Last news in Fakti

11 Декември, 2020 09:10 5 360 27

Гробището не е съд. Как затворник не бе допуснат да погребе майка си

  • затворник-
  • погребение

Министърът на правосъдието разпореди проверки

Гробището не е съд. Как затворник не бе допуснат да погребе майка си - 1
Снимка: БГНЕС

Затворник не е бил конвоиран до погребението на починалата си от коронавирус майка, въпреки че съдът е разпоредил това да бъде сторено. В отговор обаче от главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство са решили да тълкуват закона и са стигнали до извода, че имат задължение да конвоират затворници само до съдебни сгради. А гробището не е съд. И затова са отказали да изпълнят разпореждането, пише Mediapool.

Това става ясно от отворено писмо на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд до правосъдния министър Десислава Ахладова. В него тя разказва историята и заявява, че в случая има нарушение на правото на зачитане на личния живот.

"Не се изисква никаква експертност, за да се разпознае съществуването на това основно човешко право. В такива ситуации нормалната човешка реакция, включително и на държавните служители, търси средство за изразяване на уважение и емпатия, а не пречки да се изпълни съдебния акт", пише съдия Тодорова.

Чака се отговор от Албания

Мъжът, чието извеждане от затвора, за да присъства на погребението на майка си, е разпоредила Тодорова, всъщност е осъден в Албания. В момента у нас се води дело за самото изпълнение на присъдата, а самият той чака резултата в затвора. Процесът е бил насрочен за 11 декември, но тъй като няма отговор на зададени до албанската страна въпроси, е определена и следваща дата – 6 януари 2021 г.

Междувременно майката на затворника умира от коронавирус. Той иска от съда разрешение да я изпрати. Тодорова преценява, че производството се е проточило не по вина на мъжа, тъй като отговорът от Албания се бави. Освен това отчита, че страната ни вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека по сходен казус – обвиняем не е бил пуснат на погребението на брат си.

"Същевременно съдът е отбелязал неминуемата необходимост да бъде отчетено, че молбата е по повод на смъртта на майка, а връзката между майка и дете представлява съществен компонент от съдържанието на личен живот на всеки човек", пише съдия Тодорова. Затова тя се разпорежда затворникът да бъде конвоиран до Централните софийски гробища.

Гробището не е съд

Ден по-късно от затвора в София връщат отговор, че е не от тяхната компетентност да изпълнят разпореждането и съдът следва да се обърне към друга институция. Същия ден се получава отговор и от дирекция "Охрана", които охраняват съдебните сгради. Те също отказват да конвоират затворника. В него се посочва:

"ГД "Охрана" конвоира обвиняеми и подсъдими, за които се иска или е постановена мярка за неотклонение задържане под стража, или лица, изтърпяващи наказания в местата за лишаване от свобода, до органите на съдебната власт. В случая Централните софийски гробища не се явява орган на съдебната власт и следва да отправите Вашето разпореждане към друг компетентен орган".

Затворникът така и не е изведен и не е присъствал на погребението.

Случаят е ясен

В писмото си съдия Тодорова посочва, че задълженията на двете главни дирекции са ясно разписани в закона. Дирекция "Охрана" например има задължение да конвоира арестанти за нуждите на правосъдието.

"Вместо да изпълнят съдебния акт изброените държавни институции са приели, че съдебният акт не ги овластява да окажат съдействие. Нещо повече – те са счели, че могат да обсъждат съдържанието и основанието на съдебния акт и в крайна сметка съзнателно не са го изпълнили и също така съзнателно, въпреки припомнянето на осъждането на Бъгария по делото "Вецев", са нарушили основното право на задържания", пише тя.

Според нея в тази ситуация държавата трябва да покаже, че уважава скръбта и да поднесат извинение в уместна форма. Засега обаче липсва реакция.

"Случаят, за който Ви сезирам, има това преимущество да е много ясен, защото засяга ситуация, която е свързана с въпроси от общата ни човешка компетентност, още повече в условията на пандемия в резултат на силно вирулентно заболяване и експанзия на смъртността – правото на зачитане на скръбта от смъртта на родител и на достойното сбогуване", пише тя до Ахладова.

Проверка

Правосъдният министър е разпоредила проверка по случая, съобщиха от ведомството ѝ. Освен това е поискала да се изготви анализ на делото "Вецев". На база на анализа може да се предложат законови промени.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да се смееш или да плачеш

    75 9 Отговор
    Покойната има човешко право да бъде изпратена от родата си. А тия като не могат да решат елементарен въпрос. Да го конвойра чистачката .

    Коментиран от #5

  • 3 Сиее

    30 15 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Ти прост ли си бе,майка му е починала,четете ли изобщо.
  • 4 Иван

    55 3 Отговор
    В България всеки тълкува засоните както си иска и прави каквото си иска! А виновни и санкции няма! И ето го резултата - на последно място в Европа и на едно от послезните места в света. До кога, нороде???

    Коментиран от #10, #15

  • 5 гост

    19 51 Отговор

    До коментар #2 от "Да се смееш или да плачеш":

    Бандита да е мислел когато е правил зулумите а майката със сигурност е изпратена от родата си.
  • 6 мдаа

    27 37 Отговор
    Ако изобщо му е дремело за майкаму и за семейството, нямаше да лежи в панделата.

    Коментиран от #11

  • 7 2222

    2 22 Отговор
    Бойко ще ги оправи съдебната охрана това е човека с най голямо власт в българия
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    9 18 Отговор
    Просълзих се...оп, ей сега, ето пуснах сълза достойна за ТОП новина, за "онеправдания" престъпник. Абе ало, той е там неслучайно, не да си прави каквото иска. Да е мислил преди да върши далавери в Албания. Нормално хора там ходят ли?
  • 10 Хаджи Хаджи Българин

    3 17 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Чети внимателно, преди да пишеш глупости! Човека лежи в албански затвор!

    Коментиран от #25

  • 11 Реалист

    7 11 Отговор

    До коментар #6 от "мдаа":

    А не бе! То ако всеки може да нарушава закона и да ходи после насам натам?
  • 12 Пфууу

    8 19 Отговор
    Основната функция на затвора не е ли мястото за изтърпяване на наказание? Айде първо като си ИЗЛЕЖИ присъдата, пък после да ходи дето си иска!
  • 13 Данъкоплатец

    23 1 Отговор
    Пак ще бъде осъдена държавата и всички данъкоплатци ще платят обезщетението!!!! Трагично е, че виновните държавни служители ще получат коледен бонус, вместо да плащат за некомпетентността си!!!!!
  • 14 Бачо Киро

    14 6 Отговор
    Ми сега да уволнят всички по редицата. После да направят нова институция, която да може да охранява на гробището. У нас институции много....
  • 15 По мързеливи

    15 5 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    и некъдърни от полицай и охранител няма.
  • 16 ДЖОТО

    15 3 Отговор
    КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ КАЛИНКИТЕ НА ГЕРБ?ДА ГОРЯТ В АДА,ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ!!!
  • 17 Омг

    6 4 Отговор
    Продължете да гласувате за Герб!
  • 18 Gost

    8 2 Отговор
    Увеличете им заплатите на копоите, както искат! Заслужават много високи заплати за некадърност! Дори и коледни добавки 100%! .... тяхната кожа мръсна и нечесана!
  • 19 Посетител

    6 0 Отговор
    Не става ясно, за какво е осъден, първо. Може и за неплатени глоби, кой знае! Второ, намира се в изчакване на присъда - т.е. все още не е осъден. От администрацията са постъпили... свински! При издадено съдебно разпореждане, те са си позволили да не го изпълнят - това е неуважение на съда!!! А бе, пак всички ще платим обезщетението от ЕСПЧ!
  • 20 Гост

    6 0 Отговор
    Неизпълнилите съдебното решение да бъдат уволнени дисциплинарно, без право да работят в правораздавателна и съдебна система в България не по-малко от десет години.
    Само с такива закони ще се върне справедливостта в Държавата.
  • 21 кУмУнист

    4 5 Отговор
    А някой от Вас знае ли за какво е осъден този. А ако е убил някого, нима има право въобще да яде и диша.
  • 22 Съдия Дред

    8 0 Отговор
    Господа, пропускате най-важното-Неизпълнение на съдебно разпореждане.Накратко изземване на власт и елиминиране на демократичната държава.Диктатурата на изпълнителната власт е факт.
  • 23 Наркос

    7 0 Отговор
    Това е схема за пари ,) Сега ще платим в Страсбург милиони глоба вместо 100-200 лв транспортни ,)
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    що за държава е това МАЙКАТА ПОЧИНАЛА синът има право да се сбогува с починалата си МАЙКА но у нас е
    безчовечие
  • 25 Хаджи Пенчо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хаджи Хаджи Българин":

    Я пак прочети внимателно.
  • 26 Митко

    1 0 Отговор
    Преди няколко години ходих на погребение на наш роднина.Синът на починалия не го пуснаха от затвора за погребението.Присъдата не е за убийство и т.н. нещо кокошкарство,беше.
  • 27 A.D.

    0 0 Отговор
    Аз съм въпросното лице,първо за тези многознаиковците,осъден съм за поставяне на скиминг устроиство,второ пожелавам Ви да попадните в подобна ситуация.На всички останали Благодаря!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове