Last news in Fakti

20 Април, 2021 06:51 12 533 35

Кметът на Крушари взима по-висока заплата и от Йорданка Фандъкова

  • заплата-
  • кмет-
  • община

Колко получават в местната власт

Кметът на Крушари взима по-висока заплата и от Йорданка Фандъкова - 1
Снимка: БГНЕС

Кметът на Крушари Илхан Мюстеджеб взема по-висока заплата от градоначалниците на София, Пловдив и останалите големи градове у нас. Това показва проверка на "Телеграф“ за възнагражденията на представителите на местната власт.

По закон заплатата на кметовете се определя от съответния общински съвет, като не може да надхвърля тази на министър. В началото на тази година старейшините на най-малката община в добричка област – Крушари, която има едва 3797 жители, решили да увеличат заплатата на кмета си от 3100 на 3720 лева.

Така тя надхвърля тази на кмета на областния град Добрич Йордан Йорданов, която също беше увеличена – от 3200 на 3550 лева. Председателят на местния парламент пък получава 90% от кметската заплата и се разписва срещу 3195 лева.

Оказа се, че техният труд е оценен по-високо от този на управниците на повечето по-големи градове. Кметът на София Йорданка Фандъкова например се разписва срещу 2900 лева на месец. Малко повече взима пловдивският кмет Здравко Димитров, чиято заплата миналата година е определена на 3350 лева. Доста по-скромно е възнаграждението на градоначалника на Бургас Димитър Николов, който взема 1980 лева на месец.
Сравнително ниска е заплатата и на каращия трети мандат кмет на Стара Загора Живко Тодоров. Той взема 2300 лева и от близо 4 години сумата не е актуализирана, въпреки че има възможност за "таван“ от 5000 лв., съобщава председателят на местния парламент Мария Динева. Самата тя има право на 90 процента от кметското възнаграждение, но тъй като се води на 6-часов работен ден, в крайна сметка се разписва на ведомостта срещу чистата сума от 1250 лв.

Заплатите на общинските съветници и това на председателя им обикновено са процент от кметските. Шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков например получава възнаграждение, равно на 80% от това на Йорданка Фандъкова, или 2320 лева.

На самите общинари пък се плаща по 60% от заплатата на председателя им – т.е. по 1392 лева. Много от тях обаче си докарват допълнителни доходи от участието си в управителните органи на общински структури като Специализирания общински приватизационен фонд, Столичната агенция за инвестиции и гаранционния фонд за малки и средни предприятия в София.

Тези възнаграждения предизвикаха скандал преди дни между общинските съветници Методи Лалов от „Демократична България“ и Борис Бонев от „Спаси София“. Лалов обвини Бонев във Фейсбук, че за един час седмично работа в управлението на приватизационния фонд е взимал 4000 лева заплата, които впоследствие били намалени на 2000.

В Пловдив заплатата на председателя на Общинския съвет също се равнява на 80% от кметската – 2680 лева. На съветниците под тепетата пък се полага максимум 38 на сто от заплатата на председателя им – т.е. 1019 лева.

Според правилника те имат право и на представителни разходи. Сумата по тях е до 40% от председателската заплата, или 1072 лева. Тези пари се използват от общинския съветник за организиране на приемни, срещи с избиратели, обучения, квалификации, закупуване на специализирана литература, консултации, експертизи и проучвания, представителни разходи и други дейности, свързани с работата му.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ddddd

    77 0 Отговор
    Живи да ги ожалиш.
  • 2 Следствието ГЕРБ

    100 3 Отговор
    Не е луд тоя, който яде баницата, а ние дето му я даваме !!!

    Коментиран от #34

  • 3 Лост

    61 9 Отговор
    Може да взема толкова, но няма възможност да краде. Някои с една бюджетна заплата си направиха палати.

    Коментиран от #8

  • 4 будна Ера

    91 1 Отговор
    Една безкрайно раздута администрация за източване на пари от държавата. И всичко това го плащаме ние от собствения си джоб.
  • 5 Аферим

    48 6 Отговор
    Айде Данче у Крушари.
  • 6 Това

    50 2 Отговор
    са им само джобните за кафе !
  • 7 Незнайко

    35 0 Отговор
    -Артисти,Сър !
  • 8 Да бе

    65 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    Сериозно ли мислиш че не могат да крадат. Просто по малките населени места крадат с хиляди, а по големите с милиони.

    Коментиран от #12

  • 9 Поп Кръстю

    32 21 Отговор
    "Правителство на промяната" ще гласува закон: за всички кметове и депутати на минимална работна заплата. Бу-ха-ха-ха. Субсидия 1 лв. Бу-ха-ха-ха. 120 депутата. Бу-ха-ха-ха. Мажаритарно гласуване. Бу-ха-ха-ха. Задължително гласуване. Бу-ха-ха-ха. Ха да ви е честито новото правителство на чалгопитеците, с любезното участие на мекерето от "Дондуков"2. Бу-ха-ха-ха.

    Коментиран от #18

  • 10 324

    51 0 Отговор
    Що се учудва те? Нали мантрата от 90 те години беше, че трябват високи възнаграждения на управляващите, за да не крадат, та ги вдигнаха, вдигнаха, а те пак си крадат защото апетитът идва с яденето.
  • 11 сопа

    45 4 Отговор
    Нагли кърлежи. Смучат от бедния народ и дори не се срамуват. А наглата Фандък, намери пейки за по 10000 лева бройката. Каскета спи и хваща по селата Пурко с 1 кокошка.
  • 12 Лост

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "Да бе":

    Имах предвид да не сравняват заплатите на двата кмета.А има места, където почти няма, какво да се открадне.
  • 13 кастроли

    19 0 Отговор
    - Пич,какво няма в женската чанта?
    - Ъъъъъ,ами ред?
    - Не само ред, място няма...мястооо!
  • 14 гост

    20 0 Отговор
    Питайте за заплатата на карловския кмет !
  • 15 Ynd

    16 5 Отговор
    Фандъкова в Крушари. И тя и ние ще сме доволни. А може и в кауша...
  • 16 Чочо

    21 0 Отговор
    Не разбрахте ли! Ала бала всичко е пари.
  • 17 ВИЖДА СЕ

    31 0 Отговор
    НЕ ДЪРЖАВА ,А РАЗГРАДЕН ДВОР!!!
  • 18 Заключение

    2 11 Отговор

    До коментар #9 от "Поп Кръстю":

    Попе, това "бухаха" много руско,бе! Значи "напивам се". Знам, че поповете къркат, ама ти си тежък случай!
  • 19 646

    18 0 Отговор
    Кмета на Своге му гласуваха тавана - 5000
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Буки

    20 0 Отговор
    Тези от дпс-арската националност много го обичат тоя феодализъм бе...османската система оше им е в квадратните глави..
  • 22 Мнение

    11 1 Отговор
    Ох! Съкрушен съм! Как ша са опрая са наЩо Фънди с тая мизерия!
  • 23 ДОБРЕ

    15 0 Отговор
    АМА ТЪРСИТЕ КОНФРОНТАЦИЯ И
    ПОД ВОЛА ТЕЛЕ. НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ
    ЧЕ СТЕ У КАНАЛА. И ЕДИН ВЪПРОС
    КЪДЕ Е СТРАХЛИВОТО ЗАЙЧЕ ОТ
    БАНКЯ?!??? ПАК СЕ СКРИ. БОЛЕН. ТАКА БЕШЕ И ПРЕЗ 2012 Г. БОЛЕН
    И УПЛАШЕН, ЧЕ ПРИЯТЕЛЧЕТО МУ
    ДОГАН ГО Е ПОРЪЧАЛ. ИЗТРИТИ
    ТЪПИ НОМЕРЦА. БЪДИ МЪЖ БЕ..
  • 24 кажете ми

    11 1 Отговор
    как да не ремонтира ремонта Фандъчка с тея окъсани два бона, след удръжки????
  • 25 един от многото

    9 0 Отговор
    И кой е виновен за всичко това и се чуди какво да измисли само и само да не застане пред новите народни представители и да отговаря за зулумите си.
  • 26 гост

    11 0 Отговор
    Няма изобщо нужда от общини под 5000 жители. те могат да се прикрепят или обединят.
  • 27 ДАНЕ

    22 0 Отговор
    Заплатите на кметовете трябва да се определят по тарифа от държавата. Кмет на община до 5000 души основна заплата н-р 1000 - 1500 лв. до 10 000 население до 1800 лв. и така нататък. Сега всеки кмет си самоувеличава заплатата, освен това взема и големата порция от проекти.
  • 28 Иван Грозни

    15 0 Отговор
    България е яма. Всеги граби колкото може. Ама няма кой да надмине Боко.
  • 29 Политолог

    18 0 Отговор
    Българските турци, държани на къса връв 45 г. комунизъм, сега нямат морални спирачки. После ревът, че нямат пари за детската градина за сметосъбирането
    Прости, неуки и алчни
  • 30 Готин

    6 0 Отговор
    Абе да му подават червен картон,и аиде.
  • 31 Добруджанец

    5 1 Отговор
    При всичките милионери които 'растат' там , нищо чудно.
  • 32 Димитров

    3 0 Отговор
    Много мъдро държавно решение,виждат се резултатите.
  • 33 гражданин

    6 0 Отговор
    да я ожалиш другарката от Самоков, тя няма дори пари за заплата на шофьор и бензин за общинската кола дето я вози, какви са сиромаси всичките, а разпределят милиард и половина бюджет, какви добри и безкористни хора са общинарите в тази държавата, то излиза че работят без пари, про боно, за доброто на хората само
  • 34 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Следствието ГЕРБ":

    Най-лошото е, че МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ на тези 3797 жители на това село не зависят от работата и заплате на кмета и общинския съвет. А идват от СУБСИДИЯТА превеждана от ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, т.е. от данъците на всички българи. Според мен трябва да се промени ЗАКОНА така щото. Приходите на общините да идват предимно от облагоне на хората живеещи в тях и от бизнесите на тяхна територия. И само за най-бедните общини с ниски приходи да има държавна субсидия, но с таван от примерно най-много 20 000 - 50 000 лева годишно. Трябва КМЕТ и общински съветници, чиято община има дългове над 50% от годишния местен бюджет да не взимат заплати по-голими от МРЗ. ТРЯБВА, кметове и общински съветници да носят лична финансова отговорност, ако с действията си са причинили фалит на община. И в зависимост от поразиите, които са причинили. Трябва да полумават забрана за 10 години или дори доживот да могат да бъдат кметове, общински съветници, депутати, министри и висши държавни миновници...
  • 35 любител

    2 0 Отговор
    ами той е ром и за това му се полагат повече пари .показателно кой управлява Б-я.отворете си очите идват нови избори да се гласува по отседналост.не може хора живеещи в турция от 30г.според техни думи и не говорещи български на сегашните избори да решават живота в държавата ни.трябва да се сложи край на това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове