Last news in Fakti

4 Декември, 2020 15:53 3 355 50

Българският лекарски съюз: Здравната каса спъва и бави борбата с коронавируса

  • български лекарски съюз-
  • нзок-
  • национална здравноосигурителна каса-
  • здравна каса

От Съюза искат среща с премиера Бойко Борисов заради неуредиците

Българският лекарски съюз: Здравната каса спъва и бави борбата с коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС

От Българския лекарски съюз твърдят, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бави и спъва финансирането на мерките срещу COVID-19, които здравната система трябва да изпълнява.

Според съсловната организация Касата два месеца е отказвала да сключва договори с болници, които са били задължени със заповед да обособят COVID отделения, а извънболничната помощ едва сега е получила възможност да се осъществят мерките.

Здравната каса отказва да се ангажира с искания на БЛС за следващата година с аргументи като „няма пари“ и „това не зависи от нас“, посочват от съсловната организация, цитирани от националното радио, и искат среща с премиера Бойко Борисов.

Ето и цялото писмо на БЛС:

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ УС НА БЛС

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Вече близо десет месеца българските медици са на фронта, не жалят сили и проявяват стоицизъм, себеотрицание и жертвоготовност в борбата с епидемията. Много наши колеги в момента се борят за живота си, а над 50 медици загинаха.

Български лекарски съюз следи внимателно мерките, които се предприемат от страна на държавата за справяне с трудната ситуация, пред която е изправена страната ни и смятаме, че в по-голямата си част са адекватни и навременни. Запознати сме с бюджета на НЗОК и този на държавата за следващата година и предвидените буфери за борбата с епидемията от Ковид-19. Български лекарски съюз ясно осъзнава своята роля като организация, която трябва да подпомогне процеса за навременно и правилно въвеждане на предприетите мерки и своевременното им достигане до нашите колеги.

За съжаление обаче, за целия период от март месец досега, на фона на хилядите белязани съдби от Ковид-19, ръководството на Националната задравноосигурителна каса се държи все едно, че епидемия не съществува и неглижира сериозността на ситуацията. Всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК.

От обявяването на решението за разкриване на Ковид легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които до тогава не лекуваха Ковид-болни изминаха над два месеца. Причината - отказ от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения.

Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на Ковид-19, които са се обърнали към личните си лекари също се отложи във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината - отново забавяне от страна на НЗОК.

Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопркатикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец.

По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г. получавахме чисто административни отговори “пари няма", "това не зависи от нас”. Поведение, което е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Предвид гореизложеното, настояваме за среща с Вас в спешен порядък, за да споделим нашите притеснения и тревоги. Ние сме длъжни да гарантираме сигурност и предвидимост за нашите колеги. От първостепенно значение е да влезем в новата година убедени, че усилията на българските медици са оценени и подкрепени и че е направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят неравната битка с коварната болест.

В противен случай ще откажем да участваме в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишем Анекса към НРД 2020-2022г., защото не намираме смисъл да водим разговори и да носим отговорност заедно със страна, от която "нищо не зависи".

Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    8 1 Отговор
    Планетата земя....70% вода...30% суша и над 8 милиарда човеци обречени на вирус и глад! Изкуствения интелект вече е роборизиран и е на въоражение в Сащ,Китай, Русия и др.Изкуственния интелект не се нуждае от храна, кислород, вода а само от енергия и болен мозък който да контролира хаоса който идва!

    Коментиран от #32

  • 2 Българка

    37 0 Отговор
    Управляващите осъзнато, целенасочено и организирано извършват геноцид над българския народ. Те се интересуват единствено от собственото си благополучие и оцеляване. Колкото по-малко пари достигнат до хората в борбата срещу кризата, толкова повече ще остане за тях, за крадене. Няма нищо случайно!
  • 3 Касата

    14 1 Отговор
    Ми нали пълним на бацо шкафа
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сетили са се

    5 1 Отговор
    Няма да я бъде
    Вече няма
  • 6 Пацо

    19 0 Отговор
    Грешка е парите за вируса да идват от здравната каса. Парите трябва да са от бюджета!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ама чакайте

    27 2 Отговор
    25 години дремехте, сега ли се сетихте, че има неуредици?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Милиционер

    16 2 Отговор
    СИСТЕМАТА НА МИЛИЦИОНЕРИТЕ НИ РАБОТИ ПЕРФЕКТНО ЗА РАЗЛИКА ОТ ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА. ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗНАЯТ КЪДЕ ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИРАЩИ.
  • 11 700 000

    16 0 Отговор
    некадърни чиновници в територията, 14 000 кадърни чиновници в Швейцария. Да живее КомунизЪма!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сега

    7 2 Отговор
    ще видите. Ще искат още кинти. Като милиционерите.
  • 14 алчност

    17 2 Отговор
    Едната гилдия( по италиански мафия) на белите престилки обвинява другата гилдия( по италиански мафия му се вика май) с белите якички, че не изкарвала достатъчно пари, и другата мафия трябва да и удари рамо с подходящи добре плащани клинични пътеки на гърба на обикновените хора, които с вноските си и данъците, с плащането на 20 % ДДС на храни и лекарства подържат и двете гилдии( по италиански мафия) и т.н..

    А хората мрат яко по стълбища на болници, линейки, щото докторите лекуват по телефона, щото записват пациенти по по добре платени клинични пътеки на НОЩ, а хората яко мрат пишат медиите и се заразяват, а болници бол в държавата- и частни и държавни.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Читател

    10 2 Отговор
    Истината обаче е, че самият Кари Мълис смята, че с неговото изобретение се злоупотребява в пропагандата на ХИВ и самият той не би го използвал за доказване на каквито и да е смъртоносни вируси.
    Апропо, сега разбирам защо доц. Мангъров, д-р Първанова, д-р Тодоров и мнозина други български медици, заявиха публично, че PCR тестовете са фалшива работа. Към нашите медици се присъединяват и огромен брой чужди (от САЩ, Франция, Белгия, Германия и т.н.), които също заявяват, че над 85% от „положителните“ резултати от PCR тестовете са фалшиви, неверни, необосновани. Според The New York Times, преобладаващото мнозинство от хората, за които се предполага, че са положителни за COVID-19, всъщност не съдържат вируси. Оказва се, че PCR тестовете, за които милиони изплашени американци са били измамени, са фалшиви, тъй като тези тестове разпознават само частични вирусни фрагменти.

    Коментиран от #20

  • 17 Русский

    1 2 Отговор
    Обичам всичко интересно. С помощта на преводач прочетох всичко за Васко и Жоро Илиев и за ВИС-2. Сега чета статии за граф Дракула. Записано е, че веднъж той е заповядал да заковат тюрбаните на главите им с пирони.
  • 18 Русский

    0 2 Отговор
    Турците бяха заковали шапки с глави в главите си.
  • 19 гост

    5 1 Отговор
    За да има за тях Коледа идва нова година бонусчета за милиончета как я мислите тая ха ха ха
  • 20 Малка подробност

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Читател":

    Изобретателят на pcr умира половин година преди някой да чуе за ковид19

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Читател

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Малка подробност":

    Да вярно, е той почина през 2019 г., съвсем "навреме"! Опитах се да дам линк към една много интересна статия но модераторът ме изтри няколко пъти, не знам защо.

    Коментиран от #30

  • 23 Муфтата

    1 1 Отговор
    За мен,Кантара, Кунката и Скубивеждичков- има! Тоя път,ще си печем задниците на Малдивите!! Сега там е лято!! Ха ха ха!!
  • 24 нора

    2 0 Отговор
    У нас явно от миналия месец се работи здраво на принципа-плащай те,
    здравната каса прегрява,но работи,какво от това,че хората мрат,като
    мухи!БАБАТА Е ОПЛЕЩИЛ КОМПИЛИ И ЯВНО - НЯМА ДА ГО БЪДЕ!
    Другото е нефелав мътириал,плява,чепове и дупетати!
  • 25 Шкембе войвода

    9 1 Отговор
    НЗОК няма пари?? Ха ха ха!! Аз имам милиарди,с които ще купя летящите ковчези F-16 и " боен кораб"!! Ще воювам с Русия!!! Комисионните- за мен в найлоновата торбичка¡!!Айде бегайте!!
  • 26 Еййй разгеле

    4 0 Отговор
    Най накрая мъцна едно от съсловията най силно засегнати от управляващите. Вярно ревнаха за пари, но поне се събудиха от летаргия. Много още действия трябва да предприеме БЛС само докато измие срама от челата си, заради корупцията и търговията в бяло и отношението им към стачките на мед. сестрите. Все пак се обадиха и заявиха открито някой проблеми, но на края на годината при ситуация на ръба на пълен крах.
  • 27 Чекмеджето

    3 1 Отговор
    Споко!! Моята подлога Маджаров пропищя!! Вай вай вай!! Идвам на бял кон и решавам въпроса!! Уволнявам шефа на НЗОК,ама пари нема!! Действайте!!
  • 28 Аааа, не така

    5 0 Отговор
    БЛС не знаят ли, че първите, които разрешават на една болница сключване на анекс за работа по клинична пътека за корона вирус е РЗИ? Да си проверят нещата, после да обвиняват, моля!
  • 29 бунтар

    5 0 Отговор
    е сега вече стана ли ви ясно защо не трябва да се плащат здравни вноски, еми крадат парите и после за болнично лечение НЗОК не дава пари.Това е здравна пирамида.
  • 30 Защото

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Читател":

    не им отърва. Самият той е казал, че никога няма да си направи тест.
  • 31 Д-р Боко Тиквата

    9 0 Отговор
    Ало, РЕДОВИТЕ ЛЕКАРИ!! Незабавно " дигайте гълъбите"!! Дариткова,Лъчо Мозъка,Нигяр Джафер, Хасан Адемов, Директорите на болници, " доктори" от РЗИ, НЗОК - в ковидотделенията!! Десито Атанасова и Том Биков - санитари!!
  • 32 Живот назаем

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО":

    Имах 30 000лева в нзок, но сега ги няма откраднали са ги крадците за 30 години трудов стаж 30 000 лева ги няма.

    Коментиран от #33

  • 33 Живот назаем

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Живот назаем":

    Всеки ще получи своето възмездие.

    Коментиран от #34

  • 34 Живот назаем

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Живот назаем":

    Всеки месец редовно си плащам здравните вноски и най накрая ги откаднаха подчовеците.
  • 35 Живот назаем

    4 0 Отговор
    Да съм ползвал 10 дни болничен за 30 години трудов стаж.
  • 36 Факт

    2 0 Отговор
    То това им е задачката!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 пари няма

    6 0 Отговор
    И аз отказвам да плащам здравни осигуровки на основание че "лекувате" по телефона и заради вас сума народ вече е в отвъдното.Виж ги ти все недоволни.
  • 40 ПСР

    6 1 Отговор
    Проф.Петко Салчев,шеф на НЗОК.Завършил МУ-София през 09.1987г.Никога не работил медицина.Комсомолски,в последствие-партиен секретар на випуска.Началник на бригадирския щаб на МА,от 1985 до 1987 г
  • 41 Дора

    4 0 Отговор
    Там работят наши другари,напо70-80 години .Лапат,лапат-Мими Виткова кадрува още -червена Чума.
  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    герб не им пука реално за НАРОДА те са срещу НАРОДА
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    п арите трябва да са от бюджета а бюджета за тази година е на червено като теглят милиярди кредити кой ще ги връща данъкоплатците
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    да попитам защо някой ромки и роми не плащат здравни осигуровкифххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххн
  • 45 Кой68

    5 0 Отговор
    Отдавна писах че НЗОК е пирамидално структуирана от създаването си...Тя е като язва..Никаква полза и помощ за хората,а само проблеми.
  • 46 кретени

    1 0 Отговор
    ми то кво ли не спъва тая здравна каса,и въобще защо я има,да храниме още чиновници

    Коментиран от #49

  • 47 СусБе

    2 0 Отговор
    Има ли здрави хора здравната каса няма далавера - те това стана ясно! Това не са лекари а търговци а ние сме овци дето стрижат ама нищо не им дават! Крадат като за последно... и дано е за последно!
  • 48 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    къф ти лекарски съюз!!!Тук върви само ПАЗАРЪТ!!!! Държавата НЕ може да прави НИЩО,затова и ТОЙ е щедър на ОБЕЩАНИЯ!!!!!! НЕОЛИБЕРАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ....
  • 49 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "кретени":

    ааа не мое така да обиждаш големио брат!!!!ТОЙ ни натресе КАСАТА,МОДЕЛЪТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!!!!!!ТОЙ!!!чети" плнът ,,РАН/УТ,,, бе пич....
  • 50 бай Иван

    0 0 Отговор
    Значи средно в България в изминали години за умирали по 300 човека на ден.А от ковида ноември месец на ден по 150 средно на ден.Или общо 450 човека.За един месец това прави 13500 човека!Ако статистиката покаже по- малко число значи яко ни лъжат.И всичкия този цирк за открадът некакви пари от ЕС!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове