Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 13:50 2 525 55

Йотова: Смяната на модела означава силна държава, а не на арогантен политически пиар

  • илияна йотова-
  • отчет-
  • вицепрезидент

Според Илияна Йотова националната ни позиция за Република Северна Македония е защитима, необходими са убедителни аргументи

Йотова: Смяната на модела означава силна държава, а не на арогантен политически пиар - 1
Снимка: БГНЕС

Протестите на българите са не само емблема на 2020 г., но и огромна енергия, която продължава в следващата страница от „Проектът за България“ и минава през смяната на модела. Смяната на модела не означава промяна на парламентарното устройство на България, а край на политиката на мегафона. Българите от близо и далеч трябва да припознават себе си в управлението. Хората в България не са реквизит на злополучна политическа пиеса, а главно действащо лице в реалния живот. Ние сме български граждани с права, а не поданици. Това заявява вицепрезидентът Илияна Йотова в своя отчет за четвъртата година от мандата. Вицепрезидентът не участва в традиционната пресконференция, тъй като се лекува от коронавирус.

„Смяната на модела означава държава, в която компетентни и грамотни хора дават реални решения на проблемите, а не подаяния. Държава на отговорните действия, а не на арогантния политически пиар“, посочва Илияна Йотова. „Смяната на модела означава да скъсаме с живота на „парче“. Парчетата не са и не могат да бъдат „предложението за България“. Пандемията на неравенствата, която се превърна в хронична, не може да се реши с безотчетно раздаване на милиони от сметките на утрешните поколения“, заявява вицепрезидентът и подчертава: Смяната на модела означава невъзможност да ползваш европейски пари (особено сега в кризата) за собствени предизборни цели, а който го прави – да носи наказателна отговорност.

Според вицепрезидента смяната на модела означава предсказуемост и стимули за развитие за малките и средните предприятия, за гръбнака на българската икономика, решения, които се подчиняват на икономическа логика – с 12-те милиарда от Европа да се създават работни места, работеща икономика, а не бюрокрация.

В европейски аспект според Илияна Йотова смяната на модела означава България да завърши успешно пълноправното си еврочленство с място в еврозоната и Шенген, а не със специални наблюдения за върховенството на закона. България да предлага своите идеи за бъдещето на Европа, а не да гледа отстрани.

„Искаме и можем заедно да напишем следващата страница от „Проектът за България“, в която пътят към храма не се срутва, метрото не се помита от „цунамито“ на Перловската река, дупка не зейва пред най-голямата болница в България“, заявява вицепрезидентът.

„Ние, българите, трябва да намерим своето място в един променен и несигурен нов свят. За да сме готови за него, трябва да променим първо страната си! Това казват хората от площадите на протеста в България и по света, от електронните писма на тези, които са зад граница“, посочва Илияна Йотова. Вицепрезидентът е убедена, че българските диаспори не са „ничии хора“ и заедно българите в България и българите в чужбина можем да постигнем много.

Илияна Йотова изтъква, че вече 21 години няма национален орган за българите в чужбина, въпреки действието на закона. Извън историческите диаспори нашите общности в чужбина нямат статут. „Всяко наше предложение, всяко тяхно предложение среща „мълчаливия отказ“ на правителство и законодатели. Нашите сънародници зад граница са изключени от политическите процеси на страната. Сега няма да могат и да гласуват“, заявява вицепрезидентът.

Най-важният и неотменим приоритет в работата на Илияна Йотова е политиката с българите в чужбина. Пандемията от Ковид-19 не позволи провеждането на планирания за юли м.г. голям форум с българските общности зад граница. Вицепрезидентът и екипът ѝ успяха да разширят мрежата от български общности с „нови земи“ от Уругвай, Мексико, Перу, от Австралия и Азия.

„Пандемията открои още повече необходимостта от национална политика за българските исторически диаспори в чужбина. Политика, която нямаме, но която става все по-актуална. Тази политика предполага не само преговори и срещи, а лостове за правене на политика – лекторати по български език, изграждане на лоби в научните среди, разпространение на българската култура. Аз и моят екип сме готови да се включим в нейното изработване“, убедена е Илияна Йотова. Конкретна илюстрация на липсата на такава политика е разгорялата се дискусия с Република Северна Македония. „Отношенията ни с нея се свиха до издаването на български паспорти“, посочва вицепрезидентът. Според Илияна Йотова единната национална позиция трябва да се защитава по-убедително, да се разгласява и чрез българските общности и дружества, а и учениците в България трябва да знаят повече за българския характер на събитията и героите, за които се спори. „За нашите европейски партньори трябва да е ясно, че няма как да допуснем пропагандата и езикът на омразата да са водещи към страна членка на ЕС. Ще бъдем безкомпромисни към всякакви опити за сепаратистки настроения, които десетилетия създават напрежение между двете страни“, категорична е вицепрезидентът.

Отправна точка в дейността на Илияна Йотова с българите в чужбина е съхранението и разпространението на българския език и култура. Концепцията на вицепрезидента за Български културен институт, подкрепена от много български общественици и интелектуалци тук и в чужбина, чака своето припознаване от изпълнителната власт.

Благодарение на инициативата на Илияна Йотова, на големия учен и човек проф. Венко Кънев и на Българското национално радио днес 250 аудио урока по български език се слушат и учат в десетки испаноговорящи страни.

Със съвместните усилия на кмета на Калофер, на Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер и Министерството на културата къщата на Ботев в бесарабското село Задунаевка разказва за живота и делото на българския национален герой. След бесарабската част на Украйна и Молдова, през изминалата година бяха надградени връзките с историческите общности от Таврия, Приазовието, Запорожката област. „Българските лекторати там трябва да бъдат поддържани от българската държава, защото има много сърцати и отдадени на професията хора“, категорична е Илияна Йотова.

Общите усилия и координация между българските институции и решаващият глас на българската общност запази Болградския регион в Украйна като център на българщината. „Сега трябва да обединим усилията си за Тараклийския университет, чиято съдба продължава да бъде несигурна, а загубата на българския език – твърде вероятна“, посочва вицепрезидентът.

През 2020 г. Илияна Йотова организира две виртуални инициативи с българите в чужбина. Над 500 българчета, техните родители и учители изпратиха своите послания в „Голи са без книги всички народи“ по случай 24 май. За Деня на народните будители стотици наши сънародници от цял свят писаха и говориха за своята „Будна България“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рицар демократ

    24 17 Отговор
    В гербавата партия е пълно с духовно-умствени примати! И е лесно доказуемо , просто ги вижте колко са зле. Властта им е бащиния , а ние сувурунът нещо им пречим та кръв плюят......

    Коментиран от #3

  • 2 Софиянец

    29 24 Отговор
    Помним как коленичи пред руския патриарх и как му набиваха канчето на фърчилков а той гледаше като теле. Никога комунизъм повече и червени петолъчки!

    Коментиран от #6, #41, #53

  • 3 Рицар демократ

    18 19 Отговор

    До коментар #1 от "Рицар демократ":

    -суверенът!

    П.С Долу герб ЗАВИНАГИ!
  • 4 Слаба си..

    8 23 Отговор
    Бля бля..Тиквуня със жипката ви събаря,гласувам от халбата,кой ще да идва,имам цветя и ура..
  • 5 Онодим

    25 19 Отговор
    Къш червена маймуна
  • 6 888888

    12 25 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    И аз така казвам , червеното гнуско ченгенце крадливо Боеко да ходи в затвора!
  • 7 Гявуристан

    4 5 Отговор
    Какво да очакваш.
  • 8 ТаУмВзе

    16 18 Отговор
    ЛУСТРАЦИЯ ЗА ЦЯЛАТА ГЕРБЕРАСТИЯ! КОНФИСКАЦИЯ И БЕЛЕНЕ. ВСИЧКО ДРУГО Е ГЛУПОСТ.

    Коментиран от #11

  • 9 РАДИО ЕЛТО

    18 12 Отговор
    така е и мястото на БОРИСОВ е вЦСЗ
  • 10 Кочо Честименски

    17 19 Отговор
    Така трябва да общуват политиците с хората.Достоен вицепрезидент.
  • 11 ?въпрос

    8 10 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Изкара ли някой лев

    Коментиран от #19

  • 12 РАДИО ЕЛТО

    17 16 Отговор
    съд за всички от герб особено за крадците престъпниците никога БОРИСОВ никога герб
  • 13 мдда

    19 15 Отговор
    Смяната на модела ще дойде със смяната на фатмака.
  • 14 РАДИО ЕЛТО

    18 19 Отговор
    БОРИСОВ е престъпник сикаджия мутра
  • 15 Червена

    18 12 Отговор
    комунистка,"завоювала" земи в Азия??и остров "Тамбукту"??? И тая карикатура имала екип...от дърти ДС кадри...Скрийте се заедно със колежката ти Фигурантка!!!
  • 16 Пропъгандия

    4 5 Отговор
    Аз съм собственик на сайт и нама дави кажа че съм комунист
  • 17 Гост

    20 12 Отговор
    Червени пумияри
  • 18 Пркпев

    13 8 Отговор
    Боклук ци
  • 19 ТаУмВзе

    7 10 Отговор

    До коментар #11 от "?въпрос":

    Щом си пациент и донор на герберастия, за какви кинти ме питаш? Или Народа Български да пита.
  • 20 juuukkj

    15 8 Отговор
    вън от парламента комунистическа гнида
  • 21 лъжкиня

    8 7 Отговор
    Използва drink and drive и вечеря в ресторант тюркоаз с дпс Братя Бъкстон

    Коментиран от #28

  • 22 juuukkj

    11 9 Отговор
    вън от парламента комунистическа гнида
  • 23 ТМВ

    8 5 Отговор
    Всички правителства на прехода към дивият капитализъм и фалшивата демокрация са за съд!!
    С изключение на тези които са умрели!!
    Тях Господ ги е осъдил и са при Свети Петър!!!
  • 24 РАДИО ЕЛТО

    13 13 Отговор
    БОЙКО е сикаджия престъпник мутра двуличник лицемер лъжец крадец
  • 25 РАДИО ЕЛТО

    9 15 Отговор
    БОЙКО мястото ти е в👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👍👍👍👍ЦСЗ
  • 26 agad

    13 8 Отговор
    Кой модел комустическия .Подли комунисти убийци.За затвора в Беляне сте .За импийчмант дано ви ..... коронката .Ама няма прокоратура да ви разследва....Напаст....
  • 27 РАДИО ЕЛТО

    9 15 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ ИЛИЯНАЙОТОВА
    ПРЕЗИДЕНТ и ПРЕЗИДЕНТША👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍❤❤❤😀😀😀
    на БЪЛГАРИЯ
  • 28 дпс

    8 7 Отговор

    До коментар #21 от "лъжкиня":

    возеше се в bmw и излизаха с куфарите след вечеря с
    ДПС
  • 29 jorj

    13 7 Отговор
    Силна държава, като след 44 - та, която може да убива и съди в интерес на държавата!!!!! Много ти се иска, ама тая няма да стане.!.
  • 30 РАДИО ЕЛТО

    9 20 Отговор
    ИЛИЯНА ЙОТОВА РУМЕН РАДЕВ това са ХОРАТА номер1❤❤❤❤❤❤❤❤
  • 31 ьожьаож

    16 5 Отговор
    Май забравихте комунистическия грабеж на България 1990 и 1996 аааа.Един пирон не сте забили,Eдин път не сте направили един скат не сте укрепили само грабеж.Това сте вие грабитилите на България, е това са комунистите.Отворете си досиетата или ги изгорихте...Да си покажете вълчата кожа.
  • 32 Защо суверена

    12 4 Отговор
    Няма право да наказва властниците, по административен ред? Народът ни е смачкан от властите в държавата, бе Йотова! А ти искаш още рестрикции, да ни налагаш, с Нинова ! Вие, политиците, превърнахте българите, в икономически и юридически роби, Бе!
  • 33 МИ КЪ

    14 3 Отговор
    СМЯНАТА НА МОДЕЛА ЗНАЧИ: СТАНИ ДА СЕДНА ДА ЛАПАМ, ЧЕ СЪМ МНОГО ГЛАДЕН.
  • 34 чичо

    12 4 Отговор
    Много приказки ,а какъв модел предлагаш,не казваш.Това кое трябвало,кое не трябвало става и при този модел.Защо тогава да го сменяме?Демокрация,капитализъм,комунизъм може би,фашизъм....какво?По-смело,няма да ви се карат.Как да гласувам за нещо което не знам?
  • 35 ВСИЧКИ СТАВАТ

    12 4 Отговор
    ИДЬОТОВА КЪФ МОДЕЛ ПРЕДЛАГАШ? МОДЕЛА ЛУКАНОВ - ДА ВИ РАЗДАДАТ КУФАРЧЕТА С ПАРИ? МОДЕЛА ЖАН - ДА ФАЛИРАТ БАНКИТЕ И ДА ГЕПИТЕ НА НАРОДА СПЕСТЯВАНИЯТА? МОДЕЛА - ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ 3-5-8 ? МОДЕЛА ОРЕШАРСКИ И КТБ? НАЙ ТИ СЕ ИСКА МОДЕЛА ПУТИН - ФАТМАКА ПРАВИ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА И ЛАПА ПОДАРЪЦИ ЗАМЪЦИ ОТ ОЛИГАРСИТЕ?
  • 36 МОКРИ СЪНИЩА

    10 4 Отговор
    НЕ ИМ ПАСВА МОДЕЛА? ИСКАТ ТЕ - БСП И ФАТМАКА ДА ГЕПЯТ!
  • 37 ОДОБРЯВАМ

    13 3 Отговор
    БРАВО ЙОТОВА!ДА СМЕНИМ МОДЕЛА - ПЪЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, КАКТО НА 09.09.44! ВСИЧКИ ЖИВОТНИ И ЗЕМИ В ТКЗС-ТО. ВСИЧКИ АПАРТАМЕНТИ НАЦИОНАЛИЗИРАНИ И ВСИЧКИ ПОД ОБЩИНСКИ НАЕМ! АВТОМОБИЛИТЕ ОДЪРЖАВЕНИ /КОНФИСКУВАНИ/ И С ДЪРЖАВНИ НОМЕРА, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА МОСКВИЧИТЕ! ТЕ СА БЕЗ РЕД ОТ МОТОТЕХНИКА! ...И ОПАШКИ ЗА ХЛЯБ И КИСЕЛО МЛЕКО....
  • 38 КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ

    10 1 Отговор
    ЙОТОВА КАЗВА СМЯНА НА МОДЕЛА Т. Е. БСП ДА СЕ КАЧИ НА ВЛАСТ.....САМО , ЧЕ НЕ ТЯ ЩЕ , КАЗВА КАКВО ИСКА , А СУВЕРЕНА ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС НА 4.04. ИМА ПРАВО ДА ИЗБИРАТ ХОРАТА ,ОТ ФАЛИТИ НА БАНКИ И ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА И МИЗЕРИЯТА, КОЕТО ВИНАГИ ПОСТИГА БСП ОТ СВОЕТО УПРАВЛЕНИЕ ДО СЕГА !
  • 39 Кой68

    6 2 Отговор
    Нов б@рдак със ст@ри курв@зие -това е смяната на модел@?!
    Мерси ....

    Коментиран от #43, #45

  • 40 Един от народа

    11 3 Отговор
    Йотова,точно това направи днес твоя съпартийник Радев!Направи арогантен политически пиар на вашите никому ненужни особи!

    Коментиран от #42

  • 41 EdinotBG

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Защо тогава още ни управляват комунисти?
  • 42 🐷 Боко ТИКВАТА

    2 7 Отговор

    До коментар #40 от "Един от народа":

    Кажи и нещо за моя ПиАр, БЕ ГЕРБав ТУЛУП.🤣🤣🤣
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Джон Ленин

    9 1 Отговор
    СПОРЕД ПИГИ , СМЯНАТА НА МОДЕЛА Е ВРЪЩАНЕТО НА БКП НА ВЛАСТ И ОТНОВО КРАЖБИ И ОТНОВО СПРЕНИ ЕВРОФОНДОВЕ И ПОСЛЕ ПАК НЯКОЙ ДРУГ ТРЯБВА ДА СПАСЯВА БЪЛГАРИЯ ОТ КОМУНИСТИТЕ ...

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ринго Сталин

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "Джон Ленин":

    Ами те-ВИе КОМУНЯГИЕ от БКП-ДС, начело с ТУЛУПА-ТИКВА са/СТЕ си на власт, бе ДРУГАРЮ.🤣🤣🤣
  • 47 Дойче Зеле

    2 5 Отговор
    Самата Дариткова е споделяла тревоги от поведението на Борисов. Като депутат от ГЕРБ разбрах зависимостта на ГЕРБ и ДПС. Имало е уговорка между Борисов и ръководството на ДПС, за която никой в партията не знаеше. Аз разбрах за нея година и половина по-късно.

    Това заяви в интервю пред “Дойче веле” бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.
  • 48 да питам

    5 0 Отговор
    Ше целуваме ли пак ръка на Киро Марлборото ?!
  • 49 КРОКОДИЛА

    3 0 Отговор
    САМ СЪМ ДРУГИ НЕМА - АИДЕ НАПРЕД С ГОЛ ГАС .................
  • 50 Йотова

    3 2 Отговор
    От Вас модели НЕ ЩЕМ !!!
    Не го можете, не можете да управляватеееер
  • 51 И двамата сте за пенсия

    5 1 Отговор
    Заедно с БСП и новото ОФ, пардон, новото БКП
  • 52 8704

    5 1 Отговор
    Жалка женица жалкаааа...
  • 53 Явно си се

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    специализирал в плюене под формата на "духовитости", но нивото ти е съизмеримо с това на гоподарите ти и дори подобна дейност не ти се отдава...
  • 54 до демократ

    4 1 Отговор
    ех едно впеме при комунизма др живков за да угоди на една партиика която нямаше думятя създаде длъжност зам председател държавен съвет които беше сама фигурант така че България няма вужда от вице президент които да си клати крката и харчи народни пари без да вэрши нещо полезно роду
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове