Last news in Fakti

11 Декември, 2020 16:23 1 406 18

Българите се тревожат повече за работата си, отколкото от COVID-19

  • финансова криза-
  • covid-19

Хората свикнаха с маските и декларират, че се пазят повече

Българите се тревожат повече за работата си, отколкото от COVID-19 - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Българите са по-притеснени от настъпилата тежка финансова криза, отколкото от коронавируса. Това показва социологическо проучване.

Темата с коронакризата не слиза от политическия, медиен и и социален небосклон. Изключително водеща вече е темата с ваксините. Води се сериозна дискусия в този контекст, отбеляза социологът Евелина Славкова от "Тренд" пред БНР. Данните са от ноември, уточни тя.

Как хората реагират на частичния локдаун?

Хората свикнаха с маските и декларират, че се пазят повече, но в същото време не са много склонни да се вземат тези мерки. Ще видим сега какво ще покаже декемврийското проучване и дали ще има промени. Много ясно личи нещо в проучването – икономическите страхове на българина са в някаква степен по-големи от здравните, защото някои хора не са се разболели, други са го изкарали леко, но икономическите притеснения са изключително сериозни. В контекста на предстоящите избори няма как това да не окаже по един или друг начин влияние върху изборните резултати.

В декемврийското проучване ще видим и каква е оценката по отношение на управлението на здравната криза. При първата вълна (първия локдаун) видяхме нещо безпрецедентно в социологическите проучвания (нашите и на колегите).

"За първи път българските институции, българското правителство имат много по-висок рейтинг от европейските, на които традиционно българското общество има по-голямо доверие. И същевременно мерките и затварянето се приемаха много по-положително, отколкото на Запад. При първото затваряне не се случи това, което се се случи на Запад, и съответно предизвика недоверие дори в съществуването на вируса. Друго наше проучване извежда, че около 17% от българското общество смята, че коронавирусът изобщо не съществува", посочи социологът.

Евелина Славкова обобщи, че въпреки кризата няма особена промяна от ситуацията след започването на протестите и подреждането в електорално отношение. "Коронакризата не е променила дотолкова ситуацията, че да размести сериозно електоралните пластове засега. По-скоро протестът промени нещата".

По отношение на разнопосочните послания.

"Проучването, свързано с конспирациите, ясно показва високи нива на конспиративни теории, които в голяма степен се подхранват от различните мнения на експерти, които чуваме в публичното пространство – някои от тях омаловажават коронавируса, казват, че това не е някаква сериозна болест, други – поставят много сериозен акцент и казват, че това е нещо ужасяващо и има последици. Тези различни мнения, объркването от страна на политици и тяхната невъзможност да преценят какво ще се случи, наистина обърква обществото. В тези моменти хората търсят най-лесните обяснения за много сложни процеси – това най-често са конспиративни теории", каза още Евелина Славкова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Шиле

    25 0 Отговор
    Той и Баце требе да се тревожи щото за глада ваксина нема!
  • 2 асад123

    31 2 Отговор
    Ами кое е по-страшко, една лека кашлица или да си загубиш жилището?
  • 3 Питко

    15 23 Отговор
    А бе къде я виждате тази финансова криза, бе хора?
    Магазините-пълни: майки с деца, които не са на детска градина на талази се мотаят по всички възможни магазини и харчат като за световно. Всики видяхме опашките пред Джъмбо. От колите не слизат. Не ползват градски трянспорт. Всеки е сам в кола. Това криза ли е?

    Коментиран от #12

  • 4 Българка

    31 1 Отговор
    Рейтингът на престъпното управление сега е нисък не заради корона вируса. В България почти нищо не е затворено, не е както през март. Хич да не се опитват да обясняват провалилата се шайка с мерки и частичен локдаун. Провалът е заради МАФИОТСКО УПРАВЛЕНИЕ
    ОСТАВК,СЪД, ЗАТВОР!! МУТРИ ВЪН!
  • 5 Killer

    22 1 Отговор
    Как да не се тревожат, като ДС през 90-те години са ги занулили и откраднали всичките им спестявания, както и днес се готвят да откраднат и европарите и народа и този път да умира от глад и безработица?
  • 6 Neo Nac

    27 0 Отговор
    Боко загуби изборите още преди грипа.просто сега лъсна цялата мизерия бг в целя си блясък!
  • 7 СТАТИСТИКА

    23 1 Отговор
    Скоро ще има статистика умерели от глад 5000 и 5 умерели от грип!
  • 8 ЛЕОН

    9 0 Отговор
    Щастлив съм, че ще има гладни гербера4ета!
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 1 Отговор
    Българите знаят по добре от лекарите и политиците ,кое е опасно за тяхното здраве!
  • 10 Анонимен

    1 7 Отговор
    Не е казано като започнеш работа да се пенсионираш. При Живково бе, но вече спиред мене не е. И тези, които имат, като на черепа, софиянски, те пивеще плачат. А какво да кажат, кога по кодтово нямаше работа и млади майки с бебета, мъжете ги оставиха, миналия донка красавицата на 50, а вид над 70 има. Други си продаваха преди 20 години билищата и в една стая всички, 6 човека, с две бебета. Много хора в провинцията си продаваха нови коли, гаражи, защото не можеха да ги поддържат. Кво знаете. Остави малцинствата. Те са единни, помагат си в трудни моменти, а еродит сестри, братя побегнаха и ги изоставиха да се мъчат. Не ги обвиняваме, слушат си жените, мъжете.
  • 11 Fen

    3 4 Отговор
    Друго наше проучване извежда, че около 17% от българското общество смята, че коронавирусът изобщо не съществува", посочи социологът.
    Значи си е верно онова за 80% дебили
  • 12 От година

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Питко":

    На годината пазарува,че Джъмбо като е пълен това значи ли че няма безработица,ти цялата икономика сравняваш с Джъмбо,Виж в цялата страна в бюрата по труда колко безработни хора има.

    Коментиран от #15

  • 13 Харчат

    3 5 Отговор
    като луди, пълни са с кинти.
  • 14 Матей

    7 0 Отговор
    Повечето знаят ,че се опитват да ги будалкат и се правят на ударени,някаква тъпа игра,като ганьовци разбира се.Ккаво вика бай Ганьо--варвам си аз,и удрям по едно кръстене сегиз-тогиз,ама и на дявола тамян кадя.Бравос,двойно подсигуряване.И бае ти Ганя в опозиция не седи.Щял да повдигне трета вълна--пророкува главното божество,същинско цунами,след нова година,като си отпразнуват герберите с пълните джобове.И никой не възразява,лашкане ,насам,натам,хаос,анархия и свободно творчество,властта ни вкарва в първичния хаос,за да изгради новия ред по техния тертип,на герберската групировка.
  • 15 Химера

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "От година":

    Лошото е, драги, че всеки вижда това, което му се иска да види. И съответно, остава сляп за това, което не иска... На един му бодат очите навалиците в Джъмбо по време на криза и извънредно положение. На друг - опашките за безработни, на трети пък - скъпите коли на уж "бедстващите" бизнесмени. И надявам се най-много да са тези, които имат очи и сърце за умиращите, за болните, за свръхнатоварените медици и препълнените отделения, за виещите линейки по улиците, а не само за собствената си софра.
    Надявам се, но надали...
  • 16 Джи

    4 1 Отговор
    Бил съм свикнал с пандемията 😂 коя пандемия? Невидимата ли 🤭
  • 17 Васил

    1 2 Отговор
    А като се разболеят каква работа ще имат два месеца ще се лекуват абе тъпак е Българина по ценно от здравето няма.
  • 18 ердтфгъикй

    2 1 Отговор
    Българите не виждат ли че перкото ги води към бедност и безработица???Явно чакат да видят момента в който гладни ще умират децата им в ръцете,за да хванат оръжие?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове