Last news in Fakti

15 Март, 2021 15:41 4 738 59

Нинова: Предлагаме решение за паспортизацията на сградите с държавна помощ

  • корнелия нинова-
  • технически паспорт-
  • жилища

При спечелване на изборите стартираме веднага процеса, но като реална антикризисна мярка за подпомагане на хората и бизнеса

Нинова: Предлагаме решение за паспортизацията на сградите с държавна помощ  - 1
Снимка: БСП

„Управляващите от ГЕРБ и ОП създадоха огромен проблем за милиони българи и всички общини с техническите паспорти на сградите. За 11 години управление, само го отлагат, но не го решават. И както винаги при тях - държавата се оттегля от ангажименти и оставя всеки да се оправя сам в най-тежката икономическа и социална криза“, констатира председателят на БСП Корнелия Нинова на нарочна пресконференция в централата на „Позитано“ 20 по въпроса за намерението на управляващите да стартират изготвянето на технически паспорти на сградите у нас, като собствениците на жилища да се погрижат за това и платят целия процес по изработката им.

Нинова обяви, че след разговори с експерти от БСП са изготвили работещо и конкретно решение. „В 4 стъпки предлагаме конкретно решение, което ще стартираме веднага при спечелване на изборите“, посочи лидерът на българските социалисти и информира за конкретиката:

„1. Правителството чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството събира служебно от всички общини съхраняваната в техните архиви документация за сградите (вместо всеки собственик или домоуправител да си я търси сам).

2. Министерството прави електронна платформа, информацията се дигитализира и става публична (както в редица европейски държави има дигитален сграден дневник).

3. Държавата заплаща обследването за хората и подпомага общините чрез два финансови механизма: целево от държавния бюджет и със средства от Плана за възстановяване и устойчивост (както можа да планира и изхарчи 4 млрд. лева за съмнително саниране на малък брой жилища).

4. Прави се списък на фирмите и специалистите, лицензирани за обследване и изготвяне на технически паспорти и той също се качва на дигиталната платформа и става публичен (така се избягва непрофесионалисти и близки до властта хора да действат проформа и да се присвояват средства за формално издаден документ)“.

Нинова обобщи категорично: „Този план съчетава конкретна помощ с грижа за хората и реална антикризисна мярка за подпомагане на бизнеса“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КорниЕОООДДД

    51 33 Отговор
    Стига предлага. Разкажи за Атанас от Монтана съдружник на Божков от 2014г и водач на БСП листи. Иначе мутри вън ааа??
  • 2 Донори БГ

    65 25 Отговор
    Пак е по-добре отколкото да ви гонят Съдия изпълнителите на ГЕРБ да ви вземат и бъбреците !
  • 3 КОТарАК

    49 18 Отговор
    а вие какво направихте 11 години като опозиция ? кажи ако спечеля ще ги карам в затвора , и ако не го направя ме обесете на площада ! може и да гласувам за теб
  • 4 гост

    35 23 Отговор
    Що пък да не им повярваме,техните предшественици 45 ни обещаваха "светъл комунизъм", и ни докараха до фалит и до сегашния "Неокомунизъм",който също е тяхно дело ,а не на някакви" демократи" появили се незнайно от някъде.
  • 5 Цветко Христов

    51 25 Отговор
    АБЕ ТИЯ ОТ ТАЯ ПАРТИИКА ДО КОГА ЩЕ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ? НЯМА ЛИ КОИ ДА ИМ КАЖЕ, ЧЕ НИКОЙ НЕ ИМ ВЯРВА? СТИГА С ВАШИТЕ КОМУНОСОЦИАЛИСТИ ЧЕ СКИ ЛЪЖИ И ЗАБЛУДИ. ЯСНО?
  • 6 антибсп

    44 28 Отговор
    Пази ни боже от кумунягите!
  • 7 КККККК

    43 14 Отговор
    Ей, преди време същата не обеща ли,че ще си подаде оставката ако изгуби изборите?Обещания,обещания а нищо изпълнено ......пусто желанието за власт е голямо.
  • 8 Данъкоплатеца

    23 26 Отговор
    хаха, от бюджета, значи тези с нови жилища да плащат на тия със старите жилища, на дъртите софийски реститути и партийните номенклатурчици, дето земат наеми от старите си жилища, ама нямат пари за сертификат ???? моооого хитро, пак лобизъм в действие !!!!
  • 9 Фери

    29 13 Отговор
    А защо изобщо трябва пак да тормозят хората. БСП и ГЕРБ са от едно котило.
  • 10 Милата тя

    33 12 Отговор
    Капана на Борисов. Ако остане ще одължи срока за жилищен паспорт.
    Ако не, ще обвини следващите. Колко долно. Ако е саниран имота и има подобрения данъка ще се вдигне доста. Изпатих си. Общините не знаят на колко години е зградата? Да направят паспорти и на оградите
  • 11 ЖороГоцев

    20 7 Отговор
    Къде е баджанака Свиленов А?
  • 12 Някоя

    49 5 Отговор
    Безумието ,,Технически паспорт" е прието по време на управлението на Тройната коалиция, с гласовете на ДПС И БСП.

    Коментиран от #16

  • 13 Милата тя

    35 2 Отговор
    Направих паспорти и на лястовичките и щъркилите които така нагло строят и те в имота ми.
  • 14 bandita

    21 10 Отговор
    а аз предлагам да се забрани тази партия заедно с останалите 2 от статуквото гроб и дпс но за жалост аз както и вие нямате думата
  • 15 Мимч

    32 12 Отговор
    Смятам,че това е добро предложение ,а и така трябва да стане,безплатно за собствениците,а не както сегашните обирджки ,да искат да ни рекетират и още обират....

    Коментиран от #17

  • 16 Сър Пичук

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Някоя":

    Да, и тогава е отложено за пръв път
  • 17 Сър Пичук

    31 10 Отговор

    До коментар #15 от "Мимч":

    Проблемът е, че БСП са царе на добрите предложения, идеи и обещания, но никога не ги изпълняват.

    Коментиран от #49

  • 18 Сатъра на Хана

    8 10 Отговор
    и 20 милиона лева за подвижни газови камери и крематориуми за Мутри и Бейове от ЦК на ГРОБ и ДуПиСе
    ...................... Тоя път ще действаме цивилизовано - по Германски
  • 19 Акт16

    4 17 Отговор
    Е техният паспорт. Колкото до панелките (творението на учителя на Тиквата) те трябва да бъдат съборени и на тяхно място да се направят паркове, а не да се санират, но предварително трябва да бъдат построени нови жилищни квартали.
  • 20 Смешна врява

    18 0 Отговор
    Всеки предлага грандиозни решения, но никой не е изготвил работещ модел, благодарение на който да бъде невъзможна корупцията при тази паспортизация. Всички знаем, че в повечето сгради са правени самодейни промени - бутани са стени, кухните са местени, отдушници са зазиждани и какво ли още не. Можем само да си представим какви подкупи ще се искат и ще се дават, за да не се приложи закона, който предвижда: Глоба за самодееца; възстановяване на помещенията според архитектурния план; едва след това изготвяне на архитектурен проект, предлагащ желана промяна, който трябва да бъде представен в Общината за одобрение и предварително се знае, че е почти сигурно, че няма да бъде одобрен, защото е безумен.
  • 21 Нинова, каква паспортизация с държавна

    14 4 Отговор
    Помощ??? Някой чака да вземе много Милиони и ти предлагаш, държавата да дава на този НЯКОЙ!! Държавата ще ги вземе отново от хората!!! Тази глупост е забравете, освем ако и ти не си в Това ОПГ???
  • 22 Пророк Йеремия

    16 0 Отговор
    С екзотичния електорат какво ще правим? Давате ли си сметка накъде отиват нещата там? Ще трябва да им се осигурят общински жилища, защото 95% от тези, в които понастоящем живеят, са за скорострелно събаряне като опасни за здравето и живота. Това означава да се осигурят поне 150-200 000 общински жилища за семейства и за двойки, живеещи на семейни начала заедно с децата им. Как ще стане това? Масово строителство с пари, взети от нашия джоб, а след 5-10 години събаряне на тези жил.блокове, защото ще са вече разкостени и опасни за живущите в тях, на които обаче ще трябва да се дадат нови общински жилища и така до безкрай!
  • 23 Троянеца

    10 4 Отговор
    Абе гадове гадни. Папките ли държат панелките? Сега обаче доста "Софиянци" ще изквичат като недоклано прасе. Под краката ми земята си е моя.
  • 24 ха ха

    21 10 Отговор
    Нинова ще ви ЗАРОБИ 5 пъти повече от Бойко.
  • 25 Само да попитам

    13 4 Отговор
    за една другарка, а ще бъде ли разрешено пушенето в обществения транспорт, или за едни ще е забранено, а за,, богопомазаните " законите няма да важат?!
  • 26 Нинова ако участваш в тази Комбина с

    14 3 Отговор
    Техническите паспорти, то значи не ставаш за Държавник,!!! Народа го Опсихясват от Сутрин до вечер, хората не знаят до кога ще продължава тази Ковид истерия, а ти искаш да им се трупат нови разходи и нови проблеми на главите, за да може едни хора да вземат едни много Милиони!!! ОПГ!!!
  • 27 РОБИТЕ

    15 1 Отговор
    ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ПО РЕКЕТ ЗА ПАСПОРТИ
  • 28 Това сме го гледали

    23 0 Отговор
    Проблема е друг.Прост искат да ни мачкат.То не бяха смяна на лични карти на номера на коли,топломери.Сега наред са тези паспорти на жилищата.Следва смяна на водомерите с дистанционни.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 нинова

    11 1 Отговор
    До сега по някакъв начин ти вярвахме,но все пак благодарим ти че ни открехна че и бсп е ОПГ
    Как не те е срам

    Коментиран от #42

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Червен и ляв

    8 6 Отговор
    Тая не мога да я трая...
    Съсипа окончателно всичко "ляво"...След поредната загуба ,това ще е на БСП-краят !
    Каква "опозиция" е тая бе ? Даже патерица на Бойко не е ...а му е другият крак, който го държи вече 11 г. на власт . Ако бе истинска опозиция , до сега имаше хиляди възможности ,при толкова гафове,компромати ,излагации, и какви ли не гейтове в управляващата партия ,не само да поведе народното недоволство, не само да го свали от власт, но дори и да го тикне там ,където му е мястото....
    ДА...ама ...НЕ... Как да стане това , когато пърдят в едно гърне .
    Омазана е и тя до ушите в далавери , за това и много -много не се пери...Само вдига пушилка,колкото за ..димка ,в пушека на ,която да прикриие и своите далавери...Приватизаторка-милионерка ,тя на бедните и социално онеправданите интересите ще брани ...ха-ха-ха...
    Вижте при кого работи мъжът и ...от колко време и за КОЛКО ...А "шефът му с КОЙ си пие кафето и играе карти ...и обръчът се затваря...За учьобата в САЩ на синът и както и да е , но виж за приватизацията на цяло Външно-търговско дружество , когато е само на 27 години и то в най-гладните за Народа години ... си трае ...
    Айде де ...Блаженни да са вярващите и фенове на възраст -изкуфели...
    Аз НЕ и ВЯРВАМ , въпреки ,че съм червен и ляв по произход, възпитание и ..убеждение !
    Това Е !
  • 33 Защо ???

    18 6 Отговор
    Корнелия, ЗАЩО, когато вие управлявахте не започнахте санирането на сградите ??? ЗАЩО лъгахте ,че ще увеличите заплатите и пенсиите ???
  • 34 Ццй

    19 2 Отговор
    Видяха, че пари директно от хората няма да видят, и сега решиха да източат държавата(пак нашия джоб) или някой евро фонд.
    Отменяйте това безумие, престъпници.
  • 35 шопендар

    15 3 Отговор
    червената мафия срам няма.този проблем е заложен 2006 година,от тройната коалиция,в случай че някой не знае /бсп+дпс+ндсв/,и сега виждате ли само те могат да го решат.чак ми се повръща от тези боклуци начело с нинова
  • 36 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    5 2 Отговор
    А ЧЕТИРИДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА
  • 37 БСП....ЧЕРВЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ

    10 1 Отговор
    И ТЕХНИТЕ ПРОТЕЖЕТА ПАК НАПИРАТ ЗА ПАРЛАМЕНТА...ПАЧКИ ДА ТРУПАТ, НЕИСТОВО БОГАТИ ДА СТАВАТ, КРЪВЧИЦА НАРОДНА ДА СМУЧАТ......БСП ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ТРЪСТИКАТА,ЯКО БАЧКАТ, ЗЛОБНО ГИ ЮРКАТ, ВСЕ ПО БЕДНИ СТАВАТ....КЪДЕ ГО СОЦИАЛИЗМА ДРУГАРКО НИНОВА....НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ....ДОКОГА ЩЕ ЗАБЛУЖДАВАТЕ ХОРАТА ЗА РАВЕНСТ ВО И СПРАВЕДЛИВОСТ
  • 38 Бойко

    10 4 Отговор
    това можем да направим и ние след 4.4.21
  • 39 Анонимен

    9 2 Отговор
    Како искам ти обещанието нотариално заверено.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БСП най крадливата партия

    11 3 Отговор
    НЯМА ДА ВИ СЕ ОТВОРИ ПАРАШУТА, ПОЛИТАТЕ БРУТАЛНО НА НАДОЛУ.
  • 42 Истината2

    5 9 Отговор

    До коментар #30 от "нинова":

    Значи нищо не си разбрал.Каварна опции е бсп. Заспали овце като теб като папагали повтарят,че бсп са комунисти и че лъвът и крадат.Само че това се отнася за управляващата престъпна шаЙка.Бсп предлага държавата да обработи наличната документация и сама да издаде тези технически паспорти на сградите и да ги плати.Така,че някои хора самоняк повтаря думата комунисти.А СЕ ОГЛЕДАЙ ТЕ ГОСПОДА.КАКВИ СА ХОРАТА ОТ САМАТА УПРАВЛЯВАЩА ПАРТИЯ.ПЪК И В ОСТАНАЛИТЕ БЛИЗО 30 ПАРТИИ.ПОБЕДА ЗА БСП.ЗА ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА И МЛАДИТЕ ХОРА ДА ОСТАНАТ ТУК И ЗАГИНАЛИТЕ ВЕЧЕ ДА СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ.ЗА ДА СМЕ НАРОД КОЙТО МИЛЕН ЗА КРАСИВАТА НИ РОДИНА.НА 4.4. ГЛАСУВАМ С НОМЕР 4.УСПЕХ НА БСП
  • 43 Истината2

    1 0 Отговор
    Да се чете заминалите
  • 44 Гост

    7 1 Отговор
    Вярно ли е, че това с паспортите е прието по времето на тройната коалиция?

    Коментиран от #48

  • 45 крадци и лъжци

    7 1 Отговор
    Защо лъжете хората отново , кажете им истината , какво ще донесе на населението това "обследване" , ние не сме ли ходили по чужбина, и не знаем ли какво ни готвите ? Прекратете незабавно тази бъдещ грабеж в зародиш , както и да го наричате увъртате усуквате , да не дойдем ние да ви обследваме с лопати.
  • 46 Бай Курти

    6 1 Отговор
    И тука ли сте компетентни.Ами твоите обещания са ,като на циганска сватба.Обещава се на корем.
  • 47 БСП....ЧЕРВЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ

    5 2 Отговор
    ДЕЦАТА ИМ В САЩ УЧАТ, НАРОДНА ПАРА БАХТИСВАТ, МИЛИОНЕРИ ДА СТАВАТ, В БГ ДА СЕ ВЪРНАТ, КРЪВЧИЦА НАРОДНА ДА СМУЧАТ
  • 48 НИНОВА......В УПЛАХ

    4 3 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    ПАСПОРТИ ЗА ЖИЛИЩАТА ГО ПРИЕ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ....АМА СЕГА МЪЛЧАТ КАТО....ДУ*ЕТА
  • 49 vale karo

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "Сър Пичук":

    Истинският проблем е,че БСП един единствен път в целия преход управлява сама.Но точно когато започнаха да се виждат добрите резултати от управлението ,всички включително и ояли се членове на БСП спретнаха тъй наречената "банкова криза" и провалиха доброто развитие на държавата.

    Коментиран от #52

  • 50 ГХЧ

    8 0 Отговор
    Обследването е дългогодишна европейска практика за обиране на населението, само богатите , заможните , и крайно пестеливите да могат да си позволят да поддържат собствено жилище . За това масова практика в Западна Европа е да се живее на квартира . Това което ви е останало от социализма и първите 30 години на демокрацията , като обитаеми обекти е на път да се срути . Девиза "Моят дом е моята крепост" се превръща в "Моят дом е моята непосилна финансова тежест" Сега ви пълнят очите и ушите с боза , а зад гърба ви острят нож. Разберете едно държавата никога не прави нещо за да дава , тя прави нещо за да ви вземе , сега само разхвърля сиренце около капана за мишки . В бъдеще време към държавната хазна трябва да потекат едни милиарди под формата на данъци от застрахователи , които ще ви застраховат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , и още едни данъци от лицензираните фирми които ще ви ремонтират постоянно сградите за да отговарят жилищата пред застрахователя , това всичко ще плащате вие от собствените си джобове , и никой няма да ви даде нищо от държавата. Ще се намерят начини да прекарат всичко това зад гърба ви без да разберете , постепенно и внимателно , на ръба на вашето търпение , и сега ако не се обединим под обща кауза за спасение на нашите жилища и нашата свобода , и не излезем по площадите , ще станете незаконни обитатели в собствените си жилища . А Нинова това и е основната част от работата , да лъже и маже. На кратко Голям Х.. ни Чака съкратено ГХЧ .
  • 51 лек

    6 1 Отговор
    Гжа Нинова защо са нужни тези паспорти на сградите, къщите и апартаментите ? Това обяснете Всичко поне да 1990 г е строено законно с планове, скици, разрешително за строеж и пр Тогава имаше и много строг контрол Лесно ще вземете пари от бюджета и после ще ни трапнете нови данъци
  • 52 Сър Пичук

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "vale karo":

    Това ли е новата опорна точка?!?!?!
    Несериозно е.
  • 53 ОЛЕГ

    7 2 Отговор
    Таман бех решил да гласувам за БСП и хоп Нинова казва държавата ще плаща. Това добре , ами после със сигурност нови и увеличени данъци за да се запълни дупката в хазната. Ще вдигате ли данъците Нинова? и въобще защо е нужет тази поспорт на къщата / апартамента/ ? Знаете ли каква корупция ще се завихри?
  • 54 НАС ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ

    4 2 Отговор
    ОБЕЩАЙТЕ НА ХОРАТА ПО ТРОЙКА КИБАПЧЕТА С ГАРНИТУРА И ЛАДНА БИРА....И ИМАТЕ ШАНС.....ДА СТЕ ВТОРА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Marinov

    5 1 Отговор
    Тая Кика и СИЕ за Чеп за Зеле НЕ стават и не дай Боже пък и до Властта да се Докопат !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ВЕЩИ ЛИЦА ....ПРОТОКОЛИ ... НЕКА ДА Е ПАСПОРТИЗАЦИЯ ....
    И ПОСЛЕ НИНОВА ЩЕ ПЛАЩА РЕМОНТИТЕ ПРЕЗ БЮДЖЕТА НА НЕЙНИТЕ СТРОИТЕЛИ ,РАБОТИЛИ ЗА НАШИ ХОРА . НИЩО РАЗЛИЧНО ОТ ПОЛИТИКАТА , НА ПРЕЖДЕ ПАСПОРТИЗИРАЩИТЕ ....ОТВСЯКЪДЕ СТРУИ ПАРТИЙНА ГНУС .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове