като останалите скапаняци като теб.
  • 31 Нана

    3 0 Отговор
    Споко.. В Гърция не затварят началните училища. През лятото учените откриха,че малките деца не предават вируса и го карат много леко. Нормално е да се направи локдаун за да се помогне здравната система....но с финансова подкрепа. Хората трябва да се чувстват спокойни.....но в БГ ...е важно европа да ни тупа по рамото,а не хората как живеят. Сами сме си виновни....такива сме си избрали.
  • 32 Любопитен

    2 1 Отговор
    Министърчето, защо цитираш само средната за страната, стиска ли ти да кажеш числото за София и Пловдив?
    И в двата града има над 2000/100 000 заразени с ковид.
  • 33 А бе

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Учуден":

    не виждаш ли,че един и същи папагал под сто имена бълва все същите глупости от много време.Училищата му пречели,детските градини и те,хората по улиците ще умират простотията наистина няма граници.Кат си такъв бъзльо се затвори вкъщи и се страхувай колкото щеш.А на министъра-браво.
  • 34 SOS

    0 1 Отговор
    Защото изобщо не ви пука за хората, но това ще ви изиграе лоша шега на изборите.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове