Last news in Fakti

27 Ноември, 2020 17:27 4 302 29

Кметът на Бургас: Шокиран съм от обвинението, че бездействам

  • димитър николов-
  • бургас-
  • водна криза

Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област

Кметът на Бургас: Шокиран съм от обвинението, че бездействам - 1

Шокиран съм от обвинението, че бездействам, каза кметът на Бургас Димитър Николов, съобщава БНР.
„Община Бургас е създала комисия, която също да изготви проект за осигуряването на резервни количества питейна вода. Дружеството „Водоснабдяване и канализация“ в Бургас има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите „Порой“ и „Ахелой“, заяви още Димитър Николов.

Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовир, който водоснабдява Бургаска област –„Камчия“. 60 млн. лева е стойността на проекта. Парите са осигурени от държавната компания „ВиК холдинг“.

Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. От ВиК дружеството са изчислили, че количествата вода в момента ще стигнат до края на месец май. Дотогава трябва да е готов проектът за осигуряването на резервни количества вода от язовирите „Порой“ и „Ахелой“, каза говорителят на дружеството Димитър Гюров.

По-рано днес министърът на околната среда Емил Димитров предупреди за надвиснала водна криза, най-вече в Бургас.

От трибуната на Народното събрание той изнесе данни за състоянието на водния сектор у нас, както и предупреди, че заради чиновническо бездействие Бургас и Южното Черноморие са изправени пред режим на водата през пролетта на следващата година.

Няма опасност от водна криза в Бургас, увери кметът на града. Нещо повече - няма опасност от воден режим и по Южното Черноморие.

„Аз се изненадах изключително много, защото стана така, че ние, които сме потребителите, клиентите на ВиК - на наша територия нито има язовир, нито има кладец, които да са собственост на община Бургас, и които законно си плащаме всеки месец потребяемата вода, ние ще станем виновни за липсата на вода, която не е на наша територия, за която не отговаряме и не е в нашите правомощия“, обясни ситуацията Николов.

„Въпреки всичко, на няколко пъти сме изпратили писма до ВиК асоциацията на територията на Бургаска област, до областния управител, до МРРБ и до МОСВ за предприетите мерки, които ще обезпечат резервно водоподаване в случай, че се случи безвалежна зима. И ВиК-Бургас, и министерствата ни увериха, че в момента се прави всичко необходимо, взето е решение в министерски съвет, за което адмирирам премиера, че са осигурени два резервни язовира, които също не са на територията на община Бургас - язовир „Ахелой“ и язовир „Порой“.

„За реконструкцията са осигурени средства от националния ВиК-холдинг. Мисля, че бяха 75 млн. лв. В момента текат процедури, за да се реконструират водовзимачните кули и язовирните стени и за пролетта тези два язовира да могат да функционират, и ще имаме резервно водоподаване“, посочи бургаският кмет мерките, които са предприети до момента за обезпечаване на резервното водоподаване към Бургас.

„Въпреки това, лично директорът на ВиК ми гарантира, че ако се случи да намалеят обемите в язовир „Камчия“, да се застраши водоподаването на територията на Бургаска област - не само на територията на община Бургас, защото сме достатъчно много общини, то тогава ще спрат водоподаването към Варненска област. Там има резервни водоизточници - язовири и кладенци и в най-критичния момент вода за Бургаска област и Южното Черноморие ще бъде обезпечена, и няма да бъде застрашен летният сезон, включително и за консумацията на територията на град Бургас“, подчерта Николов.

Така по думите му водна криза и режим на водата не се очаква да има и гражданите на Бургас и жителите на областта ще имат достатъчно питейна вода.

„Ние сме клиенти и си плащаме за тази услуга - доставка на питейна вода, която не идва нито от нашата територия, нито се организира от община Бургас. Нито сме собственици на язовири, нито на ВиК-трасета, На няколко пъти са ни информирали и уверили, че няма да има воден режим“, дебело изтъкна Димитър Николов.

„Ние в община Бургас какво сме направили - от няколко месеца аз съм свикал и назначил комисия, в която влизат ВиК-инженери и специалисти по геодезия, представители на ВиК-Бургас, заместник-кметът по строителството и те в момента работят и са готови с предложение за алтернативни източници на територията на град Бургас - това е за наша си консумация, за града. Но пак да кажа - градът е едно, областта е друго. Каквото е необходимо от нас като административни решения, включително и някакви други, финансови например, ние сме на линия“, завърши темата кметът на Бургас.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Обикновен овчар

    43 3 Отговор
    Този измамник е хитър, не умен!

    Коментиран от #27

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 5 Отговор
    господине а фекалиите в морето почия заповед беше по тноя
  • 4 Кмета

    21 1 Отговор
    Да напълним язовира с кофи и вода от морето !
  • 5 Гост

    21 3 Отговор
    Айде, айде. Нема нужда от циркове.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    ми тос е приятел на боико и на другаря путин това всички гу знаят

    Коментиран от #11

  • 7 Хитрото

    28 3 Отговор
    На тоя измамник му викали МОМАТА , краде и дели с ТИКВАТА и живее на хотел до морето с младата си бивша секретарка и бебе.
  • 8 Мирко

    25 2 Отговор
    Били направили комисия. Водата не било работа на общината. А на кого бе? Осигурили 75 милиона и какво от това? Златния водопровод до Перник вече не работи. И той е за много милиони. Тия е*** а мамата на всичко! Оставка, съд, затвор! Казах!
  • 9 Последния Софиянец

    22 1 Отговор
    Кой ,,обиди,, Момата?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 До КОЗЛОУЙ

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти пък си остър ром от ЛОМ.
  • 12 И ние сме шокирани

    21 1 Отговор
    Че си кмет.
  • 13 Морето

    23 1 Отговор
    Този кмет на Бургас, както и нашия във Варна, са си лика-прилика. Все нещо правят, все нещо ремонтират, обновяват, преустрояват, модернизират, а накрая с удивление разбират, че нищо не правят както трябва.
  • 14 Гост

    22 0 Отговор
    Тоя е един селски хитрец, нищо повече....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай Ставри

    13 0 Отговор
    Туй нищо не е, ти ще видиш аз как ща шокирам, симпатяго.
  • 17 Глупости

    17 0 Отговор
    Как бездействаш бе, кмете? Крадеш като за световно!
  • 18 Курли

    8 0 Отговор
    Кмете, язовирът е в бургаска област.
    Варна и тя вързана за него,а за нея нищо не се споменава.
    Работническо-селското население на Бургас е злато.
    Ти го знаеш най добре.
  • 19 Българомразец

    4 5 Отговор
    Дано изсъхнат барабар с морето
  • 20 Бираджията

    11 0 Отговор
    Така, така! Тоя е зам-шеф в ГРОБ, ама май е почнал да се кланя на Догана! Дали няма накрая да се сдавят като бесни кучета помежду им шибаняците на власт!
  • 21 Кмета жена хахахаха

    2 0 Отговор
    Ей тоа борисов.....
  • 22 бай Коста

    4 0 Отговор
    ананъ кулу ,, ти какво гледаше до сега ,,що не гледаше язовирие и реките в Бургас ,, а гледаше парите !!!
  • 23 гост

    5 0 Отговор
    Ниво язовир камчия 27,11,2020
    отток 2,134 м3/сек-7200 м3/ч-172800 м3 /ден.
    приток 0,016 м3/сек
    32,050 млн м3 полезен обем/172800=185 дни до мъртъв обем без промяна на приток и отток.
    Само не е ясно защо само Бургас ще остане без вода.За Варна вода откъде?
  • 24 МУТРИ ВЪН

    5 0 Отговор
    'убaвo e. хoрaтa ce caмoубивaт oт oтчaяниe и мизeрия. пa e 'увaбo. прoпaгaндa зa кoркумa-НEвирocт, a джипЪ cи върви. eм'чи 'убaвo йe. ши вa зaтвaрями. 'бaш убaвo e - ГAРAНТИРAНO OТ OПГ"гeрб"
    OCТAВКA CЪД ЗAТВOР
  • 25 Анализаторр

    1 0 Отговор
    Давай Митко ти си нашта гордост. Бийте сонди в морската градина. Може да бликне и нефт, кой знае? Важното е да се вземат и усвояват превантивни мерки.
  • 26 3479

    3 0 Отговор
    Така е, beta male-a не бездейства, целия град е разкопан и ремонтите кипят в средата на пандемията. Пари се крадат в несвяст, бачка се трескаво.
  • 27 Доган фен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Обикновен овчар":

    Питай го, колко сухо мляко вкара от Украйна, през Бургаската митница без да плаща мито?
    Да не се прави на ощипана мома ",тне шоу из овър."
  • 28 ЕЙ КРАДЕЦ

    2 0 Отговор
    ПРИГОТВЯЙ СИ БОХЧАТА ЗА ЗАТВОРА С БОЙКО !
  • 29 Томи

    0 0 Отговор
    Не става ясно ,проекта ли ще е готов до май месец,или ще е реализиран???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове