Last news in Fakti

24 Април, 2021 09:37 7 570 26

Откриват новия участък от третата линия на софийското метро

  • софийско метро-
  • горна баня-
  • красно село-
  • метрополитен-
  • трета линия-
  • метро

Пускат 4 нови нови станции от кв. "Горна баня" до жк "Красно село"

Откриват новия участък от третата линия на софийското метро - 1
Снимка: БГНЕС

Новият участък от софийското метро ще бъде открит днес с водосвет. Церемонията ще се проведе на метростанция „Мизия/Нов български университет“, която се намира в жк “Овча купел“ на ул.“Монтевидео“.

Новият участък от жк „Красно село” през жк „Овча купел” до Околовръстен път при кв. „Горна баня” е с дължина 4 км и има общо 4 метростанции - „Овча купел”, „Мизия/Нов български университет”, „Овча купел 2” и „Горна баня”. С пускането на тези 4 км от Линия 3 дължината на столичното метро става 52 км с 47 станции.

От 12.00 часа столичани и гостите на града ще могат да се возят по традиция безплатно в новия участък в рамките на утрешния ден.

Строителството на Етап 2 започна на 21 юли 2017 г. Това е един от двата етапа, който бе изпълнен в рамките на програмния период 2014-2020 т. с финансиране в размер на 102 млн.евро от Европейската комисия, от оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” - 66% от стойността на участъка, и 34% местно съфинансиране.

С новите 4 станции метрото ще превозва първоначално още около 25-30 000 пътника, а прогнозно в перспектива тяхната бройка ще нарастне на 45 000 пътници дневно. Далекоперспективната прогноза за пътникопотока в двата участъка с 12 станции е общо 105 хил. пътници, а на цялото метро почти 500 хил. дневно.

Големият бонус от стъпването на софийското метро в „Овча купел”, е че над 60 000 жители на кварталите „Овча купел” 1 и 2 и долната част на „Горна баня” за първи път ще почувстват реалната си близост до сърцето на града. За време до 12 минути, заедно с пристигащите от Перник и Радомир, ще могат да стигат до централната градска част.

Първата голяма придобивка от подземната железница е, че покрай изграждането ѝ бе изцяло обновена за 4,8 млн. лева основната пътна артерия в квартала - бул. „Президент Линкълн”. Покрай строителството на метрото в „Овча купел” бе изградена за 1,3 млн. лв. през втората половина на 2019 г. и началото на 2020 г. нова улица в квартала – „Централна” с прилежащите ѝ тротоари и осветление.

Заедно с пускането в експлоатация на четирите нови станции ще заработи и открит буферен паркинг до последната метроспирка при околовръстния път с „Горна баня”. Паркингът е ситуиран между бъдещото локално платно от разширението на Околовръстния път и бул. „Президент Линкълн”. Той е на три нива, свързани помежду си. Освен буферните паркинги до МС „Горна баня” и по ул. „Централна” бе изграден и трети до МС „Мизия/НБУ” на ул. „Монтевидео”. Заедно с него общо местата за паркиране в квартала са почти 700.

При последната станция на третата линия в кв. „Горна баня” бе изградена връзка с националната жп мрежа и жп спирка. По този начин се създадоха условия за удобна връзка на метрото с автомобилния и железопътен транспорт, а чрез Линия 1 и 2 с въздушния, което ще доведе до още по-ефективното развитие на интермодалността при превоза на пътници. На интермодалното съоръжение ще спират композициите, които се движат по направлението София-Перник-Радомир.

Обществените ползи от метрото в София ще достигнат: прогнозно далекоперспективно натоварване с пътници на Етап 1 и 2 на линията - над 105 хил.пътници на ден; интермоделни връзки с основни входни артерии в града, с националната ж.п. мрежа в кв.”Горна Баня”, а чрез първата и втората линия на метрото с аерогара София и Централна ж.п. гара; спестено време от пътувания – над 160 хил.човекочаса дневно на пътниците в сравнение с надземния транспорт; намаление на трафика по трасето на линиите - до 25%; намаление на броя на автомобилите в движение – над 105 хил.автомобила дневно и намаляване на вредните емисии във въздуха над София над 90 хил.т. годишно, уточняват от Столична община.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gowo

    8 4 Отговор
    А какво стана с първия...хихихи

    Коментиран от #14

  • 2 Фен

    7 17 Отговор
    Хубавото е, че Бойко доееде огромната част от инфраструктурните проекти до точка, от която не могат да бъдат върнати назад! И сега, новото ОФ, може само да се чуди какво да гепи, но не може да спре развитието на държавата!

    Коментиран от #8, #13

  • 3 кастроли

    2 2 Отговор
    Ща ся воза на движещите се пътечки,урраааа!
  • 4 BigBulgarianBoss

    8 15 Отговор
    Бойко преобрази София до неузнаваемост. Но селата и по малките градове пълна скръб

    Коментиран от #11, #19, #25

  • 5 црррр

    2 2 Отговор
    Овча жупел 2 Фръц-тръц-пръццц!

    Коментиран от #23

  • 6 червена коприна

    4 8 Отговор
    Бойко пусна още 50 лефчита на бабетата и дядките.
  • 7 Браво,Бойко!

    5 10 Отговор
    От благодарният народ.

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Gowo

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Точката за която говориш е тази...или онази.Нсли се сещаш.Онаьи която никога не може видя.
  • 9 Шопо

    5 3 Отговор
    Убаво, убаво...ма некой знае ли га че протече и оно?
  • 10 Gowo

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Браво,Бойко!":

    Това с ирония ли.?
  • 11 сила

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "BigBulgarianBoss":

    верно я преобрази....довлече селяндури от близо и далече и от китен град я превърна в кално селско сметище

    Коментиран от #18

  • 12 Gowo

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Браво,Бойко!":

    Значи ако Меркел ,,им "построи една магистрала от 200 километра на германците, тя не трябва да слиза от властта посмъртно.Що за аборигени живеят е тази наша държава.Нсистинс сме още в турското робство
  • 13 провинциалист от провинция Тракия

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Ами, най-успешното гепене е от инфраструктурни проекти... А държавата (разбирай територията извън провинция Сердика) се движи към затвърждаване на модела бяло застаряващо население и тъмнокож контингент.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    4 4 Отговор
    Селяците мислят да себеподобните си от перник и радомир повече отколкото за софиянци. Тия от перник с влака така или иначе си стигаха до центъра с влака. На село се у метро са се возили.
  • 16 Фандъца

    7 1 Отговор
    Това над водата ли ще бъде?
  • 17 Чичо

    5 1 Отговор
    Ще поизчакам месец преди да се кача щото да не се срути 😂

    Коментиран от #21

  • 18 Леле

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "сила":

    Ама и за това ли е виновен той?
  • 19 Не че нещо

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "BigBulgarianBoss":

    И къде са кметовете и общинските съвети на тези малки населени места???Какви проекти направиха и защитиха? Избират си некадърници от БСП за кметове по селата, които не си вършат работата , ама иначе на всички им виновен после Б.Б.
  • 20 мутрооо

    3 3 Отговор
    бойко , Не посмя да го открие за да не се срещне с голямата мечка на народната любов !
  • 21 Другия с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Чичо":

    Ми докато чакаш - ходИ пеша,бе....Ще го накривиш на някой....Метрото решава всички проблеми с транспорта на един голям град.Пък като искаш,ходИ пеша!!!!
  • 22 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    МАУАЙА МЯУНОЛОВА - ТРЯБВА ДА ПРЕРЕЖЕ ЛЕНТАТА НА ОТКРИВАНЕТО И ЩЕ Е ПО-ПО-НАЙ -НА ПЛЯМПАМЕНТЯ ЗА ТРИ СЕДМИЦИ !!!!!!!!!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 The Fugitive

    3 0 Отговор
    Борисов днес пак беше неразположен, за да отиде на откриването на новите отсечки на метрото. Неразположението му беше факт и при откриването новата линия през лятото. Интересно защо Борисов се лишава от такъв силен ПР...
  • 25 Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "BigBulgarianBoss":

    Вярно е. При управлението на ГЕРБ и Фандъкова, София се превърна в най-селски изглеждащата столица в Европа, а вероятно и в Азия.
  • 26 Иванов

    1 1 Отговор
    Нито в ляво, нито в дясно може да се каже ясно:
    Метрото, добре, но забелязвам, че новите станции изглеждат все по- евтино направени!
    Метрото трябва да се развива и занапред, непрекъснато и докато градският транспорт слезе на 80% под земята!
    Магистралите: На практика няма нито една завършена след Живково време! Люлин е магистрална отсечка! Струма, Европа и Хемус се строят и не е ясно до кога! Други, като Черно море са на проект!
    Най зле са обществените пространства и общинските терени и собственост!
    Тротоарите са в окаяно състояние! Част от градинки и паркове претърпяха козметични ремонти и бързо бяха разбити! Липсва адекватна пътна мрежа в кварталите! Там първо се строи, после се мисли за пътища, а често даже не се мисли, затова около новите сгради има само кал и трънаци, пътища водещи в нищото и безумна "организация" на движение! Неприятното е, че за цели райони е твърде късно да се поправят недомислията. Новите сгради са разхвърляни в безпорядък на терена и нормални пътища тепърва немогат да се прокарат! Важи с пълна сила за София, но едва ли другаде е по- различно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове