Last news in Fakti

13 Март, 2021 11:00 2 841 50

Гешев: Основен приоритет е издигане на престижа и достойнството на професията "следовател"

  • иван гешев-
  • петко петков-
  • председател-
  • всс

Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет избра Петко Петков за негов председател

Гешев: Основен приоритет е издигане на престижа и достойнството на професията "следовател" - 1
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е сигурен, че следствието може да допринесе много за всичко, касаещо борбата с престъпността и това, което българските граждани очакват. С обръщение към Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет Гешев изтъкна, че основен приоритет трябва да бъде издигане на престижа и достойнството на професията "следовател" и възстановяването ѝ. Той публикува видео с обръщението си и в личния си Twitter акаунт.

"Въпреки, че аз съм бил част от следствието 11 години, е знак, че този процес (по възстановяване на достойнството и професията "следовател" - б.р.), е започнал", надява се обвинител номер едно.

Иван Гешев се надява, че със съвместните усилия на всички, както и със съвместните усилия на Народното събрание, което да увеличи правомощията на следователите, след няколко години следствените органи да изглеждат по начина, по който изглеждали в едно време, в което сегашният главен прокурор бил по-млад и част от следствието.

Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет избра Петко Петков за негов председател.

Припомняме, според Списъка на действащите следователи по реда на чл. 29д, ал. 1 от Закона за съдебната власт и чл. 5 от Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, право на участие в него имат 427 души.

Чрез потребителско име и парола те ще се регистрират в уеб базирана платформа, която ще отчита общия броя на участниците и наличието на необходимия кворум за провеждане на събранието.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Основен приоритет е

    66 3 Отговор
    Да търкате нара цялата дружинка
  • 2 Колко

    59 3 Отговор
    Знакови престъпни имена си обвинил и вкарал в затвора?????

    Коментиран от #18

  • 3 АМОН

    11 34 Отговор
    КОРНЕЛА ДА ТИ НОСИ ГРЕХОВЕТЕ.
    ТЯ ТЕ ИЗБРА ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР.
  • 4 Заучени

    50 3 Отговор
    фрази и клишета ще правели престиж.................
  • 5 ОСТАВКА

    54 3 Отговор
    ПЛУЖЕК
  • 6 Zyggy

    53 3 Отговор
    Този дори не го прочетох до края... Толкова ме нервира този Каскет, че налитам като бик на червено... Всяка казана дума от този човек е обида за правото и правовия ред... Гешев е под санитарния минимум дори по бг-стандартите...
  • 7 титаник

    50 3 Отговор
    навремето когато плеша беше по-млад и славното следствие няма разкрито едно поръчково убийство..в момента следствие прокуратура и икономическа полиция са напрактика безполезни отрасли в съдебната система
  • 8 Уйке

    45 3 Отговор
    Гешев, за сега най-важното е ти Борисов, Пеевски и Доган да бъдете в затвора! С това ще започне новото Възраждане на България!
  • 9 Българка

    46 3 Отговор
    Преоритет на почтените българи е Иван Гешев моментално да се изнесе от палата си в Бояна, защото го обитава неправомерно. Да каже публично какъв наем плаща на държавата/българите, да възстанови парите за ремонт. Да бъде арестуван и разследван за мълчалив отказ да разследва осемте джуджета, премиера с пълниното чекмедже с банкноти и злато. Да бъде подведен под наказателна отговорност за съучастие в разграбването на активите на КТБ и умишлено възпрепятстване на правосъдието с това, че не е видял и не е обвинен Делян Пеевски и майка му, които са получили близо милиард кредити от КТБ. Много мога още да пиша.....
    Гешев оставка и затвор! Ти си позор!
  • 10 нннн

    35 4 Отговор
    Основен приоритет е да изгоним мутрите от властта. Хора, гласувайте ! Който за когото иска, изключвайки Шайката и патериците й.

    Коментиран от #32

  • 11 Бла, бла

    24 2 Отговор
    Бла, бла, бла...
  • 12 Монтанчанин

    33 3 Отговор
    Боклук в с твоето представителство на прокуратурата нищо нема престиж,погледни се и виж излъчваш ли престиж,ти си марионетка.
  • 13 Европа

    31 2 Отговор
    Оставка! Съд!
    Некадърници!
  • 14 Някой си

    24 3 Отговор
    Тоя нещо се изказва ни в клин, ни в ръкав последно време......
    По-неадекватни от реакциите и коментарите на Каскетурата са само тези на Инспектор-председателя на Републиката и калинките Му.
  • 15 Българка

    31 3 Отговор
    Иван Гешев да коментира звучния шамар от Кьовеши с окончателното отхвърляне на седемте, предложени лично от Гешев, кандидати за европейска прокуратура. Гешев да коментира официалното отпадане в ЕСна всички ,издадени от българската прокуратура европейски заповеди за арест. Гешев да коментира официалното становище на сената на САЩ чрез двамата си сенатори, че в България олигархията се е срастнала с властта, че нямаа свобода на словото, а правораздаването е под политически ботуш
    Гешев е позор! Оставка и затвор
  • 16 123

    3 27 Отговор
    Eвала на тоя човек! Толкова помия се изля върху него че би трябвало да полудее! Явно притежава изключителна психика! По тоя повод ще цитирам един известен политик. " От сутрин до вечер ме заливате с диария! И чакате да се обръщам добре към Вас!"!
  • 17 Ивето

    22 4 Отговор
    Основен приоритет е да се скриеш, оставка и се махай тулуп ...
  • 18 гнус

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Колко":

    "Знаковите престъпни имена" са над закона.
    В Бг се занимават само с кокошкарите. Целият ресурс е хвърлен за някоя каруца с дърва, казан ракия, шоколад/ вафла от верига или някоя дрешка от магазин.
    Колкото е по- ниска стойността на деянието, толкова по- тежко е наказанието.
  • 19 Не мина

    20 3 Отговор
    номера при Лаура Кьовеши следователи да ставали европрокурори , остана само резила ! Единствено на България са неодобрени !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Инсп Брезов

    18 1 Отговор
    И как бе Гешев?
    - Всички знаят кой е убиецът в Борисовата градина, но следователите не успятват да съберат нужните доказателства за да убедят съда. Две години минаха, преди да им подскажем във форумите да погледнат в разпечатките на мобилните оператори и чак тогава го хванаха. Да, но следите по ножа вече ги нямаше...
    - Писмена заплаха за убийство, като човека подхвърлил бележката го има за видеозапис и много хора го разпознават, но следователят го пита ти лиси, той казва "Не" и следователят не го закача повече. Малка подробност е, че заподозрезеният е бракониер и снабдява с дърва населеното място, където живеят следователя и началника му. Прокуратурата нехае.
    - Запалха за убийство и агресивно поведение. След обаждане на 112 идва полиция, пред която отново се отправят заплахи за убийство. Патрулът прави протокол на заплашвания и заплашващия. Малка подробност е, че отправящият заплахите е бивш колега на полицаите, а дъщеря му е настоящ, което те съобщават още с идването на патрула. Прокуратурата отново нехае, вкл. Главният прокурор, до когото има жалби по тези случаи.

    Коментиран от #23

  • 22 Вярно е

    14 3 Отговор
    Затова Христо Иванов иска руската прокуратура и следствие да се реформират Оставка
  • 23 гнус

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "Инсп Брезов":

    За суджука в Добрич кажи! Колко тона беше?
  • 24 Сатъра на Хана

    14 1 Отговор
    Моля ви се не го пускайте тоя Гешев по медиите ,
    че имам психическо расстройство ........................... ................ и като го видя ........... почвам да мисля все статии от Наказателни Кодекс - Престъпления срещу личността
  • 25 Ковачевич

    9 1 Отговор
    МОЖЕ НО АКО НОСЯТ НАКАЗАТЕЛНА ОДГОВОРНОСТ !? СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ? НЕ СЪМ ЧУЛ В БЪЛГАРИЯ НЯКОЙ ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОР ЗА ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВАНЕ! И ТИЯ КОСВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА СА НЯКАКЪВ ГАФ В СЪДЕБНОТО ПРАВО В БГ. ДВАМА ПРИЯТЕЛИ КАТО СЕ НАГОВОРЯТ КАКВО ДА СВИДЕТЕЛСТВАТ ПРЕД БГ СЪД СРЕЩО НЯКОЙ ОБВИНЕН И ПОТВЪРЖДАВАТ ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВАТ ЕДНО И СЪЩО БЕЗ НИКАКВИ ДРУГИ ДОКАЗАТЕЛСТВА БГ СЪД ОСЪЖДА .ФАКТИ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 chi

    15 1 Отговор
    Вън!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ковачевич

    10 1 Отговор
    МАФИЯТА В БГ В КОЙ СРЕДИ НА ВЛАСТА Е? ИМАТ ИНТЕРЕС С СА ГО ОЗАКОНИЛИ ДАЖЕ. СЕГА ДЪРЖАЕАТА БИЛА ОБВИНИТЕЛ ПРОКУРАТУРАТА АКО УДАРИШ НА НЯКОЙ ПЛЕСНИЦА ШАМАР И ЧОВЕКА НЕ ИСКА ДА ТЕ СЪДИ НО ДЪРЖАВАТА ПРОКУРАТУРАТА ПРАЩА НА СЪД И ТОРМОЗИ ХОРАТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО В БЪЛГАРИЯ .ЦЕЛ ДА ЗАГУБИШ И ДА ТИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ ПЛАЩАШ ДЕЛОТО И ВСИЧКО ИНИЦИИРАНО ОТ БГ ПРОКУРАТУРА. ТАКА ДОСТА ПАРИ САБИРАТ .ФАКТИ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Антоанета Цонева в Денят с Георги Любено

    5 4 Отговор
    Антоанета Цонева в Денят с Георги Любенов по БНТ:

    ❗Върховенство на закона, свободна инициатива, свобода за развитие на бизнеса – това са нашите ценности, на които ще стъпим, за да отприщим потенциала на България.

    👉Показахме, че можем да налагаме дневен ред и нашите каузи дори и извън парламента. Обещавам Ви, че след 4 април Демократична България ще бъде в следващия парламент и то с резултат, който ще ни позволи да бъдем незаобиколим фактор.

    👉България има потенциал. Ако качеството на нашите институции се подобри драматично, ако те бъдат модернизирани, страната може да се движи на една много по-висока скорост.

    ‼Ние не обещаваме да раздаваме пари, ние обещаваме да създадем условия и да гарантираме, че потенциалът на икономиката да бъде отприщен. Това ще създаде благосъстояние – всички ние ще го създадем.

    ❗Всички тези откраднати милиарди, които изтичат от нашите джобове в чекмеджетата на властта – те трябва да бъдат инвестирани във възможности за нашите деца.

    ❗Младите, които бяха по площадите много ясно показаха, че биха се върнали тук, ако имат възможности за развитие.

    ❗Ако властта се интересуваше от условията за гласуване, особено по време на пандемия и особено с мисъл за българите в чужбина, щеше отдавна да е разгледала внесените от Демократична България предложения за дистанционно електронно и за пощенско гласуване.

    🟢Призоваваме хората трябва да гласуват за партии, които имат ясен дневен ред. Демократична България е формация с мн
  • 32 АУУУУУ

    4 11 Отговор

    До коментар #10 от "нннн":

    Последно за кого... За когото искаме.... Ами аз и по-голямата част от България е за ГЕРБ... Ами сегааааа 😂😂😂😂 Да не забравиш да влезеш на 5ти април.... Ще обсъдим кабинет Борисов 4 2️⃣8️⃣🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #42

  • 33 Черен Петър

    7 1 Отговор
    Е, със сигурност не с ти тоя, дето ще вдигне престижа на професията "следовател"! Както и престижа на професията "прокурор", след като нямаш НИТО ЕДНО спечелено дело! Да не говорим за бухалковите дела от последната година, откак Шиши и Буци те назначиха за главен прокурор...
  • 34 УРКО

    8 1 Отговор
    ПОТНО МАЗНО МИЛИЦИОНЕРЧЕ С КАСКЕТ
  • 35 Иткаф

    7 1 Отговор
    Пресставяш ли си!? Достоен следовател, който доброволно се е съгласил Гешев да му е началник...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мдааа бла, бла, бла

    8 1 Отговор
    Основен приоритет на прокуратурата е решаване на основния въпрос Днес къде обядваме.
  • 38 Сегамизерков

    1 1 Отговор
    ЗА СТАРИ МУЦУНИ НЕ ГЛАСУВАМ ВЕЧЕ. ТЕ И НИКАКВА СЕРИОЗНА ОДГОВОРНОСТ НАКАЗАТЕЛНА НЕ.НОСЯТ. НЯМА СМИСЪЛ. В БГ КОНСТИТУЦИЯТА ГО ПИШЕЛО. ИМОНИТЕТИ ИМАЛИ ОДГОВОРНОСТ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТОТА СИ НЕ НОСЯЛИ РАЗНИ СЪДИИ,ДЕПУТАТИ И Т.Н. ТО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ Е НА ВЛАСТ ЗАКОНИТЕ СА ВАЖНИ ПРАВИЛА И Т.Н. НО ПОВЕЧЕТО ХОРА В.БГ СА ЗЛЕ С МИСЛЕНЕТО И ЛЕСНО СЕ МАНИПОЛИРАТ ПОДВЕЖДАТ РОБСКО ПЛЕМЕ СЕГА ДРАСТИЧНО НАМАЛЕЛИ ЖИТЕЛИТЕ В БГ. ОСНОВНО ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ ПОВЕЧЕ ИМАЛО В БГ.
  • 39 Гешефф,

    6 1 Отговор
    научи ли английски?
  • 40 Негрешевич

    4 1 Отговор
    А МОЯ ЧОВЕК ГЕШЕВВВВ. КРАДЦИТЕ ВИКАТ ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА А ГЕШИ. ТОЯ СЛЕДОВАТЕЛ КОИТО И ДА Е МОЖЕ ЛИ ДА УТОЧНИ ДВАТА КУЧАНА ЦАРЕВИЦА В ДВОРА МИ АЗ ЛИ СЪМ ГИ ОТКРАДНАЛ ИЛИ НЯКОЙ ГИ Е ХВЪРЛИЛ В ДВОРА МИ ЗА ДА МЕ ОБВИНИ ? ТО ЧОВЕК ДА ГО Е СТРАХ ДА ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ ПРИ ТАКИВА СЛЕДОВАТЕЛИ СТРАННИ. НЕ ЗАЧИТАЛИ ВЕЧЕ ЧЕ НЯМА ОТПЕЧАТАЦИ ДЕТАЛОСКОПНИ НИТО СВИДЕТЕЛИ НИТО КАМЕРИ НИТО НЕЩО ПО СЕРИОЗНО ЗА ДОКАЗЕАНЕ. АКО ТЕ ВИДЯТ ДО УМРЯЛО КУЧЕ ЗНАЧИ ТИ СИ ГО УБИЛ ПО ЖЕСТОК НАЧИН КАТО ПРИТУРКА И ЗАТВОРА Е НЕИЗБЕЖЕН СЕГА В БУЛГАРИШЪН .ТО И ПО ЗАТВОРИТЕ ИМА ХОРА СЕГА ЗА АЛКОХОЛ ПИЯНСТВО ЧЕ КАРАЛ КОЛА КАТО СЕ ПРЕБИРАЛ СУС СЕМЕИСТВОТО СИ ОТ РОЖДЕН ДЕН НА КОЛЕГА. ФАКТИ ФАКТИ
  • 41 потребител

    9 1 Отговор
    Аз смятам,че докато Гешев е главен прокурор престижът и авторитета на "следовател" не само няма да се издига,но и ще потъва стремглаво надолу!
  • 42 нннн

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "АУУУУУ":

    Ще има и гласуващи за Тиквата, разбира се. Въпрос на вкус, както казало кучето.
  • 43 Да,бе

    5 1 Отговор
    Следствието можело да допринесе!!! Нали това им е работата,бе.Как така можело,а да взимат заплати е задължение ,ли?
  • 44 НЕЛИ БАНКЯ

    5 1 Отговор
    ОСТАВКАААААА ЗАТВООООР
  • 45 пунта мара

    4 0 Отговор
    Какво значи "следовател " в ганьовскопутинската съдебна система ? Те изпълняват функции идентични на разследващите полицаи ( дознателите ), които са към системата на МВР и получават около 1300 лв. заплати, но вършат цялата работа в наказателното производство, внасят събраните доказателства чрез дознание в Прокуратурата, след което прокурорите , работещи срещу 3000-4000 лв. заплати образуват обвинителен акт ( в редки случаи) или за по-бързо и лесно сключват споразумения ( абсолютна практика ) и ги внасят в съда.
    Та "следователите" , които са с функции на разследващите полицаи , но за специални дела, по закон обаче са магистрати като прокурорите и съдиите , имат по 2-3 дела на година , но получават по-големи заплати и от прокурорите. Именно за това Кьовеши не одобри нищонеправещите хрантутници на България.
    Сега Гешев се сетил да им даде още работа, та да не бие на очи, че получават едни заплати само за преданост.
  • 46 мнение

    2 0 Отговор
    Основен приоритет трябва да е правосъдие за всеки.
    Съдебната систима следователи, прокурори съдии доказват че правосъдие в България няма.

    Щом има маловажни престъпления, като битова кражба примерно откраднали овца или кокошки това не е правосъдие
  • 47 Достойна присъда

    5 0 Отговор
    Гешев,позор,оставка и затвор!
  • 48 Ццц

    4 0 Отговор
    Престиж и достойнство в едно изречение с Гешев ми идва в повече.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 САШОДИКОВ

    2 0 Отговор
    ДА ТЕ ИЗДИГНАТ ПРИ МАНАФИОЗИТЕ В ИЗТОЧНА АНАДОЛА , КАЛИНЧО !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове