Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 13:43 4 428 25

Спасиха бебе, родено с тегло 480 грама в Стара Загора

  • бебе-
  • 480 гр.

Детето е родено в 23-ата гестационна седмица, което е рядкост за България

Спасиха бебе, родено с тегло 480 грама в Стара Загора - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Момченце, родено преди по-малко от три месеца в Акушеро-гинекологичния комплекс при Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, с тегло 480 грама, беше изписано днес от Клиниката по неонатология, съобщиха от лечебното заведение.

"Детето вече е с тегло от 1,7 кг и е настанено за долечение в Дом „Майка и бебе“, преди да се прибере при своите родители", съобщи завеждащият Клиниката доц. д-р Христо Мумджиев. Той уточни, че бебето е родено в 23-ата гестационна седмица, което е рядкост за България.

„Детето все още не може да се отглежда в домашни условия, но се радваме, че успяхме да помогнем за стабилизирането на неговото състояние“, добави доц. д-р Мумджиев.

Проявеният професионализъм от екипа на Клиниката по неонатология за пореден път доказа, че лечебното заведение остава водещо в Югоизточна България по диагностиката и лечението на новородените деца.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bravo

    11 1 Отговор
    Голямо браво !
  • 2 БАЙ Х@Й

    7 1 Отговор
    Няколко думи за майката !

    Коментиран от #4

  • 3 Браво

    8 1 Отговор
    Да е живо и здраво. Браво и на лекарите.
  • 4 Тебе

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Майката ли те интересува? Най- малко някой да те на псува. Да е живо и здраво детенцето и родителите му.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 село

    4 4 Отговор
    Ще бъда циничен:Знаете ли според статистиката с колко недъзи живеят подобни деца? Не ми се мисли за кошмара на родителите до края на живота им.

    Коментиран от #9, #19

  • 6 БАЙ Х@Й

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тебе":

    Недопсувания, майката не е ли сред родителите за които и ти пишеш?
  • 7 ...

    2 2 Отговор
    Така става, когато деца почнат да раждат деца. Ама за това нито дума в статията, нали.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Centurion

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "село":

    Абсолютно подкрепям,и може да звуча крайно и неприемливо за някой,но подобни експерименти за мен да престъпление. Това не е човек,това е аборт,и няма да има нормално развитие,няма да е пълноценен човек,ще бъде обречен на мъки,ще бъде в тежест за себе си,за близките и за обществото,товарейки здравна и пенсионна системи,без да бъде полезен.Дори бих стигнал и по далеко,и съм солидарен с въведената преди 110 г в Америка практика на близки и роднини на хора родени с разни недъзи,умствени и физически се забранява да имат деца.Дори са инжектирани за постигане на стерилитет!Това е правилният начин, подбор и селекция,здрави родители, здрави деца,здрав народ!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Биде

    1 1 Отговор
    Ми то това си е аборт!А ако разберем колко струва да го доведат е тези заветни кило и нещо и следващите няколко месеца ще ни настръхнат косите!
  • 11 123

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Centurion":

    Господ да те пази чедо мое! Да не ти се случи най-лошото! Тази, която обичаш да ти роди такова дете! Друга песен ще запееш тогава, ама късно е чадо! Мандалото лопна!:)

    Коментиран от #12

  • 12 Centurion

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Разума трябва да наделява над емоциите.До момента няма подобна издънка.За това е скрининга ,да открива в зародиш подобни проблеми.А понеже преди 100 г са нямали тази техническа възможност ,за това и практиката е била такава.Имаш в рода си идиоти ,нямаш право да участваш в размножаването,с цел не допускан на рецидиви.

    Коментиран от #13

  • 13 123

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Centurion":

    Това че детето е родено преждевременно, не означава че има някакви малформации. Ако, успее да оцелее ще се развие, като съвсем нормално дете. А, това дето го пишеш е от Сатанаил и рано, или късно ще го усетиш върху себе си!

    Коментиран от #14, #25

  • 14 Centurion

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Това е бройлер,и никога няма да бъде като едно нормално износено и здраво родено дете.

    Коментиран от #15

  • 15 Centurion

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Centurion":

    Светът е оцелял и стигнал до тук, заради естественият подбор. Природата си знае работата и вмешателства много не търпи.Нормалното тегло на новородено е 3000/3500 гр.Но 500/600 гр сие жив аборт!!!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 123

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Centurion":

    Това е за мъжки плод. За женски е 2000/2500. Наднорменото тегло на плода е характерно, когато майката е диабетичка и е много опасно и за двамата! Това че са успели да спасят плод в толкова ранна гестационна седмица е безспорен успех. Интересното е дали наистина ще оцелее! Ако, оцелее, наистина е изключително жизнено способен!

    Коментиран от #20

  • 17 123

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Centurion":

    Един цитат. Разбирай го, както си искаш. " Само веднъж свърнах от правият път, и от тогава пред мен има само пътеки, които не водят до никъде."
  • 18 Дълбоко виждащ

    2 1 Отговор
    Това е силата на Семето и живота!И,когато е нямало хабилитирани ....лекари е ставало и когато е нямало интернет също!Просто Поклон пред Силата на ЖИВОТА!

    Коментиран от #21

  • 19 Дълбоко виждащ

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "село":

    Това ваше твърдение е Дълбоко НЕВярно!! Такива деца стават свръх-човеци!За Децата е много важно Какви наследственни данни съм им ЗАВЕЩАЛИ БАБИ И ДЯДОВЦИ!!Щом е оцеляло досега не ГО Мислете -ТО ЩЕ Надживее всички ни!!!
  • 20 Centurion

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    Между 2500 и 3000 мога да се съглася,но 2000 си е недоносено,не добре развито.Съвременният стандарт за новородени е 3200/3800,кутия мъжкият плод е по тежък но в рамките на 100/150 гр.

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Centurion

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Дълбоко виждащ":

    Каква сила на живота бълнуваш бе човек, това ще е в ковиоз в неонатологията поне 4 месеца,че може и повече.Правят си експерименти.Сила на живота,глупости на търкала.Ако беше във времето когато нямаше интернет никой нямаше да се занимава с този оживял аборт.
  • 22 Дълбоко виждащ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Centurion":

    Навлизате в Дебрите на ....Създателя!Кротнете се,нито това нито онова...Вяно е това,което направи съдбата!Сложих плюс на един пост,който е запознат за по големия плод в повечето случаи има...Здравословни проблеми в Необозримо бъдеще....Но и това е бъркане в теория на вероятности където....не е за простосмъртни,пък били те и бг-професори....

    Коментиран от #23

  • 23 Centurion

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Дълбоко виждащ":

    Той Създателя е решил да го пометне,ама други простосмъртни се бъркат в работата му,като се опитват да създават от аборти хора!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ваня

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Няма случай до момента,в който дете родено в тази гестационна седмица да няма аномалии !!! МОЛЯ,КАТО НЕ СТЕ НАЯСНО-НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙТЕ!ТЕ СА КРАЙНО НЕДОРАЗВИТИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове