Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 08:11 2 717 23

Младо семейство с деца оцеляло по чудо при свлачището на магистрала "Струма"

  • свлачище-
  • ам струма

Свлачище блокира за кратко движението и предизвика инцидент

Младо семейство с деца оцеляло по чудо при свлачището на магистрала "Струма" - 1
Снимка: бТВ

Само за седмица – второ срутване на скална маса, този път на автомагистрала "Струма". Свлачището блокира за кратко движението и предизвика инцидент.

Част от скалите и земната маса са се стоварили върху капака на автомобил, в който е било семейство с деца. Инцидентът е станал между 7 и 9 км на аутобана. В момента движението в посока Перник се осъществява в една лента.

Парчетата скална маса започват да се свличат на платното малко след 19 ч. вчера – в момента, в който Михаел Младенов преминава оттам с колата си.

Карах си в средна лента с 90 км/ч, излизайки от тунела и падна скала върху мен. Скалите се изсипаха върху нас. На практика минахме през някои от тях. Бяхме четири човека в колата, с две деца отзад. Гръмнаха еърбъци, за части от секундата стана цялото нещо, разказа Михаел.

Движението в участъка беше спряно. Часове по-късно екипи на "Автомагистрали" се опитаха да обезoпасят платното, в което беше пренасочен трафикът.

За мен е изключително несериозно това. Няма как такъв тип скална маса да се държи с такъв тип мрежа, това е абсурдно. Не съм виждал такова нещо по света, а съм пътувал доста. Надявам се, че ще се вземат мерки – днес извадихме късмет четири човека, но утре може някой да не извади, коментира Михаел Младенов.

Тази сутрин започна разчистване и на опасните скали. Експертите установиха, че голям къс е натежал на мрежата, мрежата го е задържала за момент, но след това се свлякъл късът. Останалата скална маса беше задържана от мрежата и днес след обрушванато беше отстранена, обясни Георги Терзийски от Агенция "Пътна инфраструктура", цитиран от бТВ.

ОТ АПИ обявиха, че започват укрепителни дейности по пътищата, по които има падащи камъни. Едно от тези трасета е София - Самоков. За него се предвижда рехабилитация на платното, по време на която ще се укрепват и рушащите се скали.

От пътната агенция предупреждават, че повишеният риск от падащи камъни остава по всички трасета, преминаващи под скатове. Другото свлачище – при Искърското дефиле, разчистването продължава.

Очаква се второкласният път при село Елисейна да бъде отворен в средата на идната седмица. Обходният път за леки коли е през Своге, а за камионите – през Ботевград.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оставка

    44 2 Отговор
    Камъните падат върху на Баце Тиквунии главата.
  • 2 ОСТАВКА

    58 3 Отговор
    Боко, щеше да убиеш четири човека, два от които деца! Крадлива свиньо!
  • 3 zorba

    41 2 Отговор
    В България се вземат мерки, когато някой умре, а дотогава ще се молим Господ да ни пази. Иначе за винетки 100 лева, а по принцип държавата трябва да ни плаща, че рискуваме живота си, карайки по тези "пътища"
  • 4 Гербаджийски ремонти....

    32 2 Отговор
    Има си институции и фирми, на които трябва да се търси сметка за безобразното им крадене. Избиха народа по всички възможни начини ....

    Коментиран от #22

  • 5 Безобразия

    29 1 Отговор
    Тък ли пък не паднаха камъните върху една 'жипка, че да си отдъхне цял един народ....
    Все невинните хора страдат заради некадърността на властта.
  • 6 пожелание

    23 0 Отговор
    Сега съд до дупка за нанесени материални и психически проблеми !

    Коментиран от #16

  • 7 Дълбоко виждащ

    14 0 Отговор
    Някакъв младеж от АПИ ,обясняваше.....като паднат Камънаци е СРУТИЩЕ....Явно не сте го гледали ,или слушали....свлачище е ,като тръгне земя да се свлича.....Общо взето не по врат....А,по шия...Я,по добре за Пиронкова!Ще играе със Серина....Дайте анализ и прогнози!
  • 8 Луда работа

    22 0 Отговор
    Сега баце ще го издири това семейство ще се наснимат ще щипне децата по бузките и ще почне да им обеснява за азеския гас за БВП за кумонистите колко са виновни и как това свлачище иска да го очерни пред европата
  • 9 Роб Халфорд

    18 0 Отговор
    „В абсолютно никакъв случай не ни е виновна природата, нито дъждът като част от нея. Даваме си сметка от колко милиона години по нашите земи вали дъжд, топи се сняг, разливат се реки и т.н. Но поне 90% от свлачищата в съвременния свят имат антропогенен произход - дължат се на недобре преценена човешка дейност.“ Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР проф. Чавдар Колев, преподавател във Висшето транспортно училище „Т. Каблешков” и експерт по геозащита.
  • 10 Роб Халфорд

    17 0 Отговор
    За свлачищата по пътищата предпоставките са три - непълни проекти при нови участъци, лошо изпълнение на откосите и липса на поддържане по време на експлоатацията, подчерта проф. Чавдар Колев.

    Срутването на скални маси и търкалящи се камъни по пътища и жп линии е абсолютно недопустимо явление например в Австралия, позова се експертът на своя статия по темата. По думите му в Австралия правят високи откоси от по 25-30 метра с идеално гладки повърхнини. „В резултат на което в скалата не остават никакви предпоставки за концентрация на напрежение. /…/ Има ли ръбове, има ускорено разрушаване.“
  • 11 Дедо

    21 2 Отговор
    Тези които са минавали през Маказа сигурно им е направило впечатление че от страната на Гърция всички скатове са бетонирани и обезопасени с изградени улеи за отичане на водата!
    При нас асвалт-Паша туря по една оградна мрежа и виждаме резултата!
  • 12 Баце ви Боко

    12 1 Отговор
    Комунистите са виновни!Ако тази магистрала я бяха построили те навремето сега нямаше така да се излагаме!

    Коментиран от #13

  • 13 Лост

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Баце ви Боко":

    Ако беше използван презерватив и недоотрекълия се комунист нямаше да бъде направен от комунист. Лоши комунисти, лоши! 😉
  • 14 Мавзолей за живия Вожд от Банкя

    8 1 Отговор
    Това не са свлачища, срутища и пр., а кариери за добив на материал за Мавзолея на Вожда! Ще кажете, защо на пътищата, отговор за да може по-бързо да бъдат извозвани до градежа на Мавзолея ! Култ, култ !
  • 15 Оги

    7 1 Отговор
    Милионите усвоени, камъните падат по магистралите. В нормална държава - абсурд, в на Боко на Бегето - всичко точно. С още някое милионче ще оправим нещата. Стадото в доволно.
  • 16 Този

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "пожелание":

    Да бе колега, но нали се сещаш че тия пари пак от моя и от твоя джоб излизат. Пак институция се съди.
  • 17 Миновач

    9 1 Отговор
    Комунистите бяха направили мавзолей който седесарите го взривявапа два пъти да го съборят
  • 18 Перо

    7 1 Отговор
    По света проектирането и мерките за възможни срутища стават преди започване строежа на пътищата и магистралите с огромни бетонни стени отстоящи на разстояние от скалната маса. Но тук се намаляват парите за чекмеджето и компенсират с кокошкарски пари и мрежи.
  • 19 НЯКОЙ

    6 1 Отговор
    Съдете правителството на Бойко Корупцията.Задълцение на правителството е да стои пътища и магистрали и да гарантира тяхната безопасност. Пълни чекмеджета = на падащи камани , пропадащи пътища, избити хора.
  • 20 Сергейко

    2 4 Отговор
    Бат Бойко е виновен че Комунистите никога вече няма да спечелят избори и да управляват
  • 21 ФЕНИКС

    1 4 Отговор
    Голям късмет има това семейство, че не се е случило непоправимото. Когато чета коментарите, виждам как сляпата злоба у човека надделява над разума. Много растения, много животни, много хора могат да изчезнат от лицето на земята, както се е случвало неведнъж, но никога човешката простотия, докато планетата Земя съществува! Първосигнално питаме - кой е виновен за каменистото свлачище на пътя? Търсим прекия виновник. До тук добре. Тогава да си зададем следния въпрос, търсейки прекия виновник - кога и по кое време са правени тези пътища в планината, кой е отсичал скалите? Пътя минава буквално на сантиметри от скалния масив. С какво е била заета тогава инженерната мисъл, за да не предвиди, че след години ще се получи ерозия на скалния масив и може да бъде причина за отнемане на човешки живот? Защо скалите не са изследвани тагава и не са отсечени поне 10 м. по-навътре от самия път? Ако това беше направено тогава, днес нямаше да има предпоставка за опасни инциденти. Разбира се, че тези мрежи, които се поставят не могат да бъдат сигурна защита. Трябва само взривяване и отсичане в дълбочина. Всчко останало е излишно пилеене на пари. Всички язовири, пътища и др. са от великото строителства на "петилетките"! Питаме, кой, е виновникът? Лесно е да се обвини един, за сметка на друг! Сега аз питам - кой е виновен...?
  • 22 ЛЕНТЯЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гербаджийски ремонти....":

    Гербаджийски ремонти на комунистическо недодялано строителство.
  • 23 развийш ли

    4 3 Отговор
    Да не плямпа глупости ами да благодари на Бога че ги запази живи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове