Last news in Fakti

22 Декември, 2020 10:48 2 016 31

Д-р Виктория Чобанова: Ако се разхлабят мерките, заразата ще пламне

  • коронавирус-
  • мерки-
  • пандемия

Всичко е трябвало да се реши от май до август, когато ситуацията е била по-спокойна

Д-р Виктория Чобанова: Ако се разхлабят мерките, заразата ще пламне - 1
Снимка: БГНЕС

Когато се разхлабят мерките, заразата от коронавируса ще пламне отново. Това заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

"Виждаме мерки, които се променят непрекъснато и не виждам посока в тях. Намаляха болните, но малко и това е временен ефект - осигурихме малко спокойствие. Като се разхлабят мерките, всичко ще пламне отново." - коментира д-р Чобанова в предаването "Денят ON AIR".

По думите ѝ, нито лекарите, нито пациентите усещат подкрепа от държавата.

Тя сподели, че и до днес общопрактикуващите лекари не са получили алгоритъм за лекуване на COVID-пациенти.

"Очаквах насоки от държавата какво да правим в тази пандемия. Държавата трябваше да осигури разделение на потоците, а България е единствената, която задължи да бъдат смесени COVID болните с останалите болни." - отбеляза тя.

Д-р Чобанова допълни, че всичко е трябвало да се реши от май до август, когато ситуацията е била по-спокойна.

"Експериментираме в момента в лечението на коронавируса и догодина по същото време може и да имаме някакъв алгоритъм", отбеляза тя.

По думите ѝ, хоспитализацията е много голям проблем: "Нямаме логистична възможност да ги настаним в болница, за кого се пазят останалите 50% легла?"

Д-р Чобанова смята, че и без намесата на държавата инфекцията ще свърши, когато добият повечето хора имунитет и не си обяснява защо антигенните тестове не попадат в статистиката.

"Електронната рецепта е много по-сложна от е-направлението, в самия софтуер трябва да има контроли, за да не се приемат рецепти, които са неправилно издадени. Това е да отчитаме дейност, а не да свършим работа. Здравната каса мисли "вие давайте пари, а ние после ще ви ги вземем." каза още тя.

По думите ѝ, все още няма официална информация какви ваксини и кога ще бъдат поставени.

"За мен е по-важна оценката, че вършим работа, от тези 1000 лв., защото се говореше, че не вършим работа и си седим вкъщи. Това обидно отношение от страна на институциите и колегите не е етично." - обобщи д-р Чобанова.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз40

    30 5 Отговор
    Плащат ви за да лъжете, Чобанова. Народен враг сте!

    Коментиран от #14, #22

  • 2 ЕС Натовец

    9 5 Отговор
    Заразата с новия щам така и така ще пламне като наблъскам бидоните у Спартана, ама поне излезте та си разходете новите парцалки за последно.

    Коментиран от #6, #24

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 5 Отговор
    Българите в момента са 6 877 638 според .....Как да Пламне,гжо лекар???Няма материал за огъня!!Изгоряха дървата и огъня ще Гасне и угасне!Ако започнете да вкарвате и Катастрофите и Самоубийствата в печката ще тлее ,но до време!Материал нямате госпожа за нов огън!!

    Коментиран от #12, #18

  • 4 Хихихахов

    11 4 Отговор
    Аз желая да чуя мнението на доцент Мангъров!
  • 5 вввв

    14 4 Отговор
    По тяхната логика никога нищо не трябва да се отваря, щото някой изкукал хипохондрик можело да настине????
  • 6 червения мечок

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЕС Натовец":

    Я си ходя гол в нас - ела провери ако не вярваш, да видиш какво съм ти приготвил.
  • 7 Аман от

    8 2 Отговор
    Прости Чобановци
  • 8 Котарак

    1 4 Отговор
    Вече не знам, кой прав, кой крив. Вчера гледах и слушах докторката в предаването на Ганиела Ангелова. Приказките и ми се сториха доста разумни и не пестеше критики към властта.
  • 9 Рошко

    13 4 Отговор
    Ако най накрая млъкнете заразата ше изчезне, че такива като тебе сте най голямсрс зараза
  • 10 БАЦЕ БАЦИЛА

    7 1 Отговор
    В едно е права,че неадекватните мерки са по-вредни от липсата на мерки.
  • 11 Създателят

    1 3 Отговор
    Каквото и да правите е безсмислено. Пригответе си погребалните дрехи.
  • 12 Като тръгнат учениците на училище

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ще стане ясно дали няма материал за нов огън. Ти не си този, който може да го определи и каже това. Щом се мре два пъти и половина повече от обичайното и при наличието на толкова много хора в пенсионна и предпенсионна възраст има предостатъчно материал, за да се разгаря огъня и да стихва още дълго. Ваксинирането, което масово се оплюва въобще няма да се случи бързо. А и ти не може да си сигурен колко ще те бранят антителата в случай че си се тествал за такива въобще и ги имаш със сигурност.

    Коментиран от #17

  • 13 Тези

    5 3 Отговор
    Стрелочници"- аз така ги наричам,защото са на принципа" Добър ден- три лева! И евентуално да дадат направление.Сега- с ковида съвсем е удариха през просото.Он- лайн и по телефона,да поставя диагноза? Натискаха да дават направление за Писисар тест- сега и за антиген тестовете да минават през тях.Близо е до акъла,че всеки от тях е свързан с няколко лаборатории.Ето ви направление,отивате на еди кой си адрес,еди коя си лаборатория."Хората не са в час,къде има такива.Докторката казва там- отивам там! Е, вероятно ще има съответната ",колегиална благодарност" от собственика на лабораторията.Всички белодрешковци са луднали за яко лапане.Изключвам другите- от отеделенията с други- ежедневни болести.Там са втора категория.Първо тест за ковидчо,после евентуален прием за лечение.Важното е," първолинейчиците".Ама бъбречна криза,сърцебол, признаци на инсулт,инфаркт- теста напред! Допреди Коронката-- няма джипи под -6-8 бона нетна заплата.Сега минават десет бона.И все им малеят!

    Коментиран от #15

  • 14 Всеки, който изрази някакво мнение,

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аз40":

    което на хора от една групичка тук му се стори, че е различно от неговото е заклеймява като народен враг или гербераст. Или не четете или грам не разсъждавате. Че то повечето, което е написала Чобанова е критика, а ни най-малко не е възхвала на ГЕРБ, правителство и мерки за справяне с пандемията.

    Коментиран от #21

  • 15 Като не искаш да правиш "услуга"

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тези":

    на лекарката, която ти е дала направлението, отваряш Интернет и гледаш къде правят тестове. Избираш си каквото искаш. Най-много да попадне на лаборатория препръчвана от други лични лекари. Ама много важно... Нали твоят личен доктор няма да е "захлебил" от теб. Като ви гледам разсъжденията и ми се гади чак. Ами не искай направление за безплатно изследване щом те е страх да не подхранваш корупционни схеми. Направо си го плащай от джоба. Те и без друго не се натискат да ги раздават тези безплатните.
  • 16 Тра-ла-ла

    6 2 Отговор
    Не! Няма! Много хора вече го преболедуваха и за това броя на заразените спада, а не заради така наречените ,,мерки"! Има и още една причина голяма част от заразените не си правят тестове за да не ги сложат под карантина!
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Като тръгнат учениците на училище":

    Защо трябва да пламне отново???Как е изчислила това и Кое е по достоверното Твърдение??? Моето,подчинено на Логиката ,или вашето подчинено на Желанията ви??Аз съм убеден,че няма да има нов огън,защото няма материал!Да кажете от къде ще дойде нов материал!Написах ви че сме 6милиона и нещо!Огънят ще гори ,но не тук в тази земя,а това ,че англосаксонците другите кръстоносци ще горят не ме натъжава и няма да спра да се храня и пия заради тях!

    Коментиран от #25, #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мангъров

    7 1 Отговор
    Каква зараза!? То няма зараза, а леко грипче! Малко чай и таратор и всичко е ОК. Махнете маските и развържете говедата да се омешат за да изградим стадния имунитет...няма страшно...
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Цербер":

    Как го установихте???Вероятно с Всевиждащо кълбо!!Човек трябва да знае и кога да замълчи!Не ставай ,като великия ни пулев,или други бг!
  • 21 Хмм

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Всеки, който изрази някакво мнение,":

    Повечето са едни и същи дежурни тук, платени сигурно... С еднакво мнение, еднакво озлобени, цинични и вулгарни. Вероятно с по няколко ника, и един на друг си харесват коментарите. Иначе не си обяснявам такова единомислие.
    Хайде, цакайте с минусите и злобните коментари!

    Коментиран от #26

  • 22 С кое те

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аз40":

    излъгаха? Кое от казаното не е истина? Или не успя нищо да схванеш от написаното! Търсите собствената си трагедия, в другите!
  • 23 КОВИД20

    0 0 Отговор
    Пo думитe на Шaхин нитo тoй, нитo cъпругaтa му, cъocнoвaтeл нa "БaйoнТeх" и мeдицинcки ръкoвoдитeл Йoзлaм Тюрecи, дo мoмeнтa нe ca имунизирaни c тяхнaтa вaкcинa. - (Тoвa ca cъздaтeлитe нa вaкcинaтa нa Пфaйзeр).
    Зaщo ли?
    Мoжe би нe ca инфoрмирaни за отличния ефект?!

    Коментиран от #27

  • 24 Тя простотията

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЕС Натовец":

    по хората ходела!
  • 25 А кой

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ти каза,че логиката ти е вярна? Знанията не водят до правилна логика? В помощ са, но и въпреки тях, може да си на грешният път!
  • 26 Коментатор

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хмм":

    Когато мнението ти е оправдано с политическо доверие , за Хунтата то за мен е поръчково писане, в случая с Д-р Чобанова, не видях такова, чисто и просто вие или сте против нормалното трезво мнение, или искате да драскате глупости?
    Или сте някой ГЕРБ , подлога!
    За мен точно вие, сте враг на народа!
  • 27 Лично ли

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "КОВИД20":

    ти се обадиха или във фейса ти драснаха?
  • 28 От Швеция

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не ставай смешен, "откъде щяла да дойде"?

    Да ти обясня , като на дете от детската градина !
    Ще дойде от това , че не си миеш ръцете със сапун ,
    че не дсе дезифекцираш със спирт за такива нужди,
    че се натискаш на опашките в магазина в хората ,
    че не спазваш разстояние от 2 метра,
    че не си носиш маската и я сменяш след идин час ,
    и че не мислиш с правилната глава ?
    И ред други фактори, които ти можеш да изпълниш ,
    ако спазваш правилата за Пандемията.
    Материял има на корем, бъди спокоен.
    Всички вируси отиват, във отпадъчните води ,
    бъди сигурен и не умират там?
    Във момента в силно заразените места,
    вируса Ковид-19 , в мръсните води,
    са над сто пъти повече от лятото!
    Честита Коледа и Честита нова година!

    Коментиран от #29

  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "От Швеция":

    Когато Преболедуват определен ПРОЦЕНТ от Хората Умнико ,няма как да дойде нещото нито от Мръсните ръце нито от другите глупости ,които сте написали!Имунитетът не изчезва за 2-3 месеца както ви се иска а е до живот от по силните инфекции,които нападат популацията!И с маска и с миене на ръцете пак нещото ще дойде при всеки жив Топлокръвен Организъм !Това запомни и Весели Коледни Празници!
  • 30 ИВанов

    2 2 Отговор
    НА тая доктурка да и вземат дипломата! Зараза е ЕБОЛА, а това е смешен грип, повечето хора дори не разбират че са го изкарали!
    Заболелите драстично намаляха, отворете всичко, както обещахте, отворете барове, фитнеси и дискотеки и моловете, нова година е!
    Но понеже вече нямате с какво да оправдаете кражбите, почвате да плашите и стряскате хората, само и само да си крадете не обезпокоявано!!!!
    Отваряйте КРАДЦИ!
  • 31 ФИНЦИ

    1 0 Отговор
    АААААААА МИ ША РАБОТИТЕ МААААА СВКНАХТЕ САМО ПАРИЧКИ ДА ЗЕМАТЕ И СЕГА ВИ ДОИДЕ НАГОРЕ АААА