Last news in Fakti

29 Април, 2021 10:26 1 953 46

Христо Грозев: Има „взрив“ от руски шпиони в България през 2015 г.

  • христо грозев-
  • емилиян гебрев-
  • руски шпиони

Разследващият журналист коментира има ли връзка между взривовете в заводи за боеприпаси у нас и отравянето на Емилиян Гебрев

Христо Грозев: Има „взрив“ от руски шпиони в България през 2015 г. - 1
Снимка: БГНЕС

До 2018 г. нямаше разбиране пред европейските следствени органи, не само в България, за съществуването на група за диверсии и убийства, създадена от Главното разузнавателно управление на Руската федерация.

Това заяви в „Тази сутрин“ журналистът Христо Грозев от британския разследващ сайт Bellingcat, който разследва отравянето на русия опозиционен лидер Алексей Навални. Според него след опита за отравяне на Сергей Скрипал е започнало по-съществено разследване. След тези събития от медията, за която работи са разкрили имената на 12 души, свързани с ГРУ.

„След това много европейски страни започнаха да търсят в собствените си страни дали няма необяснени престъпления и да сравняват дали не са пристигали в държавите им тези хора или такива с подобни паспорти. Така и Чехия, с голямо закъснение, откри какво се беше случило при взривовете в заводи за боеприпаси през 2014 г.“, допълни той.

Според журналиста разследването в България е закъсняло с около година след събитията в Солсбъри.

Вчера от прокуратурата разкриха, че има сходство по четири от случаите на взривове в складове и заводи за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси през последните десет години у нас. Държавното обвинение посочи, че разследват връзка между експлозиите и отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев през 2015 г.

„При два от случаите, тези от 2015 г., връзката е много трудно да не бъде видима, защото ние забелязваме един „взрив“ от пристигания на шпиони от Русия – в периода от края на декември 2014 г. до края на май 2015 г. Те са общо осем души. Тези, които ние сме верифицирали, също бяха назовани като заподозрени от прокуратурата. Те идват на групи по двама-трима, в дните преди два от взривовете“, разказа Грозев.

Той посочи, че разкритието на прокуратурата, че експлозиите са предшествани от пожари, е много важно и допълни, че този факт е убягнал на медията им.

„Има припокриване групи от хора, но един човек присъства и при взривовете, и при Скрипал, и при Гебрев – ген.-майор Денис Сергеев, фалшивото му име е Сергей Федотов, с което той е пътувал в Англия, Чехия и България“, добави той.

Грозев заяви, че версиите на чешките разследващи органи, българската прокуратура и оръжейното предприятие „ЕМКО“ се различават заради политически и частни причини.

„Чехия посочи България и „ЕМКО“ като най-вероятната цел на ГРУ, защото Чехия не иска да затваря всички политически врати за диалог с Русия, като признае, че на чешка територия са убити двама души в терористичен акт“, уточни журналистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    32 12 Отговор
    Хайде и тоя заработи наколко сребърника.
  • 2 Да,бе

    18 7 Отговор
    Нали бай Тулуп е голямата работа,бе.Трябваше да ги фаща,като снежинките още във въздуха,ма той и тях толкова ги фащаше.

    Коментиран от #11, #45

  • 3 МАХНЕТЕ ГО ТОЯ

    34 9 Отговор
    ТИЯ СА НА КЪСА КАИШКА НА АНГЛИЙСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ И ИМ СВЕЖДАТ ГЛУПОСТИТЕ ДЕТО ГОВОРЯТ
  • 4 ТаУмВзе

    28 7 Отговор
    Халюцинациите са сигурна форма на Шизофрения. А краварските Шпиони никви ги няма ей. Бухахахах
  • 5 Стига лъжи

    17 5 Отговор
    - Какви са тогава мъжете с големи носове и малки п*шки?
    - Лъжльовци...
  • 6 1234

    24 5 Отговор
    Агент МИ6 и МИ5 ! На заплата.
  • 7 БОЗА

    24 5 Отговор
    Не се тикайте между ЧУЖДИ шамари... който има проблеми с рашките да си ги решава САМ...;-Х
  • 8 Милия ми той

    16 6 Отговор
    Абе тоя, откраднаха хиляди мини и други оръжия които изнесоха през пристанище Бургас. Боко най-добре знае. И танкове от .... изнесоха през пристанището. Взривихте 20 мини и написахте хиляди.
  • 9 Павел пенев

    27 5 Отговор
    В момента има взрив от платени агенти-псевдо журналисти.
  • 10 Руска

    8 4 Отговор
    агентурна мрежа в България има от 1877г. и ще има. Явно не си чул за възможностите на ГРУ и ФСБ. Когато е създавана тази мрежа още не си бил роден. За съжаление е така.
  • 11 Хаха

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "Да,бе":

    Те сами се хванаха а и камерите ги изловиха като мишки.
  • 12 Българин

    4 8 Отговор
    Така е от 1944.
  • 13 Видяжме ги

    11 3 Отговор
    Ходят по улицата с тенджера под налягане и мошен котлон.
  • 14 Викайте

    11 4 Отговор
    да помагат Том Круз, Пиърс Броснан, Шон Конъри, Едриан Муур и Джеки Чан. И всичките момичета на Джеймс Бонд.
  • 15 12345

    9 3 Отговор
    Е чак сега ли ги видяхте. Защо до сега мълчание. Както и чехите са си мълчали 7 години. И сега изведнъж се сетиха че имало шпиони. Или сега им наредиха от коняк.

    Коментиран от #29

  • 16 Българина

    10 3 Отговор
    Ами той е отговор на взрива на црубагентини нпо изроди след набутването ни в нато насила без дебат и референдум!
  • 17 НКВД

    6 4 Отговор
    Имa яcнo дoкaзaн мoдeл: БКП (пaртиятa мaйкa - c "дeцa" БCП,CДC-ocтaтъци, ДПC, НДCВ-пoчинaлa, ГEРБ-нacлeдници нa НДCВ), НO имaт нaчaлник - КГБ и ГРУ. Финaнcирaт ce oт ВТБ, пeтрoл, гaз, кoнтрaбaндa, OПГ-тa, кoрупция и държaвни пoръчки. Нeщo нeяcнo?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 123

    12 2 Отговор
    Скрий те го тоя защото само лъжи говори и трови въздуха този е подлога на краварите продажници като него в бг безчет
  • 20 пешо

    10 2 Отговор
    има в болната ти глава . от 2011 год. досега къде бяхте .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 4929

    7 2 Отговор
    Подлогите са еднакви, само господарите се сменят.
    Но не ни вземайте за глупаци (като вас) и че се връзваме на всяка глупост изречена от западна посока.
  • 23 Кресна

    12 1 Отговор
    Странно ми е едно,този дребен писач на глупавата статия ще може ли да ми го обясни,защото съм военен и с висок чин,но ми бягат явно нещата или съм оглупял.Първо как двама души от цял отдел се изпращат да върлуват из цяла Европа,от отрязвания в Англия,Русия до атентати във военни складове,как свободно се влиза из тези складове и то свободно без никакви проблеми,как в период от 5-7 години не знаете нищо за тези хора и мълчите и сега изведнъж 2 държави пищят и как в държави като САЩ,Китай,Япония,Саудитска Арабия,Израел все държави където Русия има интерес,не са хванали никой но в две държави като Чехия и България толкова интерес от страна на Русия и толкова голямо и професионално контраразузнаване и ги хващат и то с давност от 5-7години.Имам много по сериозни въпроси но са за професионалистите които в момента работят в България и не са за вестника,но смятам и отговорно го мисля че правите хората на иди-ти.Срам и позор е господа и спрете да петните името на България.Имам към автора един отговор,защо не пишете и не казвате истината,ще ви дам една:Русия предлага на страните от бившия си лагер да подадат молба за влизане в Евразия,като петрола ще ни струва 50%по евтино,което означава че България закупува годишно за около 6милиарда евро петрол,тоез икономия от 3 милиарда,а от Европейския съюз получаваме малко под милиард,а от 2020 средствата от Евросъюза се спират и само ще внасяме такси.Защо не информирате хората за тези неща и сами да преценят българите какво ис
  • 24 chi

    5 3 Отговор
    Христо Грозев, тия ги разправяй на старата ми шапка!
  • 25 Змей

    4 1 Отговор
    Bellingcat! Това е достатъчно, за да разбере човек, че статията ще чете само изсмукани от пръстите уйдурми!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 УЖАС

    3 1 Отговор
    АЗ затова се чудя ЗАЩО се палят по площади и скачат от прозорци, палат си гардеробите, убиват си децата, а то каква била работата ШПИОНИте правили тез работи!
  • 28 Гоце

    5 7 Отговор
    Всички продажни руски подлоги в България са готови да шпионират в полза на путинското царство. И тук коментиращите путинофили са готови и жена си и децата си да продадат за благото на путин
  • 29 Мюмюн

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "12345":

    От "Козяк" по-точно!.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 белингкатовец

    2 3 Отговор
    христо, вие в белингакт как заработвате месечните си възнаграждения? ако ви плащат цру, ми- 6, чрез фондации на шорош и други свързани фирми, ти вярвам на 1200 %, щото информацията ви е на 2400 % сигурна и не манипулирана.

    затова христо се обръщам към теб да разследваш странни събития последните дни и години, както ти казваш след 2018 особено.

    хрито, ЗИМАТАТ НЕ ВАЛИ СНЯГ, ако вали е много малко! информирай прокурори, ръководители на държавата, защото най- вероятно това е саботаж на руските агенти на Путин.

    и христо, разследвай как се напука асфалта на " Лъвов мост" тая пролет, защото беше положен по най- високите евро стандарти и европроекти от най- високо стандартни български фирми, избрани от софийската кметица с най- високо стандартен и прозрачен конкурс! за протеклото ново метро също, разследвай!

    щото напукания евроасфалт и течовете на еврометрорто са саботирани от руските агенти на ГРУ и Путин!
  • 32 !!!?

    2 1 Отговор
    Кремълски държавен тероризъм в Европа !!!?

    Коментиран от #33

  • 33 разкрил си ги

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "!!!?":

    Публикувано във факти.бг: Кремълски държавен тероризъм в Европа !!!?
    ..............................................

    Ей тия двамацата руски шпиони Боширов и Петров, така са наплашили наште от " пътното управление", че от 2018 не са слагали пътна маркировка по нито един от междуобщинските пътища, само на главния път.

    Ти видя ли снимките с напукания асфалт на " лъвов мост" тая пролет. Ако идеш и поразпиташ на " женския пазар" със сигурност ще разпознаят тия двамата руски агенти, че са напукали евроасфалта на софийската кметица.

    ами виждал ли си смога над София, като се качиш на Витоша.
    поразпитай хората в София и те ще ти кажат, че са виждали Боширов и Петров как палят гуми, пластмаса и нафта в кюмбета зимата, за да задимяват София и да саботират софиянци.

    Коментиран от #40

  • 34 Бесен Язовец

    4 2 Отговор
    Ицо Грозев е една махленска клюкарка на хранилка абс клеветник точно по вкуса на сороснята!
  • 35 Шерлок Холмс

    3 2 Отговор
    За много печен се мисли тоя смешник Грозев историте му издишат от всякъде, много лек тип и колонка не заслужава в селско вестниче!
  • 36 Karolson

    3 2 Отговор
    Онемей нещастник соросоиден онемей обслужващ персонал на Сорос и чичо Сам!
  • 37 Хахаха

    3 2 Отговор
    Хорааа!!! Тоя идиотизъм не ви ли идва до гуша??? Мислят ни за олигофрени.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бесен Язовец

    3 2 Отговор
    Зловона соросня с нейната зловонна пропаганда още малко вонящи мишчици соросоидни още ствсем малко!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 сноу

    2 1 Отговор
    Има взривове в простата ти кратуна дето половината е пълна с холивудски брътвежи..
  • 42 колега

    1 1 Отговор
    Взрив в България дали има не се знае, но, че има в главата на това купено мекере е сигурно. всички знаят у нас / а и не само у нас? КОЙ имаше желание да приватизира този вид бизнес. Това е причината и прокуратурата да си мълчи.
    Много са малко парите които са ти обещали грозев, поискай повече, пък може и да получиш.
  • 43 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    Въпросът с главно Ф е : На кого иска да се хареса ФАКТИ с такива статии!? Само падналите на глава не отвисоко /за да са живи все пак/ вярват в честността и непоквареноста на DW и Bellingcat! Вярвам им точно колкото на RIA! Разследващи журналисти платени от Bellingcat списват само и единствено на английски и руски!?!?!
  • 44 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    КЛЕЛ СЪМ СЕ ДА ВОЮВАМ С НАТЮ / ТАКА БЕШЕ ТОГАВА / - НЕЩО КАТО- " ДОКАТО СМЪРТТА НИ РАЗДЕЛИ "!!! ОБАЧЕ И ДНЕС УБЕДЕНО ЩЕ ИЗБИВАМ НАТЮВЦИ --- ЗАЩОТО НИКОГО НЕ СА ОСВОБОДИЛИ ,А СА ЗАРОБВАЛИ ТЕРИТОРИИ -БОГАТИ НА РЕСУРСИ !!! НЯМА ДА МИ МИГНЕ ОКОТО !!!!! НЕ МИСЛЕТЕ ЗА РУСКИ ШПИОНИ !!!!!!!!!!
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да,бе":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...
  • 46 Шердан Българов

    0 0 Отговор
    ПУТИН Е ТЕРОРИСТ И ЩЕ СИ ПЛАТИ ЗА ВСИЧКО !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове