Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 18:40 2 607 23

125 000 души у нас се борят с постковид синдром

  • постковид синдром-
  • covid-19-
  • живот след covid-19

Почти 80% от хората, преболедували COVID-19, се нуждаят от допълнителни прегледи и изследвания, твърди директорът на Българският кардиологичен институт

125 000 души у нас се борят с постковид синдром - 1
Снимка: Shutterstock

Почти 80% от хората, преболедували коронавируса, се нуждаят от допълнителни прегледи и изследвания. Това заяви пред БНР директорът на Българският кардиологичен институт и директор на отделението по кардиология в болница "Сърце и мозък" в Плевен доц. Яна Алексиева.

Тя обясни, че 1600 пациенти са преминали досега през безплатната скринингова и лечебна кампания "Живот след Covid-19" за проследяване на преболедували пациенти.

По нейни думи швейцарско национално проучване е установило, че всеки четвърти има постковид синдром. От преминалите през болница 40% имат оплаквания месеци след преболедуването. Алексиева заяви, че такива са и данните и за болницата в Плевен.

Като се има предвид колко хора в България преболедуваха, то 125 000 души за момента се борят с пост симптоми, посочи тя и допълни, че засегнати са преди всичко хората, които са били хоспитализирани. Не били обаче изключения и хора, преболедували леко вируса, както и млади хора, които са спортували активно.

Д-р Алексиева подчерта, че постковид синдромът се свързва с много различни симптоми и това също е много притеснително.

"Става дума за засягане на човешкото тяло от главата до петите - главоболие, косопад, трудно придвижване, невъзможност да изпълняваш предишните си задължения, замайване, нарушена концентрация, забравяне, мозъчна мъгла, намален слух, сърцебиене, хипертония, повишаване на холестерола, на захарта, метаболитни нарушения, проблеми с всички останали органи - болки в мускулите и краката и гърба. Има и случаи на пациенти с картина на остър миокарден инфаркт", поясни медикът. Тя обясни, че медицинските специалисти не знаят как да лекуват и проследяват тези хора, защото видът е по-различен от другите инфаркти.

Д-р Алексиева препоръча интердисциплинарни екипи да работят с въпросните пациенти. Според нея трябва да има и отделна клинична пътека за рехабилитация на пациенти с коронавирус. Предложенията вече са изпратени към Министерството на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виждате ли

    19 3 Отговор
    Допълнително трябва да платите

    Коментиран от #3

  • 2 Asdfg

    28 11 Отговор
    Нова ГЛУПОСТ! “Постковид”?!? А нещо за “посттравматичен стрес”, причинен на много хора от ИЗМАМАТА наречена COVID-19?!?
  • 3 4745

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Виждате ли":

    Малее! Луди пари ще налапа " Бялата мафия"! Абе, лошо няма, ама не съм от техните!:)
  • 4 НЕлуд

    24 2 Отговор
    И да си здрав ще се разболееш. Получавам паник атаки само от постоянното облъчване с информация и дезинформация за К19. Ето защо планово ще постъпя в психиатрия( прибират телефоните, няма ТВ и т.н. информационни източници)
  • 5 В превод

    16 1 Отговор
    Още милиони за терапия и лечението на мъртви души , а ако има няколко с проблеми след преболедуването , нито терапевт , нито адекватно лечение ще видят !
  • 6 Мъгла

    9 2 Отговор
    Това с мозъчната мъгла си е нормално явление за бг питека.
  • 7 Борят се

    11 3 Отговор
    В на баба ви клекалника селски🤣🤣🤣 и 1,500000 си скубят веждите като” здравния” пеперуд
  • 8 Спокойно тираджията мангъpof

    6 11 Отговор
    ЩЕ ВИ ЦЕРИ СЪС СУПИЧKA!!!😬
  • 9 Гост

    13 1 Отговор
    И аз имам такъв синдром, който ме кара да забия нож в главата на някоя ститутка от НОЩ и да гледам с удоволствие как умира вируса.
  • 10 Гост

    11 11 Отговор
    На 50 години съм и го боледувах в края на ноември, началото на декември! Не го изкарах лесно и имах симптомите повече от две седмици. Прегледа ме кардиолог и ми каза, че съм ОК. Всеки ден тичам около 5 км., спортувам и друго и не усещам никакъв "синдром"! Познавам около 40 човека, които са го боледували, вкл. семейството ми, но не съм чул някой да се оплаква от болежки след вируса! Що пишете глупости?
  • 11 Корона Къш...

    9 1 Отговор
    И аз видях един такъв с две маски и се чудих тоя,защо е с две маски една върху друга
  • 12 Ще има 4-та вълна преди масовото и задъл

    9 1 Отговор
    Ще има 4-та вълна преди масовото и задължителното ваксиниране ,..
  • 13 хахахахахах

    9 1 Отговор
    А около 2 милиона / включително и тази джурналистка/ у Вас се борят с иди0тизма си.
  • 14 Мангъров е човекът 💞Без страх напред

    10 1 Отговор
    Възможно ли е Гробарите да имат мозък ?🤔 Силно се съмнявам в това. Защо ли ?🤔
    Оппааа кой се прочу с ,, уникални познания" по география казвайки :
    Е то Пекин е във Виетнам
    И втори пример
    Да не забравяме че Иран и Ирак са два различни града.😁😁😁 И такава жена е начело на НС ? Ако не беше смешно щеше да е жалко. Ама то е и двете взети заедно.
  • 15 Годжи

    6 0 Отговор
    Годжи,какви ваксини,бре? Като твойта ли от глюкоза?
  • 16 Софянец

    2 1 Отговор
    Ала,бала и нови простотий без край.
  • 17 До авторката

    10 3 Отговор
    До авторката на статията!Добре че сте започнали да четете коментарите на преболедувалите,за да напишете такава статия.Истината е много грозна но скоро и за нея ще почнете да пишете открито.Ковид 19 е толкова заразен,колкото обикновения грип.В повечето случаи,болните под карантина,го пребуледуват сами без да заразяват карантинираното си семейство.Последиците от него ме съпътстват вече 8 месец и са като описаните в статията симптоми.Ковид 19 е биологично оръжие а заразата се разпространява или със самолетите на НАТО или с ПСР клечките,с които взимат проба.Не си правете тестове и не се ваксинирайте и ще си останете нормални хора.В цял свят има масови протести и сблъсаци с полицията,но за тях никой не пише а се набляга на престъпника Навални"Американците са най голямото зло за света и от тях не очаквайте нищо добро.Те са тези,които заедно с англичаните сринаха София и избиваха мирно население.Те са тези,които хвърляха играчки бомби или шоколади бомби и осакатиха сумати деца.Те са тези ,които без да им мигне окото унищожиха 150 000 човека в Япония,за да демонстрират превъзходство и да изпробват атомните си бомби,откраднати от Хитлер,който колкото и да е бил зъл срещу някои нации не ги е употребил.Същото е и с химическото оръжие.Хитлер е забранил използването му,докато англичаните го пробват във войната (антракс).Някой ще каже къде отидох от Ковид 19 до ВСВ,но всяко зло започва от някъде,и трябва да се знае от къде.
  • 18 Пост Ковид?? Нова Клинична пътека,???

    7 1 Отговор
    Кой каквото го боли, в списъка няма нещо пропуснато като болест!!! Пост Ковид!!! Няма спирка и наяждане Бялата Мафия??
  • 19 Народа е болен от ПАРАЛИПСИЯ!!

    7 0 Отговор
    Тотално Обедняване, от Тоталната Корупция в Държавата!!! Клинична пътека:Тотално Изхвърляне от Управлението на Държавата, тези които е Управляват в Момента!!!
  • 20 СЗО

    7 0 Отговор
    Убийци са това. Няма общо с никакви вируси, просто оставиха хората без медицинско обслужване. Престъпници
  • 21 Софянец

    1 1 Отговор
    Бегай при вождовете Каскет,Мутрофон и Прасофон.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кольо

    1 0 Отговор
    Всичко описано от лекарката е с влошени параметри след 10 години трудов живот в Бг заплатица и системно ограбване от политици. Тормоз чрез корупция , развитие на един етнос за сметка на другите , кражби на европейски средства ,живот в условия на монополисти и откровенни селски кметски феодализъм водят до това скапване на организма . Излиза според нея ,че Ковид19 вируса просто те състарява с 10-15 години за кратко време . Поне не те мъчи и издевателства над хората . Не се подиграва и е справедлив към всички.Само не разбирам ,защо не ще да работи из ония 240 изедници и те не влизат в статистиката черната ? Явно са в Голяма изолация .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове