Last news in Fakti

10 Март, 2021 19:38 2 245 17

Бургас отбеляза Деня на спасяването на българските евреи

  • български евреи-
  • бургас

Да отдадат своята почит към спасителите дойдоха представители на политическа партия ГЕРБ,  председателят на общинския съвет Севдалина Турманова, представители на общината и областната администрация, общински съветници,  множество младежи

Бургас отбеляза Деня на спасяването на българските евреи  - 1
Снимка: Либерта

Денят на спасяването на българските евреи от Холокоста и почитане паметта на невинно загиналите 11343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия, Пирот бе отбелязан с тържествен ритуал, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Венци и цветя отрупаха паметника на признателност в центъра на Бургас, издигнат от потомци на спасените евреи в града. Това съобщи Liberta.bg

Да отдадат своята почит към спасителите дойдоха представители на политическа партия ГЕРБ, председателят на общинския съвет Севдалина Турманова, представители на общината и областната администрация, общински съветници, множество младежи – ученици и студенти, учители и директори на бургаски училища, потомци на спасени евреи и десетки граждани.

„За мен, като потомка на спасени евреи, дата 10 март има особено значение. Това е ден на човечността. Днес ние отново изразяваме своята почит и благодарност към достойните и смели българи, които не са допуснали трагедията, която сполетява еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи. В нашето съвремие антисиметизмът придобива и друго значение – свидетели сме на ескалация на насилието и омразата. Затова отново сме тук – за да заявим волята си да не допуснем актът на масово човешко унищожение, подобен на Холокоста, да се повтори”, заяви председателят на Център „Алеф” Алберта Алкалай.

Официално приветствие изпрати до Център „Алеф” Н.Пр Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел у нас.

„Урокът от всичко това е, че хората държат в ръцете си избора между доброто и злото, и избирайки доброто, те могат да променят хода на историята. Спасителите на българските евреи изпращат ясно послание на бъдещите поколения, че гражданското общество е способно да направи промяна, че то може да се ангажира със съхраняването на основните ценности на солидарността.”, пише в приветствието си посланикът.

Час преди церемонията по полагането на венците в Дома на писателя в Бургас се проведе необичаен урок по творчество. „Часът по творение”, посветен на Деня на спасяването на българските евреи, бе организиран от Център „Алеф” и Бургаска писателска общност, за да помогне на младежите да участват в Международния литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, тази година на тема „Ще ви разкажа за своя спасител”.

Как се създава литературна творба, какъв е процесът на творчеството, как се структурира разказ, всеки ли може да бъде писател – на тези въпроси отговориха майсторите на перото Румен Леонидов, Елка Василева и Милка Иванова и Весела Палдъмова, преподавател по литература от СУ „Димчо Дебелянов” – София.

В своеобразния урок по словесност се включиха ученици от седем средни училища в Бургас и столичното 134 СУ ”Димчо Дебелянов”, в което единствено в страната се изучава иврит. Под мотото „Паметта като спасение” изкушените от литературно творчество млади хора разискваха темата на осмия литературен конкурс, като същевременно вникваха в тайните на творческия процес. Реално, при спазване на противоепидемичните мерки, в литературната работилница участваха ученици от ПГПА „Гео Милев“, ПГПНЕ „Гьоте“, ПГЧЕ „Васил Левски“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГПЕЕ, ПТГ, НУМСИ. Учениците от София се включиха в обучението виртуално.

Защо темата за спасяването на евреите е актуална и днес и защо литературният конкурс е един от пътищата за спасяване на историческата памет, разкри пред участниците основателят на конкурса и председател на център „Алеф” Алберта Алкалай. В кухнята на творческия процес и в начините на оценяване ги въведе членът на журито на конкурса Румен Леонидов – поет, белетрист, журналист и издател.

Децата си тръгнаха от „Часа по творение” с домашна работа. Всеки от тях получи ключова информация за различни български „спасители”, която да им помогне да развият своите художествени творби.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    20 2 Отговор
    Ай стига с тия евреи бе, кой ще спаси нас българите, евреите ще ни помогнат ли?
  • 2 Дядо бг

    6 0 Отговор
    голяма лъжа! от Пловдив са изпратени в Иран!
  • 3 МошеАвраамBank

    9 0 Отговор
    Та нали ви прибираме парите на сигурно и така ви спасяваме от прекомерно харчене и алчност .
  • 4 Давид

    5 2 Отговор
    Петър Дънов не помогна ли на българските евреи ? Помежду другото тук искам да намекна на ДАНС и ГДБОП , че фалшивите ментори дето пробутвате на просветените хора предизвикват смях ;) вие сте аматьори . Клоуни ;)
  • 5 Стойков

    9 0 Отговор
    А вчерашния ден на атентатите във влака на Гара Буново и в Сливен, кога? Всички сте един дол дренки, не ви пука за българските евреи, а за мнението на тези от Израел. Гъзоблизци и чуждопоклонници.
  • 6 Ротвайлер

    8 0 Отговор
    Храни куче да те лае...
  • 7 Перо

    8 0 Отговор
    Евреите никога не са признавали,че са спасени в БГ. В Яш Вишем,в Йерусалим са посочени всички страни с конкретни цифри на избитите евреи.БГ фигурира наравно с всички с 11343 души загинали евреи,без нито дума за спасени,без нито дума,че българския закон за защита на нацията е защитавал само БГ граждани в рамките на територията на държавата с границите от 1939 г.,без нито дума,че на БГ не са придадени нови територии за разширяване,а само зони за администриране на отнетите земи,в окупирани от Германия страни с тяхна юрисдикция,а БГ армия е имала само охранителни функции.По-лесно е да се вменява вина и да се предизвиква състрадание и оправдание на ционистката политика.Има резонно решение на БГ НС по въпроса,което изчерпва темата.
  • 8 Гошо

    7 0 Отговор
    Вече взех да съжалявам че са останали евреии след войната ,аман
  • 9 Дядо бг

    0 3 Отговор
    перо, само един каза, Ариел Шарон- ако някой посегне на България ще има израелска бомба на този , който посегне на България- Пловдив ! До паметникът на Александър Бураго ще бъде паметника на Ариел Шарон за винаги глупаци, които се подигравате с българската история- 14 000 години преди този 1 век!
  • 10 Годжи

    6 1 Отговор
    Да,стига с тея евреи
  • 11 Достойна присъда

    6 0 Отговор
    Хайде,Тиквата се подмаза и на евреите да гласуват за него!
  • 12 Гневен

    6 1 Отговор
    Крайно време е да се прекрати преекспонирането на "холокоста"!!! Логично е да се надига антисиметизмът, заради неспирното натрпване на този много спорен исторически "факт"
  • 13 А питам

    9 0 Отговор
    Нещо не мога да вдена - вместо евреите да отдават почит на българите спасили ги от холокост, то, ние българите сами си отдаваме почит, че сме ги спасили. Не е ли щуро?
  • 14 4455

    5 0 Отговор
    Да бяхте решили да затворите ресторантите и други строги мерки, че да имате повод да чествате спасяването на гражданите ви от коронавируса!
  • 15 що тъй

    0 4 Отговор
    Понеже има едни "други" дето все се оплакват , как им е бил отнет имота , нивите , каруцата с коня , казана за ракията , бъчвите , вкарани са в ТКЗС-та , някои от тях вкарани в трудови лагери , ми точно с евреите е станало съвсем същото , само че няколко години преди това . Да си представим за минута в ситуацията евреите в България . Тежка пропаганда срещу тях , да не се купуват от тях стоки и хранителни продукти , по средствата за МО се пише , че се изхождали в млякото което са продавали , разбити магазини , и малтретиране от шпиц-команди . Накрая им обявяват дата и час където да ги натоварят в конските вагони за Треблинка , разделени от деца и родители , като много добре са знаели къде отиват . Тези хора не са крали , или убивали , просто са били евреи. И изведнъж колко великодушно събрани в трудови лагери , да чукат крайпътните камъни. Казват трябва да са благодарни на България , по същата логика трябва да са благодарни на комунизма и Сталин , репресираните от комунизма и Сталин , ми нещо ич не се чувстват благодарни .

    Коментиран от #17

  • 16 Ъъъ

    3 0 Отговор
    То понеже са убави ора, затова дядо Вазов е написал стихотворението жидов гроб. А и старозагорското клане...
  • 17 Капитал

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "що тъй":

    Щом не са благодарни,следващия път няма да ги жалим....А скоро, пак ще ги погнат, не се траят вече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове