Last news in Fakti

15 Април, 2021 15:23 8 803 30

Андрей Райчев: Радев бърза, а властта се търкаля по улицата

  • андрей райчев-
  • 45-то народно събрание-
  • румен радев-
  • власт-
  • слави трифонов-
  • герб-
  • бойко борисов

Според Райчев е обнадеждаващо това, че президентът Румен Радев не смята да бави процесите и вече обяви, че още в понеделник свиква партиите за съставянето на нов кабинет

Андрей Райчев: Радев бърза, а властта се търкаля по улицата - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

"Новият парламент не само, че няма да е скучен, а дори ще е много интересен. Колко дълго време ще продължи да живее обаче, не се наемам да прогнозирам, защото, както се изразяваше Симеон Сакскобургготски ”аз не съм гадач”. Но да речем, че има евентуална възможност 60:40 да изкара близо два месеца. Това прогнозира социологът Андрей Райчев пред Новини.бг.

„Тези избори завършиха по много особен начин. Бойко Борисов хем ги спечели, хем ги загуби. Опозицията хем вкара доста хора, хем не са достатъчно за мнозинство. Във всички случаи едно е сигурно - това е временно състояние“, отчете той.

„Когато протестите бяха в своя апогей, 30 на сто бяха за правителството, а 70 % против. Горе - долу това се възпроизведе и на вота, само че протестните гласове не са на едно място“, обясни социологът.

Според него изказванията в зала днес показали, че всички са срещу ГЕРБ.

„Въпросът обаче е под кой общ знаменател народните представители могат да се съберат и разберат. Например, Слави Трифонов предлага мажоритарна система, обаче за ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" това си е чиста проба смърт. Затова се опитват да заобикалят подобни подводни камъни и да се обединят около промяна в Изборния закон, както и може би в опити за реформиране на съдебната система. Ревизията на досегашното управление, също ги събира заедно, но тя евентуално ще може да се направи на по-късен етап“.

Според Райчев е обнадеждаващо това, че президентът Румен Радев не смята да бави процесите и вече обяви, че още в понеделник свиква партиите за съставянето на нов кабинет.

„Впрочем той така експедитивно постъпи и с насрочването на датата за изборите, както и за днешната дата за конституирането на Народното събрание. Това, че президентът бърза, според мен означава, че той е напълно готов със служебно правителство. Не казвам, че той умишлено води към такова решение, а че има пълна готовност да изпълни своите конституционни ангажименти. Вярвам, че ще го направи без да му мигне окото“, коментира още Андрей Райчев.

Според него никой не може да предвиди как ще реагират българите при втори, бързи избори.

„Нямаме такъв прецедент досега за сравнение. Плюс това иде лято, хората са уморени и изтощени и имат нужда от почивка, все още вилнее зараза и т.н.. До тук стана ясно, че Слави Трифонов получи доста повече гласове от очакваните и при един нов скорошен вот, може да вземе още повече, но това, разбира се, с категоричност не може да се твърди.

Без всякакво съмнение обаче в момента властта се търкаля по улицата. Въпросът е: може ли някой да я вземе от улицата или не“, попита Райчев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😁😁😁😁

    34 3 Отговор
    ...Андрейчо...имаш много поздрави от...Иво Инджев...😁...
  • 2 КОТарАК

    35 4 Отговор
    офффф...след промените в БНТ ще спре да ни досажда с умнотиите си
  • 3 хаберих

    34 4 Отговор
    Доказано е, че хората които говорят китайски използват двете полукълба на мозъка си, докато тези, които говорят английски - само лявото.
    Съществуват поне 6 милиона феномена, които говорят български и не използват нито едно.
  • 4 Българка

    43 12 Отговор
    Сега властта се търкаляла по улиците, а преди властта се конструираше в сараите и управляваше еднолично, диктаторски от опростачен джипкаджия.
  • 5 Си ган

    26 45 Отговор
    Някакви мижитурки дето едвам влязоха в Парламента днес пъчат гърди от трубуната и зоват за реваншизъм, смях в залата..имаме явен победител в изборите, а останалите се държат като спечелили...

    Коментиран от #15, #18, #20

  • 6 Воисил Граматик

    24 4 Отговор
    Симеон Сакскобургготски не е живял десетки години в България и е нормално да сбърка с думата "гадател",ама ви,г-н Райчев не бива да го цитирате така. Гадач! Подигравате ли му се?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Скоро

    19 19 Отговор
    много от избралите ИТН ще ровят в кофите татнаникайки си "едно Ферари с цвят червен"...
  • 9 123

    13 5 Отговор
    Заслужи си хлеба сега че лижеш на дългия бастуна
  • 10 Райчев ти познаваш 50 на 50%винаги???

    20 1 Отговор
    Или така ще стане или няма!!! Гадач си Като Симеон!!
  • 11 Павел Пенев

    15 2 Отговор
    Не чувстваш ли че отдавна си много досаден с тъпите софийски лафчета?
  • 12 Народа на Бг.

    20 7 Отговор
    С бурни ръкопляскания пленарната зала посрещна съобщението на Зайкова, че правителството на Боко БорисоФ е депозирало своята оставка.
    Бившият премиер нанесе поредна обида на Народното събрание,
    което 4 години системно пренебрегваше, като не се появи дори и сега.
    Зайкова не се поколеба да изрази недоволството си от отсъствието му.
    "Това или е срам, че не идват тук да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция.
    Това е парламент!", сърдито заяви временният председател.
    Думите й предизвикаха нов взрив от аплодисменти.
  • 13 Днес Деса гледаше като отровена от

    19 5 Отговор
    Гъби в Парламента!!! Все едно, че беше Ревала преди това!! Няма ги на първия Ред Фидосова, Кр Велчев, много от Таркатите се Покриха, ако може да ги Забравят!! Но Едвали!!
  • 14 Президентът

    15 2 Отговор
    няма нужда от такива като теб , акъл да му дават ! А и народът няма време да чака ! Животът тече !
  • 15 Имаме

    19 7 Отговор

    До коментар #5 от "Си ган":

    Да. Имаме победител. И това не е ГЕРБ. Видя се в залата. И победителят е явен, но не е единен. За сметка на това, имаме единен и явен победен. И това е ГЕРБ. Който ще оцелее, само ако се вклини в подчертаването на различията между победителите. Които пък са различни, колкото е различен и народът ни. Крадливото племе ГЕРБ трябва да се разнебити и тигава да се делят на такива и онакива. Но да не забравят да ги разселят по затворите преди това, защото всички българи това искат на първо място. Престъпниците са за затвора, а не за банките в НС.
  • 16 ЛЕТ МИ БИЙ

    4 4 Отговор
    Райчо къде е Кънчо...!!??НО ИНАЧЕ СИ ПРАВ Н.С. ЩЕ Е ГОЛЯМ МАЙТАП С ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ И GRANDMOTHERS.....😀😀😀
  • 17 Бай Георги

    2 10 Отговор
    Дмичката е консенсос.На България и народа не му трябат нови избори,трябва стабилно правителство,що се онася до ГЕРБ,сами ще се обезличат.
  • 18 Демократ

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "Си ган":

    При гласували 48% колко от народа подкрепят Герб? С едва 13% от нацията, които харесват толкова "ясно изявения победител" е уместно да се замислят "победителите". Нация не се управлява с малцинства.
  • 19 не манипулирай

    13 5 Отговор
    и не ни прави на балами. Тошко Йорданов каза, че мажоритарните избори в този момент не са приоритет. Иначе този парламент ще изкара два месеца. Толкова, колкото е необходимо да изчистят от всички глупости изборния Кодекс и оня проф. Константинов да си отиде. Президентът има много време до трите месеца преди изборите за президент, така че всичко е точно. Ти не се обаждай!

    Коментиран от #30

  • 20 опаааа

    9 8 Отговор

    До коментар #5 от "Си ган":

    "Мижитурките" направиха за смях и срам "великите", защото хем им беше ред , хем им се пада! Наистина голЕм смЕх бяха ГЕРБ. Забавлявах се от сърце на падението им в стил "всички срещу ГЕРБ".
  • 21 стига спами

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пенсионер":

    форума! Досаждаш с това копи-пейст, калинко!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 аз съм Веска

    2 0 Отговор
    ПЕРЕФРАЗИРАМ : АКО СЕПТЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ , КОЛКО МЕСЕЦА НАЗАД ОТИВАМЕ, ЗА ДА СЕ ОБЯВЯТ НОВИ ИЗБОРИ .
    Е ДО ТАМ Е ЖИВОТЪТ НА 45 НС .
    ОПИТВАМ СЕ ДА СИ ОТГОВОРЯ : КОГА СМЯТАШ , ЧЕ ЖЕЛАНИЕТО ЗА ДРАЙФ В РАДЕВ Е НАЙ- СИЛНО .
    1 . ДА ПРЕДАДЕ МАНДАТ НА ЛЮБОВНИК БИБИ.
    2. ДА ПРЕДАДЕ МАНДАТ НА ЛЮБОВНИК СЛАВИ .
    3. НА НИНОВА /НЕ ПАДНА ГЛАВАТА НА НИНОВА , НО ПОДГОТВЯХА СВИЛЕНСКИ /.
    ЯВНО Е ИЗБРАН ЗА ЖЕРТВА НА ЗАДКУЛИСИЕТО , БЕЗ ОГЛЕД НА ЕМОЦИИТЕ МУ .
    ЯВНО Е И БЕСЕН НА ДЕСИСЛАВА РАДЕВА .
    НЕКА МУ НАПОМНИМ , БЧЕ БЕЗ НЕЙНИТЕ ПРИХВАНАТИ ОТ ДС ИЗЦЕПКИ, ТОЙ С НИЩО НЕ БИ ИМ БИЛ ИНТЕРЕСЕН.ПОДЛОЖИХА ГО НА ГОЛЯМО УНИЖЕНИЕ , САМО И САМО ДА ВЛАДЕЯТ СИТУАЦИЯТА ,И РАДЕВ ДА СЛЕДВА МЪЖКИТЕ ЗАКОНИ НА НЕТЪРПИМОСТ .
    В РЕЗУЛТАТ ПЪК КУКЛОВОДИТЕ ,РАЗДЕЛЯТ И ВЛАДЕЯТ.
  • 24 оня с коня

    9 2 Отговор
    Добре е Форумните революционери да разберат Полит. ситуация в момента и да не летят из облаците и да си мислят че без ГЕРБ всичко ще е по мед и масло.И така:ГЕРБ НЕ ИСКАТ ВЛАСТТА предвид създалата се конфигурация в НС дори и да я бяха получили,защото всяко тяхно решение ще се бламира от останалите.Те приеха Предложението за мандат от радев ПРО ФОРМА,а целта е да бъде избрано Правителство ТОЧНО от уличните протестори,за да ги види Народа КАКВО ЩЕ МУ ОСИГУРЯТ като Икономически ПРИХОДИ.И когато нито Заплатите ще се вдигнат както редовно го правеше ББ,нито Пенсиите на 01.Юли,нито 50лв към Пенсиите/за 120-те лв да не говорим/,нито Великденски или пък Коледни добавки се случат набългарина,а за сметка на това Цените подскочат до небето/вече започнаха/ и Безработицата се развилнее като никога досега...СЪВСЕМ ДРУГИ НАГЛАСИ ще има у Населението на Предсрочните избори и ГЕРБ ПАК ще поемат Властта за да "оправят" Нещата от настоящия "Протестен погром".Явно писано е било ДА ОГЛАДНЕЕ НАРОДА и да усети КАК СЕ ЖИВЕЕ без Субсидии от ЕС!

    Коментиран от #26

  • 25 Прогноза

    6 0 Отговор
    Подозирам, че на Трифонов не му се управлява... То да управляваш не е като да правиш смешки и да се подиграваш на този и онзи. И днес Йорданов заяви, че парламентът няма да живее много. И говореше само за промяна на избирателния закон и .. нищо друго!Та ако има правителство - на Трифонов или на трета партия - ще изкарат докато приемат този или подобен закон за месец- два. После хвърлят пешкира и казват - "Изпълнихме си обещанието! И айде - нови избори! И без нас, защото постигнахме целта си! Връщаме си в телевизора" И почва нова серия от сериала "Избори до дупка!"
  • 26 Да започнем

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    с "ГЕРБ не искат властта" Вярваш ли си? Закъде без власт са Десислава от Дулово, самият Вожд, кърджалийската ПКП... да изброявам ли още? Второ - какво икономически позитивно за народа /както ти пишеш/ са направили от ГЕРБ, че България е сред най-бедните страни НЕ САМО в ЕС - но пък разни функционели просто са "забравили" едни "700 милиона" / сучата е такава,че евро или лева е без значение/, а част от тях ги съхраняват из шкафчета или строейки си палати; трето - 50 лв към пенсиите са "ковид мярка" , а "увеличението " през юли е по т.нар. "швейцарско правило" и е автоматично;мантрата,че "ЕС дава субсидии на Борисов и само на него" е достойна за съжаление... Хайде за финал да ми кажеш в коя област България се е доближила до "опашкарите" в ЕС през последните 15 години?
  • 27 ttt

    4 1 Отговор
    всички са против герб ами нека тогава си спомнят какво беше преди тях.винаги има какво да се желае обаче сега с тези стари кадри някой ще остане разочарован
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 шуменец

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "не манипулирай":

    Колегата не те манипулира, само те насочва че всичко ще е точно октомври месец, когато на десидента Радев народа му бие шута за да се върне до войнишкото си шкафче. А Тошко Африкански не го вземай на сериозно, той постоянно си е бил мушмурок и винаги ще си остане такъв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове