896 22

Румен Радев: Дължим признателност на медиците, които с чест и достойнство посвещават здравето и живота си на гражданите

По случай Световния ден на здравето - 7 април, държавният глава удостои с Почетния знак на президента изявени български лекари и специалисти по здравни грижи

Румен Радев: Дължим признателност на медиците, които с чест и достойнство посвещават здравето и живота си на гражданите
Снимка: Прессекретариат на президента

Дължим признателност на българските медици и здравни специалисти, които с чест и достойнство изпълняват своя свещен дълг, посвещавайки времето, здравето и живота си на живота и здравето на българските граждани. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2, на която изявени български медици и здравни специалисти бяха удостоени с Почетния знак на президента. На връчването на отличията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Церемонията започна с минута мълчание в памет на българските медици, загубили своя живот заради COVID-19 в грижа за своите пациенти.

Държавният глава изрази благодарността си към медиците и професионалистите по здравни грижи, направили избора да продължат професионалния си път в родината. „Днешната ни среща ми дава възможност да изразя своето уважение и признателност за избора, който вие направихте, избор, наречен България, въпреки всички предизвикателства във вашия професионален път“, заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев отличи усилията на наградените в борбата с COVID-19 за всеотдайността им през последната трудна година. „За вас статистиката за болни и оздравели не е просто числа, а е човешки съдби. Нерядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на вашите пациенти вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение. Благодаря ви за всеки излекуван пациент, за всеки спасен човешки живот и за това, че останахте и продължавате да бъдете на първа линия, въпреки трудностите и риска за вашето собствено здраве и живот“, заяви президентът.

По думите на държавния глава коронавирусът болезнено е разкрил недостатъците на системата на здравеопазването в България - неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансовия ресурс. „Правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести, трябва да бъде водещият принцип, на който се подчинява цялата наша здравна система. Отдавна се говори, че тя се нуждае от лечение, което да спре оттеглянето, загубата на кадри и на финансов ресурс от системата“, посочи Румен Радев. Като основен дефицит на здравната система държавният глава определи недостатъчния акцент върху профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания. През миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск за здравето и живота, които крият неинфекциозните заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови болести, а те са основната причина за смъртността в България, добави държавният глава.

От името на наградените доц. д-р Дончо Дончев изказа благодарност за възможността да представлява своите колеги, които цяла година дават всичко от себе си, независимо от предишния си професионален и житейски опит, да се борят за здравето и живота на българите. Доц. Дончев почете медиците, загубили живота си в пандемията: „Вместо мои думи, ще използвам думите на народния поет към душите на загиналите: Юнаци, лека нощ“.

След края на церемонията държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова проведоха среща с наградените медици, на която бяха обсъдени предизвикателствата пред българската здравна система и визията за нейното бъдещо развитие. Медиците потвърдиха, че сред основните проблеми са подценяването на профилактиката и превенцията, както и осигуряването на бърза и ефективна доболнична помощ и в най-малките населени места в страната.

Като сериозна трудност пред функционирането на системата отличените изтъкнаха липсата на интерес за специализация в областта на инфекциозните болести и анестезиологията, както и недостатъчния брой медицински сестри, акушерки и лаборанти. По думите на държавния глава пазарният принцип не трябва да определя избора на младите кадри за реализация в различните области на медицината. Според Румен Радев е необходима целенасочена държавна политика и адекватно финансиране, за да се гарантира кадровия баланс в системата на здравеопазването.

На днешната церемония Румен Радев удостои осем медици с почетния знак на президента: Доц. д-р Дончо Дончев е оториноларинголог, отоневролог и аудиолог. Началник е на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА. Като доброволец се е грижил за пациентите с коронавирусна инфекция и продължава да работи в COVID-зоната на болницата, след като сам се преборва със заболяването. Д-р Сибила Маринова е координатор по донорство за Северен централен регион. Заедно с екипа си работи на първа линия за лечението на пациенти с COVID-19 във Велико Търново. През последните години провежда активна кампания сред обществото за популяризирането на донорството. Д-р Мария Пишмишева-Пелева е ръководител на инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик от 2013 г. Участва в национални и международни форуми, посветени на инфекциозните болести. На 20 март 2020 г. д-р Пишмишева приема първия болен с коронавирусна инфекция. От тогава до момента д-р Пишмишева и екипът на инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик, се грижат за лечението на стотици болни от COVID-19. Д-р Абдулах Заргар успешно управлява и усърдно надгражда работата на "МБАЛ-Исперих" от 2013 г. Работил и специализирал във Великобритания, Франция, Турция и Германия. Д-р Заргар получи силна обществена подкрепа в началото на тази година, когато на дневен ред отново беше желанието му да получи българско гражданство. Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа през февруари 2021 г. указа за придобиване на българско гражданство от д-р Заргар. Марияна Колева е главна медицинска сестра и директор здравни грижи на УМБАЛ „Света Анна“ от 2003 г. Тя е посветена не само на грижата за пациентите, но и на подкрепата за допълнителното обучение и квалификация на медицинските сестри в екипа на болничното заведение. Роза Антова е медицински фелдшер с богат опит в различни звена на здравната система – поликлиники, спешен кабинет и болници. От 2010 г. е част от Центъра за спешна медицинска помощ. Димитър Милинич е рентгенов лаборант с над 25 години трудов стаж в пловдивската болница „Свети Георги“. През цялата година на извънредната COVID-19 ситуация работи на първа линия, ангажиран с помощ към колегите си и нуждаещите се от висококвалифицирана помощ пациенти. Д-р Радислав Наков е специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, председател и съосновател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България и на Българското дружество по неврогастроентерология. Член е на Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 NeXu s

  16 19 Отговор
  Точно корумпираният Ретроградев, който общува с мутри, да ми говори за чест и достойнство....?!?!

  Коментиран от #4

 • 2 чест

  22 14 Отговор
  Чест и почитания, господин Президент. От Вас приемам тази признателност, от Гешев - не!
 • 3 ахахахаха

  7 7 Отговор
  Особено на онези които напускаха COVID отделенията. Хвала! Но си е нормално за Тикваландия. То какво ли е нормално там. Фифти-фифти ... 50% герои, 50% другата крайност.
 • 4 А кажи

  15 12 Отговор

  До коментар #1 от "NeXu s":

  Къде видя корупция у Президента бе,льохмане закичен с герберче на ревера?!

  Коментиран от #9, #18

 • 5 ГНУ'СЕН ЛИЦЕМЕР

  14 15 Отговор
  Нали нямаше КОВИД а беше манипулация на Бойко, бе шапкар? Кой разнасяше заразата с Вдигнато по женски юмруче, Кой организирале Г-ЕЙ ВЪСТАНИЯ И ПРЕВРАТИ??? КОЙ, ДЕБ'ИЛ? Военен Съд и Затвор за РЕЗ'ИДЕН'ТА НА РЕШЕТНИКОВ

  Коментиран от #16

 • 6 Доктор ох боли

  5 5 Отговор
  Стига веееееееее. Като си купуваш хляб от кого го купуваш? На първа линия бяха магазинерите в хранителни магазини. За докторите знаем как отказвали на пациенти лека им пръст.

 • 7 Честит празник

  10 1 Отговор
  На всички достойни българи лекари, които със сърце и професионализъм служат самоотвержено на Хипократовата клетва и на най- високата кауза- каузата на Човешкия живот!!Бъдете здрави!

  Коментиран от #10

 • 8 така така

  12 6 Отговор
  Тоя няма ли кой да го изрита от там?? Евтин популист долен.
 • 9 Питай Бобоковица,

  7 6 Отговор

  До коментар #4 от "А кажи":

  Хитлера,ЕСЕМЕСА, Трав'ес'тита ДЕСО и те така, Мало'умник

  Коментиран от #12, #13

 • 10 Палиш ли маските

  7 4 Отговор

  До коментар #7 от "Честит празник":

  Другарю?😂
 • 11 КУЕСЧЪН

  12 3 Отговор
  След награждаването,.. Ушатия Клепар- Фатмака и ДС-Агентите от ДУНДУРКОВ 2,.... запалиха ли публично... МАС'КИТЕ? За едни..Руски шпиони питам...
 • 12 А ти

  2 1 Отговор

  До коментар #9 от "Питай Бобоковица,":

  спри жълтините! Или поне ги намали! В това количество, не ти се отразяват добре!
 • 13 Хахаха..

  2 1 Отговор

  До коментар #9 от "Питай Бобоковица,":

  А ти първо ми кажи на "микрофона" какво точно да ги питам?
 • 14 Ей каза го, а!?

  6 3 Отговор
  Колкото и да не ти се искаше го измрънка в края на деня, ушанка вмирисана!
 • 15 ЕХАА

  9 4 Отговор
  БРАВО НА ФИГУРАНТА , ТО ТОВА НАГРАЖДАВАНЕ Е ВСЕ ЕДНО, ДА ГИ БИЕШ СЪС ПРЪТ И ПОСЛЕ ДА ИМ ДАДЕШ МЕДАЛ ,ЧЕ СА ИЗДЪРЖАЛИ НАКАЗАНИЕТО !!! БРАВО ПРЕЗИДЕНТЕ , БРАВО ! СЪС КЪСА ПАМЕТ СИ И ТИ КАКВО НАПРАВИ ВЪВ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА , ПОМНИШ ЛИ ЛИЛИ НЕ , ЯВНО НЕ ЩОМ РАЗДАВАШ МЕДАЛИ !!! СРАМ ....СРАМ !!!
 • 16 С лъжа

  0 2 Отговор

  До коментар #5 от "ГНУ'СЕН ЛИЦЕМЕР":

  и простотия ако ставаше, света щеше да изгори книгите! 😃
 • 17 Болничен

  2 4 Отговор
  Глупаци ще им се кланям за това че си вършат работата, при това платени и прехвалени а един отбор некадърници и рушветаджии. А за личните кожодери не ми се коментира.... Не медал и признателност а винкел им трябва та да се научат да уважават клиента, пациента.
 • 18 NeXu s

  4 0 Отговор

  До коментар #4 от "А кажи":

  Как се нарича секретарят ти когато лобира за Бобокови и им снася информация?
 • 19 Дали си лекар

  1 1 Отговор
  или готвач,шлосер,художник или метачка - все тая.В гилдията ли си/мафията/ тежко на останалите!
 • 20 Антон

  1 1 Отговор
  "Церемонията започна с минута мълчание в памет на българските медици, загубили своя живот заради COVID-19 в грижа за своите пациенти." Интересно! А тия дето са имали нещастието да си загубят живота от нещо различно от COVID-19 кучета ги яли! Те не са интересни...
 • 21 чешеит

  4 1 Отговор
  Нищо за Слафчо, защо е тази тишина г-н президент? Например, не е тиква, знае езици, не е м утра, подходящо образование да управлява държавата, не е корумпиран, ама никак и никога и др. А сега да кажем какво е......тишина. Разбира се, тишината е защото няма какво да се каже. Сега вземи юмрука и.....без да викаш.
 • 22 Шамара

  1 1 Отговор
  Тоя боклук кара по комунистически с значки и усмивка пред строя! Инпийчмънт вън на фатмака!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.