Last news in Fakti

11 Декември, 2020 16:42 1 626 9

КНСБ обсъди с българските евродепутати директивата за адекватните минимални работни заплати

  • кнсб-
  • минимална заплата-
  • минималната работна заплата

Основният проблем е в това, че двойният праг - адекватната минимална работна заплата да е 60 процента от медианната и 50 процента от средната работна заплата в съответната страна, е оставен в рециталите, а не е включен в основните алинеи на директивата

КНСБ обсъди с българските евродепутати директивата за адекватните минимални работни заплати - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководството на КНСБ обсъди проекта на директива за адекватните минимални работни заплати с български членове на Европейския парламент. Онлайн дискусията се е състояла по инициатива на Конфедерацията, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

На нея президентът на КНСБ Пламен Димитров и главният икономист Любен Томев са запознали евродепутатите с позицията на Конфедерацията по регламента.

"Водим тази битка от 8 години. Постижение е, че не говорим за препоръка, а за проект на директива", е казал Димитров.

По време на обсъждането той е посочил, че директивата получава подкрепа от 10 държави в ЕС, сред които и България, със съответните бележки по нея. Шест държави са по-скоро съгласни и за изненада Финландия, доскоро твърд противник, е сред тях. Директивата не среща подкрепа от Дания, Швеция, Австрия, Унгария и Полша. Без ясна позиция са трите балтийски държави.

Ключов въпрос в директивата е адекватността на минималните заплати. Той не е адресиран ясно и категорично. Основният проблем е в това, че двойният праг - адекватната минимална работна заплата да е 60 процента от медианната и 50 процента от средната работна заплата в съответната страна, е оставен в рециталите, а не е включен в основните алинеи на директивата, е отбелязал лидерът на синдиката. КНСБ настоява това да бъде променено.

"Неравенствата в България са крещящи. Въпросът за адекватните минимални работни заплати трябва да срещне единодушна подкрепа от всички традиционни партии. Защото иначе всички знаем, че неравенствата раждат популизъм. Ако бъдат премахнати, той няма да има почва да вирее", е казал още при обсъждането на директивата Пламен Димитров.

Главният икономист на КНСБ Любен Томев също е посочил, че поставянето на двойния праг, който да достигнат адекватните минимални работни заплати, в рециталите поставя съмнения дали държавите ще го прилагат. Трябва да има долна граница, която да се достигне, а след това стремежът да е да не се пада под нея и така да се гарантира достигането на заплати за издръжка на живота, е допълнил Томев.

Сред позитивните страни на директивата той е посочил въвеждането на изискване страните членки да достигнат 70 процента покритие на работещите с Колективни трудови договори и всяка държава да намери пътя как да го постигне. КНСБ предлага в директивата да залегне санкциониране на компаниите, които възпрепятстват преговорите със синдикатите и сключването на КТД, като не бъдат допускани до усвояване на европейски средства. Евродепутатите, които са се включили в дискусията - Асим Адемов, Радан Кънев, Атидже Алиева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Ангел Джамбазки, са изразили принципна подкрепа за директивата и са изтъкнали важността ѝ предвид последното място, на което се намира страната ни в ЕС по доходи.

В ЕС размерът на минималната работна заплата варира от 312 евро в България до 2142 евро - в Люксембург. С българските представители в ЕП е бил обсъден ходът на дискусиите по директивата на национално и европейско ниво. В европейските политически групи въпросът за двойния праг за определяне на МРЗ не е обсъден още, е станало известно по време на дискусията. Димитров е информирал евродепутатите, че по инициатива на КНСБ в първите дни на януари предстои онлайн дискусия за директивата и с комисар Никола Шмит. В нея ще участват и синдикатите от Румъния, Хърватия и Словения.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Седянка

    16 0 Отговор
    на разни хрантутници без топки !
  • 2 БАЙ Х@Й

    22 1 Отговор
    НАПИШЕТЕ КЪДЕ СА НА СЛУЖБИЧКИ ( не , че работят ) СЪПРУГАТА И ДЪЩЕРЯТА НА ТОЗИ ОТ СНИМКАТА И ВСИЧКО ЩЕ ВИ СЕ ИЗЯСНИ ❗❗❗❗❗❗
  • 3 За да има пари трябват кадри и износ

    12 0 Отговор
    А ГЕРБ само усвояват средствата без възможност да се развива икономика. Родното производство е гола вода , то не се подпомага а даже го унищожяват с незаинтересованост и некъдърност.
  • 4 Спиро

    8 1 Отговор
    Пак ли ще се решават проблемите с директиви (като на Априлския пленум :-) ? Та, минималната заплата и сега е адекватна - според тоя дето я дава.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тия са

    8 0 Отговор
    най-големите измамници. Говорят едно а правят съвсем друго. Царе са на договорките с властта. Явно са им напълнили добре джобчетата. Много добре се знае, че в държавата поне 35% от работниците получават възнаграждения много под минималната трудова заплата. За нормата на часовете труд няма да коментирам. Просто КНСБ в БГ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 5888

    5 0 Отговор
    КНСБ НЕ СА НИКАКЪВ СИНДИКАТ.
  • 9 марш в дупката

    0 0 Отговор
    Как ще издържим до изборите тая гербаждийска напаст по медиите. Всички хрантутници налазиха да обясняват как отново ще ни оправят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове