Last news in Fakti

6 Януари, 2021 19:48 3 359 19

Емил Димитров: Не нося отговорност за хора, забравили година от живота си

  • емил димитров-
  • емил димитров - ревизоро-
  • вода-
  • варна-
  • бургас

Екоминистърът даде изявление след брифинг на областният управител на Врана Стоян Пасев, директорът на ВиК Варна Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, шеф на ВиК Бургас

Емил Димитров: Не нося отговорност за хора, забравили година от живота си - 1
Снимка: Архив

Има един цял вагон с документи, графици, становища, предложения, препоръки, решения на Министерски съвет и десетки изказвания на три лицата по медиите през годината по темата за водните запаси по Черноморието и евентуалната водна криза, а Емил Димитров - Ревизоро днес разбрал, че областният управител на Врана Стоян Пасев, директорът на ВиК Варна Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, шеф на ВиК Бургас "никога не са знаели за нея".

Изявлението си Емил Димитров прави по повод брифинг, даден от Пасев, Вълканов и Тенев по-рано днес, където чул "думите на хора, които искат да прикрият това, че цяла година нищо не са направили, за да подпомогнат питейно-битовото водоснабдяване на Бургас и Варна, предаде news.bg.

"От днешното интервю на тримата разбирам, че всичките тези действия - 11 пъти месечен график, многобройни срещи, медийни изяви, два висши консултативни съвета по водите, предупредително писмо от 28 септември, две заседания на Министерски съвет с взети решения относно яз. "Порой" и яз. "Ахелой", възлагането на строителните дейности на г-н Ганчо Тенев и националната среща в Бургас на 1 декември, на която присъстваха тези лица и техни представители, никога не са се случвали. Те не помнят нищо."

За мен като министър винаги на първо място е бил интересът на хората и това те да имат вода. Не аз съм назначавал тези трима души и не аз трябва да нося отговорност за действията им, както и за това, че внезапно и едновременно забравят цяла една година от живота си.

Емил Димитров обаче посочва, че хората не се интересуват кой, кога има услужлива памет или кой, кои пари иска да усвои или партия да подкрепи, или нападне. За него въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължава да стои със същата сила, независимо от това лицата, с които се налага да работи, колко услужлива памет имат, дали лъжат добре или зле, публично или лично. "Уверен съм, че хората по Черноморието могат да отсеят истината за себе си", заявява Димитров.

Още януари месец, 5-6 дни след като станал министър, Дирекция "Управление на водите" при МОСВ го е уведомило за проблемите с язовир "Камчия".

Извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите (ВКСВ), представители в който имат и ВиК дружествата единодушно е взел решение с месечните графици за използването на водите от язовир "Камчия", считано от месец февруари 2020 г. да бъде поставено условие ВиК-дружествата да предприемат действия за включване на алтернативни водоизточници за осигуряване на водоснабдяването. От януари миналата година, до януари тази година управителите на ВиК дружествата са информирани ежемесечно за необходимостта да предприемат действия за алтернативно водоснабдяване, за размера на намалените количества в съответния месечен график за Варна и Бургас, както и когато някои от тях извършваха нарушение. Например през месец юли ВиК Варна надвиши определения им лимит, за което беше издадено предупреждение на управителя на дружеството г-н Вълканов.

През целия период е имало редица медийни изяви и интервюта от господата Вълканов, Пасев и Тенев по темата за водоснабдяване на Бургас и Варна от язовир "Камчия". С двамата управители са били проведени многократни срещи по темите - язовир "Ахелой", язовир "Порой", язовир "Цонево" (Георги Трайков) и водоснабдяването на Варна от Девненските извори.

През месец септември е бил проведен нов Висш консултативен съвет по водите. На 28 септември с писмо с изходящ №08-00-1033/28.09.2020 г. г-н Вълканов, г-н Пасев и г-н Тенев са били запознати с актуалното състояние на яз. "Камчия", включително им е бил предоставен предварителен график за потребление. В този график си личи кога свършва водата в язовир "Камчия". По този въпрос не са постъпили никакви предложения и не са били предприети никакви действия.

След проведена среща с министър-председателя и в изпълнение на негови указания, на 1 декември, в град Бургас е било проведено заседание на шестима областни управители - на Търговище, Шумен, Врана, Бургас, Сливен и Ямбол, на директорите на Басейнови дирекции, на "Напоителни системи", на кметовете и директорите на ВиК дружествата. Там отново са били дадени указания за предстоящите ограничения от язовирите "Камчия", "Тича", "Ястребино" и "Асеновец". Изрично е било упоменато, че с цел недопускане на водна криза по Южното Черноморие, на Варна ще бъдат наложени ограничения и градът следва да се пренасочи към Девненските извори. С това кметът на Варна Иван Портних и ВиК Варна са се съгласили.

На г-н Ганчо Тенев е било възложено да предприеме действия на яз. "Камчия", яз. "Ахелой" и яз. "Порой" да бъдат изградени две деривации от язовирите "Порой" и "Ахелой" до деривация "Китка", захранваща Бургас, както и за изграждането на понтонни съоръжения на водовземната кула на яз. "Камчия" с цел създаване на допълнителна възможност за черпене на водни маси от мъртвия обем на язовира при необходимост.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ МАФИЯ В МС

    19 9 Отговор
    ДА ГО ПУСНЕМ ХОРЕОГРАФА ПО ТРЪБАТА НА ЯЗ.КАМЧИЯ ТА УБАВО ДА ОБСЛЕДВА КЪДЕ ОТИВА ВОДАТА. ВЪВ ВАРНА ИЛИ В БУРГАС. СЛЕД ГЕРБ
    ПОТОП. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. ХОРЕОГРАВСКИ МАНИПУЛАТОР КОЙТО МНОГО МИТНИЧАРИ ОСЪДИХА. КАКЪВТО БОЙКО ТАКИВА И КАЛИНКИТЕ МУ. БОКЛУЦИ.

    Коментиран от #7

  • 2 Емил

    13 10 Отговор
    Димитров е слуга-ланкаджия кат на панаир на определен кръг от.. така да ги наречем Бг граждани (бизнесмени, висши политици, лобисти..). Наблюдаваме безобразията му от известно време, човек трябва да е луд за да върши всички тея поразии и кражби. Може би си мисли че е подвасал във феодална държава.. Всеки има някакви граници и малко почтенност, той никакви, има чувството че не може да или не му дават да осъзнае, че носи отговорност за действията си.. И ако си мисли че всички сме будали дълбоко да поеме лъже се

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Патето яки

    14 6 Отговор
    Поредния слуга на мафията. Водата плащам по -4 лв куб.м., няма къде да хвърля стари батерии и луминисцентна лампа, боклуци навсякъде, складирани хиляди тонове бали с чужди отпадъци боклук. пишман министър.
  • 5 Пеева

    17 0 Отговор
    Тези тримата са хора назначени от ДПС. Какво се учудва Ревизоро. Сега империята отвъща на удара.
  • 6 Behemoth

    13 3 Отговор
    Зоро, Зоро....усещаш ли неприятният дъх на Гешев във врата си...завалията седна карти да играе с мафията....

    Коментиран от #9, #14

  • 7 Берия

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "БГ МАФИЯ В МС":

    Не забравяйте, че този бранш,

    се експлоатира на 85 % от Ахмед Доган и ДПС!

    ВАЛИ ,ДУХА ,ГЪРМИ ,ТРЕЩИ ,

    ТЕ СИ ГО ИМАТ, КАТО ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ?

    САМО МИНАЛАТА ГОДИНА,

    ИМ ПРЕВЕДОХА НАД 1 МИЛИАРД ЛЕВА ОТ НАШИЯ ДЖОБ,

    ДА ПЛЮСКАТ ,ОТ ИЗМИСЛЕНИ РЕМОНТИ И ВРЪТКИ?
  • 8 розово

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Щом Доган има сарай на изток значи вярно от там изгрява слънцето. А този министър от къде се взе да мъти водата?
  • 9 Лаврентий

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    Когато , си направиш нещо лошо сам ,
    и Господ ,не може да ти помогне!
  • 10 АНОНИМЕН

    7 2 Отговор
    Все пак да попитам: Има ли вода в язовирите "Копринка" и "Жребчево!? Щото от Казанлък, Стара Загора, Нова Загора и прочее до жълтите павета по подбалканското шосе и магистралата се стига бързо! Да не осъмнат обсадени от тракийци с месал за знаме!
  • 11 АНОНИМЕН

    11 0 Отговор
    Голямата простотия беше през 2005 година по времето на Емел Етем, когато след страхотен дъжд в Ихтиманско преля язовир"Тополница" - дотогава язовирите се държаха пълни до преливника за поливане! Оказа се, че главните изпускатели на язовир"Тополница" не са пробвани от завиряването! Язовира преля и не само преля и отнесе прасетата на Гелеменово в Пазарджик! Проби дигите на Марица и наводни селата Три водици и Градина! Пловдив беше на косъм! Оттогава държат язовирите на 50% и чакат пролетно снеготопене! А сняг няма!
  • 12 шопе

    6 2 Отговор
    абе кой ти пие вода при това цръвено вино и люта ракия!?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Само да

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    Поправя, никой не им диша във врата, те са си дружки,
  • 15 Шопо

    1 0 Отговор
    Те тоя специалист по водата и природата е завършил ,,Иху училището,, в Благоевград! За културно-просветни кадри! На ГЕРБ специалистите са все такива
  • 16 ПАК ЩЕ ПРОТЕСТИТИРА

    3 0 Отговор
    Ревизоро където е отишъл пушилка нерви той не е виновен.Защо Варна трябва да плаща по скъпа вода за сметка на Бургас.Може бизащото презастроиха всичко на .юг и затова не стига.Да ама това е през лятото.Варна е по голям град и също има увеличено потребление.Ревизоро беше депутат от Варна.Симеонов е от Бургас и има интереси в туризма там.Този скандал е изкуствен и цели атака по конкретни лица от които зависи строителни дейности за милиони.Готвят им правилни заместници.Не съм съгласен да плащам по скъпа вода заради интересите на мафията в Бургас. Ревизоро изпълнява поръчка затова е този шум обвинения и хартийки..Нещата са прости години нищо не правеха за Северна България.Който се е захванал с Варна рахат не е видял помнете откъде тръгнаха протестите заради тока.Сега зорлем правят криза за водата и противопоставят по селски Варна и Бургас.

    Коментиран от #19

  • 17 Бургазлия

    2 0 Отговор
    Още като заприказваха ,че ще ни доставят вода от Порой и Ахелой стана ясно, че всичко е една голяма лъжа и тупане на топката.Тези язовири са толкова мръсни ,че освен за напояване за друго те стават.
    Нашият кмет Николов и шефа на ВИК Тенев да се изправят пред бургазлии и кажат защо години наред осигуряват безплатна вода за кв.Победа?
    Представете си за каква корупция става на въпрос щом като предизборно им асфалтираха улиците и им дадоха достъп до вода за обществено ползвате ,но не просто чешмичка за пиене а безотчетен кран за целият квартал!
    Кой плаща тази вода и защо за едни може без пари а за други НЕ!?
    Толкова много миришете господа ,че като минавам покрай Общината дори маската не спасява!
  • 18 Бургазлия

    2 0 Отговор
    Още като заприказваха ,че ще ни доставят вода от Порой и Ахелой стана ясно, че всичко е една голяма лъжа и тупане на топката.Тези язовири са толкова мръсни ,че освен за напояване за друго те стават.
    Нашият кмет Николов и шефа на ВИК Тенев да се изправят пред бургазлии и кажат защо години наред осигуряват безплатна вода за кв.Победа?
    Представете си за каква корупция става на въпрос щом като предизборно им асфалтираха улиците и им дадоха достъп до вода за обществено ползвате ,но не просто чешмичка за пиене а безотчетен кран за целият квартал!
    Кой плаща тази вода и защо за едни може без пари а за други НЕ!?
    Толкова много миришете господа ,че като минавам покрай Общината дори маската не спасява!
  • 19 Бургазлия

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ПАК ЩЕ ПРОТЕСТИТИРА":

    яз.Камчия наистина е почти пресъхнал и ако природата не даде дъжд и сняг криза ще има,но това е резултат на решенията взимани в угода на този и онзи все "наши"хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове