Last news in Fakti

6 Декември, 2020 10:53 3 813 25

223 605 безплатни винетки са издадени на хора с увреждания от началото на 2020 г.

  • хора с увреждания-
  • електронни винетки-
  • апи

Стикерите са за над 21,6 млн. лв. и са за сметка на бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура"

223 605 безплатни винетки са издадени на хора с увреждания от началото на 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС, архив

223 605 безплатни електронни винетки са предоставени на хора с увреждания от началото на 2020 г. до края на ноември, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Те са за над 21,6 млн. лв. и са за сметка на бюджета на АПИ. Повече от половината безплатни винетки – близо 120 хил., са с валидност до края на януари 2021 г., почти 37 хил. изтичат през февруари и над 16 хил. е-винетки – през март следващата година.

Проверка за срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на АПИ – www.api.bg, на www.bgtoll.bg от бутона с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане“ и на сайта на Агенция за социално подпомагане www.asp.government.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg/#/.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хората с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата, правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с. и обем на двигателя не повече от 2000 куб. см.

Заявлението за издаване на безплатна е-винетка се подава от правоимащия в дирекцията „Социално подпомагане“ по настоящия адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Процедурата за издаване на нова винетка отнема около 10 дни.

При прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, например, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

При затруднения и нужда от консултация желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез Агенцията за социално подпомагане могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или в писмен вид на e-mail: [email protected].


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Обикновен овчар

    2 6 Отговор
    Има ли мазохисти които плащат на измамници да преминат от град до град?
  • 3 Бялата мафия

    20 2 Отговор
    Раздате ТЕЛК-ове, срещу кинти.
  • 4 БАЙ Х@Й

    15 1 Отговор
    Този ЧУК на снимката в тази категория ли е ?

    Коментиран от #10

  • 5 един от стадото

    22 0 Отговор
    и ''незрящите'' ци гани карат за наша сметка

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 В територията

    11 2 Отговор
    има 1 200 000 "инвалиди". Добре, че не всички са шофьори, че АПИ щеше да фалира.
  • 8 При това

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "един от стадото":

    S-класи...
  • 9 истина е

    22 1 Отговор
    Живеем в най-гнусната страна на света !! Стотици коли за по над 100 хил. лв ползват безплатни винетки ,а народа мре като за световно !
  • 10 един от стадото

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

    тоя чук е баничарка бе градски, и го кара ''слепия'' Али

    Коментиран от #13

  • 11 Сашо

    13 1 Отговор
    223 605 ми то цялата държава е увредена
  • 12 Великая

    12 2 Отговор
    КОРУПЦИЯ от белите спаситери на нацията
  • 13 БАЙ Х@Й

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "един от стадото":

    На Али братчеда ::: Майбахът на лидера на “ВОЛЯ” Веселин Марешки се води на името на инвалид, показа проверка на Lupa.bg. Колата, която струва около половин милион лева, има безплатна електронна винетка, както се полага на хората с увреждания. Дали самият Марешки има ТЕЛК за намалена работоспособност, или просто автомобилът му се води на чуждо име за да ползва облекчения – не можем да дадем отговор на тези въпроси. Проверката ни показа, че автомобил с рег. номер CB6951MT, каквато е табелата на фармацевтичния бос, е с инвалиден стикер.

    Коментиран от #15, #16, #23, #25

  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    тези са за власт имащите на вас -Слугите им не се полага!Едно време и ченгетата бяха по кадърни Козло....не ,като вас сега!Бъди здрав пази се Нещото не подбира,Слуга,ченге,власт имащ,или просто човек!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Напиши си молбата и ще ти дадат....

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Може и по електронен път....
  • 18 БАЙ Х@Й

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Оди лъжи":

    Няма значение КОЛКО Е , а какво са написали където трябва ! Ти Х-5 да разкарват банички видял ли си? Щото по талон в КАТ има над 100 такива !
  • 19 БАЙ Х@Й

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Оди лъжи":

    WWW: ...До момента полицията е открила 157 подобни луксозни автомобила.
  • 20 БАЙ Х@Й

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Оди лъжи":

    WWW : ... Схемата е следната – скъпи леки автомобили от висок клас, например БМВ Х5 и Х6, Порше Кайен, Ауди Q7, Мерцедес ML, GL, се регистрират като товарни. За да бъдат регистрирани, претърпяват малки “трансформации”.

    Коментиран от #21

  • 21 Така е

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "БАЙ Х@Й":

    НО заради данъка!!Ги регистрират"товарен",не става да регистрираш Майбах,на инвалид както дрънкаше по долу!!!
  • 22 Не живея в страната на мутрите

    5 2 Отговор
    И изобщо ама изобщо не ме интересува кой къде и как паркирал или спрял.Където съм това не може и не се случва.Защо?Ами защото законът е за всички.
  • 23 Никой не

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й":

    забранява,на инвалид купуването на скъп и мощен автомобил!! Друг е въпроса какви облекчения ще ползва,или не ползва!!! Но това на червени чугунени глави не се обяснява...
  • 24 иванчо

    1 0 Отговор
    при промяна на регистрационния номер да се подава молба за прехвърляне винетката от стария на новия номер - информацията, че двата номера са на един и същ автомобил е вече 'налична' в КАТ - какъв е проблемът да се ползва от тази нова служба ?!???!?!?!?!?! и като гарнитура на тази подигравка - дори да подадете въпросната молба, информацията за прехвърлянето не се въвежда в тол-системата и постоянно ви спират, за да доказвате това подаване на молбата, на хартия - иначе - глоба или акт!
    От сайта на въпросната служба, секция "Често задавани въпроси за електронните винетки и тол системата" -
    Въпрос:
    "При прехвърляне на собствеността на превозното средство, нужно ли е да се закупи нова електронна винетка?"
    Отговор:
    "Не.
    Електронната винетка следва пътното превозно средство и в случай на прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, запазва валидността си за срока, за който е издадена.
    Внимание!
    Електронната винетка се издава за автомобил с определен регистрационен номер. При промяна на регистрационния номер или при покупко-продажба на превозното средство, собственикът или ползвателят следва в срок до 72 часа /три работни дни/ от промяната на собствеността да заяви тази промяна в централното управление или в областните управления на Агенция „Пътна инфраструктура“. Промяната трябва да се отрази в електронната система за издадените винетки. В противен случай превозното средство няма да има активна електронна винетка и Вие може
  • 25 иванчо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й":

    Дали самият Марешки има ТЕЛК за намалена работоспособност, не знам, но определено му се полага и това е повече от очеизвадно - при тази остро ограничена умствена неработоспособност, поне едни 90%, като начало ......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове