Last news in Fakti

23 Март, 2021 11:25 1 610 31

Доц. Иванов: В България няма африкански и френски варианти на COVID-19

  • доц. иван иванов-
  • щамове-
  • covid-19-
  • мутации

Проби от 8 области показват близо 100% разпространение на британския вариант в тези райони

Доц. Иванов: В България няма африкански и френски варианти на COVID-19 - 1

Данните от последните 24 часа са доста тревожни - изследвахме проби от 8 области и близо 100% е разпространението на британския вариант в тези райони. Това съобщи в “Денят започва” на БНТ доц. Иван Иванов - директор на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести.

“Единствено в Стара Загора разпространението е по-слабо”, уточни той.

Другите варианти у нас са европейски мутации, които циркулират от миналата година.

„Отблизо следим появата на мутации, характерни за африкански, френски, нигерийски, бразилски и други варианти, които са проблем. Засега, обаче, в България не са доказани такива мутации”, подчерта доц. Иванов.

Според него ясно се очертава тенденцията за по-бързо разпространение на вируса в неговия британски вариант. Не се верни твърденията, че колкото повече напредва процесът по имунизация, толкова по-бързо COVID-19 ще мутира, счита той.

„Тези варианти са доказани преди употребата на ваксините, просто сега те се разпространяват по-мащабно. Така че не бих казал, че има връзка между двете. Това най-добре се вижда във Великобритания, защото там британският вариант се беше разпространил още октомври-ноември, когато ваксинацията не беше започнала”, отбеляза доц. Иванов.

Той беше категоричен, че “макар и с по-слаба ефективност срещу африканските и бразилските варианти, всички ваксини покриват всички варианти в момента”.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Африканският

    4 3 Отговор
    е в пъти по опасен от британският.
  • 2 Филип Георгиев

    22 0 Отговор
    АФРИКАНСКИ ВИРУС НЯМАМЕ, НО ПЪК СИ ИМАМЕ АФРИКАНСКИ ВОЖД.
  • 3 Ти си Африканец

    3 2 Отговор
    Ти си Африканец...........
  • 4 Ново

    3 0 Отговор
    двайсет !
  • 5 Нали

    2 0 Отговор
    Африканците са на власт !
  • 6 Пипи

    7 0 Отговор
    Доценте, ти сигурен ли си в това което казваш? Пращаш ли проби за изследвания в Европа? Кръвни проби, взети всяка седмица от поне 100 човека? Стига дрънка глупости и ти. Резил
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор
    Някой да обясни защо у нас леталния изход е 4% от заразените , а други страни под 1,5% и за ЕС е средно 2%‼ Аз съм на яано, ама медиите защо мълчат‼ А Буци вика " ама как добре управлявам "‼

    Коментиран от #24

  • 8 фгйфгйф

    9 1 Отговор
    Скоро ще се появи българския щам! Маскиран е като борец за демокрация и върховенство на закона. Характеризира се с това, че е спонсориран отвън и в този сайт за него лошо няма да видите да се пише ...

    Коментиран от #30

  • 9 Дрън та

    5 1 Отговор
    Пляс. Кой му дава думата на този? И едно 12 годишно дете ще те разбие. Стига с тези палячовци моля.
  • 10 В света НЯМА КОВИД!

    5 1 Отговор
    Има го в ФАШИСТКИТЕ БОЛНИ МОЗЪЦИ НА САЩ и заразилите се мозъци в КОЛОНИИТЕ им СТРАХ, да не ги заразят САЩ, ако не се подчиняват на САЩ.

    Коментиран от #17

  • 11 Руският щам

    0 4 Отговор
    е вече в територията. Заразените стават русофилистици.
  • 12 Павел Пенев

    4 1 Отговор
    Външния му вид показва, че това по–скоро е афганистански терорист. Как да вярваме на изложените предположения.
  • 13 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Пропуснал е "за сега".
  • 14 В света НЯМА КОВИД!

    5 1 Отговор
    Света живее в отровена ПСИХО АТМОСФЕРА от ФАЩ. Ковид го има го в ФАШИСТКИТЕ БОЛНИ МОЗЪЦИ на ФАЩ и заразилите се мозъци в КОЛОНИИТЕ им от СТРАХ, да не ги заразят ФАЩ, ако не се подчиняват на ФАЩ.
  • 15 Рошко

    4 1 Отговор
    Още един новоизлюпен доцент че и млад, втори за днес, догодина сигурно ще е академик
  • 16 Банкя

    2 2 Отговор
    Същия си като този. За живота и здравето на хората, не Ви дреме! Кокъла е по важен нали? Ще си останете тупанари во веки.
  • 17 2396

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "В света НЯМА КОВИД!":

    Абе има го бе, не го оспорваме това, както си имаше противогрипни ваксини и преди . Но това е просто една от разновидностите на грипа който върлува всяка година, а те са си направили сметката гледайки статистиките през годините и ни го скроиха този номер от който ще изкарат милярди на наш гръб.
  • 18 Лелее

    6 2 Отговор
    Френски няма , но има “Мутафчийски” , “Кунчев” ,
    “Ангелов” , “Балтов” - варианти и щамове !
    Те заедно са по - опасни от всички останали , “нов внос “ взети заедно ...
  • 19 Верно ли?

    5 1 Отговор
    И как го установихте след като френския вариант пср теста не го хваща,а за тия от Занзибар още не е минал стока на разпространение от 1 месец?
  • 20 сребърни4ета

    4 1 Отговор
    Колко ли "жълти стотинки" им дават на изказване на тея бедни душици. Няма да се изненадам ако го правят само заради 5-те минутки слава да ги излъчат по телевизора ....

    Коментиран от #21

  • 21 адгс

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "сребърни4ета":

    Може да са им обещали, че тях няма да ги ваксинирват :) или, че ще ги вземат като обслужващ персонал по островите и яхтите си :)
  • 22 ❌Съдбата на Свищов не е хазартна игра.

    2 0 Отговор
    ❌Съдбата на Свищов не е хазартна игра.

    🎰Както е публично известно в града на 100те първи неща за пръв път бе официално формирана и коалицията между ГЕРБ, БСП и ДПС. Трите партии на статуквото играят all in в крайдунавския град.

    💸Всяка една поотделно продава мечтата за красивото бъдеще. ГЕРБ чрез работа, работа, работа. БСП чрез грижата за хората. ДПС чрез рестарт на държавността.

    🚫Но в Свищов това се оказва губещ хазартен ход, който обрича града на разруха. Хората все по-често го напускат, за да търсят късмета си другаде. Вече има все по-малко хора, които да се любуват на красивата архитектура и уникалната атмосфера, която преди 180 години е впечатлила дори Ханс Кристиян Андерсен, който споменава града в пътеписа си по Дунава.

    〽Днес липсата на работа прогонва от града младите хора.
    Това управление доведе плановете за развитието на Свищов до задънена улица. Проектът за мост на река Дунав на практика е просто добро пожелание от миналото. Инвестиционният климат е лош, а местната власт полага значителни усилия, за да обезсърчи и най-упоритите в желанието си да останат в града.
    Гражданите на Свищов са хора, горди с богатата история на своя град. История, която в немалко случаи е белязала съдбата и на България.

    🎲Бъдещето на Свищов и на неговите жители за управляващите обаче изглежда не са нищо повече от купчина пулове на хазарта маса, които с едно мигване на окото биха заложили ту на черно, ту на червено.

    ‼А Свищов заслужава много пове
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    В момента в Цял свят Пред Властимащите стои въпросът-Как да накараме хората да се ваксинират с произведените ваксини.....Над 65% от хората искат да не се Ваксинират,а от останалите искат да Изчакат!От там идват и ЛООКдауните и маските и всякакви други изстъпления!От там идват и Мутациите!Чакам с нетърпение Путин да заголи ръкав.....Трябва да даде пример!И в русия при положение ,че имат 3ваксини никой не ги иска....Трябва пример...Ноо засега Путин е на важнааа среща...Вероятно късно вечерта ще го ....ваксинират...Та така стои проблемът с Ваксините и астрата също!Складовете пълни...Трябва реализация!Не само БЪлгарите не искат...Не само българите сме...пещерни хора и не вярваме във висшите ни професории...,ами и всички мислещи хора по света!Изключвам теи ядящи в мак доналдс и мутациите му хранителни вериги!

    Коментиран от #25

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Това е защото много смърти ги приписват на Ковид19 за да вземат пари,от касата ,а тя-държавата респективно от евросъюза!
  • 25 Ива

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Като ги видя тея брадясалите и ми се повдига ....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бай Х

    0 0 Отговор
    А вирусите по регистрационните номера ги разбират кой кое?
    От къде има начин да хванат и разберат нещо ново какво е и от къде е,като нямат база за сравнение?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове