Last news in Fakti

28 Януари, 2021 22:47 2 314 29

Настимир Ананиев: В тези условия камионите трябва да бъдат спрени

  • настимир ананиев-
  • диана русинова-
  • пътна обстановка-
  • камиони

Трудно е да вземеш ключовете на някой, който е шофирал 40 години, но понякога е за негово добро, смята експертът

Настимир Ананиев: В тези условия камионите трябва да бъдат спрени - 1
Снимка: БГНЕС

Снеговалежът усложни обстановката по пътищата в страната и отново стана причина за редицата инциденти. Същевременно различни организации по пътна безопасност подписаха етичен кодекс, призоваващ към следенето за по-добри условия на пътя.

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, зимата винаги е изненадвала българските шофьори.

"Като че ли отвикват да карат в зимни условия. Също така няколко месеца покрай епидемията много от шофьорите не упражняват своите умения. Друга причина е, че в тези условия се движат много тежкотоварни превозни средства. Камионите би трябвало да бъдат спрени при такава пътна обстановка", заяви експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев в "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той коментира и проблема с отнемане на книжката при твърде възрастните шофьори.

"Разбирам колко трудно е да вземеш ключовете на някой, който е шофирал 40 години, но понякога е за негово добро. Има обаче друг проблем - издаването на медицински бележки за книжка. Аз съм бил свидетел как такива се подпечатват много бързо. Личните лекари трябва да знаят какви лекарства вземат пациентите им, особено по-възрастните", добави експертът.

Диана Русинова смята, че държавата трябва да създава мерки и правила по този въпрос. Тя изрази мнение и по-отношение на случаите с блъснати пешеходци.

"Нож с две остриета е, че пешеходецът има абсолютно право. Защото колите се управляват от хора, чупят се и стават грешки. Пешеходецът трябва също да е много внимателен", подчерта тя.

Двамата разказаха за изготвения етичен кодекс. По думите им някои от целите му са да се ограничи разпространението на фалшиви новини по темата, както и да се пази достойнството на участвалите в ПТП.

Експертите уточниха, че кодексът не е политически, тъй като "няма лява или дясна политика при безопасността на хората".

"Наша задача е системата да работи, за да има пътна безопасност. Подкрепих кодекса, защото той обединява експертиза, от която могат да черпят местна, изпълнителна власт и всеки, който пожелае. Призовавам общините да проверят дали при тях пътната безопасност се спазва. Трябва да се отделят повече пари за нея", призова Настимир Ананиев


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    34 2 Отговор
    Дори и Тодор Живков не е посягал на шоьорите на камиони.А са ми разказвали,че по онова време е имало по метър сняг но войската е помагала с тежката верижна техника да се разчистят преспите.А сега,затвориха хорат,време е да се спре и транспорта с доставките.Държава на абсурда

    Коментиран от #9, #11, #15

  • 2 Малко сняг

    19 1 Отговор
    И се нааа....ахте. Политиката на ГЕРБ е разруха.
  • 3 Просто е

    21 1 Отговор
    Чистете пътищата както в нормалните държави трвете не са ви виновни е някой краде от парите от винетките за снеговалежи и не исти пътя. Ако в другите държави спрат камионите всики ще умрат от глад а тука тировете са им виновни за не свържената работа на АПИ - мафия
  • 4 ТаУмВзе

    21 1 Отговор
    Недъгавата герберастия остави и малкото оцелели без хляб, посред свирепа зима. С 10 см сняг!
  • 5 Нагъл идиот

    1 10 Отговор
    Залепил се за червения зад*ник на Манолова. И явно прихваща...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 реалистъ

    26 0 Отговор
    В моя град снежната покривка я измерих точно 12 см., но навсякъде пишат/говорят че сме били в снежен ад, капан, чудо невиждано, апокалипсис. Живея в по-крайна улица и тук никой не мина да разчисти, а по другите улици е минал багера веднъж по средата и направил една уличка колкото за еднопосочно движение и това е.
  • 8 Институт по Пунтамаристика към ГЕРБ

    20 0 Отговор
    На непочистените пътища шофьорите им виновни!
  • 9 Тираджия

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Просто крадат пари и щофьорите им също ,колко снегурини сте виждали да се разходдат с вдингата лопата ? това е щото крадат нафта ще иконимисат 20 литра за 40 лева, е колко ПТП-та ще станат не го мислят. Освен от АПИ че крадат пари от солта, която не е скъпа но и шофьотрите им крадат по 40 кинта примерно за живота на хората , ако спрат камионите да не зареждат магазините ( всичко идва с тировете , храни горива и т.н.) мислите ли колко време може да продължи тази обстановка складовете на кауфланд и други имат резерв за седмица а после ? ако зимата продължи 1 месец квкво прави мафиоти от АПИ ?

    Коментиран от #12

  • 10 Детройта

    12 0 Отговор
    ........ Експертите ви и те меки китки .... Вий не сте видяли хубава зима :))) .....
    ....... Ще спра да чета Българската преса - всеки път като чуя някой експерт и все едно че ми бие с чук по главата - толкова са тъпи
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лом ,Хумата

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тираджия":

    Е снегУрини не сме виждали ...
  • 13 LKWFahrer

    9 0 Отговор
    Настимире... Ананиев! При такива условия камионите сами си спират. Някъде! Щото милицията и онези, спукани капу.и от ИИИИИАААА... за никакъв не стават: да ги спрат и подредят, където и когато трябва! И стига с тези назначени експерти; ти Настимире си в основата на всички безумни нови разпоредби с отнемане на книжки и сваляне на номера за "крайпътно изпик.ване" дори, което също е богата хранителна среда - сещайте се! Събрали сте се с онзи, бившия катаджия, че не се сещам за името му и с тази, Русинова... Жена - експерт по пътища?! Стига бе, еб@ти и вица, не че нещо ама и мен ме няма в плетките, гоблените, готвенето и др. Че и институт си спретнали... Хахаха!
  • 14 Както винаги

    6 1 Отговор
    Винаги през октомври и ноември сме готови за зимата, даже да ловим снежинките във въздуха и като падне първия сняг се оказва, че сме тотално оа кани. За съжаление винаги е тъй! Мазало! Отврат. Най-добре е щом падне сняг да закрият държавата.
  • 15 ГеРБпобедаВИНАГИ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Стига три ма овца проста ,от 10 истини 8 триеш !
  • 16 Капур от Сиким

    1 1 Отговор
    Първия коментатор мисля е бременен тираджия с бял камион ....
  • 17 Лом ,Хумата

    0 0 Отговор
    Ммм,не първия коментатор е Рошко Куртев , уникален тапагьоз !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бойко Борисов

    3 1 Отговор
    Номер едно е приоритетът ни да вкараме в ред всичкия транспорт и да осребряваме всеки метър ,изминат от българските шофьори по света !
    Ще ви вдигнем таксите ,лицензите ,цените на горивата,консумативите и прегледите !
  • 20 Бай Шиле

    4 1 Отговор
    Трудно е да вземеш ключовете на някой,дето кара 40 години.Още по трудно е да отбиеш бивш депутат от държавното виме.Стига си се напъвал Настимирчо.Зимните гуми не ти ли стигат?
  • 21 Audi S

    7 1 Отговор
    От падането на социализъма роторен снегорин не съм виждал,също и изгребване на сняг със самосвали.Обаче какви ли не абсурдни оправдания,още нови научавам.Торнадо,цунами,страшни вихрушки,всички тирове са с гуми от F1,120 годишни шофьори,снежен ад,абе като бях кид до кръста сняг и си ходех на училище пеша и въобще не ми беше проблем.

    Коментиран от #23

  • 22 Знайко

    2 10 Отговор
    На възрастните хора над 60 годишните със сигурност не трябва да им се позволява да карат камиони над 3,5 тона и автобуси с много хора. Но за леки коли не съм съгласен. Може да се въведе ограничение по кубатура/мощност/ и тегло. Всеки от вас нали си дава сметка, че един ден ще остарее. Ще е трудно подвижен и няма да може много да ходи.
  • 23 Лом ,Хумата

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Audi S":

    Що бе ,преди падането на социализъма ,Ауди S ли ти беше никът по форумите в сайтовете 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😃😃😃😃😂😃😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 24 Къртев ❄️

    6 1 Отговор
    Защо тези хора са експерти? С,какво се измерва експертността? Какви са тези хора? Как може да си позволи един експерт да каже, че по време на снеговалеж трябва да се спират тежкотоварните автомобили? Това е просто и лесно решение, но не и експертно! Това и дете на 5 годишна възраст ще го каже. Целият проблем на тази държава идва от не експертни експерти!

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Не са виновни шофьорите на камионите и прочие МПС-та по пътищата.Нима те са тръгнали за собствено удоволствие в снежните преспи и виелици. Някой дори превозват и ваксини най-различни !!??
    Вината е в некадърниците, които отговарят за почистването на пътищата !!! Защо германецът осигурява за броени часове АСФАЛТОВ път за камионите по основните пътища, а българинът се зарива в преспите ??
    Не разбирам защо винаги чиновническата шайка гледа да натика в калта обикновения трудящ се човек, а тя да взема големите заплати и бонуси и да си седи на топло.
    Осигурете пътят на водачите, а който е неспособен - вземете му ключовете!! нО ДА ВЗЕМАШ КОРАВИЯ ХЛЯБ ОТ РЪЦЕТЕ НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК, когато ти си за убиване, че не си вършиш работата - това е непростимо !!!
  • 26 Гошо

    6 0 Отговор
    На никой мисирък и експерт не му прави впечатление почистващите фирми с какво чистят пътищата! Изкарали кобинирани багери, фадроми, грейдери.... това е строителна техника а не снегопочистваща. В България я има 10-15 работещи снегорина я не!
  • 27 Специално

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Къртев ❄️":

    Ананиев и ,,експерт,, по пътна безопасност....?!?! .Като депутат беше в някаква комисия ,почнаха да му дават трибуна и изведнъж стана ,,експерт,,Държавата се напълни с подобни експерти, затова всичко е тотално сбъркано.
  • 28 LKWFahrer

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Къртев ❄️":

    Спират се! За време, според времето. В Австрия съм дремал три дни, но на уреден паркинг заради обилен снеговалеж с виелици! Но хората знаят какво правят ПРЕДВАРИТЕЛНО за твоята и на другите безопасност, а и да не търсят зарити из преспите!
  • 29 ВАКСИНА

    0 0 Отговор
    Никoлaй Нaнкoв
    Рeгиoнaлният миниcтър кoмeнтирa cитуaциятa oкoлo въвeждaнeтo нa ТOЛ cиcтeмaтa прeд БНТ
    Имa eдни лoши хoрa, кoитo вeчe втoрa гoдинa ce oпитвaт дa caбoтирaт вcячecки въвeждaнeтo нa ТOЛ cиcтeмaтa И ТОВА СА ТЪПАЦИТЕ КРАДЦИ ОТ ГЕРБ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове