Last news in Fakti

13 Декември, 2020 17:34 11 016 78

Проф. Овчаров: Сблъсъкът със “скопските историчари” трябва да е безкомпромисен

  • проф. николай овчаров-
  • история-
  • македония-
  • историчари

Изведнъж се оказа, че когато Самуил и неговите наследници се обявяват за български царе, те всъщност го правят само за да се легитимират пред останалия свят

Проф. Овчаров: Сблъсъкът със “скопските историчари” трябва да е безкомпромисен - 1
Снимка: БГНЕС

Често ни обвиняват нас, българите, че не сме представили достатъчно добре своите позиции пред останалите страни в Европейския съюз. И това е абсолютно точно. Това пише в свой анализ, цитиран от "Труд", археологът проф. Николай Овчаров.

Ето защо предлагам на управляващите през следващите месеци да се направи масирана кампания за представяне на българското становище в европейските столици.

Но за тази цел трябва да се намерят историци и езиковеди, които са твърди и не правят компромис с българската история. Защото за съжаление напоследък се навъдиха мнозина такива. А наистина сблъсъкът със “скопските историчари” не е лек.

В момента от страна на Скопие се хвърлят огромни средства за PR за каузата на македонизма. Ето само някои очевидни факти, които проф. Пламен Павлов успя да издири в Интернет. Става дума за платено лобиране за влизането на Северна Македония в НАТО:

При всяко положение българските историци трябва на момента да реагират на потока от фалшификации, идващ от северномакедонска страна и от рупорите на македонистите в България, които го тиражират.

Типичен пример е случилото се преди няколко дни със злощастния цар Самуил. Ще припомня, че неговите открити от гръцкия археолог Николаос Муцопулос кости се пазят в Солун. Сигурно в момента се обръщат надолу предвид това, което се случва в днешни времена.

На поредната ялова среща на смесената българо-северномакедонска историческа комисия на 4 декември стана ясно, че уж изчистеният въпрос за цар Самуил внезапно отново изникна на масата на преговорите със страшна сила.

Изведнъж се оказа, че когато Самуил и неговите наследници се обявяват за български царе, те всъщност го правят само за да се легитимират пред останалия свят. Тоест, разбирайте, че те са си македонци, но така узаконявали своята власт.

Тази налудничава идея стои в основата на цялата македонска (днес - северномакедонска) позиция за формирането на отделна “македонска” държава през Средновековието. Особено добре е развита от историка Милан Бошкоски преди четвърт век.

За да обоснове идеята си, той надълго разяснява, че през първата половина на Х в. България е империя, включваща различни народи, които тя жестоко подтиска.

Ето защо през 969 г. срещу централната власт в Преслав избухва въстание, водено от Самуил и неговите братя - синове на бившия управител на югозападните области на царството, комит Никола. Използвайки слабостта на българския цар Петър и неговите наследници, те воюват срещу тях и накрая грабват властта.

Именно по този начин се създава новата македонска държава, начело на която застава Самуил. Бошкоски особено набляга на обясненията защо останалият цивилизован свят не знае нищо за т. нар. Македонско царство.

Според него въпреки че “у византийските и западни историци и по-късни автори новата държава или Македонското царство се нарича Българско, а жителите са наречени българи,... очевидно става дума за ново царство и нова държава, която е взела само някои от държавно-правните и църковни традиции на по-ранното българско царство, с цел да получи международно признание от тогавашния средновековен елит”.

По-нататък се обяснява, че “центърът на новата държава на комитопулите е съставен от областите, населени с Македонски славяни”. “Македонското царство по характер и по състав било съвсем нова държава.

Идеологически то е свързано със старото Българско царство, защото само там (освен във Византия) са съществували традиции за царство и Патриаршия.

Самуил само ги усвоява и така завладява наследството на Симеоновото и Петровото царство.” И още: “Тогавашният европейски средновековен елит не схващал разликата, че става дума за нова държава, а механично пренесъл името България и българи върху Македонското царство.

Тук при всяко положение трябва да се има предвид езиковото сходство на южнославянския свят, чийто език почива върху църковнославянския и нюансите не могат да се доловят.”

Как обаче стоят нещата според непоклатимите исторически данни? Безспорно в основата е многократно коментираният Битолски надпис на племенника на Самуил цар Иван Владислав (1015-1018).

В него тогавашният владетел на наречената от скопските историчари “македонска държава” сам се представя като “български самодържец”, който “беше българин родом, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий”. Надписът съобщава също, че владетелят е изградил битолската крепост “за убежище и за спасение, и за живота на българите”.

Много е важно, че войската на неговия враг - византийския император Василий II (986-1025) е представена като гръцка, което ясно сочи, че в този период има ясна представа за етническата общност.

Нито дума за универсалното понятие “ромеи” или “римляни”, с което се кичат самите василевси. Впрочем от цар Иван Асен II (1218-1241) нататък нашите владетели се определят като “царе на българи и гърци”, с което ясно показват реалната етническа ситуация. А в края на краищата Василий II е наречен от съвременните историци “Българоубиец”, а не “Македоноубиец”!

Средновековните извори дават още безпрекословни примери за българския род, чието съществуване не буди съмнение в тогавашна Европа. Така например в съставения през XIII-XIV в. Борилов синодик се обявява “Вечна памет на цар Йоан Асен - Белгун, който освободи от гръцко робство българския род.”

Отново там ясно се казва, че св. Кирил “преведе божественото писание от гръцки език на български и просвети българския род” (този пример между другото е изключително важен и за друг злободневен спор - този за това, чия е кирилицата!)

А в ръкопис от края на ХIV в. (съхраняван между другото в библиотеката на охридската църква “Св. Богородица”) се отправя гореща молитва към националния ни светец св. Иван Рилски: “Моли се на всемилостивия Господ да спаси твоите сънародници - еднородния ти български народ”.

Що се отнася до етническата принадлежност на хората край Вардар през Средновековието, днес получаваме сведения от самите византийци. В своето “Житие” на св. Климент Охридски, ромейският охридски архиепископ Теофилакт (1084-1107), определя езика на своето паство като български и го обвързва с конкретна етническа група.

В свое писмо същият Теофилакт Охридски се оплаква на видинския митрополит, че нападенията на куманите в епархията на последния са нищо в сравнение с интригите на охридски българи.

А в документ от канцеларията на император Андроник I Комнин (1183-1185) се съобщава, че в планината Кожух, на границата между днешна Гърция и Северна Македония, кумани съжителстват с влашки пастири и българи.

А ето и пример от ХIV в. След опустошаването на Балканите от османците мнозина са отведени в робство. Запазен е опис на венецианския нотариус на остров Крит Маноле Брешиано за периода 1381-1383, където фигурират данни за продажба и освобождаване на роби. В него четем за мнозина, които произхождат от градове на територията на днешна Северна Македония, които са “от рода на българите”.

Ето ви, драги българи, истината за това, какви са били хората край Вардар през Средновековието без витиеватите и “многопластови” шикалкавения на Драги Георгиев и компания. Сами си изберете дали ще я приемете!


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Математика

    10 77 Отговор
    Или другия измамник Борис изклал най близките си заради един кръст!

    Коментиран от #3, #33, #52, #70, #76, #77

  • 2 Георги

    135 4 Отговор
    Браво пич , прав си! За разлика от макетата ние имаме истори и аз съм горд с това!

    Коментиран от #22, #25

  • 3 Симеон

    94 3 Отговор

    До коментар #1 от "Математика":

    Слава на свети княз Борис-Михаил покръстител и слава на народът му!

    Коментиран от #41

  • 4 Врачка

    52 25 Отговор
    Това е “ causa perduta”,професоре.Ние сме се докарали дотам,че никой не ни уважава и страхува като държава.

    Коментиран от #16

  • 5 Страничен

    106 2 Отговор
    Никаква аванта за за тези безродници! Те не са нищо друго освен нагли селтаци!

    Коментиран от #8

  • 6 Истината

    76 4 Отговор
    Браво!
  • 7 Македон

    4 143 Отговор
    Българите да казат,от кои домицилен народ научиха днешниот български език?да не е от Македонците?
    Пирин да се върне назад на Македония
    Да се признае 200 000 македонско малцинство
    Да се признае етноцид врху македонците в пирин
    Да се признае масакрот врху 20 македонски студенти в Ваташа

    Коментиран от #10, #11, #13, #24, #40, #43, #58, #62, #71, #78

  • 8 Георги

    74 3 Отговор

    До коментар #5 от "Страничен":

    Абсолютно вярно го каза , донякъде ги съжалявам защото са българи , които бяха промити и размазани от нашия враг Сърбия. Нямам нищо против сърбите , но те винаги са завиждали на нашата история и още са си г...ни к...лета. Дано се покаят.
  • 9 Дългия

    88 1 Отговор
    Браво Професоре,хора като Вас трябва да подемат кампанията за разгласяване на истината с неопровержими доказателства.Да влезнат в същността на проблема държави които се опитват да дават акъл без да си ги питал...Продължавайте в същият дух с нови статии...
  • 10 Присмехулник

    75 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    Спасе,нямаш умора...признай си че си българин,трябва да се гордееш от това...

    Коментиран от #74

  • 11 Оппаааа

    76 1 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    Македонците говорят на гръцки и старогръцки преди това! Вие говорите български, откъде сте македонци? Затова 28 години ви лашкаха гърците и станахте северни! Ако не беше онова мекер Ципрас, още щяха да ви разхождат! Заради ореспанския договор го ритнаха от стола, вашия Ципрас!
  • 12 ТаУмВзе

    10 24 Отговор
    Въпрос на влияние и време е да клекнат на маке. Ще се окажем маке провинция, турски вилает с бонус краварски бази. Тва е колеги Роби.

    Коментиран от #42

  • 13 Четник

    63 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    Скоро няма да има Макета,Албанците ще ви претопят.
  • 14 Любен Стойков

    62 3 Отговор
    Най- важното в изказването на Овчаров е призивът към българската държава, политици и интелектуалци за масирана научна, медийна, идеологическа и дипломатическа атака срещу юго и сърбо- македонизма, като форма на фашизъм и реставрация на комунистически и нацистки похвати за изопачаване на истината и промиване на мозъците на масите. Утре с тези похвати в ЕС ще се пръкне македоно-сръбско "Дуче" или "Хитлер" и колкото и да е смешно, ще докарат злини на демократичния свят от които ще ни се плаче.
    Дано управниците ни чуят Овчаров и отделят "от залъка си" няколко стотици милиона за да се удави във фактите това изродило се отроче на национал-болшевизма наречено македонизъм".
    За да стане това трябва да се опълчим и срещу гнездото на историческите фалшификатори което е Кремъл!? Там е проблемът ни.
  • 15 Факт!

    3 68 Отговор
    Българите нямат доводи срещу Македония.Всякакви териториални претенции са безпредметни.Македония е отделна държава.

    Коментиран от #17, #20, #27, #48

  • 16 Памук

    50 1 Отговор

    До коментар #4 от "Врачка":

    Защо пишете това? Въобще не е кауза пердута напротив, сега е момента да отстояваме себе си и езика си! И ако сега сме слаба държава то е заради тякива като вас! Вие сте длъжна да защктавате българщината дори и ББ да не го прави
  • 17 Памук

    60 1 Отговор

    До коментар #15 от "Факт!":

    Ние българите просто съжаляваме скопяните от Република Скопие!И не ви искаме територията, но българското е свещенно и си е само наше.. вие сте доста жалки и смешни!!

    Коментиран от #36

  • 18 Съдията Дред

    45 0 Отговор
    То академията им е с абревиатура МАНИ. Абе, мани, мани
  • 19 Ссср

    45 3 Отговор
    Да ги подпукаме като гърците до дъно,докато клекнат,ама иска гащи а баце няма.

    Коментиран от #34

  • 20 Да ти мязаме на будали?

    57 2 Отговор

    До коментар #15 от "Факт!":

    Първи ви признахме защото сте българи, и за да правим на пък на гърците! Териториални претенции нямаме! Имаме исторически, историята на Смакедония, започва от 1950!
  • 21 Антигерб

    51 1 Отговор
    Македонски славяни - това е същото като дървено желязо - хем македонци - демек елини - хем славяни. То бива небивалици да говорят ама тяхното вече се доближава до шизофрения.

    Не знам какво прави тази наша комисия ама явно нищо - те твърденията им си противоречат и са съвсем лесно оборими защото са само фантазии на техните историчари.

    Трябват обаче политици с топки да изпратят нота на тяхното правителство да спрат лъжите - но нямаме такива. Трябва да спрат всякакви преговори докато не се откажат от лъжите си и това трябваше да го направят преди 3 години а не сега.

    България винаги е страдала от управниците си.

    Коментиран от #32

  • 22 И макетата

    47 0 Отговор

    До коментар #2 от "Георги":

    имат история и тя е нашата.
    ПРОСТИЧКО Е, ама трябва да им уврат главите.
  • 23 Македонска Луно

    51 0 Отговор
    Лелееее, тия там в македонско трябва да ги запишат в книгата на Гинес, по ненадмината наглост и простотия.

    Коментиран от #26

  • 24 donka

    41 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    Най-много македонци живеят в България, така че вие, като малцинство в северна Македония си налягайте парцалите. Шипоците ще ви претопят за две поколения.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 То простия

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "Македонска Луно":

    си е прост. Той незнае, че е нагъл.
  • 27 Антитрол

    46 0 Отговор

    До коментар #15 от "Факт!":

    Ха Ха макетата имате териториални претенции към съседните страни - ние имаме само исторически и езикови претенции. Ще ти дам линк към карта на Велика Македония разпространявана при вас ама ще ми изтрият поста.

    Всички измислени държави като вас крадат история и имат териториални претенции към съседите.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Перо

    9 7 Отговор
    ББ е пич
  • 30 Перо

    1 33 Отговор
    Македония я искат у Европа

    Коментиран от #46

  • 31 Много прости

    40 1 Отговор
    Македония обявява война на Китай. Китайският главнокомандващ пита:
    - Колко са тези македонци? - Малко над милион - Хм, настанете ги в някой хотел.
    Македонският главнокомандващ пита:
    - И колко са тези китайци? - Милиард и триста хиляди. - Брей, дека че ги копаме, нямаме толкова земя.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хоху

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Математика":

    Вероятно ако не беше го направил отдавна да сме част от друга държава и щяхме да блъскаме чела в земята по няколко пъти на ден

    Коментиран от #37

  • 34 12345

    13 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ссср":

    Баце има гащи - ама ги е напълнил.
  • 35 Жалко за Димитров

    43 2 Отговор
    Жалко, че не поживя още Божидар Димитров да ги тури у.. макетата. Наще историци не смеят да се изкажат пред публиката и само на маса спорят. Божидар беше жива енциклопедия и щеше да защити българската държава.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Браво

    26 3 Отговор
    Професоре. Много точно го казваш. И който не е чел поне една хубава голяма книга - История на България, моля да не пуска пошли коментари.

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гинес

    37 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    Най-кратките книги в света:
    -Сомалийска готварска книга
    -Цигански кодекс на труда
    -Северно македонска история
  • 41 Behemoth

    3 22 Отговор

    До коментар #3 от "Симеон":

    Най слабият владетел еквивалент на Борисов...пълен провал като военачалник и политик ,за да спаси жалката си власт наложил със сила омразната юдейска секта и се отказал от бащиния си род и вяра ...запомнете:християнството е тумор налаган от власта на народа поради идеологията за подчинение на господаря и отплата на оня свят...

    Коментиран от #57

  • 42 ТаУмВзе

    8 9 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    Няма Паднало БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ! Всичко е Продадено на масата. Сега е последният клиничен случай на клякане. Историята е вече Заличена. Не само българската.

    Коментиран от #50, #54

  • 43 винкел

    37 1 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    Не разбра ли че не сте Македонци? Вие сте северно македонци-значи никои! Защо се съгласихте на това име на географска област а не държава! Сега решил да се дръвчи на кого бе -малоумник!
  • 44 Още по съгласен

    25 3 Отговор

    До коментар #39 от "СЪГЛАСЕН":

    Освен да си чел, трябва и акъл за да мислиш.
    Изявлението на Путин - направих си труда да прочета какво е казал - македонска земя. Не Македонската държава,Република Македония, или БЮРМ. Технически погледнато, тема македонски земи географски обхваща както Солун / родното място на св. св. Кирил и Методий -град с ромеи половината население от българо-тракийци/, но и Охрид като най-голям книжовен център на Първата Българска Империя. Така че, ако нашите политици бяха и държавници, можеха да благодарят на "другаря" Путин за намека отправен към македонските историчари относно произхода им.
  • 45 Диамантената ръка

    23 1 Отговор
    Предлагам да се прекратят всякакви комисии, преговори и кандърми. Ако им уврат главите ок, ако не, който иска от ЕС да преговаря със Скопие без изобщо да вземаме отношение. Не казваме "не", но не казваме и "да". Пък да правят каквото искат, могат и знаят.
  • 46 историчар

    32 2 Отговор

    До коментар #30 от "Перо":

    За какво и е на ЕВРОПА северна македония? Тази велика икономическа сила! И никога повече не пиши Македония тя е гръцка,вие сте северна македония -географска област а не държава.
    От Гърция не можахте да откраднете нищо - няма как да откраднете от България
  • 47 Ryazana karbina

    2 30 Отговор
    Овчаров, ти си най-големият бастун. Ние журналистите в Кърджали с писнниията си те наприхме известен.Не си редовен професор.Как се гордееш с цар, при когото губиш държавата си. Абе, то е така и с Иван Шишман. Прокляятие виси над твоя род, Овчаров. Позздрави от Борис, Стойко, Бакала, Ильо, Моньо.
  • 48 историчар

    31 1 Отговор

    До коментар #15 от "Факт!":

    Не е Македония а северна македония.Според договора с Гърция не могат да използват "Македония" "македонски" а само северна македония - измислена държава с открадната история!!!
  • 49 стоян

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Престъпник си":

    До 32 ком -другарю сигурно ги сънуваш тези пачки -за 10 години доста загладняхте кумунягите без власт
  • 50 винкел

    25 1 Отговор

    До коментар #42 от "ТаУмВзе":

    Да си Българин и да плюеш по собствената си държава- Ти си жалък!

    Коментиран от #61

  • 51 1234

    6 15 Отговор
    Овчаров, а ти когато на 3 март говориш, че руснаците воювали за проливите, а не за да ни освободят, как да го разбираме. Македонска нация е нямало, но вече има. 70 г са достатъчни да се формира. Преди е нямало. Георги Димитров-Тарабата е виновен.
  • 52 Само питам

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Математика":

    Ако беше заради полумесец друга песен щеше да пееш,резняко.
  • 53 ИМА

    23 1 Отговор
    и истински български историци, макар и малко, както отбелязва и авторът. Ние ги знаем и ценим. Николай, Пламен, Пламен и др.
    Сега е вашия ден, вашия ред да защитите България. Само вие можете. Смело и само напред! Успехът е с вас.
  • 54 винкел

    14 0 Отговор

    До коментар #42 от "ТаУмВзе":

    Ние Българите има с какво да се гордееме-кирливите ризи няма нужда да показваме.
    УВАЖАВАИ СЕБЕСИ-ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ И ДРУГИТЕ!
  • 55 Обективно

    19 3 Отговор
    ЗАЩИТЕТЕ ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА, БЪЛГАРИ!!! БЪДЕЩЕ НЕ СЕ ГРАДИ ВЪРХУ ЛЪЖА!!! Утре северомакедонците ще решат, че българският е диалект на македонския!!! О хо хо хо!!! Има ДОКУМЕНТИ И ИСТОРИЧЕСКИ КАРТИ!! ПРОСТО ГИ ПРОЧЕТЕТЕ!
  • 56 Ryazana karbina

    1 30 Отговор
    Стефан Стамболов пише, че Македония ще сложи край на българия. Ето, че се появиха квазипрофесори като Чобанов овчаров, които реализират предвижданията на Стамболов турчина. Овчаров, ти майчин псевдоучен унищожаваш българия.
  • 57 Българче

    26 1 Отговор

    До коментар #41 от "Behemoth":

    Добър или лош цар Самуил си е наш! Ония отсреща нямат нищо.На чия страна си? Защо плюеш по Българското? Ония отсреща не веят кирливи ризи-въпреки че други нямат!
  • 58 Геноцид на българите в северната

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    Македония ще признаете по титово време и преди това от княжество сърбия, наглеци
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Цар Kалоян

    22 0 Отговор
    Българската държава и история са Български! Сега, .... област от бивша Югославия се опитва да краде и лъже. Знаете Крумовите закони .... и запомнете България над всичко!
  • 61 ТаУмВзе

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "винкел":

    Къде я видя тая държава бе? Покажи, да се науча.
  • 62 Калбо

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    Ако така продължавате както сега ти пишеш Ще има да чакате Европейски съюз на крив макарон ще го видите никакво допускане в Европа
  • 63 Клмтрващ

    19 0 Отговор
    Света трябва да научи за македонизма докато не е станало късно ,докато не си е разпрострял пипалата навсякъде.Не трябва с лека да се говори че не ни интересува новата идентичност защото тя е следствие от македонизма който лишава македонските българи от произход и майчин език.Заев се надува ,че по света се изучава македонски,но по всяка вероятност хората мислят ,че изучават античен език ,а не модификация на селскобългарски със сърбизми.Те както винаги злоупотребяват с думата " македонски" ,защото това им е портфолиото да внушават ,че са древни.Няма да стане с толерантност,те само използват благоразположението,а след това застават срещу нас.Това коварство на македонистите никога не трябва да се забравя.Македонизма засяга основно българите и отчасти гърците,затова инициативата трябва да наша и никога да не се забравя ,че тяхната вихрушка има 70 годишен опит с манипулации,пропаганда и фалшификациите.Те сега се представят за жертва,че ние им налагаме,а реално те се налагат.Казват,че ние спираме Албания,което пак е лъжа,защото СМ не подписва гаранции за договора.

    Коментиран от #73

  • 64 7800532

    19 0 Отговор
    Заев обяснява пред техни медии,че нашето " вето" било грешка,и ако има друго правителство,може ситуацията да се промени.Все едно нашата позиция е грешна,че и българския народ курдиса,та чака някой друг да го остави да си развява коня ,без да изпълнява нищо.Ако обаче някой в бъдеще премиер или друг си позволи да предаде българските интереси или се продаде на македонистите да знае,че го чака електрическия стълб.

    Коментиран от #69

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 резервист

    18 0 Отговор
    Нищо против правото на самоопределение, на самоуправление и нека всеки живее както му харесва! Но без да ми пречи! Без да граби историята на моя род! Без коварно да ми се хили в очите и да ме псува зад гърба! Доволно българска кръв се е проляла заради тази пуста Македония. Дължите ни уважение, братя. Ако не ще гризнете дръвцето!

    Коментиран от #67

  • 67 Варварска Македония е част от България,

    9 0 Отговор

    До коментар #66 от "резервист":

    Истината ще излезе
  • 68 Малко слонче.

    8 0 Отговор
    Никакъв ЕС за скопските еничари.
  • 69 Малко слонче.

    2 3 Отговор

    До коментар #64 от "7800532":

    Това не е така,другарите от Позитано са готови да се насипят.
  • 70 Ккк

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Математика":

    Каква държава,има няма 30 годишна открадната история.Днешните македонци са сепаратисти
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Кимериец

    13 0 Отговор
    Разберете, че се опитвате да спорите със сърби и сърбомани, който спор е загубена кауза, на тях въобще не им пука за Македония. Ако все пак един ден я приемат в Европа, ще бъде прецедент - първата тоталитарна държава членка на ЕС. Един наш политик, който не харесвам много, рече простичко - Македония първо трябва да бъде демократизирана, а после и всичко останало.
  • 73 Дааа, точно така,

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "Клмтрващ":

    НАГЛОСТТА стъписва, ние сме в ступор, гледаме и невярваме какво се случва и как наглеят
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Аз, бе... Аз...

    6 0 Отговор
    Тия македонци защо не си вземат земята на РСМ в две кофи и някъде в Средиземно море да ги изсипят, та да си направят остров "велика македония" ?!!
    Така ще се изнесе зловонната смрад за България, Гърция и Албания от тая мъ&ша !!!
  • 76 Одрис

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Математика":

    А "старците" от БАН , къде се скриха със" Славянобългарската
    Комунистическа История," която не кореспондира на истината???

    Че сега вече, в България има материали , за Нова История на България...
    и материали за истината, каквато е!
    Да Благодарим на "Спароток", че ни отвори очите ,един път за винаги!
  • 77 До групака

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Математика":

    Ти,какъв си, та ще съдиш царя, бараба недодялана.
  • 78 До глупака

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македон":

    Ей,тикво знаеш ли ,че моят род е от Банско ,от родът на Неофит Рилски,който е написал Българска граматика,къщата е в Банско музей, бил е игумен на Рилския манастир, дядо му също е бил игумен, защо в книгите на Манастира никъде не пише че сме македонци, а българи ,ние ли ще ми определяте, дали съм българин или не.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове