Last news in Fakti

20 Март, 2021 18:25 2 937 24

Гьоков: Акцията на Бойко Борисов за ваксините е див популизъм и кризисен ПР

  • covid-19-
  • георги гьоков-
  • популизъм-
  • кризисен pr

Преди една година единствено БСП инвестира в създаване на българска ваксина

Гьоков: Акцията на Бойко Борисов за ваксините е див популизъм и кризисен ПР  - 1
Снимка: БСП

Не подлагам на съмнение и не оспорвам необходимостта от спешното придобиване на ваксини срещу COVID-19. Тази спешност обаче бе моментално осребрена от страна на правителството с послушната помощ на здравните власти. Правителството реши България, наред с останалите държави членки на ЕС, да стане донор в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с Covid-19 и да участва в този изключително сложен, динамичен и скъп процес по придобиване на ваксини. Такава позиция изрази водачът на листата на "БСП за България" за Стара Загора Георги Гьоков за популизма и кризисния ПР на премиера Борисов по отношение на ваксините. Социалистът също така припомни, че преди една година единствено БСП инвестира в създаване на българска ваксина.

Ето какво още казва Гьоков:

България плати сума, надхвърляща половин милиард лева в рамките на общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу Covid-19. Срещу тези пари трябва да получим 12-13 милиона ваксини.

Много хора ще кажат, че това е нормално, други - че не е. Смятам, че подходът за придобиване на ваксини от страна на българската държава трябваше да е друг.

Провалената ваксинацията класира Борисов като най-слабият премиер в Европа, заради невъзможността му да управлява здравната криза.

Акцията на премиера Бойко Борисов може да се определи като див популизъм и имитация на кризисен ПР.

В края на миналата година зададох на министъра на здравеопазването въпроси:

-Обсъждани ли са в рамките на българското правителство и българските здравни власти и извън тях, възможности да бъде създадена българска ваксина против Covid-19?

-Водени ли са преговори от страна на българското правителство и българските здравни власти (в т.ч. и с останалите държави членки на ЕС), български научни колективи (или БАН) да бъдат целево финансирани от инициирания от Европейската комисия фонд за борба с Covid-19?

-Защо българското правителство не подпомага целенасочено българска научна институция да създаде български продукт в борбата срещу коронавируса?

-На фона на огромните средства, които ще се похарчат, разходите за ваксините и в добавка към тях на останалите разходи за логистика и за съхранение, които се предвижда да надхвърлят половин милиард лева, можем ли да очакваме промени в позицията на българското правителство и на българските здравни власти по отношение финансово подпомагане за българска разработка?! Това би било оправдано от всякоя гледна точка, вкл. и морална.

Въпросите ми, разбира се, останаха без логични и мотивирани отговори. Като гледам как правителството се провали с управлението на здравната криза и как Борисов се оказа неспособен да се справи с ваксинацията (наистина сме последни в Европа по договорени ваксини и процент ваксинирани, първи по смъртност). Как се правим на интересни и не започваме преговори за руски и китайски ваксини, разбирам, че съм бил прав да искам друг подход при придобиване на ваксини.

От пресцентъра на БАН научавам, че е представена разработката на българската ваксина срещу Covid-19, както и PCR китове, устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, биокерамика по космическа технология и много други разработки. Т.е. нашите учени от БАН се справят въпреки държавата и отношението на управляващите към българската наука.

Гордея се, че по мое предложение и с единодушно решение, Парламентарната група на „БСП за България“, още през март миналата година направи дарение на БАН (за науката и бъдещето) с увереност в капацитета и възможностите на българските учени за търсене и намиране на лекарство срещу коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко дъртия комунист

    45 6 Отговор
    500 000 000 за ваксини.50 млн за боклука на Астра Зенека и 450 000 000 в шкафчето ми.ха ха ха
  • 2 Врачка

    40 6 Отговор
    След като спря еднолично ваксинацията с АстраЗенека в България и заявявайки ,че ваксината е смъртоносна ще му трябва нещо повече от кризисен ПР на балъка.
  • 3 ковидняк

    25 5 Отговор
    ниe кoвидняцитe дe гo прeкaaрaмe вируco и кaтa дeн гo мoримe
    щo пoлучиимe, нищo!нeмa пaрe caдe и мacки трeбe дa нocимe.aмa прeз нoco чe им излeзe нa щaбaритe тaa рaбoтa!!!
  • 4 Абе мишок,

    13 38 Отговор
    какво дарение сте направили като Курни опоска партийната ви каса, а и дължите милиони на бюджета. Хайде сори вече с лъжите.
  • 5 бай Иван

    6 9 Отговор
    Хората, които си нямат живот, винаги трябва да се бъркат в живота на другите
  • 6 Бацо

    20 3 Отговор
    Не си я удря да не ритне камбаната щот кметю симитлията ще му харчи шкафа за матахарки 😂
  • 7 А сега де !

    18 2 Отговор
    Баце бил най-слабио премиер? С тиа милиарди евро де ги има нашио,чудим се другите колко са гепили!

    Коментиран от #9

  • 8 Казуар

    5 10 Отговор
    Другарю, процентът на ваксинираните в Русия е колкото в България и ако ни даде ваксина ще е срещу нещо освен парите.
  • 9 НОВО ПЕТ

    9 23 Отговор

    До коментар #7 от "А сега де !":

    КОЙ БОРИСОВ ЛИ........ТОЯ ДЕТО ДЕСЕТ ГОДИНИ МАЧКА НОН СТОП БСП НА ИЗБОРИ....

    Коментиран от #10, #14, #15, #17

  • 10 Пръц

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "НОВО ПЕТ":

    Мачка Борисов ,чаршафите на кмета на Симитли.

    Коментиран от #20

  • 11 РАДИО ЕЛТО

    8 18 Отговор
    Аз много харесвам БОЙКО и ГЕРБ , те могат да управляват успешно държавата, доказаха го!!! ЗАТОВА заслужават четвърти мандат!!!! РАДЕВ започна много да лъже, това му стана ГОЛЯМ навик.!!! Голям ЛЪЖЕЦ ИЗЛЕЗЕ!!!!
  • 12 ТАСЕВ

    1 9 Отговор
    МНОГО ГОЛЯМ ПРОСТАК.
  • 13 ПАК ПОБЕДА

    7 19 Отговор
    САМО БОЙКО И ГЕРБ УПРАВЛЯВАТ УСПЕШНО ДЪРЖАВАТА, ТЕ МОГАТ ДА ИЗВЕДЪТ СТРАНАТА ОТ ПАНДЕМИЯТА И ДА ПОВИШАТ ДОХОДИТЕ НА ХОРАТА ! ЗАТОВА ПАК ПОБЕДА НА 4.04. ! ДРУГИТЕ ...ЛЪЖАТ !
  • 14 БАЦЕ БАЦИЛА

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "НОВО ПЕТ":

    Ти оди си плАти трол-данъка ,че утре да не дойде Цацата у вас да секвестира!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 оня с коня

    6 12 Отговор
    Ето какви Кандидати за Парламента вади БСП- като Гьоков,че и по-зле!Ами ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ от "Популизма в Кризисна ситуация" на Борисов и СПЕЧЕЛЕТЕ ИЗБОРИТЕ БЕ!?Ако обаче НЕ УСПЕЕТЕ,значи че ВЪТРЕ В ПАРТИЯТА ВИ е Изгнило ВСИЧКО,т.е. имате нужда от ОСНОВЕН РЕМОНТ.Аре като намерите Пари и Вътрешни сили ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ВЪПРОСНИЯ РЕМОНТ,ИЗЛЕЗНЕ ПАК НА ПОЛИТ. СЦЕНА...нищо че ще е СЛЕД ГОДИНИ!
  • 17 Да така е

    7 11 Отговор

    До коментар #9 от "НОВО ПЕТ":

    БСП и прави кеф БОЙКО , да я треска на избори , мисля , ЧЕ вече е ПАРТИЯ мазохис ......😄😄😄
  • 18 Да бе

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "кон спиратор":

    Да бе , да бе .......има много, голяма разлика м/у тях!!!!😄😄😄 КАК не си я усетил само ти ????😄😄😄😄
  • 19 Питам те

    7 8 Отговор
    А бе Гьоков,защо те нямаше на традиционното шествие до лагера "Слънчев бряг" край Ловеч на панахидата, отслужена в памет на жертвите от лагера по вина на твоята партия БКП-БСП?!

    Коментиран от #22

  • 20 Не бе

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Пръц":

    Не бе , не бе ......БОРИСОВ мачка наред , на местни и на парламентарни 😄😄😄 ТИ МУ казваш чаршафи , аз му викам избори ....😄😄😄😄😄

    Коментиран от #21

  • 21 Чичо

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Не бе":

    Ма на Президентски хич го няма 😂🙈😂
  • 22 Анти конти

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Питам те":

    Агент Буда е вербуван през 1996 год. по времето на Жан Виденов. Ти как я мислиш?
  • 23 ЕС ГРИЖА

    3 0 Отговор
    Урсула фон дер Лайен открито заплаши „АстраЗенека” със забрана за износ на медикаменти извън ЕС , ЗА ДА Е ПО СИГУРНА В ГЕНОЦИДА ! Дaния cъoбщи днec, чe eдин чoвeк e пoчинaл, a друг e в тeжкo cъcтoяниe cлeд вaкcинaция c прeпaрaтa нa „AcтрaЗeнeкa” cрeщу СОVID-19, прeдaдe aгeнция „Рoйтeрc”.

    Дaтcкaтa aгeнция пo лeкaрcтвaтa e билa инфoрмирaнa зa двaтa cлучaя. Вaкcинитe ca пocтaвeни нa мeдицинcки лицa, кoитo ca били имунизирaни пo-мaлкo oт 14 дни, прeди дa ce пoчувcтвaт злe. Cъoбщaвa ce зa кръвни cъcирeци и мoзъчeн кръвoизлив при двaмaтa. Тoвa ca пoрeднитe рeгиcтрирaни cлучaи нa прoблeми cлeд вaкcинaция c „AcтрaЗeнeкa”.
  • 24 MOLI

    1 5 Отговор
    ТОЗИ ГЛУПАК ЛИ Е,КАКЪВ Е,КАКВИ ПРОСТОТИИ ДРЪНКА.ИЛИ САМО ДА СИ ТРОПА ЧЕНЕТО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове