Last news in Fakti

20 Януари, 2021 17:53 1 728 36

Калоян Методиев: Голямата битка ще бъде между БСП и ГЕРБ

  • рего-
  • калоян методиев-
  • герб-
  • бсп

Най-голямата манипулация ще стане, ако масата българи не излезе да гласува

Калоян Методиев: Голямата битка ще бъде между БСП и ГЕРБ - 1

„Важното е тези избори да се проведат чрез масово гласуване. Освен пандемията друг утежняващ фактор е раздуханата тема за възможни фалшификации на вота. И двата фактора отблъскват големи части от българското общество. Най-голямата манипулация ще стане, ако масата българи не излязат и не гласуват. Всякакви машинации, всякакви манипулации, купен вот и притискани хора ще потънат, ако българите излязат масово.“ Това заяви пред БНР политологът и основател на институт „Рего“ Калоян Методиев.

Методиев подчерта, че за целта са нужни две неща: едното е да се осигури на хората честен вот чрез наблюдатели, застъпници и видеонаблюдение, което предлага опозицията и което предложение вече се е подкрепило от много страни.

„Второто е да обясним, че при добра организация и предпазни мерки е безопасно да се гласува. Тогава може да се роди едно стабилно управление, което да ни преведе през остатъка от кризата, което да се справи с проблемите в икономиката, здравеопазването и с всички други проблеми, които имаме като общество в държавата.“

Политологът коментира, че от консултациите при президента се е родил повече хаос, отколкото яснота. Методиев поясни, че хвърлянето в публичното пространство на нереализуеми в момента неща като гласуването по пощата създава объркване в обществото.

„Големият въпрос е за честността на изборите. Затова инициативата на БСП за обединение за честни избори е добра и бе подкрепена от десетки партии и организации. Идеята е всички да обединят ресурси за покриване на всички секции с наблюдатели и застъпници, както и с разяснителна кампания, че не е опасно да се гласува и че е важно хората да дадат своя вот. Важно е да се разсеят съмненията, че тези избори са обречени. Не, не са обречени, затова се правят избори и затова трябва като общество да тръгнем заедно. Независимо дали някой иска промяна или не, всички трябва да гласуваме“, коментира създателят на институт "Рего".

Относно отказа на Слави Трифонов да се включи в кампанията за честни избори, Методиев коментира така: „Трифонов каза, че е на другия бряг, следователно той се определя от страната на управляващите.“ Политологът бе категоричен, че сблъсъкът на предстоящите избори ще бъде между ГЕРБ и БСП.

Според Методиев темпът, с който се ваксинират желаещите български граждани е притеснителен, като ваксинирането в България е 7 пъти по-бавно от това в другите страни. Той изрази опасения за съзнателно неглижиране на този процес: „ Ако има по-голям брой ваксинирани, хората ще отидат по-спокойно да гласуват. Не добро преговаряне за доставка на ваксините и липсата на организационен капацитет от управляващите, който се вижда от метрото до каквото се сетите. До каквото се докоснат - рухва.“

Анализаторът изрази мнение, че предизборната кампания вече е започнала, като тя ще бъде една от най-динамичните и тежки от гледна точка на очерняне и сблъсъци.

Помолен да коментира социологическите прогнози, които гравитират в публичното пространство, Методиев отговори, че предвид COVID кризата, напрежението сред обществото и изхабяването на управлението наподобяват акордеон, като според това в следващия парламент могат да влязат между четири и осем партии. „Хипотезите са много, затова трябва да се фокусираме върху самите избори“, подчерта той.

„Предложението на Стратегическият съвет към президента за смяна на управленския модел не става за четене. Това са едни общи приказки, пожелания и неясни витиевати формулировки и абстрактни понятия. Лишено е от политическо съдържание и конкретика“, анализира Калоян Методиев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изкуствен интелект

    33 10 Отговор
    Битката ще е народ и президент срещу всички кърлежи.
  • 2 Последния Софиянец

    0 8 Отговор
    В Португалия от 10 000 000 гласуваха 200 000.Тука колко?100 000?

    Коментиран от #6

  • 3 тхйт

    16 32 Отговор
    Битката ще бъде между ГЕРБ и БСП, където ГЕРБ ще надделее.
  • 4 дедо Герчо

    21 9 Отговор
    СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 За съжаление

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ... си прав!!!
  • 7 Боби

    17 5 Отговор
    Голямата битка ще е да не умрем от глад.

    Коментиран от #12

  • 8 Намаляване

    15 0 Отговор
    На депутатите и чиновниците наполовина. Това е решение
  • 9 SDEЧЕВ

    10 7 Отговор
    ВСИЧКИ ИСКАТ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ,НО НИКОЙ НЕ ИСКА СНИМКА С ПАРТИЗАНИН,ЗАТОВА СЛАВИ НЕ ПОЖЕЛА ДА ГО СНИМАТ СРЕТ ПАРТИЗАНИ- ГНУСЛИВ Е . ЧОВЕКА СИ ГО НАПИСА В ПРОФИЛА - ГНУС ГО Е

    Коментиран от #10

  • 10 Бат Бойко нощния бандит

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "SDEЧЕВ":

    Аз съм най големия шумкар.195 дни не могат да ме хванат.
  • 11 SDEЧЕВ

    12 5 Отговор
    ТОЗИ ПЪПЕШ Калоян Методиев СИ Е ПАРТИЗАНИН ОТВСЯКЪДЕ ,КАКТО И УВАЖАЕМАТА РЕДАКЦИЯ НА ФАКТИ. ДА СЕ СНИМАТ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЗИТАНО ИМ ПРЕДЛАГАМ С ЛИМОНКИ В РЪЦЕ. БИТКАТА НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ЩЕ Е МЕЖДУ ВСИЧКИ ОТКАЗАЛИ СЕ ДА ГИ СНИМАТ С ПАРТИЗАНИТЕ. ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ Е ДЯСНО МНОГО ЯСНО.
  • 12 Истинската

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Боби":

    Е тая
  • 13 Б О Й К О Т на изборите !!!

    3 13 Отговор
    Май само тъпаците ще гласуват !
    От една страна Тиквите,а от друга
    Комунягите ( Те са едни и същи ) !
    И за цвят купен ромски вот !

    Коментиран от #16

  • 14 Хихи

    4 7 Отговор
    Битката ще е между БСП и Ръководителката
  • 15 Гроб + бсп + дъ пъ съ + вмро

    11 6 Отговор
    Е,за кого да гласувам ?!
    Никога за тъпи комуняги Никога !
  • 16 ФАКТ :

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "Б О Й К О Т на изборите !!!":

    Всъщност тези, които не гласуват са глупаците ! Простите, но ХИТРИ турци и цигани гласуват масово и вкарват в общинската и държавна власт своите бейове и барони и те успешно обслужват електората си и обръчите от фирми на ДПС.
    Традиционните партии имат интерес недоволните от управлението да не гласуват, защото техните твърди електорати ги избират отново и отново нищо, че реално те не представляват по-голямата част от народа.

    Българино "опичай" си акъла, че инак ще загубиш и земята и държавата си !

    От бележника на Левски : "НАРОДЕ ????".
  • 17 Бацо

    13 7 Отговор
    Шкаф позор да влиза в затвор
  • 18 Бацо

    14 0 Отговор
    Масово гласуване срещу гепи пачки комунягите
  • 19 Гинко билоба

    2 7 Отговор
    За тия, който гласува,пак ще гладува !
  • 20 БСП умрЕ

    6 16 Отговор
    Няма да има битка. Ще има Бате Бойко № 4.
  • 21 оня с коня

    6 9 Отговор
    Още като почнаха Протестите за Оставка на Правителството ОБЯСНИХ че те всъщност наливат вода в Мелницата на БСП.А Защо БСП не Митингува? Ами след като има Кой да го прави вместо нея - Що да се трепе?А приказките на Триото ,на Майките,на Манолова,на Възраждане и Боец че се протестирало срещу СТАТУКВОТО - Глупости на търкалета!Загуби ли ГЕРБ,печели ЕДИНСТВЕНО и САМО БСП и само ТЕ ще съставят Правителство,а в Парламента ако трябва,ще се съюзят и с Дявола.И повтарям:Още през Лятото го казах това,чааак сега го ПОВТАРЯ Калоян М. и то защото Радев го Изгони,иначе щеше да мълчи като риба!
  • 22 Пишлигарчо

    9 3 Отговор
    Гроб - смрад !
    БСП - отврат !
    ДПС - сакън !
    ВМРО - аман заман !

    Коментиран от #34

  • 23 Дъртият

    3 10 Отговор
    Методиев много си слаб като оратор и лидер и водач ,нямаш и никаква харизма. Ще бъдеш 80% от безличните депутати на бсп в 45 народно събрание. На бас от хиляда лева че корнелия нинова ще го вкара в 45 народно събрание.
  • 24 Папата,галил Бойко по тиквата !

    2 9 Отговор
    Исусе Христе само тъпи комуняги са
    На изборите ! То ГЕРБ,БСП,ДПС, ВМРО,
    Слави Трифонов, Христо Иванов,Мая
    Манолова, Отровното трио ! Мама мия !!!
  • 25 Ronald Reegan

    2 4 Отговор
    Няма за кой действително да се гласува.
    Който има ум в главата ще пасува,
    И пак яко ще си псува !
  • 26 МОЖЕ ЛИ

    3 1 Отговор
    МОЖЕ ЛИ ДА ИМА БИТКА МЕЖДУ РОДИТЕЛИТЕ И ДЕТЕТО!?ОТГОВПРЪТ Е ПРОСТ-НЕ,НЕ МОЖЕ!!!!!!!ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЗАБЛУЖДАВАТЕ ХОРАТА
  • 27 98765

    3 1 Отговор
    БCП, ca кaтo OДC- зa нищo нe cтaвaт. Нe нaпирaт зa влacттa, нo ca нa хрaнилкaтa. Зa дa имa oпoзиция и мнoгoпaртийнocт/кaтo пocтoяннoтo приcъcтвиe нa БЗНC прeди 30г/. A и дa имa зa кaквo дa ce плюят ''80%-ницитe'' пo фoрумитe - признaк, чe имa дeмoкрaция:-)
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 3 Отговор
    В следващите няколко години,стабилност в бг няма да има!Много е надценил -комунистите и герб!Българите,които излязат без твърдия електорат на гроб ,бсп идпс да гласуват,ще припознаят Масово -партията ИМА ТАкъв НАРОД-Няма такава държава!!Ще го видите на 4ти вечерта,или на 5ти-6ти,ако изборите са в 2дена....Правителство не може да бъде направено и ще имаме експертно правителство без -герп,или герб??По му отива-гроб!Те сами ще излязат опозиция!
  • 29 Левтер

    5 0 Отговор
    Аз пък си мислех за Слави...Там е битката,тиквата срещу Славчо!Бсп неможе да спечели и да се бори.Тях си ги знаем.Аз ще гласувам за дългия.

    Коментиран от #31

  • 30 Матей

    1 0 Отговор
    Партията на мафиозите е ГЕРБ,на турците--ДПС,И т.н.,а коя е партията на народа,може би ония 300 партийки,на тоя и оня.Да гласува масово народа,и кво?Милиони гласове се разпиляват равномерно и после закономерно се преливат при боче.Ето това е равносметката,30 години се играе тоя цирков номер,с неизменен успех.Редно е накрая да си пуснат гласовете на площада,да изреват в един глас ДОЛУУУ!!! еЙ ТОВА викам са избори.
  • 31 Там не може

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Левтер":

    Там не може да има битка,от една и съща групировка са!!!
  • 32 Град Борован

    1 1 Отговор
    Всички ще бъдат учудени, колко гласове ще събере Цветанов. Той ще бъде реална сила. ГЕРБ ще бъде с него на изборите.

    Коментиран от #35

  • 33 Там не може

    2 0 Отговор
    И ДВАМАТА СА ПОДЧИНЕНИ НА ЕДНА И СЪЩА ГРУПИРОВКА,КВА БИТКА КВИ 5ЛЕВА?ШЕВОВЕТЕ ИМ САМО СА РАЗЛИЧНИ!!!!
  • 34 минувач

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пишлигарчо":

    Така е "нема матреал"
    Остава ни да избереме най-малкото зло.Но ако хората пак не отидат да гласуват те ще си се подредят по техен вкус.
  • 35 Вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Град Борован":

    Всички са патерици на ГЕРБ, само Цековия им насъбрал.
  • 36 ДОКО

    0 0 Отговор
    НИКАКВА БИТКА НЕМА ДА ИМА..ПИЙТЕ ПО ЕДНА РАКИЯ ХАПНЕТЕ БАХУР..ЧУЙТЕ ПРЕСКОФЕРЕНЦИИТЕ И СИ ЛЯГАЙТЕ..РАБОТАТА ВАС ЧАКА..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове