Last news in Fakti

3 Май, 2021 16:28 3 184 24

Математикът на НОЩ: Нов щам не налита, вълната отшумява

  • николай витанов-
  • коронавирус-
  • пандемия

Николай Витанов с два сценария за коронавируса

Математикът на НОЩ: Нов щам не налита, вълната отшумява - 1
Снимка: Нова ТВ

Математикът Николай Витанов сподели в социалните мрежи своето виждане за развитието на коронавируса у нас. Очаква ли ни покачване на новите случаи или ще продължи намаляването им? Той прогнозира в края на празниците починалите от вируса у нас да задминат 17 000. Ето какво сподели той:

Съвсем кратка информация за развитието на ситуацията с COVID-19 в България между празниците.

Обстановката е спокойна, но това се очакваше. Базовото репродуктивно число тази сутрин е 0.942, обхватът на заразата се свива бавно, броят на активните случаи намалява, здравната система полека се разтоварва. Важното е базовото репродуктивно число да е под 1. Очаква се тази тенденция да се запази и през тази седмица. Ваксинацията напредва, днес размерът на щита е 34.9%. Това включва срещналите се с вируса по наши оценки плюс ваксинираните.

Ако вземем официалната оценка на регистрираните случаи и добавим ваксинираните, получаваме индикатор, който ще наричам оттук нататък ядро на щита. Ядрото на щита днес е 17.5%. Очакванията са до края на май щитът да надмине 45%, а ядрото му да гони 30 %, което ще е добре.

В края на празниците броят на починалите се очаква да доближи 17 000. Това е неприятно, но винаги съм писал, че като свършим с тоя вирус, трябва да се огледа здравната система и да се види защо смъртността е висока като се вземат мерки това да не се случва пак.

Накрая, индикаторите за нова вълна имат ниски стойности, такава не се очаква през тази седмица. След празниците веднага ще се види какво е ставало по празниците.

Сценариите при липса на нови щамове са два: продължаваме надолу и вълната продължава да отшумява, или , ако не сме внимавали по празниците - леко повишение на броя на случаите, което може да бъде поставено под контрол до края на май (ако има от кого да бъде поставено пад контрол).

Ако налети по-заразен щам, ще видим как влияе той на българското население е ще изчислим сценариите. Нов щам не налита, вълната отшумява, празниците са спокойни. Тъй, че празнувайте спокойно и се пазете.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gowo

    11 15 Отговор
    Този много познава.Пазна че пандемията ще отшуми

    Коментиран от #8

  • 2 гдфгдф

    51 5 Отговор
    Тази подлога долна ,обърна палачинката и той.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    36 6 Отговор
    Математик както вземе да ни обяснява за вируси и картина на заразяването в страната , ми звучи като автомонтьор да разяснява на екип кардиолози как да извършват поставяне на байпас ‼ /автомонтьора поне е по-наясно с нещата/

    Коментиран от #15

  • 4 абг

    30 4 Отговор
    Смешник !!! Явно вируса е производно на вируса майка - ГЕРБ.
  • 5 конспирацията

    14 7 Отговор
    Отдъхнете си малко и ноември, декември пак.
  • 6 Математиков

    14 3 Отговор
    Чакам да ми кажат кво да приказвам че да си заработа заплатката от боко
  • 7 гост

    22 3 Отговор
    Този, ако имаше малко срам, няма да се показва повече ?
  • 8 2loop

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Gowo":

    Да ти кажа един виц - едни циганче вика че баща му много познава, казал му че след следващия байр или ще има чешма или няма да има чешма и верно много познавал, след байра нямало чешма

    Коментиран от #12

  • 9 Маргинал

    7 2 Отговор
    Затвор за Тиквата и всички Тиквеници. Очаквам Достоини Присъди.
  • 10 гост

    12 2 Отговор
    Паразит мръсен, марш от там дето си излезнал.
  • 11 Последния Софиянец

    16 2 Отговор
    Докато Тиквата беше на власт този друго говореше.Подлога!
  • 12 Дельо Хайдутин

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "2loop":

    Попитали една блондинка какъв е шанса да мине динозавър по улицата.Петдесет процента.Амс защо толкова много?Ами или ще мине,или няма да мине.Петдесе на петдесе.
  • 13 dfu

    10 1 Отговор
    Сезонният грип ковид го нема вече. Чакаме го пак есента. Ако има пари за ковид пътеки и 10 лева на джипитата - ще върлува силно, ако няма пари - няма да върлува. Това са моите прогнози.
  • 14 Лелее

    10 1 Отговор
    Ко рече ? Ко ?
    По твои “изчисления “ в момента трябваше да има
    7432 заразени на ден ?
    А “експерта “?
    Няма ли да се самосезира прокуратурата и да ти бъде потърсена отговорност , че изплаши до смърт хиляди възрастни хора ?
    В затвора ще си смяташ по колко пъти на ден ...
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Според мен -Автомонтьор би разбирал доста повече от поставяне на байпас от колкото този МАТЕматик разбира от прогнозистика и математика!
  • 16 Витанов, ти беше дин от Главните

    9 2 Отговор
    Маниполатори, насаждащи страх в хората!! Твоята задача беше да всееш паника и да Опсихясваш!!! Физик, учил математика, народа те Кръсти"Наглеца"!!! Много хора починаха, от това, което правихте, не посмяха да влязат в Болници и починаха по домовете!!!! Много хора ще ви съдят, загубиха близки хора заради Лъжите, които Тиражирахте, Наглец!!! Ядосахте с право много хора!!!! Сега тези хора ходят на гробища, правят панахида, паметници, а ти Ехидно се подсмихваш!!! Ти ся вятър, идва време да жънеш...бури" .. Наглец,!!! Заради тези, които обичаме и си отидоха преждевремено!!!!!
  • 17 Индия

    1 0 Отговор
    Идва нов много по заразен и опасен индийски щам. Вече е регистриран в Гърция.
  • 18 ДжафДжаф

    2 0 Отговор
    Човека изследва тренда статистически. До тук добре! Ама би ми било любопитно какво казва статистиката по един такъв казус: Цяла седмица по 2-3хил новозаразени, а като дойдат празнични и почивни дни изведнъж бам по 200-300 заразени! Ако допуснем, че хората не искат да си развалят рахатя с тестове през почивните дни, то как да си обясним, че и бройката на умрелите също чуствително спада. Като им гледам статистиката почвам да си мисля, че Свети Петър също ползва празнични и почивни дни. Другият вариант е да обявим 2 месеца национална ваканция. Не Локдаун! Просто ваканция. Хората да си пътуват свободно до село, да се разхождат да пазаруват без никакви забрани. Почивката му е майката... на статистиката де!
  • 19 Прос човек

    1 0 Отговор
    е тоя
  • 20 Физикът на ДЕН

    1 0 Отговор
    Отшумява ГЕРБ, отшумява и COVID
  • 21 тоа па

    0 0 Отговор
    нема ли кой да го махне абе за чи им математик в щаб по здравни въпроси
  • 22 Чичак

    1 0 Отговор
    Има руски шпиони, има вирус. Няма руски шпиони, няма вирус.
  • 23 Боко Тиквата

    0 0 Отговор
    То със Сметките преди Изборите говореше едно, а сега друго. И тази Подлога трябва да си плати, затова, че Разиграваха хората толкова време
  • 24 Витанов, никой не го интересуват твойте

    1 0 Отговор
    Карти, нито Прогнозите ти!!! Навираш се непрекъснато, твойта Физика е безполезна за КВ19 Кризата!!! Тука няма вятър, нито пориви, нито Флоиди!! Разскарай се, сигурно добре ти плащат да маниполираш!!! Това вече е Бизнес, макар и Мръсен!!