Last news in Fakti

2 Март, 2021 16:18 2 694 30

България сравнена с най-развитите от ЕС: Живеем 7 г. по-малко, доплащаме най-много за лекарства

  • продължителност на живота-
  • лекарства

От 1960 г. до днес сме увеличили продължителността на живота си, но все още изоставаме в сравнение с петте най-развити държави от ЕС

България сравнена с най-развитите от ЕС: Живеем 7 г. по-малко, доплащаме най-много за лекарства - 1
Снимка: Shutterstock

7 години по-малко живеят българите в сравнение с гражданите от най-развитите държави в Европейския съюз. Освен това ние най-много доплащаме и за лекарства - 37% срещу 5 на сто в сравнение с другите страни от Евросъюза. Това съобщиха от Инициативата "Заедно за повече здраве", в която влизат представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Българския фармацевтичен съюз.

Данните от 2017 г. показват, че годишно у нас се отделят 4,2% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване при средно 8% за останалите страни от ЕС.

Със сегашните темпове на инвестиции в здравеопазването у нас ще са необходими 50 години, за да достигнем петте най-развити държави от Европейския съюз. Това съобщиха от Инициативата „Заедно за повече здраве“, в която влизат представители на Българския лекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители и Българския фармацевтичен съюз.

От 1960 г. до днес сме увеличили продължителността на живота си, но все още изоставаме в сравнение с петте най-развити държави от Европейския съюз. Със сегашните темпове ще са нужни 38 години, за да достигнем средната продължителност на живота в големите европейски държави, която е 82 години, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Най-много доплащаме и за лекарства - 37% срещу 5 на сто в сравнение със страните от ЕС. Според проучване, проведено от Агенция "Тренд", 73% от българите смятат, че има необходимост от допълнителни инвестиции в здравеопазването. Лошият контрол е най-големият проблем, според хората. Българите очакват да чуят и какво ще направят политиците в сферата здравеопазване. Инвестициите могат да осигурят по-добро бъдеще и здраве на нацията, категоричен е д-р Иван Маджаров:

"Факт е, че при нас има най-големи трудности, но това трябва да бъде стимул за тези, които ни управляват, да отделят особено внимание на здравеопазването, за да осигурят това ускорено развитие. Инвестициите в здравеопазването са нещо, което осигурява промени, осигурява по-добро бъдеще и по-добро здраве на нацията, но след 5-10 години. То не се случват веднага“.

За периода от 2015 до 2018 година, пациентите в 5-те най-развити държави от Европейския съюз са имали достъп до над два пъти повече иновативни терапии от тези в България. Изследването сочи още, че българите са първенци и по предотвратима смърт. Данните от 2017 г. показват, че годишно у нас се отделят 4,2% от Брутния вътрешен продукт за здравеопазване, при 8% за останалите страни от Европейския съюз, съобщи директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев:

"Това означава ли, че в България по-малко средства държавата отделя за здравеопазване, безспорно означава. Второто нещо, което означава е, че ние като българи плащаме от джоба си за здравни услуги, за лекарства повече, отколкото европейците, което се отразява на тези, които трудно могат да си го позволят".

България изостава и по отношение на ниските публични разходи за лекарствени продукти, съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова:

"Българите са принудени да доплащат най-много за лекарствени продукти. В България се доплаща до 37% за лекарства, докато в петте най-големи държави (в ЕС – бел. ред.) този процент е 5%".

Според съсловните и браншови организации в сектора са необходими по-ефективни инвестиции, които да се отразят на подобряването на здравните показатели на обществото. Консенсусът ще бъде изпратен до всички политически сили, които се очаква да влязат в следващия парламент.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миш

    31 5 Отговор
    Не е верно,питайте Баце.Тук е екстра.

    Коментиран от #4

  • 2 Вълко

    26 4 Отговор
    Червенков е виновен.
    Боко от от два месеца на власт и не е негова вината.
  • 3 555

    33 3 Отговор
    Просперитет по борисовски!
  • 4 Епа за

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "миш":

    его е екстра
  • 5 Още

    35 3 Отговор
    един мандат на Герб и патриоти и българите ще изчезнат.
  • 6 миш

    15 2 Отговор
    Къде това?ТУКА,НЕМА НИЩО ПОДОБНО.
  • 7 bandita

    11 17 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изследването сочи още, че българите са първенци и по предотвратима смърт

    това е може би най-важното изречение в цялата статия. липсва самоинициативност в хората да отидат на лекар и да си правят изследвания на всеки 6 месеца за предотвратими болести. това събрано с лошия начин на живот (алкохол, цигари, нездравословна диета) и е абсолютно нормално да сме с ниска продължителност на живота.

    Коментиран от #10, #23

  • 8 !!!?

    13 13 Отговор
    Пушиме от 7 годишна възраст, доплащаме за мастика, ако свърши шльоковицата, ядеме диви прасета непроверени за трихинелоза, защото ще ни глобят за бракониерство, а се сравняваме с Европа !!!?
  • 9 ДАНО ДА ИЗЧЕЗНЕТЕ ЗАВИНАГИ

    29 5 Отговор
    Живота се влоши след 1989г. да благодатите за скъпите лекарства на демократите през соца бяха безплатни!
  • 10 555

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "bandita":

    Защо не се пробваш на всеки шест месеца да искаш направления, дали ще ти дадат? или ти ще си плащаш и сам назначаваш изследвания?

    Коментиран от #11

  • 11 bandita

    7 19 Отговор

    До коментар #10 от "555":

    една кръвна картина е 50 кинта.. едва ли има човек които не може да отдели 50 лв или 100 лв на година. остналите изследвания може да си вземеш направление от ЛЛ и поне веднъж в годината едва ли ще е проблем. има и допълнително здравно осигуряване което в не малко случай също покрива подобни изследвания.

    Коментиран от #16, #27

  • 12 -----

    16 7 Отговор
    Цигари, алкохол, свинско, палмови мазнини, консерванти, Ета. Хората знаят кое е вредно, но не променят нищо щото са чревоугодници. Бай Ганьо е много ербап докато е здрав и се хвали колко алкохол изпива.

    Коментиран от #18

  • 13 ПЕНКО

    3 11 Отговор
    НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО ЖИВЕЕМ !!! НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕМ 10 ПЪТИ ПО-КАЧЕСТВЕННО ОТ "ЗАПАДНО РАЗВИТИТЕ" ЕВРОПЕЙЦИ !!! ПИЕМ СИ ЗАЕДНО И СИ ГОВОРИМ !!! ПИЕМ СИ ЗАЕДНО И СЕ РАДВАМЕ НА ДЕЦАТА СИ -ЗАЕДНО !!!Х ГОВОРИМ СИ С ПРИАТЕЛСКА ОБИЧ -КАТО СИ ПИЕМ ЗАЕДНО КАФЕТО ;БИРАТА И ...Т.Н. ---ЗА ЖЕНИТЕ НЕ ЗНАМ ---АМА СА СИ ПО БЛИЗКИ ОТ МЪЖЕТЕ ПО МЕЖДУ СИ !!!!!!!!!
  • 14 Пламен

    5 11 Отговор
    Единствените от ЕС,с данък русия сме ние.Нормално сме най бедни.
  • 15 Да бе да

    19 1 Отговор
    Хората умират на по 50-60 год. и то не от ковид.Къде ще сравняват с европейците, дето цъфтят и си обикалят света,а нашите мизерстват.След години няма да е по добре като гледам от сега как са затлъстели от лоша храна
  • 16 Zzz123

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "bandita":

    Най-високото ДДС за храна. Най-много доплащане за лекарства. И.т.н и т.н. и искаш да си доплащане и изследвания. А Бойко и патриоти да пълнят шкафове и да продават паспорти.
  • 17 аз мисля че

    10 0 Отговор
    трябва да им посегнем физически вече на мръсните герберасти ...
  • 18 някой

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "-----":

    Стандарта на живот е в основата на всичко! Ако болшинството от хората имаха финансовата възможност да се хранят качествено, да се лекуват качествено и да почиват качествено, както всеки среден европеец, дали щяхме да сме на първо място по смъртност? Мизерията, ниските доходи, безобразното здравеопазване, постоянния стрес, в който сме поставени, липсата на сигурност за утрешния ден, всичко това води до този резултат. Топим се и жалкото е, че не виждам някой да се е стреснал за нас. Даже, напротив.

    Коментиран от #29

  • 19 Хан Крум

    8 2 Отговор
    Бойко,затри ни.Мараба Турция.Язък, че си поколение отгледано от БГ традиция.
  • 20 соколин

    9 0 Отговор
    Българи, вижте кандидат депутатите на всички партии и кажете , че не се срамувате да се наречете българи!!!!!!!!!!!
  • 21 Официални

    5 0 Отговор
    дати ЕВРОСТАТ - Испания средна продължителност живот 83.9-Боколенд 73.4-Разлика 10 години!!!! Всичко друго безсмислено. Няма да говори. за здравеопазване, социална система и шрочие. Просто един пример
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Нищо не сме увеличили,

    1 4 Отговор
    Просто са изминали няколко години , от ВСВ и Народния?! Съд! Когато са умрели много млади хора!
  • 25 капитала

    4 1 Отговор
    живеем с 10 пъти по ниски доходи демек вегетираме
  • 26 Аз40🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Тези живеят и те във виртуална реалност.
  • 27 Боко Тиквата

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "bandita":

    Ела да ми лижеш сладоледа, момченце женствено. Това ще ти е наградата за голямата уста дето имаш.
  • 28 Русенец

    4 0 Отговор
    37% в БГ, срещу 5% в ЕС за доплащане на лекарства. Някой осъзнава ли колко много, УЖАСНО МНОГО се краде на територията ни? Ако кражбите намалеят дори само наполовина, ще живеем като царе.
  • 29 123

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "някой":

    Все се оплаквате че няма пари, но заведенията са пълни, цигарите се пушат една след друга,алкохола се лее и пие без мярка.В България се дава статистика само на продадения алкохол,но не и статистика на домашно направения, а България бие по алкохолизъм Русия и Англия.На Българина приоритета му е пиене, ядене и пушене в заведение, ако може колкото по скъпо за да го видят какъв е богаташ.Ако има 5% които се поддържат физически е добре, на доктор се ходи когато стане време за умиране, а на зъболекар също.
    Храната за в къщи се купува от каквото е останло след ресторант,пиене и пушене-като България и Франция водят в света по пушене.Проблема на Българина не до липсата на пари а до липсата на мозък, от което следва че и пари няма да има.
  • 30 chi

    2 0 Отговор
    Щото ни управлява хунта, за това...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове