Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 14:20 1 915 31

Проф. Христова: Завръщането на учениците в клас крие много рискове

  • проф. ива христова

Тя беше категорична, че се влиза в сезона на грипа и той няма да ни подмине

Проф. Христова: Завръщането на учениците в клас крие много рискове - 1

Няколко са причините България да се качи на челните позиции по смъртност от COVID-19 в ЕС. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя обясни, че за негативната статистика е повлияла теорията, че няма вирус и маски не са необходими. Според нея завръщането на учениците в клас е много рисковано.

„Който си учи – ще си учи и онлайн. Това няма да доведе до повишаване на успеваемостта. И както по време на грипна епидемия спирахме учениците, така трябва да го използваме и сега това спиране“, обясни проф. Христова.

По думите ѝ ще бъде много трудно да се създадат „чисти“ от коронавирус болници, защото може заразен пациент да позитивира в последствие. „Няма вариант да се предвиди кой с кого е бил контактен. Към момента много от отделенията имат стаи за COVID болни, има и преходни такива, където пациент да изчака, докато е ясно какво е неговото състояние“, допълни зам.-директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова заяви, че освен задължителните мерки, хората трябва да са отговорни и ако проявят симптоми – веднага да се самоизолират и да потърсят лекарска помощ.

„Такова е разпространението на COVID-19, че останалите вируси имат много малък дял. Когато не се чувствате добре, шансът да бъде коронавирус е много голям. При такъв шанс вие сте длъжни да мислите и за останалите хора“, обясни още експертът.

Тя беше категорична, че се влиза в сезона на грипа и той няма да ни подмине. „Ще върлуват и двете инфекции. Голямата надежда е грипът да има по-малко случаи тази година, защото мерките, които се взимат за коронавируса ще помогнат и за грипа“, обясни проф. Христова и не изключи възможността пациент да се зарази едновременно с грип и COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    10 10 Отговор
    Завръщането на пацаните в школото, гарантира Третата вълна, ама вие много добре си го знаете това вече. Заради това само васкинирани деца ще се допускат вече в класната стая.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бат Бойко крадеца на детски

    15 5 Отговор
    Мене не ми трябват грамотни избиратели.Тиня ми трябва.

    Коментиран от #31

  • 4 проф Лисичкова

    10 5 Отговор
    Грипът ще има само 3 случая тоя сезон от хорска срам. Всички останали случаи ще ги пишем Коронавирус.
  • 5 А като

    10 3 Отговор
    кръстосват пътищата и се събират по домовете , няма ли рискове , професорке ?

    Коментиран от #11

  • 6 Последния Софиянец

    8 5 Отговор
    Всяка година е едно и също.Цели месеци минават в грипни и дървени ваканции.Защо трябва непременно да учат зимата ,а не лятото.
  • 7 Българка

    12 5 Отговор
    „Кoйтo cи учи – щe cи учи и oнлaйн. Тoвa нямa дa дoвeдe дo пoвишaвaнe нa уcпeвaeмocттa. И кaктo пo врeмe нa грипнa eпидeмия cпирaхмe учeницитe, тaкa трябвa дa гo изпoлзвaмe и ceгa тoвa cпирaнe“, oбяcни прoф. Хриcтoвa."
    Шайката управляващи не иска да затвори училищата, не защото държи на образованието или психиката на децата, а защото се страхува от протест на родители. Най-главната причина влаастниците да не затварят нищо е, че ако го направят централизирано трябва да плащат/ обезщетяват. Затова народът е оставен да се спасява сам. Винету раздаде от джипапарите на своите си "правилни" хора
  • 8 Хахаха

    10 6 Отговор
    Тая е бая забавна, продажна и лицемерна.

    Коментиран от #29

  • 9 Румен

    9 10 Отговор
    Даскалите кво желаят?- да седят в къщи, да готвят, да получават заплата, да не берат нерви, да ходят до магазина, да си гледат телевизора, а децата какде ще намерят средата на ученика. Айде махайте тая лъжлива карантина. Простаци сте вие, и управата в Парламента

    Коментиран от #18, #30

  • 10 Последния Софиянец

    11 3 Отговор
    Учениците в Пловдив днес почнаха училище,а от утре пак ги гонят.Иди ми ,дойди ми.Цялата работа на ГЕРБ е такава.Гавра.
  • 11 Пенсионер

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "А като":

    Това че децата са без родителски контрол зависи само от високоинтелигентните им родители, които не държат толкова на образованието, колкото на отглеждането от държавата на децата им.;
    Затворете спешно училищата. Те са огнища на зараза
  • 12 Румен

    10 4 Отговор
    Предлагам учителите на онлайн обучение да са на 1/2 заплата. Ефекта ще видите веднага. Всичките ще ревнат за редовно занимание в клас. Хахаха. Прости няма вече
  • 13 ТаУмВзе

    8 2 Отговор
    Отиде коня у ряката отдавна! Герберастията си гледа Кражбите и това. Затваря, не затваря му е през чекмеджето.

    Коментиран от #21

  • 14 .BG ГРАЖДАНИН И ДАНЪКОПЛАТЕЦ

    8 1 Отговор
    Момата-професор /эаместник на бай Шиле/ какво друго, да се иэока - странно как пък веднъж не покаэа собствено професионално мнение?! А эа т.нар. "дистанционно обучение" - г-жо професир, такова животно нема, нема! Няма го в нито един эакон, няма го в нито една наредба, няма го в единните държавните обраэователни стандарти!!! Всички иэдадени свидетелства и дипломи и предстоящите, да бъдат иэдадени эа таэи година са ТОТАЛНО НЕЭАКОННИ! ОСТАВКА, НЕГОДНИЦИ!
  • 15 ЗАЩО

    5 7 Отговор
    се занимават само с учениците.Нали и хората в цехове и по работните им места са постоянно в контакт.Да си носят маските в класните стаи да се проветряват и да си ходят на училище.Вирусът не е за ден два.

    Коментиран от #22

  • 16 Centurion

    4 0 Отговор
    Що,преди коронната да не и да сме биле в ниска смъртността???Това е традиция в България,най болната,най рано умиращата нация.И всичко това благодарение на традиционно добрите условия за живот,създадени с неуморният труд на управляващите!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 пфу

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Румен":

    Желаят да не умират, като може да се работи един два месеца онлайн, нищо няма да им стане на сополанковците. Ако стане война и няма училище някъде, ще измрат ли, няма. Така, че стига лигавщини вече, или да ходят млади родители да се сменят и да си ги гледат в училище..
  • 19 Малко логика

    3 5 Отговор
    Затворете всички учеща веднага. Като малоумните некадърници които управляват не го правят е време всички учители да откажат да работят. Време е всички да поискат отпуска или да обявят национална стачка. Всеки ден закъснение ще се увеличава ужаса който тепърва предстои. Ако скоро не се направи това няма да има дори и учители които да преподават после.
    Няма грам логика да не се приложат мерките които се прилагат при грипна епидемия и са изпитани в продължение на десетки години и са доказали своята ефективност при епидемия.
    Дори и да не се провежда дистанционно обучение изобщо не е трагедия може да се отмени лятната ваканция и всички да учат от май до следващия октомври без никакви ваканции.

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 глупаци

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Няма да ревнат всички, а които не са съгласни, да съберат паралелки от желаещи и да ходят присъствено. Още от самото начало всичко трябваше да е по желание, да ги има и двете възможности, някои учители, може да преподават дори в училище онлайн, ако не искат да са в една стая с учениците, пускат им видео и гледат. но ние, не - по комунистически ще ги задължаваме хората да си жертват живота.

    Коментиран от #23

  • 22 съвети

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЗАЩО":

    да, ама не искат ги носят, пък и зимата малко трудно се проветрява...
  • 23 ТаУмВзе

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "глупаци":

    Е кога си видял гербераст да Мисли? В тая ситуация, ще става какво ще става. Аз очаквам трупове по улиците и гладни бунтове, докато мутрата брои шкафчета. И в тая Смърт, доказахме, че сме послушни роби.
  • 24 много

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Малко логика":

    много писмени упражнения на ченгета в тоя форум, добре им плащат, тези, дето искат да унищожат поколения българи. Най-изгодно е дистанционното за ромеите. нито детски спират за отсъствия, нито липсва кой да гледа малките, докато плодящите се хлебарки ръгат бира и кебапчета с вашите пари
  • 25 Сила

    2 1 Отговор
    Рискуваш да оплешивееш напълно лелко,ако продължаваш да се боядисваш така безумно!!!
  • 26 ПСР

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ФАКТИ,ОТНОВО СЕ ОЛИВАТЕ!некой прочете ли коментара на този пък,простак???И го остави,да се вее из пространството?КАТО ЩЕ ПРИЛАГАТЕ ЦЕНЗУРА,ГО ПРАВЕТЕ ОБЕКТИВНО И МАХАЙТЕ НАРЕД ВСЕ ЩО Е ОТВРАТ,КАТО ТОВА,НАПИСАНОТО ОТ ТОЗИ...
  • 27 ГЕРБ. СЧУПИХА ДЪРЖАВАТА ОТ НЕКАДЪРНОСТ

    0 0 Отговор
    Ност и от КОРУПЦИЯ!!! Как не се на крадоха, милиарди се откраднаха!! Какво ще правят толкова много пари, за деца, внуци, за замъци, яхти самолети?? Не можете да изхарчите, и десет поколения след вас немогат да по харчат!!!Загубилисте Човешкия си образ, парите ви ПОБЪРКАХА!!!!
  • 28 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    " АЗ СЪМ МЪНИЧЪК ПРОФЕЕСОР - НА ДЕЦАТА БИВШ ДРУГАР - ЗНАЯ КАК ДА ПЛЯМПАМ ДНЕСКА -ВЪВ ТОРБАТА" ЦЯЛ ТОВАР" - ТРАЛАЛА - ТРАЛАЛЛА -- ТРАЛАЛА СЪМ -ТРАЛАЛА " !!!!!!!!!!!!!
  • 29 Политолог

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    За вас 0лиг0фените, който не е комунист и не обича Мангъров и Божков е продажен...нещастни ганювци...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 нашия

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Бойко крадеца на детски":

    е то това е най-големия риск току виж някое дете взело че се образовало
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове