Last news in Fakti

21 Декември, 2020 04:21 7 722 27

21 декември 1971 г. Умира Паша Христова

  • паша христова-
  • самолетна катастрофа

Причината за самолетната катастрофа не е оповестена официално

21 декември 1971 г. Умира Паша Христова - 1
Снимка: Архив

На 21 декември 1971 г. самолет на БГА Балкан Ил-18 катастрофира при излитането на летище София – загиват 30 души, сред които е естрадната певица Паша Христова.

Оцеляват певците Мария Нейкова, Борис Годжунов и Янка Рупкина.

Причината за самолетната катастрофа не е оповестена официално. Според неофициална версия причината е техническа неизправност на уредите за управление на самолета, който е бил излязъл от ремонт – били са погрешно свързани въжетата на елероните с кормилото на пилота и при завоя, който се опитва да направи пилота на дясно самолета се накланя рязко наляво, при което лявото крило се удря в пистата от загубата на баланс самолета се накланя на дясно и там се удря дясното крило в пистата от удара то се откъсва, при което самолета се разбива в пистата.

Заедно с оркестър „София“, Мария Нейкова, Борис Гуджунов, фолклорен ансамбъл „Аура“ и народната певица Янка Рупкина, Паша Христова трябва да замине за дните на българската култура в Алжир. Самолетът, с който пътува, е Ил-18, току-що е излязъл от ремонт на оборудването за контрол на хоризонталното положение на самолета — въжетата, с които се управляват елероните — подвижни части в краищата на крилете, с които се коригира хоризонталното положение на самолета. Ремонтът изглежда не е извършен правилно. Когато машината набира скорост за излитане и се отлепя от пистата, се появява силен страничен вятър, който я накланя на една страна. Проведеното разследване непосредствено след инцидента достига до извода, че въжетата на елероните са били погрешно свързани. Вместо да коригира положението на самолета в хоризонталната плоскост, като парира силата на вятъра, командата на пилотиращия увеличава наклона на самолета заради обратното свързване на елероните. При удара на крилото в пистата, корпусът на самолета се пречупва на две и целият самолет избухва в пламъци, а единият двигател се откъсва. От 73-мата човека на борда, 28 загиват. Спасяват се част от пътуващите в задната част на самолета: Борис Гуджунов — със счупени крайници, Янка Рупкина — с леки изгаряния.

На 23 декември 1971 г. Паша Христова е изпратена от многобройни почитатели в Ритуалната зала на Централните софийски гробища. Погребана е в католическия парцел.

Междувременно цялата новогодишна програма е заснета с активното участие на певицата — само няколко дни преди трагедията, цялата страна опечалено наблюдава жизнерадостното участие на Паша Христова.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зайко Байко многознайко

    55 1 Отговор
    Бях дете и гледах всичко на черно-белия ни телевиэор "ТЕМП", чудех се эащо майка ми беше толкова тъжна и плачеше, каэваха, че Паша е била по-добра от Лили Иванова , не энаех коя е Лили Иванова, но като се появи на "Элатния Орфей" с късата рокля и с прическа тип " гарсон" се влюбих в Лили! Елероните на Ил 18 между другото не се управляват с въжета, това да не ви е селскостопанскат етажерка АН-2. Елероните се управляват хидравлично и с елекрически приводи!

    Коментиран от #3, #10, #12, #25

  • 3 Ептен Мекечек

    32 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зайко Байко многознайко":

    Преписана е статията, това има в нета. Нищо чудно тогава това да е била "версията".
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Stoich

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ох да и го нахакам":

    Аз също бях дете. Майка ми пееше в "Аура" по това време. Целият ансамбъл не се качи тогава на самолета. Отмениха участието им незнайно защо. Бог да прости загиналите. А за управлението на елероните си абсолютно прав. То на лек изтребител е почти невъзможно с въжета без бустери, а за голям самолет не ми се мисли.
  • 9 Диверсант

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "БСП КОМУНОИДИТЕ.....ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ":

    Ами не са се сетили да кажат че на борда е имало Талибани и е било терористичен акт
  • 10 Stoich

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зайко Байко многознайко":

    Aз cъщo бях дeтe. Мaйкa ми пeeшe в "Aурa" пo тoвa врeмe. Цeлият aнcaмбъл нe ce кaчи тoгaвa нa caмoлeтa. Oтмeнихa учacтиeтo им нeзнaйнo зaщo. Бoг дa прocти зaгинaлитe. A зa упрaвлeниeтo нa eлeрoнитe cи aбcoлютнo прaв. Тo нa лeк изтрeбитeл e пoчти нeвъзмoжнo c въжeтa бeз буcтeри, a зa гoлям caмoлeт нe ми ce миcли.
  • 11 ПСР

    18 0 Отговор
    Поклон пред паметта й!В колата слушам основно БГ Радио-и до ден днешен,като чуя нейно изпълнение,настръхвам,уникална певица е била!
    За"въжетата"на Ил 18 не знам.Това,че "единияТ"двигател се бил откъснал...самолетът беше с 4 бр.двигатели с витла.Значи,се е откъснал ЕДИН от двигателите.
  • 12 Помнещ

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Зайко Байко многознайко":

    Аз също бях дете...13-годишен макар и помня много добре...Даже от татко си знам,че сме били някакви далечни роднини с нея и родителите и на Паша.(татко е от В.Търновският край).Прекрасна певица и като изпълнителка и жена ! Незабравимо е изпълнението "С делфините"...Светла и Памет !
    А по него време , почти всяка година са ставали такива авиокатастрофи с наши самолети от "Балкан" -все пак се е летяло и много, пък и техниката не е била толкова съвременна. Помня ,година -две преди това загина друга оперна певица край Братислава.
  • 13 А сега "пращат" от казване

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "БСП КОМУНОИДИТЕ.....ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ":

    Я се спри малко.Живея на запад от сума ти години.Доста неща за скандали с екология и подобни аварии от миналото чак последните години "излязоха" и то благодарение на журналистите.Или са казвали полуистини-колкото им е изгодно.Навсякъде властта така прави.Дори в "демокрациите" е още по лошо щото това поведение на криене показва двуличието на системата.Добре че са журналистите да им показва кирливите ризи тука. Така че недей да лаеш "комунистите та комунистите".

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Диверсант

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "А сега "пращат" от казване":

    Преди седмица една италианска мисирка във връзка с вируса, излезе със заключение. Даде за пример 11 септември, който не вярвал на официалната версия, трябвало да бъде преследван като съучастник на терористи.
  • 15 Паша

    14 4 Отговор
    е загинала, не е умряла. Абе вие и едно заглавие вече не можете да напишете. Умират котки, кучета, гълъби, прасета...псета. За хората се казва, че са починали или загинали.
  • 16 БСП КОМУНОИДИТЕ.....ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ

    9 6 Отговор

    До коментар #13 от "А сега "пращат" от казване":

    ЩО БЕ, СЕГА СТАНЕ КАТАСТРОФА С КОЛИ И ВЕДНАГА ГИ ДАВАТ ПО ТВ НОВИНИТЕ...И ЕДВА ЛИ НЕ ШЕ ПАДНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО....ПРИ СОЦА НЕМАШЕ ЛИ ЖУРНАЛИСТИ.....ИЛИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЦЕНЗУРА БЕШЕ ЖЕСТОКА....КОМУНИЗЪМ....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пешко

    14 0 Отговор
    Ил 18 не е простор за пране! Системата за управление на Ил18 е така направена, че никой, по никакъв начин не може да обърне въжетата. Това са стоманени въжета, които минават по определен път и имат абсолютно точна дължина. Ако случайно или нарочно искаш да ги обърнеш няма да стигнат по дължина. Невъзможно е. Има пълна документация на самолета в интернет, можете да разгледате в подробности кое и как. Едно време нямаше инфо, сега има. Четете, хора, интересувайте се повече. Това няма да ви прави смешни в очите на другите!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пурко

    4 5 Отговор
    Истината е че пилота е бил болен от ковид-19,20 и 21 и за това е причинил катастрофата!!!
  • 24 111то място

    3 1 Отговор
    ФАКТИчески изтрихте коментар №17 и моят отговор №22 към него ...НО се питам ЗАЩО не триете коментарите на този трол под номера : 7...16...20...
    "ВАШ ЧОВЕК" ЛИ Е"???
  • 25 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Зайко Байко многознайко":

    Не се прави на специалист по самолети, нещо като не ти е ясно ,не коментирай.Положителния ти коментар олеква в частта с управлението на ИЛ 18.

    Коментиран от #26

  • 26 Чичо

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Айде ти сега умнико разкажи за управлението ма ИЛ 18, не знаеш а?
  • 27 Мъдрият

    9 0 Отговор
    Бог да я прости!

    От нея си спомням песента "Една българска роза" - прекрасна българска песен и уникален глас на Паша Христова!

    Думите тук са безсилни да изразят всички емоции в душата ми...

    Бог да и прости прегрешенията, и да и дарува да бъде в Небесното Царство!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове