Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 13:11 3 034 35

Йотова: Борисов изпусна волана на джипката, дано не изпусне и този на държавата

  • илияна йотова

Безотговорност е да се казва, че има добри мерки, но българите не искат да ги спазват, каза тя

Йотова: Борисов изпусна волана на джипката, дано не изпусне и този на държавата - 1
Снимка: БГНЕС

Най-точният показател е една червена карта, която показвате. Нямате област, в която да няма проблеми, а мерките са неадекватни. Това смята вицепрезидентът Илияна Йотова, която даде силно критично интервю спрямо управляващите в ефира на бТВ.

"Беше важно да покаже на лекарите как бучи една маркировка. Прекалено много уважавам пътниците в тази кола. Имаше и един момент, в който шофьорът изпусна волана, дано не е изпуснал волана и на държавата", коментира тя, визирайки обиколката на премиера Бойко Борисов с джипа със здравния министър проф. Костадин Ангелов и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Пред бТВ Йотова каза, че най-тревожното е, че хората не вярват в мерките, които налага кабинетът. По думите ѝ те не вярват и в парите, които се разпределят.

"Държавата е пред експлозия", заяви Йотова и се похвали: "Моите прогнози тук, в това студио, се сбъдват." На въпрос кое се е сбъднало, Йотова самодоволно отговори: "Поисках във вашето студио оставката на здравния министър и то се случи."

"Оставка" обаче на Кирил Ананиев няма, а финансистът стана министър, който изготви бюджета на държавата, контрира я водещият. "Този бюджет виси във въздуха", пък отговори Йотова.

Безотговорност е да се казва, че има добри мерки, но българите не искат да ги спазват, каза тя.

"В момента водещи са експертите и лекарите, защото лекарите за разлика от политиците се научиха да работят в условията на криза.

Новата опорна точка на министъра на здравеопазването е, че обществото е отговорно за заразата, защото сме безотговорни. Министърът е човек, който компетентно трябва да изслуша какво трябва да се направи.

Знаем ли в момента с колко болници и легла разполагаме? Къде са тези болници, с какво оборудване и апаратура. Когато президентът Румен Радев каза, че трябва да има програма, по която да се изразходват, те го обвиняваха, че е срещу правителството.

От това политиканстване искам да излезем. Ние ще излезем от тази криза въпреки правителството, здравния министър и хаоса, който се създава в държавата. Ще излезем заедно като граждани. Не съм съгласна с това, че хората са безотговорни. Виждам колко са стриктни хората.

Безотговорност е да се казва, че има добри мерки, но българите не искат да ги спазват. Държавата може да бъде отворена и с мерки. Не смятам, че ние всички трябва да се научим на изкуството да се движим по ръба на бръснача. Трябва да има повече разум, а не желание за политическо оцеляване", посочи тя.

"Кому е нужно да ходим по бръснача, като можем да вземем адекватни мерки? Знаете ли колко клиники са затворени, защото има заразени лекари?", запита вицепрезидентът.

Тя говори и за напрежението в държавата като цяло, а не само между институциите. Йотова е категорична, че властта няма отговор на нито един въпрос така че да се успокои обществото. И в този момент се наблюдава опит за "насъскване" един срещу друг между лекарите и припомни вчерашното изказване на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

"Вчера се държеше като инспектор в детска педагогическа стая, който ни се накара, че купуваме лекарства", смята Йотова.

"Нали знаем, че в момента всички сме в една лодка? Министърът отиде в парламента и не даде един въпрос да му бъде зададен. От какво се страхуват?", коментира още вицепрезидентът.

Йотова смята, че следващата голяма криза ще бъде отново в домовете за стари хора, защото заплатите в социалната сфера са много ниски. Тя смята, че у нас всичко се прави на парче.

Тя посочи, най-тревожното е, че хората не вярват в мерките от правителството. "Хората бяха лъгани, те не вярват, че парите, които се съобщават за здраве на Министерския съвет, не вярват дали ще бъдат дадени и за какво точно. Ние не знаем за какво се изразходват средствата, чуваме само едни цифри и милиони. Нека да видим лекарите дали и как и кога ще ги получат тези допълнителни 1000 лева. Миналия път не бяха дадени на много места. От няколко дни се говори за разпад на общинските болници", продължи с критиките си Йотова.

"НС е изключено от вземането на решения за мерките за кризата, това за мен е непонятно. Нашият парламент е изцяло отстранен от този поток по обсъждане на мерките", отбеляза Йотова, но избегна коментар защо нейните съпартийци се крият из кулоарите.

"Ние ще излезем от тази криза въпреки правителството, въпреки министъра. Ще излезем от кризата въпреки хаоса. Ще излезем като общество. Как е възможно да се внушава, че има непослушни българи, които не искат да спазват мерките?", категорична е тя.

По темата за пътуването на президента Румен Радев в Естония, Йотова заяви: "Нищо укоримо не виждам в постъпката на президента". "Някои неща бяха спестени по отношение на посещението на президента в Естония. РЗИ се обърна към президента едва на идване от Естония", добави тя.

На въпрос обсъжда ли с президента своите позиции, Йотова отговори: "Разбира се, че ги обсъждаме тези въпроси!" Попитана тогава какво ѝ е мнението за освобождаването на Калоян Методиев заради участието му в купона на Нинова на Боровец, Йотова се измъкна: "Да не бъдем толкова елементарни."

На въпрос дали БСП ще подкрепи президента за втори мандат, тя посочи: "Не виждам аргументи в обратна посока".

По думите ѝ напрежение между Румен Радев и Корнелия Нинова няма. "Създава се едно изкуствено напрежение. Това е част от битката срещу Румен Радев и опит за блокиране на втория му мандат", каза още Йотова.

Във връзка със Северна Македония Илияна Йотова допуска, че върху нас е оказван натиск и ние може да се откажем от твърдата си позиция.

"Правителството не казва цялата истина около срещите за РС Македония в последните дни, мисля, че има проект, за който не знаем. Аз като български политик не съм удовлетворена от последната среща в София, Берлинският процес е сериозен, на тази среща в София не се взеха никакви сериозни решения, видя се и начинът, по който премиер-министърът с досада каза, че не е удовлетворен, каза Йотова.

България няма как да отстъпи от позицията от миналата година, взета при президента, така няма как да отстъпи така и от декларацията на Народното събрание и решенията, взети и от Министерски съвет. Тук има единомислие, добави Йотова.

Имало е натиск върху външния ни министър в Берлин най-вероятно, сигурно ще има компромис и дано не е така. Нашата позиция трябва да е такава, каквато е била до момента, подчерта Йотова. Президентът Георги Първанов беше предложил много добра позиция, ако се бяхме вслушали за допълнителен анекс, нямаше да сме в такава ситуация", отбеляза още Йотова.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    24 9 Отговор
    Държавата е на автопилот.Борисов фалира държавата и предаде властта на Мангъров да ни лекува с чайчета.Трябва спешно ново правителство на националното съгласие да ни извади от безпрецедентната здравна и икономическа криза.

    Коментиран от #30

  • 2 Дреме

    22 7 Отговор
    му за държавата , заприличала на бедна дрипава циганка !
  • 3 гост

    19 5 Отговор
    он нея отдавна я е изпуснал
  • 4 мъка ми е

    14 10 Отговор
    Толкова сме отчаяни че се надяваме на Радев и Йотова
  • 5 Фен

    17 18 Отговор
    Сетила се Мара.... А вие с пилота, поне веднъж призовахте ли да се спазват мерки? Или цяло лято ляхте жлъч по хората, които ги спазват? Аре у лево! Тия дето отричаха, че има вирус, сега първи ще ревнат защо нямало мерки срещу него!
  • 6 Георги Тертер

    22 7 Отговор
    Бойко , Г-н Борисоффф , абе човече , г-н премиер , друже! Колко трябва да си "специален" за да станеш за смях и подигравка на цяла държава?! Тотално си орезилен , сега иди си...за добро е бе братле , моля те , че комедия, става трагедия с елементи на герберастка хумореска. Тотално орезилени и умствено парализирани сте в тая пуста партия бе човече Божи!!!!!!!!!
  • 7 Българка

    21 8 Отговор
    Борисов отдавна е подкарал България с над 200 и въобще без кормило. Резултатът налице- пълна катастрофа и хаос
    Оставка мафиотски управляващи! Съд , затвор, конфискация, лустрация!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #28

  • 8 Ал Пачино

    12 13 Отговор
    Пача.
  • 9 ЗДН

    16 8 Отговор
    ЙОТОВА ВОЛАНА НА ДЪРЖАВАТА Е ИЗПУСНАТ МНОГО ОТДАВНА И ЖИПКАТА / ДЪРЖАВАТА/ СЕ НУЖДАЕ ОТ ОСНОВЕН РЕМОНТ.
  • 10 антибсп

    13 17 Отговор
    Нещо се активизира дрОгарката?
    Нема далавера с гражданството ли вече?
  • 11 !!!?

    19 14 Отговор
    Риторичен въпрос: Йотова, а какво правите вие с Фигурата - статистици и злоради наблюдатели, сякаш не сте държавни глави на тази държава !!!?
  • 12 Някой

    15 6 Отговор
    Защо България е единствената държава в Европа, която има вицепрезидент?!Всъщност, България и Индия са единствените Парламентарни Републики, в които има институция "вицепрезидент". ВИДЯЛА ЖАБАТА,ЧЕ ПОДКОВАВАТ КОНЯ И ТЯ ВДИГНАЛА КРАК.СТАНАХМЕ ЗА СМЯХ ПРЕД ЦЕЛИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН СВЯТ!
  • 13 Афера

    13 7 Отговор
    Йотовица да не се изказва, защото е стипендиантка на Сорос...
  • 14 007

    17 8 Отговор
    Падна реномето на Радев и се влкючи Йотова в критикаренето в точния момент, преди да им се зададат неудобно въпроси на самите тях. Изниква ми чудомировата картина на нашенка с юмруци на кръста, разкрачена и широко отворена уста. До тук добре, но половината от въпросите засягат и малкото техни задължения с контра въпроси: какво, кога, как, колко направихте за българите по света (съседите СЪЩО са част от тях, много, много важна чзст)?
  • 15 оня с коня

    12 8 Отговор
    НЕ СИ СТРУВА да се чете Драсканицата на Йотова ,ПОКАЗАТЕЛНО Е че Тя СЕ Е ВТОРАЧИЛА във Волана на Властта!Е няма стане твойта Работа йотова- Според Древна Прокоба КОЙТО ОТ ВАС докосне тоя Волан ,ще му изсъхнат Ръчичките!:)
  • 16 Хухуху

    14 10 Отговор
    Йотова ,Ти комунистическо недуразумение качвай се с фатмака на самальота и дим да ва няма с 2000 много лесно да критикуваш а на среща кво ши каиш .Стани като баща си партизан и кажи ние с ддругаря Ръдеф предлага ме това и това ,защото това и това не е правилно а стига плямпа
  • 17 бацо

    6 5 Отговор
    Па този никога не е държал волана на каквото и да било. Само му дават от време на време да си поиграе, ама сега явно са забравили да го наглеждат или са го ритнали да си оправя, пък той не се е научил още.
  • 18 MGewehr

    9 3 Отговор
    Е и това "Oбразувание" от коса и кокали да каже нещо за кинтите дето получава!
  • 19 Дедо

    3 3 Отговор
    И волана на държавата и конците на Боко ги управляват от Догансараите!
  • 20 данъкоплатец

    12 4 Отговор
    Първо трябва да те е срам да се показваш пред хората заради огромната ти заплата която взимаш за нищо правене Второ вземи да я дариш половината на някой болница
  • 21 Е, разбрахме,че

    9 4 Отговор
    Внимавате в картинката, а вие сте го изпуснали отдавна, любитители на юмручета
  • 22 Ей,кога ли

    8 4 Отговор
    ще им свърши отровата на двете пепелянки,окупирали президентството.Хич не чакай държавата да се взриви. Само във вашите чугунени глави е мерака да се закрие България.
  • 23 Българка

    5 5 Отговор
    Държавата ще се закрие само, ако позволим Баце още да я лашка с 200 и попилява всичко, до което се докосне!
  • 24 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    ТОЛКОВА ВРЕМЕ СИ МИСЛЕХ ,ЧЕ ТЯ Е "МАЛКАТА КОСМАТКА " , А ТО БИЛО АРХЕОЛОГИЯ !!!!!!!!!!!!
  • 25 Бай Пешо

    5 1 Отговор
    За съжаление отърване от комунистически
    фамилии,като:ЙОТОВИ, ПРЪМОВИ, ЗЛАТЕВИ, ВЕЛЧЕВИ, ОВЧАРОВИ- НЯМА И СКОРО НЯМА ДА ИМА! ФАКТ НЕОСПОРИМ!
  • 26 Юноша

    4 2 Отговор
    А ти си направи с откраднати пари мафиотска сватба на сина ти срамувай се червена бабичко и млъкни веднъж за винаги!
  • 27 999999

    4 0 Отговор
    Я как се угои по времето на Герб Имало глад а ???
  • 28 Баце

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Намери си друга държaва, никой не те спира!
  • 29 опорка

    2 0 Отговор
    Много обичат опорните точки комунистите - трябва за нещо да се държат здраво,че да не изпаднат от реалността с техните мегапроекти, които винаги завършват с крах! Затова и се засилват само да критикуват - накрая ще излезе,че Бойко е мислил ковид-а, за да умори червените бабички и да ням кой да избере по-младата червена бабичка!
  • 30 да бе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин":

    спешно се нуждаеш от психиатър!
  • 31 Хаджиментов

    2 0 Отговор
    Уф, тази хубаво не се показваше, но напоследък резидента се скри и тя заема поста на главен разединител.
    Слушах я днес по телевизията и си мисля, как тя и шефа и успяха да заблудят толкова много хора, че стават за нещо.
    Между другото, Гешев кога ще погледна какви ги е вършила сестра и в Здравната каса. Поне да си заслужи още малко искането за оставка.
  • 32 aide

    0 0 Отговор
    Тази КАКА като я гледам е изпуснала последия влак а прави забележки че някой е изпуснал един волан.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове