Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 15:13 3 962 31

Валентин Вацев: На прага сме пред нова Студена война

  • китай-
  • сащ-
  • русия-
  • студена война

Главният противник, който представлява реална заплаха за американското величие и могъщество - това е Кита

Валентин Вацев: На прага сме пред нова Студена война - 1
Снимка: БГНЕС

Конфликтът в Украйна около Донецк и Луганск вероятно ще се разгърне през следващите месеци и може да доведе до нова Студена война. Това каза за обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев. Той прогнозира, че все още няма предпоставки за нова Студена война, но до края на настоящата година те ще бъдат налице.

"Вече действа класическата стратегическа формула на американската демократическа партия. Главният противник, който представлява реална заплаха за американското величие и могъщество - това е Китай, Русия трябва да бъде използвана срещу Китай, като за тази цел преди всичко Русия трябва да бъде демократизирана. В Белия дом под демократизация на Русия разбират махането на Владимир Путин. Според мен това е реалната причина рязко да се втвърди тонът както на президента Владимир Путин, така и на руския външен министър Сергей Лавров. Ние сме наистина в нова ситуация и има смисъл да проследим кои са основните белези на тази ситуация и да видим от какви съставки ще се състои новата Студена война“, коментира анализаторът.

Доц. Валентин Вацев допълни, че действията са свързани с радикално и окончателно сатанизиране на противника, икономическа изолация и опасност от мащабен въоръжен конфликт.

"Конфликтните точки по света са общо шест. Три са в Далечния изток. Китайско море, Островите Сенкаку, където Китай наистина може да даде повод за Студена война. Втората точка е Бирма (Мианмар, бел. ред.), в горната част на Молукския пролив, където минава сънната артерия на китайския петролен транспорт и опитът да се прекрати това движение може да създаде изключително напрегната военна ситуация. Процесите в Тайванския пролив, където наскоро научихме, че са правени военни учения от китайски и американски бойни кораби. Това е третата невралгична точка в Далечния изток", обясни доц. Вацев.

"Нас повече трябва да ни интересуват трите точки, които са близо до нас. Едната е в Сирия със средна степен на вероятност, втората е в Калининград с вероятност над средна, тъй като всеки момент там е възможно да започне въоръжен конфликт. Третата точка, която е най-вероятна и за която трябва да говорим с тревога и безпокойство, това са събитията в Украйна. Украинският министър-председател и украинският президент непрекъснато повтарят през изминалия месец, че Украйна повече няма сили и възможности да поддържа Минските споразумения. А нарушаването на Минските споразумения означава война", категоричен е геополитическият анализатор.

Според доц. Валентин Вацев има причина за безпокойство, тъй като нито един балкански режим не е готов да живее в условията на Студена война. Всички режими са се формирали и са направили своята политическа култура и опит в други условия, припомни той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и още

    43 2 Отговор
    Тя е в ход сега сме в психо-биологична война от 4то поколение
  • 2 Бесен Язовец

    22 5 Отговор
    Къде е това Кита?

    Коментиран от #20

  • 3 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    24 2 Отговор
    ДАЙ ДА ИЗКАРАМЕ ТОПЛАТА ДО И СЛЕД 04.04.2021,ПА ПОСЛЕ ДА МИСЛИМ ЗА СТУДЕНАТА!
  • 4 БОЗА

    36 1 Отговор
    Студената война НИКОГА не е приключвала.за да има нова такава...започва малко преди края на втората световна,та до ден днешен... ;-)
  • 5 коло

    44 3 Отговор
    За да съществува държавата с на -много дългове в света и трябват войни и врагове. Така е и с НАТО, без враг няма алианс.
  • 6 боко

    27 2 Отговор
    Не им ли е ясно че при една война между Русия и САЩ, Китай и САЩ, и/или НАТО, всичко живо загива на планетата.

    Коментиран от #14

  • 7 Гоуст

    25 1 Отговор
    Нова! Та тя старата не е спирала

    Коментиран от #9

  • 8 боко

    22 1 Отговор
    Голяма подигравка с БГ.... посланник Мустафа
  • 9 Regar Targarien

    3 14 Отговор

    До коментар #7 от "Гоуст":

    от края на последната, такива като вацев постоянно пророкуват нова и по-нова и по-студена от преходната.... и наквая нищо.

    Коментиран от #27

  • 10 Сандо

    14 4 Отговор
    Вече смениха термина студена война с горещ мир и това многоуважаемия Вацев го знае - просто не иска да създава напрежение.И войната е твърде вероятна,най-вече в Украйна,щом руснаците изоставиха мирната си риторика и откровено заговориха за близка война в Донбас.
  • 11 Чвк вагнер

    2 22 Отговор
    Абе тоя изкукалия пак ли ръси мозък, студени воини, скоро ще ви згреят, и пак ще се наложи да ядете пушки, путински идиоти...
  • 12 Троянеца

    6 12 Отговор
    Аз лично няма да обявя война, нито на Русия, нито на САЩ нито на Китай. Боклука първо да се обръсне и да заприлича на човек.
  • 13 Коня с капаци

    21 2 Отговор
    Та студената война никога след ВСВ не е свършвала, за да започва отново. Само че сега щатите май са срещу вече ДВЕ големи сили - освен досегашна Русия, добавиха и Китай. И верни на принципа разделяй и владей, искат да ги разединят. Само че времената са други и с дръмкане на оръжие и заплахи, и санкции няма да успеят. Май ще го "разберат", но ще е мн болезнено за янките.
  • 14 Centurion

    27 1 Отговор

    До коментар #6 от "боко":

    Те се надяват чрез подривна дейност да докарат втори Елцин.За момента не им се получава. Военно нямат шанс,и те заминават.А Китай икономически е много по як от тях.Те ако не успеят нещо да променят в рамките на 10/20 години,са обречени.Ако не смучат от всякъде,ресурси трудно ще се изхранват,и стандарта ще се срине поне двойно.Това ще доведе до бунтове и недоволство,а може би и до разпад.Китай
    с технологии и Русия с ресурсите имат реален шанс да детронират долара като световна разплащателна еденици.Това ще е края на САЩ и на Еерейското господство!

    Коментиран от #16

  • 15 Приказки под шипковия храст

    25 1 Отговор
    За да няма опасности за мира, НАТО трябва да се саморазпусне. Това е военен съюз, инструмент за агресия от страна на янките. Каква работа и интереси имат в Черно море ( само като пример за тяхната безпардонност). Докато съществува този съюз, мирът ще е химера.

    Коментиран от #29

  • 16 Право куме в очи

    21 1 Отговор

    До коментар #14 от "Centurion":

    Та те вече помежду си отхвърлиха долара като разпл валута. За това се договориха окончателно миналата седмица ( Рус и Кит).
  • 17 оня с коня

    4 5 Отговор
    Нека обясни Вацев защо мисли че нито един Режим/Управление/ на Балканите не е готов да Живее/функционира/ в Условията на Студена война.Без да фиксира Непреодолимите Компоненти на Понятието "Студена война" за Балканите и Логиката си че не можем да се справим с тях,думите му са просто Въздух под налягане.

    Коментиран от #18

  • 18 БАЦЕ БАЦИЛА

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Ми той ти го е написал,човека : Публикувано във факти.бг: Всички режими са се формирали и са направили своята политическа култура и опит в други условия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 4455

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Мисля, че е съсед на "й". Майтап
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Калмук

    1 10 Отговор
    Нищо ново - за Вацев, Русия винаги е жертвата, която страда от своята доброта - направо да се разплачеш .... А истинската заплаха е, разбира се, Украйна, защото реши да не играе по свирката от Москва ... е, там едни зелени човечета анексираха Крим, Русия финансира и въоръжава сепаратистите в Абхазия и Южна Осетия ... ама това са дреболии нали, Вацев ?
  • 23 4455

    8 2 Отговор
    Стоя и си мисля, ми аз в къщи вече почти всичко ми е от Китай, някоя и друга вещ останала от СССР, ама нито една едничка вещ от САЩ. А, може няколко електрона да са минали през електромера ми от "американските" ТЕЦ Марици, ама това едвам стига да си заредя телефона, за да мога да ги изкоментирам едно хубаво.... Та как ще стигнат китайците не ми е ясно.
  • 24 Кое е важно

    4 0 Отговор
    Да не сме на прага да стане гореща

    Коментиран от #28

  • 25 ПЕНКО

    0 7 Отговор
    ДУЦЕ-ГУЦЕ --- ЕДИН ПРОСТ ВИТИЕВАТ РЕЛИГИОЗЕН -МРЪНКЯЧ -ПЛЯМПАМЕНТЪР И САМОВЛЮБЕН МЪЖАГОЛЮИН !!!!!!!!!!!!!!!
  • 26 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    П Л А Ш Е Щ О!!!!!!!!Не ни стига коронкята,а и това...Ма то методите за контрол са проиграни!!!!!!
  • 27 Кат ти гледам

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Regar Targarien":

    Кат ти гледам ника на горски елф, сигурен съм , че у вас в Гондор нЕма Студена война... или беше принц на Драгонтоун, че нещо се убърках...излез от филмите, наследнико на валарите.
  • 28 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кое е важно":

    КАКЪВ ТИ ПРАГ БЕ!!!още 1983г с ,,учението,,умел стрелец,, прагът СТАНА ...ПРАГЧЕНЧЕНЧЕНЦЕ!!!!!!!!4 МИНУТИ!!!!!!!А сега с ракетните бази в РУМЪНИЯ Е 3 МИНУТИ!!!!!!!..Просто направи опит и виж КОЛКО МИСЛИ ще минат през главата ти за 3!!!!!!минути!!!!И ДА ВЗЕМЕШ РЕШЕНИЕ И ДА ДАДЕШ ЗАПОВЕД!!!!!!!!!пак казвам 3!!!!минути!!!!!!И ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА САЩ!!!Защото ТЕ го обосноваха в глобална стратегия за ИЗПРЕВАРВАЩ ПРЪВ УДАР В РАМКИТЕ НА ТРИ!!!!!!МИНУТИ!!!!!
  • 29 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Приказки под шипковия храст":

    военната доктрина ,,на отбранителният съюз,, е ПЪЛНА ПОБЕДА НАД ВРАГА с ИЗПРЕВАРВАЩ УДАР!!!!!!!Врагът сега е РУСИЯ!!!!!!Китай/втори!!!!!
  • 30 44444

    1 3 Отговор
    В Руcия нe трябвa дa ce бoрят само cрeщу Путин и cрeщу oпрeдeлeни личнocти или cрeщу пoлицията, A трябвa дa ce бoрят зa изцяло нoвa cиcтeмa, при коятo тaкoвa своеволие и пoвeдeниe нa влacтитe щe e изключeнo И няма да е възможно..!!!!
    От 100 години Русия Не е нормална държава с нейната болна патология на репресивна комунистическа идеология, провалила се като неосъществима фантазия навсякъде по света за това е в Студена война с целия останал свят и отвсякъде си е създала и е заобиколена само от врагове и санкции..!!
    Светът би бил по добро и спокойно място за живеене, ако Русия се излекува и приеме реалностите на живота и не се повече конфронтира със заплахи и Конфликти , а се промени и завърне в съюз със съвременния начин на живот на демокрациите от ЕС и САЩ..!!!!!!
  • 31 ДОКО

    2 0 Отговор
    ДРУГАТА НЕВРАЛГИЧНА ТОЧКА В СВЕТА Е ОТВОРА НА ДУПЕТО НА ДЖО БАЙДЪНЧО...КОЯТО СКОРО ЩЕ НАПОМНИ ЗА СЕБЕ СИ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове