Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 19:50 4 519 19

Върховният касационен съд осъди себе си и парламента за колосална сума

  • върховен касационен съд-
  • парламент-
  • дело-
  • 1 милион

В основата на казуса стои отмененият едва през 2015 г. текст от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, който даваше възможност на държавата чрез агенцията за приватизация да учреди законна ипотека върху имуществото на приватизираното дружество за неизпълнени задължения на купувача по приватизационен договор

Върховният касационен съд осъди себе си и парламента за колосална сума - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) осъди себе си, Народното събрание и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (сега Агенция за публичните предприятия и контрол) да платят обезщетение, което с лихвите и разноските надхвърля 1 000 000 лв., на фирма, загубила собствеността си заради действал с години закон, който противоречи на правото на Европейския съюз, съобщи "Лекс".

В основата на казуса стои отмененият едва през 2015 г. текст от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, който даваше възможност на държавата чрез агенцията за приватизация да учреди законна ипотека върху имуществото на приватизираното дружество за неизпълнени задължения на купувача по приватизационен договор.

Въпросната разпоредба е приложена спрямо старозагорското дружество "Завод за каучукови уплътнители" АД. Бившето държавно предприятие е приватизирано и първо през 1998 г. 19% от капитала му придобива "ЗКУ-98" АД. После основният пакет акции става собственост на холдинг "Загора" ООД и холдинг "Център" АД. В последствие след увеличение на капитала собствеността на "ЗКУ-98" в "Завод за каучукови уплътнители" пада до 11 на сто от акциите. "ЗКУ-98" АД обаче не изпълнява задълженията си по приватизационния договор и агенцията за приватизация запорира всички акции на дружеството в "Завод за каучукови уплътнители" и по нейно искане е вписана законна ипотека върху всички недвижими имоти на бившето държавно предприятие.

"ЗКУ-98" обжалва и на първа инстанция - Окръжният съд в Стара Загора прогласява ипотеката за нищожна, но Пловдивският апелативен съд отменя решението му, а ВКС не допуска делото до касация. И освен това, въпреки настояването на дружеството, ВКС не отправя преюдициално запитване до Съда на ЕС. Така на 28 юни 2010 г. с определението на върховните съдии е сложен край на първата част от проточилата се още над 10 години сага на "ЗКУ". Агенцията за приватизация продава производствена, складова и обслужваща база на завода за каучукови уплътнители. Предприятието, което не може да работи без тях, сключва договор за наем на имотите с новия им собственик, който ги е купил на публичната продан.

Дружеството обаче не се отказва и след като не е успяло да стигне до съда в Люксембург, сезира Европейската комисия и именно по неговата жалба през 2012 г. тя открива процедура за нарушение срещу България. Пред заплаха от санкции, но след три години протакане, през юни 2015 г. парламентът отменя спорния текст от приватизационния закон. Преди да го направи окончателно, в продължение на две години Народното събрание държа на трупчета законопроекта - приет на първо четене, но необсъден на второ, и се наложи и друга фирма да се оплаче на ЕК, за да бъде отменена противоречащата на правото на ЕС разпоредба.

Междувременно "ЗКУ" завежда дело, в което настоява да бъде обезщетено за вредите, които е претърпяло. Ответници по него първоначално бяха Народното събрание, ВКС, Пловдивският апелативен съд (впоследствие отпада като ответник) и агенцията за приватизация. То иска те да му платят имотите, които е загубило, както и сумите за наем, които е било принудено да плаща. И в крайна сметка ВКС отсъжда в полза на дружеството.

Върховният съд пише, че е отговорност на парламента приетите закони да съответстват на правото на ЕС.

"Това респектиращо с юридическата си обосновка решение на ВКС е доказателство, че България вече не само де юре, но и фактически е интегрирана в европейския правопорядък", коментира адвокат Михаил Екимджиев, който заедно с адвокат Катина Бончева, представлява дружеството-ищец. "Разбира се, както повечето такива достижения, това не стана лесно и без съпротива. Това е типично стратегическо дело, което показа, че в резултат на системен правозащитен натиск, изразяващ се в завеждане на десетки дела, в множество статии и публикации, може да се стигне до промени в закона, в съдебната практика и най-важното – до промяна в манталитета, позволяваща съдебни решения да бъдат базирани на принципи на правото на ЕС, дори когато няма съответна норма в националния закон", каза още той. И допълни, че е впечатляващо, че освен ВКС съществен принос за развитието на правото имат и Окръжният съд в Ямбол и Апелативният съд в Бургас.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 форум

    18 7 Отговор
    Бла, бла! Много приказки и накрая нищо. Някой нещо да разбра? Както всичко в България!

    Коментиран от #6

  • 2 провинциалист

    28 2 Отговор
    "Върховният съд осъди себе си и парламента за колосална сума" е те тва е преизборна кампания...
  • 3 БПФ

    41 1 Отговор
    Осъждат себе си, ама ние ще плащаме... нали ????
  • 4 Белгиеца

    24 0 Отговор
    Гущера си отхапа опашката само.
  • 5 ужас

    23 2 Отговор
    Ама ние държава нямаме от 31 год. ,а разградена територия , населена с роби, мафиоти ,краци и шведи !!!
  • 6 Стефан

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "форум":

    Не разбра щото си гладък, и не пиши за неща които не разбираш.
  • 7 По така

    14 2 Отговор
    Събирам си куфарите и се махам няма такъв цирк ,по добре ще ми е в африка при маймуните от колкото тук да им плащам на ГРОБ за некъдърното управление

    Коментиран от #8

  • 8 Българин

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "По така":

    Вземи и Винету с теб ще ти помага с превода,и ще направиш голямо добро на хората :))))
  • 9 БУУМ

    7 2 Отговор
    Европейсият съд казал на нашия да спазват EU закони с който някой си лобист предател е прекарал в БГ парламент неудобно за фирмата, а удбна за някого си ??? закон и сега ВКС си прави пияр щото народа заспал ще плаща с народни пари грешката на предателя обслужващ силните на и до власта.

    Коментиран от #10

  • 10 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "БУУМ":

    Не е така
    Прочети внимателно.Просто нямаме депутати
    Трябвало е да приемат закона но както с всички закони герберските депутатите просто дремят за присъствие и ако питаме депутатите какъв закон са гласували днес поне 90% няма да знаят реално за какво гласуват"За" или "Против"
  • 11 Това се знае

    7 1 Отговор
    че мишките един свестен закон не могат да измислят и съответно, който се хване ги осъжда в ЕС.
  • 12 Ай стига ве

    7 2 Отговор
    окрадоха се десетки милиарди от тази криминална приватизация, те за някакъв каучук се хванали.
  • 13 Страдов

    9 0 Отговор
    То много закони произлизащи от БГ парламента не съответстват с Е.Правни норми.
  • 14 Трябва имена и хора да се съдят

    7 0 Отговор
    Тогава ще има оправия съдели се кои ще ги плаща парите имена даите да не се окаже че ще плащаме всички българи а
  • 15 Рошко

    6 0 Отговор
    Няма по тъпо племе от бугарското да търпи,съдът да се осъди за огромна сума, че и да ти я дадът 😂😂
  • 16 Рошко

    6 1 Отговор
    Това си е направо гавра мазохизъм или незнам как да го нарека вече, с народа
  • 17 Фаро

    4 0 Отговор
    Нагласени престъпления за които народа плаща ли плаща
  • 18 sbs

    3 0 Отговор
    СЪДЪТ ДА КАЖЕ ---КОЙ ЩЕ ПЛАЩА --ТЕ --ЕВДА ЛИ НЕ ---ПАК НИЕ
  • 19 Антигерб

    0 0 Отговор
    ВКС осъди себе си и парламента - хей това е поредната гербаджийска простотия предизборно.

    И този един милион кой ще ги плати - пак българския данъкоплатец - разбирам ама да ги удържат от всички народни представители тогава или от съдиите във ВКС защото не ВКС не допуска делото до касация а някои съдии в него.

    Обаче друго си е да се размие вината и пак народа да плаща. Хвърляне на прах в очите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове