Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 12:39 1 648 12

Над 20% са отказалите се от пушенето

  • пушене-
  • д-р маша гаврилова

В България момичетата пушат повече от момчетата

Над 20% са отказалите се от пушенето - 1
Снимка: Shutterstock

Политическите сили, които са се регистрирали за участие в парламентарните избори, да включат в предизборните си програми решения за проблема с тютюнопушенето в България. За това призоваха от Коалицията за живот без тютюнев дим.

Хората умират от сърдечносъдови заболявания, онкологични, белодробни, а тютюнопушенето е рисков фактор за тях. Това заяви в "Денят започва" по БНТ д-р Маша Гаврилова от Коалицията за живот без тютюнев дим.

По данни на СЗО ежегодно 8 млн. пушачи губят живота си. Затова е наложително да се предприемат мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Според д-р Гаврилова повишаването на акциза на тютюневите изделия и съответно поскъпването им, води до ограничаване на употребата им от младите хора, децата и по-възрастното население.

Електронните цигари са също толкова вредни, колкото и останалите изделия за пушене.

Много притеснени сме от данните, че в България момичетата пушат повече от момчетата. Това са бъдещите майки, които на възраст, в която искат да имат деца, са вече зависими, отбеляза д-р Гаврилова и допълни, че именно затова е призивът за предприемане на спешни мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Над 20% са отказалите се пушачи, каза в заключение тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъп

    6 3 Отговор
    Да ги дават без пари.
  • 2 Лешпера

    6 2 Отговор
    А колко се отказаха от др0гата и алкохола
  • 3 Venturа

    6 2 Отговор
    Я Вие "докторите", вземете и се разберете, как да лъжете! От Ковида или от цигарите се мре повече?
    Че нещо много се объркахме, от вашето бръщолевене.
  • 4 Оли гьо Френ

    8 3 Отговор
    Тези 20%, са минали на марихуана и наркотици, каквато е и целта на подобни кампании! Каква е тая коалиция без дим, кой стои зад нея и я финансира?
  • 5 Баровеца

    3 2 Отговор
    И какво,да не пуши,да не пие,да яде само веганска храна и е суха та суха като пустинята Сахара 😄😄😄
  • 6 СС23

    0 0 Отговор
    3-ти месец съм...
  • 7 АУУУУУ

    4 1 Отговор
    Това да откажеш цигарите (повече от 10 години) е огромен кеф. Особенно да отидеш на кръчма (преди пандемията) и да гледаш всички дето я смучат отровата... а ти не си в тоя списък. Да усетиш истинския вкус на храната и питиетата 👍👍👍👍👍👍 Колата и домът не смърдят на пишек и по седалки или дивани да няма дупки от цигари 🤮🤮🤮🤮
  • 8 Някой

    3 1 Отговор
    Който иска да пуши да пуши,това си е негов избор,като ВАСИНИТЕ,щом има пари да си ги копува и е по-добре от ДРОГА.
  • 9 баба ми

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това са бъдещите майки....

    НЕ, Това са бъдещи проститутки за съжаление.Някой от тях платени, други не...
  • 10 Рошко

    0 0 Отговор
    Вчера първи по пушачи, днес 20%по малко аман
  • 11 Бивш пушач

    1 1 Отговор
    Пушенето е навик и към цигарите не се развива зависимост. Това трябва да е ясно. Всеки, който има малко воля може да ги спре и то без разни хапчета, лепенки и всякакви други глупости за отказване.
    Цигарите са боклук и са вредни, за това няма две мнения, но никой нищо не говори за алкохола. А той е по-страшен. Никой не е убил хора защото е карал след изпушването на повече цигари, но катастрофите с жертви, предизвикани от пили шофьори са почти ежедневие. Алкохолът също е вреден за организма и е с много по-голяма обществена и социална опасност от цигарите. Под влияние на алкохола се извършват много престъпления, разбиват се много семейства и много хора изпадат от обществото.
    Умерената употреба на алкохол не пречи, но същото е и с цигарите - няколко цигари дневно не са по-вредни от мръсния въздух в София, например.
  • 12 пушач

    1 1 Отговор
    Що триете бе "труженички" ?
    Да не сте под "Червените фенери" ?
    Губя време, пиша коментар, в ,който нищо обидно и нецензурно няма ...а вие го триете ,защото явно не ОТГОВАРЯ НА ТОВА ЗА ,КОЕТО СА ВИ ...ПЛАТИЛИ !
    Как по друг начин да се изразя ? А ?
    Освен ,че сте платени ...мисирки !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове