Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 13:46 1 885 59

Дончев: Богати са държавите, изобретяващи неща, които другите не могат

  • томислав дончев-
  • икономика-
  • мерки

Това е резултат от усилията на правителството

Дончев: Богати са държавите, изобретяващи неща, които другите не могат - 1

Разходите за иновации, разходите за образование, разходите за икономическо развитие никога не са лукс и неслучайно това е първият стълб в плана “Иновативна България”. С дял на подреденото финансиране 2 431,9 млн. лв., но глупаво би било да свеждаме разговора до бюджетни категории. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на публична дискусия, посветена на първи стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост – “Иновативна България”, предаде БГНЕС.

„Това е резултат от усилията на правителството, свързани с икономическата трансформация, които бяха анонсирани преди 1 година. Този разговор е дълъг, сложен, но той може да бъде сведен до няколко прости теми. Ако ние искаме да се развиваме по-амбициозно икономически, ако искаме икономика на добавената стойност, това може да се случи, само ако ние откриваме, разработваме и произвеждаме по-скъпи неща. Световната практика показва това. Богати са тези държави, които са в състояние да произвеждат, да изобретяват неща, които другите не могат“, заяви Дончев и добави, че няма нужда единствено и само на мащабите и увеличаване на машинния парк.

Според него фокусът трябва да е върху скъпи и уникални неща.

По думите му този разговор е сложен, защото той включва цял комплекс от мерки и не може да се сведе само до политиките в сферата на индустриализацията, в бизнеса, до качеството на административното обслужване или само до професионалното образование.

„То е цял комплекс от взаимосвързани мерки и политики, които само прилагани заедно ще дадат този необходим ефект. Този разговор е невъзможен без разговори за реформи“, поясни той и допълни, че разговорът трябва да започне от сферата на образованието, където спектърът от нужди и възможности е огромен.

Дончев коментира, че първо трябва да се гарантира, че всички деца са в клас, а не другаде, защото не би имало смисъл от това образователната система да е добра, ако над 10% от децата са извън нея и затова каза, че има нужда да се обърне внимание на образователната среда, на учебните материали, на учебните програми, на мотивацията на учителите. Той акцентира и на факта, че трябва да се разбере дали тази система освен фундаментални знания дали дава и умения на учениците и доколко е ориентирана към нуждите на пазара на труда.

„Мерките в сферата на образованието, науката и иновациите не са заключени само в този план и няма да бъдат финализирани само с тези над 2,4 млрд. Тук имаме огромно финансиране от държавния бюджет, имаме финансиране поне от три бъдещи оперативни програми, тази за образование, за „“Иновации и и конкурентоспособност“, „Научни изследвания и дигитализация“ . За това те трябва да бъдат гледани като свързан комплекс от мерки“, обясни вицепремиерът.

По думите му Планът акцентира върху STEM дисциплините, зад които се крият природни науки, математика, инженерни дисциплини, което съответства не само на световните тенденции, но и на нуждите на търсения на пазара на труда. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5629

    34 1 Отговор
    Защо, никога не видях този човек с маска?

    Коментиран от #6, #25, #39, #44

  • 2 Антитулуп

    37 2 Отговор
    Габровеки циркаджия, богати са държавите, окрали целия свят с колониалното си владичество!

    Коментиран от #11, #22, #24

  • 3 Bahti

    30 1 Отговор
    Подложката на шизофренясалия нацист, Колко пъти ще млеца едно и също?

    Коментиран от #29

  • 4 Стига

    31 1 Отговор
    философства , ами мятай раницата на гръб - и пътя ! Че си омазан до ушите !
  • 5 И тоя е изобретател

    25 1 Отговор
    На купуването на избори.
  • 6 Защото не говори а пише😂😂😂

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "5629":

    И мълчи
  • 7 Афера

    18 1 Отговор
    Татко Смърф да се спре и той, че е смешен и жалък в опита си хем да е с ония, хем с тия
  • 8 Вие кво изобретихте че сте милиардери

    29 1 Отговор
    Царе на измамата и грабежите от народ и свят
  • 9 Ливърпуул

    22 0 Отговор
    Ами ние създадохме Бойко тиквата , ама сме най-бедната държава.
  • 10 Румен

    30 0 Отговор
    Да,така е Дончев. Щото в БГ кат изобретиш нещо и направиш бизнес , Превски го взима. Е затова сме бедни а вие богати. За затвора сте всички
  • 11 Домакин

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Антитулуп":

    Швейцария кого окраде? Р. Корея, Япония ...?

    Коментиран от #49

  • 12 изчезвайте

    25 0 Отговор
    Вие и с крадливата си шайка направихте всичко възможно да не изобретяваме нищо !
  • 13 Behemoth

    28 0 Отговор
    Богати са държавите които се управляват от образовани хора които създават условия другите умни хора да създадат бизнеси с висока добавена стойност....ако държавата се управлява от простаци с психични отклонения то в нея бизнес правят селски тарикати схемажии с по ниско образование от това на хората работещи за тях на поточни линии за фафли ...
  • 14 Маргинал

    14 0 Отговор
    Тикви и Тиквиници ОСТАВКА ВЕДНАГА.
  • 15 Нещастник

    19 0 Отговор
    Първо стигна до извода след 11 г герб! Второ богати са тези които не си дават подземните и надземните богатства на другите. Златните концесии са срешу 1.4 процента такса ма декларативен принцип, а най голямлто надземно богатство ХОРАТА не се изнася, то се ЕВАКУИРА!
  • 16 ттт

    16 0 Отговор
    ако светът беше на обигофрени, бг щеше да е на пъво място по изобретяване на далавери, кражби и селски измами. тоя томислав само по тъпото изражение на лицето е ясен на всички-един неуспял човечец, захванал се да лази след дебелия задник на господаря си бойко, за да прилапа нещо и в своето чекмедже. от всички управлявали ни политици почти сто процента са томиславоподобни, без лица, алчни, прости, нагли

    Коментиран от #32

  • 17 Психиатър

    13 1 Отговор
    Марш обратно в Габрово
  • 18 ежко

    20 0 Отговор
    Богатите държави имат позитивна селекция на управляващи, а у нас е негативна!Има ли ръководител на висок пост, дето не се е омазал до ушите!И ако не е омазан, дали ще го изберат на съответният пост?Богатите държави ги управляват грамотни хора,а нашите са неграмотни!Справка -речника на Борисов!В богатите държави, не моьеш да харчиш пари,а резултата да е плачевен -справка, елетронното администриране, именно под ръководството на Дончев!

    Коментиран от #21

  • 19 Тикви и каскети

    11 0 Отговор
    Велик си. Титан на мисълта
  • 20 Българка

    20 0 Отговор
    България е богата на мутри, мафиотски кръгове и фирми, некадърни крадливи управници, калинки, хора на ДС. Богата палитра, превзела държавата
    ОСТАВКИ, СЪД И ЗАТВОР!
  • 21 Чичо Гошо

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "ежко":

    Недей. Няма да те разберат. Трябва интелект
  • 22 Болшевик

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Антитулуп":

    Русия ли имаш в предвид?
  • 23 Дончев, Краденето е отдавна"изобретето"

    11 0 Отговор
    Вашата Партия води" Мастер клас" по Практика на Крадете то!! Науките са Утопия за Българския народ, видяхме какво направихте за 11г.Само Крадохте!! Некадърници и Крадци!!!
  • 24 СМЕШЕН си ТРОЛЕ

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антитулуп":

    По-малката по площ и от България
    Южна Корея има по-голям БВП от Русия!
    ФАКТ!
    И тя ли е окрала целия свят с колониалното си владичество?
    Смешен си, кремълски Боко Тролчо...

    Коментиран от #47

  • 25 бацо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "5629":

    Щото е крадлив рептил на Цолос - не е човек.
  • 26 Centurion

    10 0 Отговор
    Е то изобретението е открито отдавна.Дс ограбиш другият,като внушиш на глупаците ,че му помагаш,че му носиш култура и демокрация,или че му трябват тези и тези стоки,за да е добре и да се развива,и ако ги няма живота му свършва.Да се чудиш как са оцеляли хилядолетия народите дето не са измислили или изобретили нещо???В света има няколко богати страни,и случайно те са имали по 200/300 г колонии.Това е в основата на тяхното богатство, милиарди избити и неоправдани или ограбени!!!С договора за мариците,със златото,и енергийните проекти,ние твърдо се позиционираме в страната на ограбвани те!!!
  • 27 ГНУС

    11 0 Отговор
    Българите изобретяват, но в чужбина!
    ОПГ-ГЕРБ и комунистът Борисов ги прокудиха!
    Над два милиона за три мандата!
    ФАКТ!
  • 28 Нещо като Божинката

    10 0 Отговор
    Вливам в стая, гледам няма никой. Викам си тука има некой..
  • 29 ИДИОТ ЛИ СИ

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Bahti":

    Гербът на ГЕРБ е дупка на асфалта!
    Идолът на ГЕРБ е ПАЧКИ в ЧЕКМЕДЖЕ!
    Девизът на ГЕРБ е "КРАДИ по МНОГО!"
  • 30 фашиста бб

    6 1 Отговор
    Когато в началото на този мандат излязоха снимки на управленци с нацистки поздрави се сметна за атака по „доброто име“ на ГЕРБ!
    Тогава дори ДПС не замълчаха! Чак толкова не може?
    Оказа се, че може! Борисов превърна здравния министър в асфалтова компаньонка на успехите си!
    И Хитлер е смогвал с магистралите, но когато обясниш, че трудът те прави свободен, то това не е грешка, а начин на мислене и надпис на концлагер!
    Дано най-накрая партийните лидери, потънали в идеологически свян осъзнаят, че са нужни общи действия. Демокрация или тоталитаризъм?! Върнахме се не 30 години назад, а след днес се върнахме в 1933-та година! Диктаторът – вън!
    фашагата от ГЕРБ с фашистки дрехи и шмайзер в ръце.
  • 31 Лейка

    7 1 Отговор
    Дончоо, богатите сте вие Хунтата, която разори една държава до дъното. И крадете не само от нас, но и от Европа. Ние ще връщаме всичко, Вие ще лежите до Живот в затворите. Избор нямате, така както ние нямаме!!!
  • 32 Тъй ли?Не яко измиране,а яки лъжи братче

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "ттт":

    Ами ние сме си на първо място по изброените от теб изобретатели на далавери и прочее,и без света да е на олигофрени!
  • 33 Анон

    7 0 Отговор
    Също така са богати, защото изобретяват неща които другите не могат/правят.
    Тук в БГ няма как да стане, 10 години никакви условия, само играе бухалката.
  • 34 Тиква до Тиква

    10 1 Отговор
    Мила моя Майноле. Дончев, оставяте пълна разруха на всичко и за всичко. Защо работите против България, айде кажи?
  • 35 Разкарай се, тулуп!

    12 2 Отговор
    Къде са младите които трябва да изобретяват, бе умник? Къде са старите изобретатели бе, плужек? Първите ги изгонихте немили - недраги в чужбина, а вторите заровихте гладни и болни . Сега искате да обучавате цигани да правят наука, изобреуения и открития? Нанайси бате, ако платиш и кючек ще ти играем и гюбек ще ти фъргам!
  • 36 Този на снимката е един от по българите

    4 0 Отговор
    От останалите и според техните разбирания само те в парламента може да живеят добре и олигарсите им а останалите от на рода са низши българи и требва да умират ...тези размисли кореспондират най близко до реалността
  • 37 Ние сме силни

    5 0 Отговор
    най вече с иновациите свързани с кражбите.
  • 38 само питам

    4 1 Отговор
    А държавите, пълнещи чекмеджета с пачки и кюлчета, какви са, Дончев?
  • 39 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "5629":

    Защото самияр той е вдин изключително опасен вирус. По-страшен е от КОВИД!
  • 40 JEFF

    5 0 Отговор
    Скъпи и уникални са ни единствено политиците, но никой не ги иска, не стават за продан.ОСТАВКА !
  • 41 българка

    8 0 Отговор
    Тъпунгер да говори, че финансира иновации, е смешно. ББ щеше да "строи" голя-я-я-м компютър. И какво ще прави с него като го "построи" - може би електронните рецепти или пък ще се обслужва електронното правителство? Как ли си представят "електронно правителство" - нещо като конкуренция за самодържеца - то си е за страх!
  • 42 Балъка BG

    6 0 Отговор
    Ти досега бави електронното правителство и в негова чест окраде бая пари, сега се активизира с кухи мъдроси за светло бъдеще. Каун.
  • 43 Загадка

    3 0 Отговор
    У нас винаги се говори какво трябва да се направи. Последицата е повсеместна разруха. Има ли сектор, за който да се каже, че нещата се случват?
  • 44 Стрелата

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "5629":

    Той има бре не виждаш ли пълен Главок.
  • 45 Фактолог

    6 0 Отговор
    Изобретяващи неяа, както кораб до колониални държави пълни с роби и злато.
    Винаги е богат крадецът, беден е работещия.
    Какво е изобретил Дончев, приказки, а защо е богат?
    Е, дойдохме си на думата – Дончев и сие, изобретили вълшебните думи, и вълшебното мълчание, когато са на килимчето пред Борисов.
  • 46 толкова сте тъпи

    5 0 Отговор
    Ами патентовайте, как стават присвояване, източване, напомпване на банки и после фалит....... Ти например може да патентоваш как присвоихте парите за електроно правителство.
  • 47 хайабуса

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "СМЕШЕН си ТРОЛЕ":

    И е разделена на две, смятай ако се обединят както е редно за какво иде реч.
  • 48 ха хахаха

    4 0 Отговор
    "Вицепремиерът Томислав Дончев:
    Да вървим от „икономика на ишлемето“ към „икономика на знанието“
    Ха ха ха
  • 49 Афера

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Домакин":

    Ако не знаеш кого окраде Швейцария, значи си много недочел и наивен. А за Корея пък още повече, а за Япония пък съвсем. Ограмотявай се, че е срамота. Дружески съвет
  • 50 Как да не сме

    6 0 Отговор
    Изобретили .Къде другаде по света има шкафче - касичка. Това си е тулупски патент.
  • 51 8949

    6 0 Отговор
    Богати са държавите, в които се влиза в затвора, независимо от поста, който заема престъпника.
  • 52 Гюро Михайлов

    3 0 Отговор
    Освен да загробвате България с кредити друго не можете да изобретявате с вашите птичи мозъци.
  • 53 123

    0 0 Отговор
    В България цялата държавна състема и мнозинството от гражданите са срещу инновации, нов бизнес, работа и инвестиции.Бизнес климата и народната нагласа заедно с корумпираните държавни чиновници са срещу просперитетра на мнозинството от народа.
  • 54 Вземи скрий се смешник плешив

    0 0 Отговор
    Смешник плешив ,колко корабостроителници затвориха по ваше време? Фолксваген дойде ли? Нали е ваша работа да ни рекламирате пред Европейските компании и бизнес. Да обясним на немеца или французина,че празни заводи имаме като сгради и с малко инвестиции ще станат перфектни,подготвени кадри имаме с опит по чужбина,ако по Германия плащат всеки месец на 100 човека по 400-500 Хил евро,тук за това разходите ще му бъдат 200-250 Хил евро.Данъчни облекчения и т.н. Пък ако е фирма от Китай или Ю.Кореа достъп през дъщерното дружество до Европейския пазар. Пример инвестициите в Сърбия,завод за гумите Траял се разширява Континентал ги купи,къде е нашия Вида във Видин например,в Крагуевац праят в заводите на Застава ,Фиат 500,сръбска минерална вода от Куршумлия изнасят за Германия иХоландия( като и там се бутилира и Вител). Сръбско дружество за ремонт на железопътен път е купено от Казахстанска фирма,която е радостна че се е добрала до Европа чрез закопуването на компанията. Всичко това става с бизнес форуми навсякъде,във всяка една държава в ЕС и във всеки по-голям град в Европа. Задай си въпроса,защо като затвориха корабната в Русе,за две седмици се озовах в Mayer-Werft GmbH и германците се чудят как корабостроителница може да е на загуба,и неплащане на заплати(не им казвам колко съм взимал,че ще се смеят цял месец). Ето българин,с опит,и корабната затвори ,а в Европа ме взеха само докато разбраха,какво съм работил последните 12 години ,плюс немския от Средното школо
  • 55 Камен

    0 0 Отговор
    В България останаха много малко изобретатели. На всеки кадърен изобретател трябва да се помага всячески. Приятели, предприятията в , които работят и най-вече държавата. Трябва да се сформира група от разнообразни специалисти, които да отсяват добрите български изобретения и да им дават зелен коридор. Трябва да им се помага с екипи специалисти в съответната област и с финансови облекчения и стимули. Другото са празни приказки , които слушаме от десетилетия и полза от тях няма. Ако искате да има реални иновации трябва да попитате изобретателите с какви трудности се сблъкват защото те са много и от всякакво естество.
  • 56 a bee

    0 0 Отговор
    Десет години на "ПОСНА ПИЦА ",от де сили ?
    Феодалните старци а ?
  • 57 Дончев, луковицо? Какво ще изобрети

    0 0 Отговор
    Нашата държава, какво не могат другите, а ние можем, Краденето НЕЕ "иновация" Само това правиме и Можеме повече от другите!!!! По точно го правите вие, които "управлявате" държавата!!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове