Last news in Fakti

17 Декември, 2020 12:48 2 319 26

Създават зони с ниски емисии - при замърсен въздух ще влизат само автомобили с висок екологичен клас

  • замърсен въздух-
  • фини прахови частици

Столичният общински съвет ще реши днес дали мярката „Зелен билет“ да бъде въвеждана при отчитане на фини прахови частици

Създават зони с ниски емисии - при замърсен въздух ще влизат само автомобили с висок екологичен клас - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС

"В студените дни разчитаме на съзнанието на гражданите да се присъединят към нашите усилия - вместо личните автомобили да ползваме градски транспорт. Градският ни транспорт е вече с над 90% сменен парк, с висок брой електроавтомобили, с 52 километра метро“. Това каза председателят на Комисията по екология в Столичната община Лорита Радева в предаването „Преди всички“, съобщава БНР.

Снижава се диапазонът за въвеждане на мярката зелен билет, която предизвиква голям интерес, уточни Радева. Това означава, че тази мярка ще се въвежда по-често. Столичният общински съвет ще реши днес дали мярката „Зелен билет“ да бъде въвеждана при отчитане на фини прахови частици над 150 микрограма от две станции, а не както досега - на 200 мигрограма.

Осредняването вече ще се прави от 16 часа на предходния ден до 16 часа на деня, предхождащ въвеждането на зеления билет, поясни Лорита Радева. Така Центърът за градска мобилност ще разполага с 8 часа от 16 до 0 часа да организира безплатното паркиране в системите на буферните паркинги. „А хората да знаят, че на следващия ден, излизайки, ще се возят със зелен билет или ще могат да ползват буферните паркинги.“

Финансирането да се насочи не толкова към транспорта, колкото към битовото отопление, препоръчват от „Грийнпийс“ – България като мярка за справяне с проблема мръсен въздух. Аргументът: транспортът има по-малък дял като принос към замърсяването от битовото отопление.

Координаторът на кампании „Грийнпийс“ у нас Меглена Антонова подчерта, че програмата за замяна на уредите за отопление трябва да се надгради и да има възможност за използване на източници без горене. За момента няма по-иновативни предложения за отопление, посочи тя. От екоорганизацията призовават да се търсят по-иновативни технологии от изгарянето на отпадъци например.

Още от 2012 година се обновяват сградите общинска собственост и там горивните инсталации се подменят с по-екологични, обясни Лорита Радева. В момента се изпълнява проект за реновиране на 26 сгради на училища и детски градини и там ще бъдат монтирани слънчеви панели.

Освен изгорелите газове, замърсяването от транспорта идва и от ресуспендираната прах от движението и калните точки – паркиране в затревени площи и строителство, допълни Радева.

Работна група ще предложи създаването зони с ниски емисии от транспортно замърсяване. Това касае автомобилите, които са с по-нисък екологичен клас.

„И в определени дни, когато нивата на замърсяване на въздуха са високи, нашата амбиция е да създадем зони, в които навлизането да е ограничено само за автомобили с висок екологичен клас и ниско замърсяване от своето придвижване“, отбеляза председателят на екокомисията.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквата

    23 3 Отговор
    Честита ви поредна дискриминация.

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    24 2 Отговор
    Скоро на Ганьо ще го затворят у гетото и център ще види през крив макарон. А за протести просто може да забрави. Достъп до зелен билет ще имат всички връзкари и ваксиниран, останалите ще се бутат у мотрисите, с маски и времеви пропуски.
  • 3 Рико

    12 4 Отговор
    Екологичните и пътни данъци - през горивото. Така е най-лесно и най-справедливо. Нулев бензин-нула данъци. Харчиш много-значи много замърсяваш и много мачкаш пътищата.
  • 4 минувач

    25 2 Отговор
    Поредната безмислица!Няма да намалеят финните прахови частици.Причината не е в автомобилите.Не може да си седиш на бюрото и освен някакви ограничения нищо друго да не ти ражда главата!
  • 5 асад123

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "Тиквата":

    А не е ли дискриминация, да ми се налага да дишам на поредния селтак дъртата бангия с изрязани катализатори?

    Коментиран от #11, #20, #21

  • 6 Бай Ганю обича Азия...

    2 1 Отговор
    ЦГЧ не е за всеки... ще хвърляте фасове и разхождате анцузи, само при добра екологична прогноза... Поздрави от ЖП, умен и красив.
  • 7 Причината е песъка де меткат

    5 0 Отговор
    Камионите зимата и тоз песък като исъхне пътя става на пепел и сандъкови цирика още данъци за колите щото те правели тоз пепел😂😂😂
  • 8 Дискриминацията

    17 2 Отговор
    е в ход. Нямаш пари за нов автомобил хайде в гетото. Никакъв център и само да се пречкаш на богатите крали от държавата. Може да плащаш данъци, винетки и т.н. но само в гетото. Ще живееш както ти наредят. В скоро време ще ни отнемат и правото да се придвижваме и в централните зони. Всяка жаба да си знае гьола. Безхаберието на простолюдието до това води.

    Коментиран от #10, #18

  • 9 У едни джендърски държави...

    3 4 Отговор
    Влизането в Центъра е лукс... преминаването се засича от камери и автоматично отчитане на времето с престой. Естествено след това идва и сметката... мизерници с дъргели, нямат място в градовете.

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мирослав

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "асад123":

    С това предложение няма да спрат бангиите с изрязани катализатори. Ако колата ти е дизел от висок клас, но със свалени катализатор и DPF, общината ще го пуска да се движи, защото гледа само първото. Ако обаче караш кола с по-нисък екологичен клас, но на газ и с работещ катализатор, т.е. замърсяваща в пъти по-малко, общината ще те спре пак защото гледа само еколкогичния клас и то на книга. Т.е. това е отново замитане на проблема.

    Коментиран от #26

  • 12 Иванчо

    12 1 Отговор
    Като са толкова запознати с горивата, що не въведат облекчения за колите на газ? При газта замърсяването с емисии е почти нулево. друг е въпросът, че пробелмът с мръсния въздух в София въобщне не се дължи на колите, а на бай манг., дето гори гуми, дрехи и какво ли още не.
  • 13 Салито

    1 0 Отговор
    Правилно. Мойто мепесе най еко. Само то ша ходи в сентъра. И газовете му еко. Не са сгурели. От как гу държа гладно нема и ресуспендирани рабути по шусето.
  • 14 гост

    3 0 Отговор
    На много места около жилищните блокове пространствата не са изградени смислено с тротоари и градинки,стават калища и се разназят по улиците,а колите ги вдигат във въдуха във вед на прахоляк,тава се чудя на какъв екологичен клас отговаря.Това мисля ще стане като скоростта при катастрофите,само се вдигат глобите през годините и нищо друго,а катастрофите не намаляват.
  • 15 Васил

    2 0 Отговор
    Абе тъпи ли са замърсяването основно идва от горенето на боклуци и печки опитват се да убедят хората че замърсителя са колите ама не е така. Поредната заблуда на овцата Фандъкова

    Коментиран от #22

  • 16 Баро

    4 0 Отговор
    А бе тъпи общински боклуци Ами като не влизат коли в центъра как ще ограбвате хората със Зоната Защо се чешете там дето не ви сърби по-добре измийте улиците боклуци нещастни
  • 17 А Богатите селяни

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "У едни джендърски държави...":

    като тебе трябва да стават и да лягат с мисълта че са на гости
  • 18 Не се коси

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дискриминацията":

    Накрая Някой ще изгори А може и да са доста повече от един
  • 19 Васил

    3 0 Отговор
    В Германия колите са еко стикери не според евро стандарта а според нормите за изгорели газове. Тука повечето коли са евро 4-5 са изрязани катализатори и PDF филтри даже един автомобил с газова уредба е по екологичен от ЕВРО-5. Поредната глупост на овцата Фандъкова да си измие ръцете пред Европа. Гаранция че даже и да се направи пак ще е мръсен въздуха през зимата защото проблема е в отоплението и боклуците.
  • 20 селтаци те

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "асад123":

    са с новите коли и живеят в ново строителство защото са продали нивите и имат пари
  • 21 София е кочина

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "асад123":

    ама си е моята кочина А на тебе като не ти харесва Марш обратно на село там ще ти я екстра ще ти мириша на кравешката тафта и овнешки дарадонки и на курешки също
  • 22 Баро

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Васил":

    Изобщо не е заблудена само се прави Понеже няма пари за измиване на улиците защото ги е откраднала Я виж какво става в Младост махнаха неудобната пречка Иванчева защото беше стопирала строежите и гледай сега как кипи и ври строителството Ей само боклуци управляват тая държава как по един не се намери да му кажа евала човек
  • 23 трепане трябва

    2 0 Отговор
    А не съд и затвор
  • 24 Аз40

    2 0 Отговор
    Айде пак, сега и виайпи улици ли ще има?
  • 25 Сопата

    1 0 Отговор
    А който е на метан?
    Метана е вреден за атмосферата и когато колата го изгаря не само, че не замърсява ами пречиства.
    В Германия има субсидии за колите на метан и газ. Тука само щавене!
    Фандъчето обаче като е проста Самоковска пу...
  • 26 асад123

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мирослав":

    С новите промени при минаване на ГТП, ако ще да е 2021 този дизел, ако са махнати катализатори и ДПФ няма да може да мине преглед. А колите на газ ще се замерват и на газ, но пак, няма катализатор, няма ГТП
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове