Last news in Fakti

29 Март, 2021 13:36 1 737 46

Борисов: Държавата е подготвена, осигурени са всички лекарства и достатъчно ваксини

  • бойко борисов-
  • лекарства-
  • ваксини

На работно съвещание при премиера бе докладвано, че 230 000 дози ваксини очакваме до края на седмицата и 700 000 – през април

Борисов: Държавата е подготвена, осигурени са всички лекарства и достатъчно ваксини - 1
Снимка: Пресцентър

България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са достатъчно количества ремдесивир, който се прилага при лечението на коронавируса, здравната системата разполага и с всички необходими медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с новия вирус.

Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

„Държавата е подготвена за тази вълна на коронавируса. Затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, за да имаме армия, която да се изправи и да лекува. Осигурени са всички необходими лекарства, защото за нас най-важното е здравето и спокойствието на пациентите“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещанието. Премиерът опроверга фалшивите новини за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната. „Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май. Следващото правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред. Това е демокрацията“, категоричен бе министър-председателят и добави, че е направено всичко необходимо за провеждането на парламентарните избори.

Борисов отбеляза още, че до края на седмицата се очакват над 10 000 флакона ремдесивир, а за медикамента правителството отпусна финансиране от 80 милиона лева. Премиерът подчерта, че са осигурени и средствата за допълнителните възнаграждения на всички служители на първа линия в битката с COVID-19.

В хода на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че броят на пациентите в лечебни заведения е повече от предходната вълна, но въпреки това система издържа, благодарение на предварителната подготовка и допълнителните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните инсталации в болниците. „Нямаме притеснения по отношения на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите“, добави Ангелов. Здравният министър отбеляза, че на национално ниво от практиката се налага изводът, че изключително много млади хора, които боледуват от COVID-19, при това тежко, късно търсят болнична помощ. По отношение на ваксинацията Ангелов отчете, че направените вчера дози са 2355, ваксинираните лица общо до момента са 436 513, като до края на тази седмица очакванията са да бъде достигнат брой от половин милион. „Днес получихме 31 590 дози от Пфайзер, от 5 април до края на месеца през 7 дни регулярно ще получаваме по 62 010 дози от Пфайзер. Утре получаваме 51 600 дози от Модерна“, заяви още Ангелов. По отношение на Астра Зенека министърът добави, че в сряда се очакват 151 200 дози. „Количеството ваксини за тази седмица е над 200 000 дози. Направена е организация“, изтъкна Ангелов.

Директорът на ЦСМП – гр. София Георги Гелев отчете, че за изминалата нощ е имало 320 повиквания, като 67 от тях са били за COVID-19 и в 25 случая се е наложила хоспитализация. През вчерашния ден общо е имало близо 500 повиквания, от които 110 са касаели COVID-19, като в 35 случая се е наложила хоспитализация. Гелев отбеляза още, че в сравнение с месец ноември, в момента броят на повикванията е леко занижен.

Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че България е далече от стойностите, отчетени в други държави като Словакия, Чехия, Естония или Унгария. „Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките“, изтъкна Кунчев. По думите му, ако бъдат удържани настоящите стойности в страната ни, няма да се достигнe извънредна вълна, която да постави на колене здравната система.

„Болниците продължават да се справят добре и да разкриват нови легла, включително във ВМА тази сутрин още една клиника е трансформирана в COVID-клиника, за да можем да поемем всички случаи, които идват“, заяви председателят на НОЩ и началник на Военномедицинска академия Венцислав Мутафчийски. Той съобщи, че във ВМА е обявен „зелен коридор“ за ваксинация и към момента болницата разполага с достатъчно количества за желаещите да се имунизират.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов докладва, че от днес в лечебното заведения се разкриват още 36 легла като всички те са оборудвани с кислород. „Подготвили сме и всички реанимации, ако се наложи да се разкриват допълнително реанимационни легла“, добави Балтов. По думите му работещите в лечебното заведение са мотивирани да помагат максимално на пациентите. Директорът на „Пирогов“ потвърди също, че допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия са осигурени.

„Общото количество ваксини за България, което очакваме през месец април, е близо 700 000 дози. До края на тази седмица ще получим над 230 000 дози от одобрените до момента ваксини, както и близо 10 000 флакона ремдесивир“, информира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той уточни, че за следващия месец имаме потвърждение на близо 250 000 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, 90 000 дози – на „Модерна“, 300 000 дози – на „Астра Зенека“, а след средата на април очакваме близо 40 000 дози от последната одобрена от Европейската агенция по лекарства ваксина – Янсен.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай тулюпи

    47 0 Отговор
    Белким остана от теб държава , че и готова да е ?

    Коментиран от #36

  • 2 НЕ МИ СЕ ИСКА НО...ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ..

    2 69 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ Е НАИСТИНА ВЕЛИК!
    ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА И ОЩЕ 5 МАНДАТА, БОЙКО!
    ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СМЕ СЪС ТЕБ!

    Коментиран от #20

  • 3 Последния Софиянец

    48 1 Отговор
    Голям циция.Вчера ходихме за именния му ден в Банкя и нищо не почерпи.Само по един акт на връщане ни удариха Еничарите му.

    Коментиран от #13, #21, #30

  • 4 др Гей Билтс

    40 0 Отговор
    Баце, дай пример, нека Мангъра те васкинира с една от новодошлите ваксини в национална медия, на произволен принцип, от произволна партида, със спринцовка минала експертиза за качетво от независим одит. Бъди мъж, заголи левачка.
  • 5 ТаУмВзе

    42 0 Отговор
    БЕЛЕНЕ МУТРОПИТЕК ШИЗОФРЕНЯСАЛ!
  • 6 Казуар

    4 7 Отговор
    Борисов и в Китай пренебрегнаха възрастните хора за ваксиниране.
  • 7 хахахахаха

    36 2 Отговор
    Тиквисооооов Тиквисоооов... Я кажи пак как започваш да произвеждаш ваксини в Разград.

    Хахахахахахахахаха! резИлтатът ти е налице, сопол!
    Най-висока смъртност в Европа и "ваксинираш" с ГОЛА ВОДА!

    Понеже си толкова некадърен, че даже и доставките на медикаменти/ваксини не можете да гарантирате! Мутропитек кухоглав!
  • 8 Цял

    30 0 Отговор
    свят неподготвен , той бил сколасал вече !
  • 9 Вова

    28 1 Отговор
    Мутрата долна прсръпна...
  • 10 Елвис

    32 1 Отговор
    Бойко, не разбра ли, че няма да я бъде твоята? След като фалшифицираш изборите и останеш на власт, народа сам ще св погрижи да има печена тиква, защото дори бабите вече те разбраха какъв убиец и какъв крадец си!
  • 11 Народа на Бг.

    30 0 Отговор
    Дано напролет слепите прогледнат.
    И глухите да чуят изведнъж.
    Един Тулуп държи народа в бедност.
    И прави се цял ден на всемогъщ.
    Лакей на Тодор Живков и на царя
    И огнеборец с титла – генерал
    И каратист, с един шамар събаря
    под масата, щом кеш не си му дал!
    От срутища, заводи, магистрали,
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    24 1 Отговор
    " От джипа всичко изглежда различно .."
  • 13 Просветен илюминат

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    С празни ръце не ходете другият път.
  • 14 гадно

    23 1 Отговор
    Тик так, тик так времето му изтича другия понеделник кумира на простите ще е никой.
  • 15 1212

    21 1 Отговор
    Да видя не вярвам тикво, пак голи лъжи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 П текст

    18 0 Отговор
    Дано напролет слепите прогледнат. И глухите да чуят изведнъж. Един Тулуп държи народа в бедност. И прави се цял ден на всемогъщ. Лакей на Тодор Живков и на царя И огнеборец с титла – генерал И каратист, с един шамар събаря под масата, щом кеш не си му дал! От срутища, заводи, магистрали, от де що свари,
  • 18 Анонимен

    15 1 Отговор
    Факти
    ФАКТИ.БГ
    Новини »
    България »
    Бойко Клечков, БСП: Борисов се оказа най-слабият и неподготвен премиер в цяла Европа
    29 Март, 2021 13:0951528
    Бойко Клечков, БСП: Борисов се оказа най-слабият и неподготвен премиер в цяла Европа
    бсп -бойко клечков -избори
    Знаем как да овладеем кризата в здравеопазването, подчертава социалистът
    Бойко Клечков, БСП: Борисов се оказа най-слабият и неподготвен премиер в цяла Европа
    Снимка: БСП
    Венцислав Михайлов
    Венцислав Михайлов


    Как се справя България с Ковид кризата на фона на останалите държави?
    Според данните от световната статистика България е на първо място по смъртност в Европа и на второ в света, след Мексико. Същевременно е на последно място по ваксинации в Европа и най-малко договорени ваксини с Европейската комисия по вина на българското правителство. Каза го преди броени дни канцлерът Меркел.

    Нашият лидер Корнелия Нинова показа протокол от Здравната комисия в парламента, в който е записано, че министърът на здравеопазването казва следното: "С писмо от 14 октомври до Европейската комисия България заяви изричен отказ от включване в споразумението за закупуване на ваксини от единия вид”. След това Европейската комисия официално заявява, че България е единствена отказала ваксини и българското правителство решава да възложи на друга държава тя да ги закупи от наше име и след това да ни ги препродаде.
  • 19 бай Иван

    10 2 Отговор
    Колкото повече ваксини толкова повече смъртни случай.ФАКТ
  • 20 смайли 21

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "НЕ МИ СЕ ИСКА НО...ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ..":

    като гледам колко лайка си събрал , май само мъртвите души и неграмотните роми сте с Бойко чекмеджето.
  • 21 Че Бойко не живее в Банкя, бе г ей

    2 12 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Там са единствено Внучетата, Мало'умен селен'дурино

    Коментиран от #29, #39

  • 22 Малиии

    15 1 Отговор
    Мн прост.Тикво имаш ли идея какво е в болниците??? Какво си осигурил???Б#клук мръсен...
  • 23 ПАК ЛАЖИ

    12 1 Отговор
    И МАЖИ. ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ ЕД. РОД
    СУТРИНТА ДОКТОРА КАЗА. НЯМА ЛЕГЛА НЯМА НУЖНАТА АПАРАТИ.
    ТОЧКА. ТИ БИБИ СИ КОМПРОМЕТИРАН.
  • 24 пройчо

    16 1 Отговор
    5 дни !....Сбогом ,Гринго !:))
  • 25 Тиква

    15 1 Отговор
    Цял живот не може да лъжеш? Но явно можеш и то с голям замах. Не на Земята, на луната трябва един затвор за вас. Съд и затвор до живот.
  • 26 уаси Тито

    19 1 Отговор
    Борисов е жалък шарлатанин.Единствената достойна съдба за него е да сподели съдбата на Дучето,обесен със главата надолу на фенер пред народното събрание!Най обичаният и най мразеният!!!
  • 27 мислещ

    8 0 Отговор
    За последното е прав. Балъците общо взето свършиха, останаха единични бройки и ваксините ще са предостатъчно за всички тях!
  • 28 Хихихихии.. хихихихии

    2 23 Отговор
    Другият понеделник пак ще виете от безпомощност и Злоба , докато Цяла България се гаври и издевателства над вас, отр'епки!
    Хихихихии..... БАЦЕ ше ви ши'ба.... с... 200
  • 29 Последния Софиянец

    18 1 Отговор

    До коментар #21 от "Че Бойко не живее в Банкя, бе г ей":

    Имаше двама негови брадчеди там и насъскаха куче по нас.Улицата била тяхна и не можело да паркираме.Мутри като роднината си Бойко.

    Коментиран от #32, #38

  • 30 Лейка

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Те летяха на пожар към Банкя. Записват и после спират да се гавврят с хората. Нещастници.
  • 31 БАЙ Х@Й‼

    7 3 Отговор
    "През джипа на министър-председателя Бойко Борисов светът се вижда по друг начин, не с онзи хейт и негативизъм. Виждаме позитивните неща, не само негативните, а ние сме достатъчно самокритични." / Нанков/
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Name

    9 1 Отговор
    И къде е моята ваксина като има достатъчно, обаче без Астрата. Нея я слагай на държ. администрация. Искам Пфайзер, стига сте я крили за свои хора. Стига комунистически номера.
  • 34 Главата

    2 8 Отговор
    Кат глеам само една статия за Баце ее кара на Лудост. Те затва ма кефи.
    Начи и я Сите авере ше гласуваме за БАЦЕ . Направо ше ве треска със засилка
  • 35 След дъжд

    9 1 Отговор
    качулка ... след тоталния провал ви казва спокойно бе всичко има евритинг гона би Оурайт - ШИЗОФРЕНИИИИИИИИККККККККК
  • 36 менгеле

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "бай тулюпи":

    Сигурно е открил ново гробище.
  • 37 Гнусен

    13 1 Отговор
    Най добре е да си подготвиш оставката...
  • 38 Елвис

    15 3 Отговор

    До коментар #29 от "Последния Софиянец":

    Радвайте се, че не са открили огън по вас! Вие хубаво му подарихте пластмасовия автомат, ама Бойко си има истински такъв някъде в джипката. Аз не бих се изненадал, ако внучетата му вече стрелят с картечници. Голяма работа е Бойко, ама на всяко куче му идва времето. Поздравления за вчерашния протест!
  • 39 АМА...

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Че Бойко не живее в Банкя, бе г ей":

    ТОЙ И ТИ БУР... ТЕ ЖИЕЕТЕ ДО
    ШКАФЧЕТАТА СИ. КРАДЕНО ОТ
    БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.. И ЗНАЙ
    БОГ ЗАБАВЯ НО НЕ ЗАБРАВЯ.
  • 40 Трак Одрис

    10 0 Отговор
    Три мандата с две гънки нямало чудеса
  • 41 тука тука е

    5 0 Отговор
    Тиквата и всичката тиня около него, до два месеца ще се чуди къде да се скриете - помнете ми думите.
  • 42 И бай Ставри ви чака

    3 0 Отговор
    Толупи крадливи.
  • 43 НЯКОЙ

    2 2 Отговор
    бог да благослови нашият спасител месията български,да ни е жив и здрав още дни до великден не повече
  • 44 Asterix

    0 2 Отговор
    Абе болшевишки тролчета....по спокойно бе,четох почти всеки пост...ееее...ама колкото наближават изборите,толкова шизофренията ви обвзема от всякъде!!!
    По спокойно...кротнете се малко...ще направите я инфаркт...я инсулт!ПОсле кой ще гласува за светлото болшевишко бъдеще на България.....
  • 45 гост

    0 0 Отговор
    Кво стана с контитуцията бре пройдохо файтонджийска?
  • 46 Васил

    0 0 Отговор
    Този лаф сме го слушали подготвени сте ама за ковчези.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове