Last news in Fakti

5 Януари, 2021 23:01 1 745 5

Калфин: Брекзит ще усложни работата и обучението на Острова

  • ивайло калфин-
  • великобритания-
  • брекзит

Лондон от партньор се превръща в конкурент на ЕС, заяви бившият ни външен министър

Калфин: Брекзит ще усложни работата и обучението на Острова - 1
Снимка: БГНЕС

"Великобритания вече не е член на ЕС, първото, което видяхме след Брекзит от европейските оператори на фондови пазари, е че някои от тях се преместиха обратно в ЕС и напуснаха Лондон".

Това отбеляза в коментара си за "Светът и ние" на БНТ Ивайло Калфин, бивш външен министър на България.

Според него в много посоки ще се усети напускането на Обединеното кралство.

Участието на Великобритания в ЕС е било много добро за България, отбеляза Калфин. Тя е настоявала за разширяването и е помогнала много за членството ни в Съюза.

"Великобритания е страна, която по отношение на сигурността в ЕС имаше огромен принос и в този смисъл България губи един много силен партньор", подчерта бившият външен министър.

След 48 години членство целият икономически, политически и обществен живот на Обединеното кралство е свързан с европейските правила, не изключвам да се появят някои нови области, които не са включени в споразумението, предположи Калфин.

Проблеми ще създадат напускането от Великобритания на програмата "Еразъм", студентите от страните в ЕС, които искат да учат там, ще трябва да плащат много високи такси за обучение. Но страната запази участието си в "Хоризонт 2020" и в научните програми на ЕС, там трябва да внася своя принос. Има още въпросителни в колко програми ще участва, колко ще внася, как ще се възползва от резултатите.

Лондон от партньор се превръща в конкурент на ЕС.

"Едно от исканията на Великобритания беше да има собствена икономическа политика, включително по отношение на държавни помощи, както и на мита и митническа политика", припомни Ивайло Калфин.

В споразумението е предвидено при нарушаване на клаузи, ЕС да предприеме ответни действия. Все още е рано да се предвиди как ще се развият търговските отношения, но там ще има при всички случаи сътресения.

ЕС се договориха, че европейските граждани ще могат до 180 дни без виза в годината да пребивават във Великобритания, но няма да могат да работят.

"За да работят, се иска специално разрешение, както за всяка външна за Съюза страна", поясни Калфин и съобщи, че има 220 000 българи, които са поискали да останат в островната държава и да им бъдат дадени работни визи."За туризъм, за търговия няма да има проблем в пътуванията, но за образование, за работа ще има значителни усложнения", коментира Ивайло Калфин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дебел - мазен -чи -фу тт

    5 0 Отговор
    Разсъждения на глас ...
  • 2 Пръча Кочо

    3 5 Отговор
    На Великобритания и писна от плужеци и паразити. Еразъм? Че от какъв зор една държава да плаща на някакъв сульо разходите за половин година да иде и да учи и да си замине. Че и пари да изкара. Лондон винаги са били силни в сигурността, МИ-5 и МИ-6 са толкова силни във външното и вътрешното разузнаване, че и ЦРУ не може да ги стигне. Половината сигнали за предстоящи или предотвратени престъпления в Европа са получени от МИ-6. Но ЕС пропагандата беше отчаяна и наговори какви ли не глупости...

    Коментиран от #4

  • 3 Теб какво ти боли?

    2 0 Отговор
    Шотландия ще се отдели от Великобритания и пак ще има това шоу "образование".
    Щом е толкова добро тяхното образование, защо са толкова необразованипростаци "управляват" тази държавица и толкова калинки ни излагат по света и у нас със своите явни простащина.
    Къде са образованите и наистина знаещите?! А не политически парашутисти, които бъкел не знаят английския език?
  • 4 Винаги са били интриганти

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пръча Кочо":

    И клюкари, само създават лъжи и интриги, които водят до убийства и войни.
  • 5 no name no face no number

    0 0 Отговор
    Голяма работа, който иска може да се научи навсякъде. Мястото няма значение
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове