Last news in Fakti

24 Април, 2021 18:10 4 990 39

Софийските адвокати с остра реакция срещу решение на НС и коментар на Бойко Борисов

  • адвокати-
  • софийска адвокатска колегия-
  • правна комисия-
  • главен прокурор-
  • съдебна система

Изслушването на главния прокурор от Правната комисия в парламента намира опора в Конституцията, то това на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) я нарушава, категорични са от САК

Софийските адвокати с остра реакция срещу решение на НС и коментар на Бойко Борисов - 1

С остро обръщение излезе Общото събрание на Софийската адвокатска колегия (САК) заради две събития от последните дни. Първото е включването в правилника за дейността на Народното събрание на разпоредба, според която правната му комисия ще изслушва на всеки три месеца председателите на върховните съдилища и главния прокурор. А второто е коментарът на премиера в оставка Бойко Борисов по този повод, че адвокатите на мутрите ще привикват и мачкат върховните съдии и обвинител №1. Както е известно, първоначалното предложение беше за периодично изслушване само на главния прокурор, но по настояване на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ и БСП беше прието, че правната комисия ще вика и председателите на двете върховни съдилища, информира Lex.bg.

Отвореното писмо е гласувано от Софийския адвокатски съвет и беше изчетено от зам.-председателя му Жана Кисьова, а след това подкрепено от всички присъстващи на Общото събрание. Тя посочи, че двете събития, станали повод за него, поставят под въпрос върховенството на правото и адвокатурата не може да бъде безучастна и трябва да вземе отношение и да говори високо и ясно.

В отвореното писмо се заявява, че докато изслушването на главния прокурор намира опора в Конституцията, то това на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) я нарушава. Адвокатите изтъкват, че е недопустимо да се упражнява парламентарен контрол над представители на съда, а НС може да ги изслушва само при обсъждането и приемането на годишните доклади за дейността на съдилищата.

САК говори за продължаващо принизяване на адвокатската професия и общност. „Твърдо се противопоставяме на създаването на обществена нагласа за обвързване на адвокатите с престъпни интереси“, заяви колегията по повод на думите на премиера в оставка и изтъкна, че внушението, че адвокатите целят мачкана на представителите на съда и прокуратурата, е пряко и безогледно посегателство срещу цялата адвокатура.

В отвореното писмо се напомня, че на адвоката се дължи уважение и съдействие като на съдия, а освен това адвокатите, които са станали депутати, не действат в НС като адвокати, а като избраници на народа.

Обръщението завършва с призив към Висшия адвокатски съвет (ВАдС) за ангажиране на отговорността на „лицата, които петнят цяла една общност“ и към всички политици, общественици и представители на юридическите професии да зачитат правовия ред и да зачитат, че съдът и адвокатурата работят в услуга на обществото.

Събранието започна с писмени поздравления към адвокатите от председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков и на Софийския районен съд Александър Ангелов.

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева беше записала специално видеообръщение към столичните адвокати и гостува и онлайн на събранието. В залата към колегите си се обърнаха председателят на ВАдС Ралица Негенцова и зам.-омбудсманът Елена Чернева.

„Този форум ви дава възможност да отправите към българските граждани своите послания, да споделите възгледите са за качеството на законодателството, за правата на гражданите, както и за динамичните процеси в обществото ни. Да посочите открито реалните проблеми, които стоят пред професията и засягат нейната независимост“, призова софийските адвокати Лозан Панов.

Председателят на ВАС Георги Чолаков пък засвидетелства на адвокатите готовност да откликва на всичките им въпроси и проблеми, свързани с административното правораздаване.

Във видеообръщението си Даниела Дончева благодари на адвокатите за това, което правят всеки ден, за да има право и справедливост. „Добрите юристи винаги са били стълб, на който се е опирало доброто развитие на обществото“, каза тя.

„Живеем в сложно време, в което има разделение и виждаме най-черните и лошите дни. Нека се обединим и да преодолеем всякакви различния, дребнави дрязги и да бъде единни като професионална общност, за да преодолеем предизвикателствата“, заяви председателят на Висшият адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Основните задачи на събранието са да обсъди и гласува отчетите и бюджета, както и да избере 154 делегати Общото събрание на адвокатите от страната, което трябва да избере нови висши органи на адвокатурата. Засега четирима обявиха кандидатурите си за председател на Висшия адвокатски съвет – Райна Аврамова, Иван Демерджиев, Ивайло Дерменджиев и Ивайло Данов. Дали ще има още желаещи, ще стане ясно в края на следващата седмица, когато изтича срокът за номинации.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    35 11 Отговор
    Партиите на корупцията - ГЕРБ, БСП и ДПС, имат мнозинство и ще настояват да се запази олигархичният модел
  • 2 И каква е

    16 34 Отговор
    Дончева. Питам на кого беше адвокат, а Манолова, а Хаджигенов.Незащитаваха ли тия двете Теро те устите от метрото.Какво се правите на луди.
  • 3 Тази вечер

    16 25 Отговор
    Мая Манолова събра тесния си кръг от изборите в скъпарски хотел в Банско.

    За лектор-консултант е поканена бившата началничка на кабинета на Сергей Станишев – Таня Буруджиева. Сбирката продължава и в момента.

    Темата на обсъждането е дали да се прави партия и с каква насоченост да е.

    Организационният мотор на новата формация е Кирил Добрев. В изминалата кампания цялата организация на „Мутри вън“ е негово дело.

    Той е най-близкият до Манолова още от миналата година и заедно кроят как да цепят от БСП.

    Според осведомени той вече наредил и евентуални министри в бъдещо правителство от квотата на Манолова, които да обслужват бизнес интересите му в търговията с горива, строителство, обществени поръчки и ВЕЦ-ве.

    Коментиран от #10

  • 4 14 000 мошенници

    18 4 Отговор
    В БГ са толкова

    Коментиран от #31

  • 5 розово

    36 0 Отговор
    Прокуратура следователи съдилища адвокати Свински черва.
  • 6 Народа

    30 15 Отговор
    бойко го искаме легнал в катафалка , а не седнал джипка !

    Коментиран от #23

  • 7 ЧАСТИТО

    31 10 Отговор
    БОЙКО Е ТОЛКОВА ТЪП ЧЕ ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОБЪРКА ЗА НЕГОВА СМЕТКА !
  • 8 Последния Софиянец

    26 9 Отговор
    Боко го закъса.Остана без адвокат.А точно сега много ще му трябва.ха ха ха ха ха

    Коментиран от #24, #30, #38, #39

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    26 1 Отговор
    МАРГИНИТЕ И МАДЖО ГИ ОПРАВЯХА ДОКТОРИТЕ СЪС БОЛНИЧНИ И СЪДИИТЕ С ПРИСЪДИТЕ :)))
    .................. ТОВА Е ДРУГАТА КОЧИНА ДЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗРИЕ :))
    .............. ..........................
  • 10 Последния Софиянец

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Тази вечер":

    Браво агент Буда!А на Гешеф съобщи ли?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българка

    20 7 Отговор
    ГЕРБ, ДПС разбираемо бранят Гешев, защото са в задруга/съучастие, но изненада за мен беше гласуването и присъединяването към тези две корпоративни организации на БСП. Съдиите в България са независими , а решенията на върховните съдилища не подлежат на обжалване, отчитане и коментиране. С гласуване на привикването на върховните съдии в НС се създаде парадокс, граничещ с гроотеска. Това няма как да се случи
  • 13 Ненужен

    23 6 Отговор
    Без промяна на съдебната система ще имаме отново Бойко, Гешев и бухалки. Бойчето се е загрижил за обвинител номер 1. Разбираемо е, че е загрижен!
  • 14 Пръц

    20 1 Отговор
    Има нещо сбъркано в цялата ни феодална държава.

    Коментиран от #25

  • 15 Реалист 2

    20 2 Отговор
    Всичко вони в турско-щатската колония България . От провинциалния адвокат до "главния свидетел на прокуратурата" Ваклин, който се оказа снабдител с апартаменти на "жената до Гешев" - главния "ловец на руски шпиони".

    Коментиран от #27

  • 16 мноо ясно

    15 4 Отговор
    НАЙ-ВАЖНОТО !!! Статуквото ще се опита да разцепи и настрои новите партии една срещу друга - да не се допуска!!!!
    Задължителна реформа в изборния кодекс, прокуратурата и държавната администрация (и в провинцията) !
    Нови избори-хората винаги подкрепят промяната - последните 30 години е така!!!
  • 17 НАПЪЛНО ОТКАЧЕН

    13 6 Отговор
    НЕКА СЕ РАДВАМЕ ЧЕ МУТРАТА БЕШЕ НОМИНИРАЛ ФЪФЛЯКА - СИН , ЗА МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА А ,,МУЗИКАНТА" ЗАВЪРШИЛ ТЪПАНАРСТВО В ХОЛАНДИЯ ЗА КОЛТУРЕН МИНИСТЪР .................................. ?
  • 18 Жоро

    11 3 Отговор
    Това че адвокатите на мутрите са против нещо, означава то е правилно
  • 19 Цирка

    16 4 Отговор
    Каква колегия, тези с един телефон от високо майка си и децата си ще продадат. Мутрите за пореден път си сложиха купени депутати в герб като необразована проста сервитьорка, Гешев дивия мълчи за бойко. Цялата сиситема трябва да се изрине. По затворите лежат кокошкари с обири за по 50 лева от хоремаг, а милиарди още си ходят по острови и си живеят живота
  • 20 Споко

    12 3 Отговор
    Служителите от ГЕРБ, БСП и ДПС със заплати и пенсии от по няколко хилки да се махат овреме и да не се крият по схеми. Знаем Ви спатиите и Ви чакаме от години за да ви махаме !!!
  • 21 Академик

    6 1 Отговор
    ВКС и ВАС свещенните крави!Айде бе ние не сме Индия!
  • 22 Фаро

    12 4 Отговор
    Мачкай Слави мачкай тая сган
  • 23 На теб

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Народа":

    По ти подхожда превоз в катафалка.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Говедото

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пръц":

    Не е ''нещо'', батка. Държавата, цялата държава е сбъркана. Още от времето на Стамболов и Захари Стоянов е сбъркана.
  • 26 az #МУТРИ, ВЪН!

    5 3 Отговор
    Като винаги, Борисов не изневерва на стила си! Нагъл, груб, арогантен и безкрайно некомпетентен, но с огром и претенции да разбира от всичко!
    МУТРИ ВЪН!
  • 27 Да допълня

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист 2":

    Леко си грешка, но си направ път. Къде ти е грешката ли? Като прибавиш и ''руско'' към ''турско-щатската'' и ще си казал истината.
  • 28 група невежи

    5 0 Отговор
    Щом квичат, значи сте на прав път! Действайте!
  • 29 Юриста

    7 1 Отговор
    Този пост го писах под друга статия , но се надявам да го прочете колега и да разясни .
    Aз имaм eднo питaнe, oзнaчaвa ли тoвa "привиквaнe" нa глaвния прoкурoр и висшите съдии дa дaвaт oбяcнeниe прeд НC, чe рaздeлeниeтo нa влacтитe в Р. Бългaрия вeчe нямa прaвнa cилa. Нe ce ли глacувa eднa "депутатска тoягa" c кoятo дa ce влияe нa ВCC и глaвeн прoкурoр. Тaкa ли cи миcлят oт депутатите, чe щe oпрaвят прaвocъдиeтo, кaтo пoдлaгaт нa рaзпит виcши cъдии, чe тo тaкa мнoзинcтвoтo ( кoeтo и дa e) мoжe дa влияe върху нeзaвиcимocттa нa рeшeниятa нa бългaрcкия cъд. Тaкa ce прeвръщaмe в пaрлaмeнтaрнa тирaния. Aкo дeпутaт кaжe, чe някoй e винoвeн и хoп в зaтвoрa. Връщaмe ce в cрeднoвeкoвиeтo.
  • 30 чекмедже 2

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    нали те адвокати все защитават престъпни интереси, а интересите на премиера в оставка какви са?
  • 31 Мдаааа

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "14 000 мошенници":

    Ако утрепеш адвокат каква отговорност се носи....наказателна или административна?
  • 32 Хмммммм

    8 0 Отговор
    В последните години се занимавах с 3 адвоката и тук са фактите:
    - адвокатка от София взе пари и от нас и от човека, който съдех и забатачи делото ми. Корумпе отвсякъде. Уволних я, но изгубих много време.
    - адвокат от София подходи компетентно, но формално и след като прибра 4-цифрена сума реши, че има много обществени ангажименти и не може да защитава повече интересите ми,
    - поради некомпетентността на адвокатка от Варна изгубих 1/2 апартамент в София, което на стойност няколко десетки хиляди евро,
    Та какво отношение да имам към адвокатите?!?!

    Коментиран от #33, #37

  • 33 Виц

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хмммммм":

    Ексклузивно-самолетна катастрофа! В тази връзка една добра и една лоша новина. Добрата-всички в самолета са били адвокати. Лошата-имало е две незаети места!
  • 34 Marinov

    5 0 Отговор
    Уважаеми Адвокати и СИЕ, ЖАЛКО че баш вие не ВРАЗУМЯВАТЕ че Всеки Гражданин- Включително и Министър Председателя имат ПРАВО СВОБОДНО да Дават ЛИЧНИ Виждания, Мнения и Оценки и т.п. за Останалите Субекти а това че на вас по един или друг начин ви е неприемливо Не значи че трябва да го ОПЛЮВАТЕ и дори под Каквато и да е Форма се опитвате да Оспорвате това ПРАВО!
  • 35 безпартиен

    2 0 Отговор
    Има една поговорка която казва,че НАЙ-ДОБРИЯ АДВОКАТ Е ПРОКУРОРЪТ!До сега това се доказа и продължава да се доказва!
  • 36 Ало адвокатите

    0 0 Отговор
    похвални са вашите опити за възстановяване на справедливостта и конституционността. Обаче законно, конституционно и морално ли е да се обвинява и демонизира който и да е адвокат заради това, че е защитавал някого, пък бил той този някой осъден след това? Хайде да погледнете с какви квалификации е определяна Мая Манолово заради това, че е защитавала като адвокат т.нар. "братя Галеви"? НЕЩО ПО ТОЗИ ВЪПРОС?
  • 37 Имената

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хмммммм":

    - иначе твърденията увисват...
  • 38 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Боков си брои парите от субсидията около840 хил лв за този месец Адвокати трябват на престъпниците и приватизатори Герб загуби изборите в затворите и От собствениците а Сивата икономика
  • 39 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Боков си брои парите от субсидията около840 хил лв за този месец Адвокати трябват на престъпниците и приватизатори Герб загуби изборите в затворите и От собствениците а Сивата икономика
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове