Last news in Fakti

9 Декември, 2020 13:17 5 004 17

Проф. Здравко Попов: Миналото тежи като котва в отношенията ни със Северна Македония

  • македония-
  • българия-
  • ес-
  • здравко попов

Европейците не обичат историята да се превръща в инструмент за съвременна политика

Проф. Здравко Попов: Миналото тежи като котва в отношенията ни със Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Естественото състояние на Европа е да бъде разнообразна, разнолика, дори разноречива. Въпросът е може ли такава разнообразна действителност да се ръководи по рационален и смислен начин, така че европейците да чувстват, че имат общо бъдеще, каза пред БНР проф. Здравко Попов, философ, дипломат от кариерата и основател на Дипломатическия институт към МВнР, президент на Института за публична политика.
Валери Жискар д’Естен беше образцов представител на европейския елит, посочи той.

„Ние непрекъснато чувстваме дефицит на елит. Имаме длъжности, имаме хора, които ги заемат, но все повече и повече пада летвата на това равнище, на което знаем политици от типа на Хелмут Кол, на Валери Жискар д’Естен и други. Без такова лидерство, без такъв политически елит трудно можем да говорим за възможността европейският проект да се развива“, коментира Попов в предаването „Преди всички“.

Брекзит е голям проблем на Европейския съюз, на Европа и глобалния свят, смята проф. Здравко Попов. По думите му консервативният, националистически вектор във Великобритания е започнал да си пробива път и да се утвърждава още след ратифицирането на договорите от Маастрихт през 1992 година.

„Още тогава се получи своеобразно разочарование у британските политици, че начинът, по който тръгва да се развива ЕС – не като икономически съюз и като търговски, а като политически съюз, започва да ограничава в някакъв смисъл интересите и бъдещето на Великобритания.“

Това е един тежък развод, който е труден за осъществяване, защото е прецедент, а Великобритания е голям играч в европейското развитие, отбеляза Попов. „Сега в момента излизането, разкъсването на тези връзки е наистина много трудно.“

Здравко Попов смята, че и двете страни трябва да направят много компромиси, да напуснат екстремните си желания и настоявания „и да намерят някаква мека формула.“

Това се отнася и за проблеми ни с Република Северна Македония, допълни той. „Европейците никак не обичат, когато историята се превърне в инструмент за създаване на съвременност и на политически решения, на политически проекти.“

Според проф. Попов трябва да се намали „тази санкционираща роля, която България може да играе по отношение на интеграцията на Северна Македония и Албания“.

Трябва да се намали тежестта на миналото, която като котва тежи на нашите взаимоотношения, категоричен е Здравко Попов. „Може би трябва да си задаваме въпроса какво печелим и какво губим от една радикална позиция.“


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Зоя

    40 5 Отговор
    323 г. пр. н.е. Умира Александър Македонски. Плутарх пише, че мъртви птици падат от небето. От това следва, че македонското 5G е на около 2350 години...
  • 2 уточнение

    48 2 Отговор
    Историята е част от настоящето и бъдещето.
    Този човек е вероятно професор по нещо доста различно от писанието му.
  • 3 Българка

    37 4 Отговор
    За да е разнообразна,разноречива Европа, не значи, че в ЕС трябва да влезе РЦМакедония, която откровено и официално проповядва и възпитава в омраза към България. Българите надявам се, че приключихме с клековете пред западната ни съседка. Проблем е, че до сега Баце само лъскаше его с подписания без конкретика договор за добросъседство, с инициативата за приобщаване на западните Балкани. До сега България не постави на правителствено ниво от управляващата върхушка проблемите. Ако имаме изолация сега в ЕС, за това е виновна хунтатабарабар с псевдопатриотите.
  • 4 Аз нямам

    33 4 Отговор
    Нищо общо с гадовете от СМ. Няма и да имам!
  • 5 Чук

    47 1 Отговор
    Поредният интелектуалец, на когото Българската история му пречи.
  • 6 АНОНИМЕН

    40 2 Отговор
    Интересно към кое управление на ДС се е водил на отчет!? Много прилича да е към 6-то!
  • 7 Перо

    37 1 Отговор
    Празни брътвежи! Без минало,няма бъдеще! Според “професора” за да се реши проблема,следва БГ да приеме условията на МОЛИТЕЛЯ и да се откаже от историята и националните си интереси. Той на това казва компромис и мека политика. С науката компромис не се прави,защото това не е търговия,а какво обичат и не обичат европейците,както и за ползите,да пита гърците.Те се върнаха от пр.н.е.! “Професорите” в БГ станаха повече от работниците,а нито наука,нито дипломация имаме!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аве Адолф

    29 4 Отговор
    Поредният дрънкащ глупости празнословец, в опит за самореклама. ВЕТО до край на тая болшевишка просръбска смет в Скопие .
  • 10 димитров

    22 0 Отговор
    Един съвет към всички Българи,вкл.и към всички "професори"(добре,че дойде пандемията та да разбера колко много професори имало в Бг)пуснете и изгледайте интервюто на Кеворкян с Иван Михайлов ,ВН 1990 г.Той обяснява всичко.
  • 11 Трън

    18 1 Отговор
    Да мрат в собствените си коминтерновски екскременти тъпите сърбомански тиквеници!!! Само след десетина години албанците ще им покажат как залязва македонската измислица!! Да се оплакват на арменския поп, Енвер Жоджа и Александър щом искат!!
  • 12 Готин

    9 1 Отговор
    Странно! Всеки, който ,,запуши,, ли става ,,професор,,!?
  • 13 Николай

    8 0 Отговор
    В ЕУ не се допуска комунизъм докато Северна Македония не демонтира Титова Югославия от своите институции ,Ние като одговорен член на ЕУ не можем.да дадем зелена светлина.
  • 14 Честен Българин

    8 0 Отговор
    Абе те тия българомакедонци БИЛИ по твърдоглави и от шопите бе.
  • 15 Честен БЪЛГАРИН

    6 0 Отговор
    Не македонци,а Куберови българи или по ясно,наследници на ХАН КУБРАТ.Заблудени овце.55
  • 16 Честен БЪЛГАРИН

    3 1 Отговор
    Не македонци,а Куберови българи или по ясно,наследници на ХАН КУБРАТ.Заблудени овце.55
  • 17 Попов икумуниста

    1 0 Отговор
    Човеко е висока летва за Нас. Дипломат ...Икономист. Само дето за нас дето не разбираме си е икумунистаю
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове