Last news in Fakti

3 Декември, 2020 08:53 6 855 51

Бойко Ноев: България е под силен международен натиск

  • бойко ноев-
  • северна македония-
  • външна политика-
  • балкани-
  • република северна македония

България и Република Северна Македония достигнаха важен кръстопът в своето общуване и от посоката, в която ще поемат, зависи тяхното бъдеще. Не бива да се прибързва

Бойко Ноев: България е под силен международен натиск - 1
Снимка: БГНЕС

"Очевидно е, че правителството е под силен международен натиск, България е в сериозна международна изолация в момента. Поради това не трябва да се прибързва за Северна Македония."

Това каза пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, по повод писмото, в което изразяват обща позиция с бившия министър на външните работи Ивайло Калфин по темата за пътя на РСМ към ЕС.

"България и Република Северна Македония достигнаха важен кръстопът в своето общуване и от посоката, в която ще поемат, зависи тяхното бъдеще", пишат Ноев и Калфин.

"Основният въпрос, който подчертаваме, е стратегическият интерес на България и нейната отговорност държавите от Западните Балкани, особено Северна Македония да стане член на ЕС".

Според Ноев трябва да има гаранции за България, че каквито и договорености да бъдат постигнати - те ще бъдат изпълнявани и ще станат необратими и "имунизирани срещу евентуални политически и други конюнктурни фактори за в бъдеще".

"България формално може да си позволи лукса да чака години, но не е в наш интерес. Подобряването на отношенията и сближаването със Северна Македония е много по-важно за България, отколкото разширяването на ЕС със Западните Балкани. Много по-важно е с нашите братя да бъдем по-близки, каквито сме били исторически и каквито трябва да бъдем. А разширяването на ЕС може и да почака," коментира той.

По думите на Ноев все по-силни стават в РСМ гласовете, които признават "реалностите преди основаването на тази държави през 1944-1945 година":

"Това са процеси, които вървят в правилна посока, но трябва време. Но не трябва да се губи политическият момент".

Той беше категоричен, че се отнася много критично към начина, по който България води преговорите със Северна Македония и изтъкна, че изцяло виновно е МВнР за това, че страните от ЕС не ни разбират:

"Упреците от нашите партньори в ЕС са, че те не ни разбират. Не разбират защо България спира РСМ за ЕС".

Ноев подчерта, че в България има национален консенсус по отношенията с Република Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    78 12 Отговор
    За международната изолация е виновна управляващата шайка, която за многото години на управление , в което царства любимец на ЕНП, не намери за нужно да запознае ЕС за проблемите с РСМакедония. Също носи вина за пожелателния, без конкретика, подписан договор за добросъседство.
    А правителството отдавна трябваше да е в изолоция, но заради корупция и превзета от мафията държава.
    Така че за РСМакедония- ВЕТО

    Коментиран от #5, #26

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    70 3 Отговор
    СЕВЕНА МКЕДОНИЯ си присвоява наша култура история
    даже се изгаврих с памета на удвилите се наши сънародници в ОХРИДСКО ЕЗЕРО

    Коментиран от #29, #35

  • 3 БиБи Кинг

    10 8 Отговор
    Саименика искаше да се изкаже,ама отново заекна и смотолеви нешго невнятно дее!
  • 4 !!!?

    16 39 Отговор
    Защо България е в изолация !!!?

    Коментиран от #22, #25, #41

  • 5 СКОРПИОН

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    да знаеш защото МЕЧО краде никове и пише постове от чужди никове итвоя и на КОЗЛОДУЙСКИЯ никовете краде

    Коментиран от #13

  • 6 рада дълбоката

    50 6 Отговор
    Аз не знам под натиск ли е под вакум ли е България но ми е ясно вече за 30 години едно - България е там където искат до бъде "партньорите" от Брюксел !!
  • 7 цербер

    54 4 Отговор
    "Упреците от нашите партньори в ЕС са, че те не ни разбират. Не разбират защо България спира РСМ за ЕС". Като не разбират,да не се бъркат,където не им е работата! Трябва ясно да им го заявим.
  • 8 Японеца

    28 4 Отговор
    Гърците са пример за отношение към албанско -сръбската маса населяваща Северна Македония!
    Писменост българска, но там има под 20% българи, които се крият!
  • 9 ШИНГЕНЯ

    6 24 Отговор
    МАКЕДОНИЯ ВЛИЗА САМО АКО ГЕЙРОПКА ПУСНЕ БЪЛГАРИСТАН В ШЕНГЕНЯ
  • 10 У лево

    51 3 Отговор
    Eee......,и какво като сме под силен международен натиск?Гърция не беше ли под силен натиск...,и за дълговете,и за Македония? Полша не е ли под натиск ? От колко години Орбан е под силен европейски натиск? И точно Германия ли не ни ръзбира? Ами дойчовците де си отворят архивите от времената на кайзер Вилхелм и Хитлер та да си припомнят. Освен това Франция и Холандия въобще не искат в близките 10 години никаквоново разширение с никакво нови държави. Аре у лево!
  • 11 плевен

    23 11 Отговор
    Ако до изборите някой политик поиска да отстъпим на истериците от Скопие, ще е политически труп. Няколко месеца след тях, ще заемем правилната стойка, в правилната посока, и ще ги пуснем. Става дума за могъщи военни интереси.Ще ни гостуват няколко сенатори, и на сутринта ще развеем белия байрак над София.
  • 12 2365

    34 1 Отговор
    международния натиск да си гледа работата.
  • 13 Българка

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "СКОРПИОН":

    Благодаря ти, знам и периодично реагирам във форума. Теб очудва ли те ? Основен принцип на действие на ГРОБ е кражба, лъжа, рекет
  • 14 2020

    25 1 Отговор
    ВЕТО!От сащ и ЕС да се научат да четат ИСТОРИЯ на БЪЛГАРИЯ.Когато се създава Велика България от сащ няма и помен.Има изхвърлени престъпници от Англия,Франция,Испания,Холандия на брега на Сев. Америка.Колонизацията на т. н. сащ започва през1492 г./колонии на Франция,Холандия,Англия,Испания/,избиват местното население.До 17 век сащ е Робовладелска страна/доставят негри-роби от Африка/.През 1773-1783 г . борба за независимост и обединение на Севера и Юга и приема името САЩ.Дори не могат да си напишат Декларацията за Независимостта-пише я Маркиз дьо Лафайет/французин/и великодушно оставя да я подпише Томас Джеферсън на 04.07.1774 г.За ЕС е писано много и се знае кои страни са в него.Кое не ви е ясно?Северна Македония ще чака,може и 20 години.Когато проговорят истината за Българската История и Българския Език/а те са Българи/може да влезат в ЕС/ако го има още/. Препоръка:т.нар. американци и европейци да прочетат БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.ВЕТО! Без отстъпки.
  • 15 Любен Стойков

    28 1 Отговор
    На всички които "не разбират" защо България спира Македония, да се подари на техния език книжката на Анри Пози "Войната се завръща". И всеки българин тук и в Македония, който се чуди защо, да си купи книжката на Пози, както и "Сръбските зверства спрямо българите", да чете и проумее защо.
    България трябва да държи здраво две тояги. Първата за Сърбия - вето до дупка! Втората за югомакедонстващите - удар по главите им с факти докато узреят. Накрая резултаът трябва да бъде - Македония в ЕС поне едно поколение по -рано пред Сърбия.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 1 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ не е за ЕС
  • 17 Българина

    15 1 Отговор
    Унгария Полша Италия Гърция Франция не знам да били в изолация, когато не играят по брюкселския дудук? Хич не ми пука, каква изолация сънуваш бе нещастнико...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ХА ХА ХА

    17 1 Отговор
    Тоалетната на село е с по-голяма история от тяхната.

    Коментиран от #27

  • 20 име

    9 3 Отговор
    глупости . не ни разбирали . ноев , ти мислиш , че държавите нямат посланици , разузнаване , архиви....не се прави на лобист на макетата. а може би си такъв?!
  • 21 Ако е за хляба, лошо

    4 1 Отговор
    Това да не "вдига "хляба на полицата"? Политиката и политиците са мръсно нещо. Щом пищните, чуйте какво ще кажат хората с всенароден референдум. И за ЕС и за НАТО. НЕУТРАЛИТЕТ, това е пътят.
  • 22 Пенсионер

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    У нас свалиха петолъчката, но сянката на тая е мнооого дебела.
  • 23 Перо

    17 0 Отговор
    Още един боклук,който обърна палачинката! Как може държава извършила военно престъпление геноцид,чрез насилствена промяна на етноса,азбуката,езика и историята,чрез смърт и затвор,да кандидатства за ЕС? Три комисии от АСНОМ с установени участници,измислят нова “македонска” азбука и език и насилствено го налагат от 1944-45 г. Тези комисии са северно-македонските Кирил и Методии и Климент Охридски! ВЕТО,ВЕТО,до писмено и правно уредено признание на истинската история,до разбиране,че са учили лъжовни и измамни науки,подклаждащи населението към омраза и ненавист към други хора! Веднага след признаването им като държава,от БГ,заведоха дело в международен съд за измислено “македонско” малцинство. ВЕТО!
  • 24 123

    14 1 Отговор
    Бойко да се разграничи от сатанинските бърлоги в Брюксел и Вашингтон. Боко кажи кои са тези от които си зависим?

    Коментиран от #28

  • 25 ОПГ ГЕРБ

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    "Вълшебните формули": "Фюрерът заповяда", "Фюрерът желае", "Фюрерът позволява" или "Фюрерът забранява",
    изведнъж се превърнаха в новите легитимационни документи,
    които зачеркнаха всички досегашни форми на германския държавен живот" -
    думи на Ханс Франк, юрист в Националсоциалистическата германска работническа партия (NSDAP).
  • 26 Чакаме потопа

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Това, което Шайката политици , успя да създаде е:
    Тотален хаос, във външните отношения на България с повечето ,
    нейни Партньори, от които са САЩ, ЕО,Русия и Китай.
    Слугинажа на Бойко Борисов, объркан в корупция и далавери за милиарди, тотално катастрофира в управлението на България .
    В стремежа си да унищожи тотално, Българския бизнес , Хунтата
    започна да минира и "мостовете", които имаше към печеливш и почтен бизнес, резултата е виден, взривени" мостове" и безработни граждани ,и това не края , а само началото!
    Пандемията ,която последва от Ковид 19, се оказа поприще за
    бетонираната , вече корупция, никога и никой, не се зае да проследи заразата и нейното разпространение.
    Всички мерки са" копиращи схеми "от други държави , но единствено и само за изказване пред медиите.
    Имало" плато" , имало "връх", от къде дойдоха и накъде вървят отговор няма, защото нямаме хора, които разбират от тези проблеми!
    Сега берем плодовете на тази немърливост на управляващия
    Борисов ,в брой, починали на ден, стотици българи!

    Коментиран от #34

  • 27 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "ХА ХА ХА":

    Историята им започва с техния национален герой от български произход,югославския комунист Лазар Колишевски и още няколко човека от тази партия,преди 75 г.,с държавата им е официално призната от ООН и съществува от 1993 г. БГ трябва да информира,чрез своите управници,евро-депутати и дипломати,същността на северно-македонската,”нация”,история,азбука и език и извършените престъпления при насилственото им налагане, в ЕП и световната общественост. С тези хора не можем да бъдем в един съюз,те го доказаха многократно и е лудост да им се дава шанс да вредят повече на БГ!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 фолклор

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Провикнал ми сей Путинчо
    от минарето на Кремъл.

    Да знае мало й голямо,
    най-вече братя българи!

    Руските букви, писмена,
    не са от стари българи,
    а са от древни макета!

    Да знае мало й голямо,
    най-вече братя българи!
    Кирила, пък и Методий,
    са били знатни макета!

    Като го чули в София,
    Бойко се й много зарадвал.
    И дума напрек не думал.
    Сама за да се изфука,
    написал нещо в фейсбука...
  • 30 Историк

    1 8 Отговор
    Прави са македонците. България иска да присъедини Македония и се преструва че различията са в историята. Ние си мислим че другите са прости...
  • 31 Историкът

    5 1 Отговор
    " Република Македония " е създадена от немските хитлеристи за отмъщение срещу България. Малко преди края на Втората световна България скъсва с Хитлер, изтегля войската си от Югославия и застава срещу Германия. За отмъщение, през август 1944г Германия създава " Република Македония". 🗺️
    Академик Георги Марков: До 2 август 1944 г. няма македонска нация, македонски език и македонска история и тяхното начало е след Втората световна война
  • 32 Перо

    6 1 Отговор
    Гърците много се уплашиха и им накривиха капите с международен натиск. 30 г. не ги признаха за държава и им промениха името,историята,Конституцията,учебниците,музеите,паметниците и какво ли не! Никога не ги допуснаха до НАТО и ЕС! Разбраха с каква измет си имат работа.
  • 33 Кой68

    3 1 Отговор
    Ноев ти за Сърбия ли играеш....Със отстъпки и снишаване го докарахте дотук.
  • 34 Борисов каза

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Чакаме потопа":

    Паролите на ОПГ

    От държавите в ЕС,
    единствено в България,
    в нарушение на чл.6.ал.2. на Конституцията на РБ,
    изборите са:

    -С праг на преференциите!
    -Без активна регистрация!
    -Без гласуване по пощата!

    Законна ли е властта в България?

    "Борисов каза"

    Коментиран от #40

  • 35 Мисли и чети

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За да си позволиш да присвоиш нещо ,трябва някой, да ти го разреши!
    Нашите сънародници, са не само в Северна Македония, много повече са , в ЕО и Сащ , някой тях поглежда ли ги, чува ли ги ,интересуват ли ги, говорят за Българите в чужбина, когато е време за избори, дори има хора в България ,които , за които българите в чужбина с двойно гражданство са престъпници.
    Когато такива, ронят "горчиви крокодилски сълзи", да ги ронят и за всички останали Българи по света.
    Половината България е във странство , защо бе уважаеми сънародници, сме ние в чужбина????????
    Македония , ли е виновна?????????????
  • 36 JEFF

    1 3 Отговор
    Ако някой ни беше спрял за ЕС щяхме до сега да го проклинаме .
  • 37 Перо

    7 0 Отговор
    Отдавна е доказано,че трите най-тънки книги в света са етиопската готварска книга,ромския кодекс на труда и северно-македонската история,както и изкъпания северно-македонец,после става чист българин.
  • 38 Нас като не разбират, а гърците

    2 0 Отговор
    Дали ги разбраха, случаят е идентичен.Който иска да разбере, ще разбере.Да им кажат, че сагата е същата като с Гърция
  • 39 Бг е в международна изолация ли????

    7 0 Отговор
    Какви ги плещиш бе Ноев???, какъв натиск??? Отстояхме си националните интереси и достойнство, ти да не си мислиш че в ЕС на някой му пука за тази измислена държава Македония???, при тези проблеми в момента в съюза, вирусна пандемия, проблеми в икономиките, проблемите с Полша и Унгария, на някой от европейските лидери му е до тези миндили. Казват нещо от кумова срама..хайде разберете се там..евроинтеграция трябва..бла..бла..никой не ни натиска и няма да си позволи това, нито ЕС, нито САЩ, те са наясно с проблема. Ще оставят дървените кратуни край Вардаро да узреят и направят отстъпки. Я погледни клиповете в Ю ТЮБ, в студията и по улиците каква антибългарска кампания и омраза се излива, на кого е нужна такава държава??, чието съществуване се определя от това кой повече мрази българите и кой ще сипе повече обиди към нас, там се надпреварват кой да го прави в повече. Ноев, не пиши лъжи, ти чии интереси защитаваш??? Българските ли??

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Полит колапс

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    Слаба държава , държавността е понятие, за" пари в брой и да са джоба"!
    Продажни съглашения на Премиери и Политици за пари и нищо друго.
    Не може а и не трябва ,Мафиотски кланове да управляват България вече почти 70 години!
  • 42 Борисов каза

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Време е за":

    Това са празни приказки!
    Какво могат да направят беларусите на лукашенко, който фалшифицира изборите с мъртви души?
    Какво могат да направят на изборите българите,
    когато Борисов ги фалшифицира по лукашенковски,
    с над милион мъртви души?
    Гласувайки, само узаконяват беззаконието!
    От държавите в ЕС,
    единствено в България,
    в нарушение на чл.6.ал.2. на Конституцията на РБ,
    изборите са:

    -С праг на преференциите!
    -Без активна регистрация!
    -Без гласуване по пощата!

    Законна ли е властта в България?
  • 43 Ще кандишат

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Бг е в международна изолация ли????":

    Ако тези протестиращи, в "Средна Македония "са без акъл и ние ли да станем като тях?
    Да се приравним на нивото , на Иран или Северна Корея???
    Има много," градове държави" по света, но никога не са били ,враждебни към комшиите си?

    Коментиран от #46

  • 44 павел пенев

    5 0 Отговор
    Какви наши партньори са западните страни?Нали те ни докараха до това положение,особено Германия.Две национални катастрофи заради тази Германия и нейните обещания да ни върне Македония.На тези западни партньори трябва де се обясни веднъж завинаги,че Мизия,Тракия и Македония са географски области в България.
  • 45 Eхххххх

    6 0 Отговор
    Еййй,отстоявайте българските интереси,затова сте политици,ще ви се не знае и чудото..гледайте за България,че страшно ще стане.Не ни пука за тоя чукар Македония къде искат да влизат,а да не се гаврят с паметта на далите кръвта си българи за тях да са свободни..те какво направиха за нас...оставиха се да ги зомбират гадните сърби
  • 46 Не знам дали ще кандисат...

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ще кандишат":

    Но ние българите винаги сме се отнасяли с тях по братски, винаги сме ги подкрепяли, паспорти им дадохме, не ги таксуваме като чужденци, и какво получаваме насреща...омраза, обиди, кражба на българската история, дори си позволяват да горят националните ни символи, обиждат най-вулгарно български правителствени лица, нашето добронамерено отношение те го взимат за слабост. Ветото дойде навреме, трябва да има и още..като гърците, с тяхното си безумно поведение направиха така че сега да се чудят как да се измъкнат от ямата в която сами са се вкарали. И си мисля че полемиката с тези увредени мозъци е безполезна, просто да не им се обръща внимание, нека те да решат какво ще правят занапред, ние бърза работа нямаме, а те могат да влязат в ЕС и пре 3020година..както си решат.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    МЕЖДУНАРОДЕН НАТИСК СЕ ОКАЗВА НА ТОЗИ ,КОЙТО ГО ВЪЗПРИЕМА И ГО ЧУВА !!! АМА ИСКАМЕ ДАВИ КАЖЕМ ---АМА НЕ ИСКАМЕ ДА ВИ ЧУЕМ !!! КАКЪВ НАТИСК ПРИ ИГНОРИРАНЕ !!! АМА ,НЕ НИЕ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ --- НО АКО ГИ ОТБИЧИМЕ Е СЪЩОТО !!!!!!!!!
  • 50 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    НЯКОЙ ПИТА ЛИ ДОЛНИТЕ ХОРА ОТ ДОЛНАТА ЗЕМЯ -ЗАЩО НИ СПИРАТ ЗА ШЕНГЕН ?????
  • 51 Затвора

    1 0 Отговор
    Малко преди 10.11. 1989г. за Бойко Ноев бе установено,че е завербуван от Ми-6. Само идването на демокрацията го спаси от затвора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове