Last news in Fakti

10 Декември, 2020 11:08 3 189 44

Надя Клисурска: ГЕРБ ни кара да работим по 56 часа на седмица срещу 48 часа в Европа

  • кодекс на труда-
  • извънреден труд

Правата на работниците са нарушени от приетите промени в Кодекса на труда

Надя Клисурска: ГЕРБ ни кара да работим по 56 часа на седмица срещу 48 часа в Европа - 1
Снимка: БСП

„Управляващите прокараха едни изключително спорни промени в Кодекса на труда, нарушаващи трудовите права на българските работници“, каза в ефира на България On Air народният представител от ПГ на "БСП за България" Надя Клисурска по повод приетите от Народното събрание, въпреки аргументите на левицата, нови текстове в Кодекса на труда, свързани с увеличаване на референтния период на сумираното изчисляване на работното време на 12 месеца и с увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа.

"Досега в Кодекса на труда имаше едва крепящ се баланс между защитата на трудовите права и удовлетворяването на исканията на работодателите. С тези промени този баланс бе нарушен", категорична в Клисурска.

По думите на депутата от левицата българското трудово законодателство до голяма степен не е синхронизирано с европейското: "Европейската практика позволява максималната продължителност на работната седмица да е 48 часа, докато нашия Кодекс на труда допуска тя да е 56 часа. Европейската директива, която България трябва да спазва, също е категорична- референтният период на сумираното изчисляване на работното време да е 4 месеца, а управляващото мнозинство гласува той да е 12 месеца".

Клисурска и този път разясни уловката на управляващото мнозинство: "Под прикритието на режима на сумирано изчисляване на работното време извънредният труд в България не се заплаща. Това е отчетено в докладите на Главна инспекция по труда. Над 50% от отчетените препоръки и санкции към работодателите са свързани с нарушаване на работното време. Двата текста, които управляващите прокараха в Кодекса на труда, предпоставят българските работници да работят извънредно много над нормите в Европа, където вече се говори за намаляване на работната седмица".

Според нея в дневния ред на парламента е трябвало да присъства темата за увеличаване на доходите през извънредния труд вместо приетите въпреки възраженията на опозицията текстове. "В тази връзка БСП от години твърди, че ставката за нощен труд трябва да бъде регламентирана в Кодекса на труда и тя да бъде на база възнаграждението, което работникът получава. В момента той е обвързан с минималната работната заплата - 0,15% от нея и не по-малко от 1 лв. на час, но това е крайно недостатъчно заплащане, имайки предвид рисковете за здравето, които нощния труд създава", изтъкна Клисурска.

Депутатът-социалист се спря и на темата за социално-икономическите мерки на правителството, които по нейните думи са крайно неадекватни. "От началото на пандемията не видяхме нито един анализ за ефективността на тези мерки. Мярката за родителите в неплатен отпуск например в началото беше 375 лв. и само 15% от майките успяха да се възползват. След това мярката стана 610 лв. еднократна помощ, като в един момент беше въведен и доходен критерий, на базата на който само 49 семейства можеха да се възползват от нея. За седем месеца управляващите не можаха да разработят една мярка, която да покаже своята ефективност", критикува действията на управляващите Надя Клисурска.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонговец

    23 10 Отговор
    Работата ще ви направи свободни. Повече часове работа. Повече часове извън дома!
  • 2 bbbbggggg

    18 4 Отговор
    На кой му се работи 56 часа на седмица..

    Коментиран от #11

  • 3 Бен ХУР

    9 14 Отговор
    да я бачкам тази 56 часа
  • 4 SDEЧЕВ

    6 61 Отговор
    ТАЗЕ ПАРТИЗАНКА НЕ УТОЧНЯВА ,ЧЕ ИЗВЪНРЕДНИЯ ТРУД СЕ ЗАПЛАЩА ДВОЙНО. КОЙ НОРМАЛЕН РАБОТНИК БИ ОТКАЗАЛ ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД НА ДВОЙНА ЦЕНА ,ЕДИНСТВЕНО ПАРТИЗАНИН

    Коментиран от #14, #28

  • 5 Хектор

    35 4 Отговор
    герб имат чиста съвест , просто никога не я използват.
  • 6 Тато из Правец

    29 7 Отговор
    При бай Ви Тоше работехте по 42 часа седмично !!! И на почивка за 1 лев на ден !!!
  • 7 Надявам

    43 2 Отговор
    се след изборите, ще си приведем отново законите в кондиция!
    Сега ГРОБ това го прави по поръчка.
    МУТРИ ВЪН ОТ ВЛАСТТА !!!
    МУТРИ ВЪТРЕ В ЗАТВОРА !!!
  • 8 Генчо

    5 20 Отговор
    y гейска европа работим по 37 ве Наде. На бригади не одим да берем ябълки без пари както по онова едно време дето било много убаво

    Коментиран от #15

  • 9 Шайба

    40 3 Отговор
    А дванайсет часовия работен ден с дневни и нощни смени на минимална работна заплата,където масово се прилага от работодателите у нас откъде иде?!Такова чудо няма нийде по Европа.
  • 10 Боб

    4 3 Отговор
    Бля бля бля
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истината

    24 2 Отговор
    Цитат: Стaвкaтa зa нoщeн труд трябвa дa бъдe рeглaмeнтирaнa в Кoдeкca нa трудa и тя дa бъдe нa бaзa възнaгрaждeниeтo, кoeтo рaбoтникът пoлучaвa. В мoмeнтa тoй e oбвързaн c минимaлнaтa рaбoтнaтa зaплaтa - 0,15% oт нeя и нe пo-мaлкo oт 1 лв. нa чac, нo тoвa e крaйнo нeдocтaтъчнo зaплaщaнe, имaйки прeдвид риcкoвeтe зa здрaвeтo, кoитo нoщния труд cъздaвa"

    Пример:
    Нощен пазач на минимална заплата с +1лв/час за ноще труд и
    Лекар на нощна смяна - пак 1 лв/ч добавка --- УЖАС !!!
    Итова го търпим с години !
  • 13 Историк

    16 6 Отговор
    "Работата ще ви направи свободни."
    Точно това бил надписа над портите на Аушвиц.

    Неграмотни, това е конц-лагер, не е бил за всички хора.
    Странно как само БЪЛГАРИНА, ЕДИНСТВЕН се натиска и иска, да "живее" в КОНЦ-ЛАГЕР!!!
  • 14 Не си

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "SDEЧЕВ":

    прав !
  • 15 А бе

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Генчо":

    Генчо, Генчооооо...............

    Коментиран от #19

  • 16 Доволен

    8 24 Отговор
    Аз работя 26 дена в месеца по 9 часа на ден за 120 лв. надник чисто и съм доволен 3120 заплата в България е нормално и не се оплаквам. Работил съм в чужбина много пъти по 12, 13 часа на ден така че тази публикация е глупава истината е една който неработи нетрябва да яде.......

    Коментиран от #23, #26, #27, #29, #35

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БГ МАФИЯ В МС

    18 3 Отговор
    ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ ВИНАГИ СА ОБСЛУЖВАЛИ ОЛИГАРСИТЕ И ВЪЛЧИЯ КАПИТАЛИЗЪМ. ЩЯЛО ДА СЕ ПЛАЩА ДВОЙНО???? КОЙ ИЗЕДНИК КАПИТАЛИСТ ЩЕ ПЛАЩА ДВОЙНО???? НАЗОВЕТЕ НЯКОЙ? НЯМА ТАКЪВ ОСВЕН НАПРИМЕР СОЛОВЕЙ СОДИ. ДА ВИ Е ЧЕСТИТО РОБИ СЛЕД НОВА ГОДИНА ЩЕ ПОЧУСТВАТЕ ДВОЙНИТЕ ПАРИ ПРИ ГЕРБ. С ДВОЙНИ ДАНЪЦИ И НАКРАЯ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ. 70 % ОТ ЗАРАБОТЕНОТО Е ДАНЪЦИ, ПРЕКИ И КОСВЕНИ.

    Коментиран от #37

  • 19 Генчо

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "А бе":

    кажи ве мойто момче? франция 36 часа работна седмица Дания 37 и тнт
  • 20 Диктаторът от Банкя

    3 5 Отговор
    „Arbeit macht frei“ ! Всичко е казано, всичко е казал Диктаторът Борисов!
  • 21 Последен Коздуй

    6 7 Отговор
    Аз като те гледам моме,ти нямаш и 5 работни дни в живота си,така,че за теб би трябвало да е все едно или ти мислиш за нас клетниците,които работим?
  • 22 Един

    9 4 Отговор
    Естествено! Нали трябва да ги хрантутим , а трябва да има и за изплащането на заемите дето гербадйиите взеха!
  • 23 Бонговец

    13 5 Отговор

    До коментар #16 от "Доволен":

    Който не работи не трябва да яде? То по твоята логика Каракачанов трябва да е 40 кила вече
  • 24 Аве Адолф

    6 7 Отговор
    Клисурска , вземи се наври в нЕкоя клисура и не излизай от там докато не си зАвреш червената книшка ......
  • 25 шофьор

    5 5 Отговор
    Тове беше приключвам с ГЕРБ.Каде отиде четири дневната работна ?
  • 26 Ти сигурно

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Доволен":

    Си ония с жипката. Само така се обяснява липсата на интелект под покрива.

    Коментиран от #30

  • 27 Доволен

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Доволен":

    И защо ми давате минуси ??? Ами който както си го направи работя повече часове в седмицата и то за хубави пари и ме кефи в България. Мой познат пък работи общ.раб. в фирма по прекарването на газопровода по цял ден подпира лопатата за 140 лв.надник и работи цял месец но заплатата му е 4000 лв. Така че търсете добре заплатена работа никой не ви е виновен, зависта грози човека.
  • 28 6489

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "SDEЧЕВ":

    Извънредният труд НЕ се заплаща изобщо.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Доволен

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Ти сигурно":

    Бъди спокоен аз не съм оня с джипката за когото ме набеждаваш, и аз карам джипка но моята е 5 годишна купена с пари от честен труд, ако искаш и ти да караш джипка върви да се трудиш мен не ме гледай аз в момента съм в платен отпуск и си гледам кефа. Приятно изкарване на Коледните празници.
  • 31 Анонимен

    1 1 Отговор
    Сега в частнив сектор се работи по 56 часа на седмица. 5 дни х 10 часа = 50, събота 6 часа, колко прави, общо 56 часа. Една част ти плащат по ведомост, друга на ръка, а се подписваш на две ведомости. Не всички може би, но описаното е на сто процебта верно, но горе си имат братчеда от бкпсдс, от подобие, родопвълнави... Покойният Вълчо...
  • 32 Доволен.

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "6489":

    Защо когато някой каже истината на такива като теб става платен трол ? Наистина си жалък.
  • 33 Анонимен

    4 1 Отговор
    С честен труд не се става на този етап (30 г и преди..) богат. На запад е ок. Работиш 8 часа, айти, срхитект, и двама на месец 15 хиляди евро, германия. Завършиха висше и си останаха в същият град. Плюете, но всичко читаво е в Германия, от 2002 тръгнаха да учат при госпожа Меркел. И в др държави. Всичко е точно. За 8 часа.. Тук някой може инфарк.. Колкото президента... Лека и мека
  • 34 Анонимен

    2 0 Отговор
    Инфаркт. Споко. Къде има пари, други неща липсват... Децата са щастието за мен.
  • 35 Нямам срам

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Доволен":

    То означава че депутатите не трябва да зимат заплата реално те не работят а кибичат или ги няма в парламента
  • 36 Оная

    10 1 Отговор
    Цвета Карчачянчева пак се изказа не подготвена по този въпрос! Тази жена е против българския народ всяко нейно изказване е в наша вреда! Езика и изпреварва и без това глупавите мисли които протичат в малкото и мозъче което и стига само да удря парламентарния звънец! Ще ми дава примери от времето когато е работила! Госпожо Караянчева това е било в друг век при други условия и заплащане! Крайно време е да си дадете оставката и да спрете да се излагат!
  • 37 Видовден

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "БГ МАФИЯ В МС":

    Ами ще ги видим и вашите като дойдат на власт, че то натам отива работата. Сега много реват, ама дали ще преборят върлите капиталисти?! Като и те самите са върли капиталисти, всички до един!
    А, както пребориха универсалния 10 процентен данък ли?! Който те самите въведоха преди сума ти години! Още чакаме да ни облагат справедливо, има и да чакаме...
  • 38 глас в пустиня

    5 3 Отговор
    незабравяйте че не отдавна нашия премиер(бащица) цитира конц лагер с думите - (РАБОТАТА НОСИ СВОБОДА) как иначе ще се правят нови пътища който след шест месеца ще имат нужда от нов ремонт, помислете над това.
  • 39 Доволен

    3 2 Отговор
    Много ме боли за гладните въшки които ги мързи да работят и само плачат по сайтовете....л
  • 40 Много лъже

    2 5 Отговор
    булята,никой не може да те накара да работиш извънредно. Това става по своя воля и желание. Ама те червените само знаят да си повтарят опорните.
  • 41 НядЯ оди

    1 4 Отговор
    по клисурите от където ви свалиха...........да проповядвате червената зараза..
  • 42 глас в пустиня

    5 0 Отговор
    Тъй като съм гласувал за тези утайки Патриотите и са в управлението имам право да недоволствам, в България 56 часа на седмица срещу 48 часа в Европа, искам да попитам платените лодлоги на ГЕРБ който са тук, нали сте про запад бе почове, тъпия европеец ще бачка 48 часа и ще получава повече, докато вие ще бачкате 56 дори в неделя няма да може да си видите децата и пак ще получавате по малко от европееца който излиза балама според вашите виждания.
  • 43 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЛИСИЦА ЛИ Е ИЛИ НОРКА !?!?!?!? АКО ВСИЧКО Е ОБВЪРЗАНО СЪС СЪГЛАСИЕТО НА РАБОТНИКА- Е ПРАВИЛНО !!!! "НЕ МОГА - РОЖДЕН ДЕН "- "ДОБРЕ НЕ РАБОТИШ" И Т.Н. !!!!!!!!!!!!!!
  • 44 работник

    2 0 Отговор
    Като свалим ГЕРБ ще се възстановим правата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове