Last news in Fakti

19 Януари, 2021 08:56 1 753 22

Студенти искат по-ниски такси и наеми на общежитията

  • студенти-
  • общежития

Още през декември студентски съвети настояха наемите да бъдат намалени на 50% за студенти, които не обитават помещенията

Студенти искат по-ниски такси и наеми на общежитията - 1
Снимка: БГНЕС

Наемът на студентските общежития да бъде намален на половина. За това настояват от Националното представителство на студентските съвети в обръщение към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и ректорите на висшите училища у нас, съобщава "България он ер".

Като причина за това искане биват посочени по-ниските доходи на студенти и техните родители в период на криза и това, че голяма част от учащите са се върнали в родните си градове, заради дистанционния семестър и практически не използват услугата от месеци.

Още през декември студентски съвети настояха наемите да бъдат намалени на 50% за студенти, които не обитават помещенията. За тези от тях, които използват общежитията, сумата да остане непроменена.

Коронавирусът принуди студенти от цялата страна да завършат летния семестър на 2019/2020 онлайн. Тогава една част от университетите намалиха таксите за наем на общежитията. Сега обаче подобни финансови облекчения не са предвидени.

Университети твърдят, че въпреки дистанционното обучение, разходите за охрана, почистване и т.н. остават. В други страни като Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия таксата за общежития е отпаднала още в началото на коронакризата.

Това не е единственото искане на студентите. Те настояват и за намаляване на размера на таксите за обучение. Основният аргумент - качеството на образованието, което по думите им е по-ниско в условията на онлайн лекции.

Преди дни ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков коментира, че основание за такова намаление няма, а качеството на обучението не е засегнато заради различната форма на провеждане на учебния процес.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 11223331

    14 5 Отговор
    Студентите са прави и са ощетени в тази ситуация.Таксите за семестър трябва да станат 25%, а таксите за общежитие40%.
    Къде им е практиката?!

    Коментиран от #3

  • 2 11223331

    7 4 Отговор
    Студентите са прави и са ощетени в тази ситуация.Таксите за семестър трябва да станат 25%, а таксите за общежитие40%.
    Къде им е практиката?! ГЕРДЖИКОВ да не си говори с шапката!
  • 3 Баш Батка

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "11223331":

    Образованието е скъп. Няма какво да пъплят и да цапат и да тропат с буркани по градовете. 300% увеличение на такси и да си хващат търлъчките и да хващат мотаиката.

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Osman

    8 4 Отговор
    Не наполовина!За периода на коронавируса да не плащат наеми...
  • 6 Даскал от ВУЗ

    7 1 Отговор
    Прави са. Качеството не е същото. Трябва да се отворят университетите час по-рано. При спазването на мерките, разбира се.
  • 7 Гост

    5 1 Отговор
    Каква е таксата за общежитие на месец и какво включва? Също и семвстриална такса за СУ да кажем редовно обучение държавна поръчка?

    Коментиран от #14

  • 8 Преподавател

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Баш Батка":

    Прост народ - слаба държава. А ти си от простите!

    Коментиран от #17

  • 9 Кол Ю

    2 1 Отговор
    "основание за такова намаление няма, а качеството на обучението не е засегнато заради различната форма на провеждане на учебния процес" - защо, тогава по-рано не се сетихме да се учим дистанционно и да си четем уроците по интернет. За какво са ни тея общежития?! Няма намаляване на таксите, а има нова форма на обучение и парите все същите, странно...
  • 10 мечо

    1 1 Отговор
    всеки втори стодент аиде нияма нужда по високи такси наи добре така щте се уграничи да има толкос стоденти
  • 11 11223331

    5 1 Отговор
    До коментар 3
    Когато хората се образоваха, ти ходеше под масата, а когато инвестираха в образованието на децата си, ти бленуваше!

    Коментиран от #19

  • 12 Боби

    0 2 Отговор
    Боко печели от всичко.
  • 13 хроника

    2 0 Отговор
    Общежитие и страдания грешнаго Софрония.
  • 14 Don't steal!Goverment hates competition!

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Наем и такса за един семестър (4 месеца) = 900 лв.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 sensi

    3 3 Отговор
    кой не му изнася да се изнася София се напьлни само с интелигенция от села и паланки подбиващи пазара на труда и не само ....

    Коментиран от #18

  • 17 Баш Батка

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Преподавател":

    А ти от пришълците, които живеят като скариди натъпкани и мизерстват само и само да кажат ,че са на Софията. Не разбрахте ли ,че на село е по-добре! Къща, двор, природа и работа! Да бъдеш фермер не е срамно и високо платено! Какво толкова ви харесва да се бутате в малките панелки и да ни плащате високи наеми?

    Коментиран от #21

  • 18 Баш Батка

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "sensi":

    То вече и пазара не могат да подбият. По скоро само цапат, чупят и крадат. Мързи ги да бачкат...
  • 19 Баш Батка

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "11223331":

    Интересно мислене на бот...на село няма ли училища Ве маниак?
  • 20 мдда

    3 0 Отговор
    Бесплатно не искат ли?? Всичко да им е наготово?
  • 21 Софиянец

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Баш Батка":

    Браво,напълно сте прав!Разсипаха ни хубавата столица!
  • 22 123

    1 0 Отговор
    Всичко трябва да е безплатно по комунистически тези 40 лева на месец
    за стая в общежитие са много пари, само данаците трябва да се вдиганат по капиталистически, защото безплатно нищо няма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове